Monday, 14 June 2021

ဒညင်းသီး ငပိချက်


 










ဒီနေ့တော့ ငါးခူလေးတွေ ဝယ်လာပြီး ဒညင်းသီးနဲ့ ငါးငပိချက် ခပ်စပ်စပ်လေး ချက်ပါတယ် ထမင်းစားလို့တော့ မြိန်အုံးမှာ သေချာပါတယ် ငါးကိုင် ငါးဆေး ငါးစင်းကောလေး လုပ်ရတာတော့ အလုပ်နည်းနည်း ရှုပ်ပေမဲ့ စားတဲ့အခါမှာ တစ်ခြားငါးတွေနဲ့ အရသာမတူတဲ့ ဒညင်းသီး ငါးပိချက်ဖြစ်မှာမို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ငါးခူ - 500 g (အရိုးထွင်ပြီးသား မည်သည့်ငါးနှင့်မဆို ချက်နိုင်ပါတယ် )
  2. ငရုတ်သီးစိမ်း - အတောင့် သုံးဆယ်ခန့် (အစပ်မစားလျှင် လျော့ထည့်ပါ)
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် ငါးလုံး (ထောင်းရန်)
  4. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ဆယ့်ငါးမွှာခန့် (ထောင်းရန်)
  5. ဒညင်းသီး - အလုံကြီးကြီး အလုံးနှစ်ဆယ်ခန့်
  6. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ခွန်နှစ်ဇွန်းခွဲ
  7. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  8. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  9. ကျိုထားသော ငါးပိရည်ကျို - လက်ဖက်ရည်ပန်းကန်လုံး နှစ်လုံးစာ
  10. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
ပြင်ဆင်ပုံ
  • ငါးကိုခေါင်းဖြုတ် ဗိုက်ခွဲပြီး မလိုတာတွေ ဖယ်ပေးကာ ဆူးတောင်များ ခုတ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဇလုံတစ်လုံးထဲမှ ငါးနှင့် ဆားတို့ကိုထည့်ပြီး ခပ်နာနာ နယ်ပြီး ပွတ်တိုက်ပေးပါ
  • အချွဲများ ကုန်တာနဲ့ ရေနှင့် ခွန်နှစ်ထပ်လောက် ဆေးပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေစစ်ပြီး အရိုးအသား သပ်သပ်စီ လွှာပေးကာ အသားများကို ညက်နေအောင် စင်းပေးပါ
  • ဒညင်းသီးကို ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး နူးပြီးစေးပိုင်လာတဲ့အထိ ပြုပ်ပေးပါ
  • ဒညင်းသီး နူးတာနဲ့ အခွံခွာပြီး မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီနှင့် ကြက်သွန်ဖြူတို့ကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို အညှာခြွေပြီး ရေဆေးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ကို ညက်နေအောင် ရောပြီးထောင်းပေးပါ
  • ထောင်းရမှာ ပျင်းရင်လဲ ကြိတ်စက်ထဲမှာ ထည့်ကြိတ်ပေးပါ
  • ငါးပိရည် ကျိုပြီးသားနှင့် ပါ၀င်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့် နနွင်းမှုန့်တို့ကိုထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ကြက်သွန်နီနှင့် ကြက်သွန်ဖြူ  ငရုတ်သီးထောင်းကိုထည့်ပြီး မွှေးသွားအောင် ဆီသတ်ပေးပါ
  • ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ စင်းထားသော ငါးကို ထည့်မွှေပေးကာ ငါးအသားများ မာလာတဲ့အထိ မွှေပေးပါ
  • ငါးအသားများ မာလာတာနဲ့ ဒညင်းသီးကိုထည့်ပြီး မွှေပြီးချက်ပေးပါ
  • ဒညင်းသီး ထည့်ပြီးတာနဲ့  အရသာမှုန့်နှင့် ငါးပိရည်ကျိုတို့ ထည်ပြီ့်မွှေပေးပါ
  • အားလုံး ပွက်ပွက်ဆူလာတာနဲ့ အရသာမြည်းကာ မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရတဲ့အထိ အပေါ့အငံကို ပြင်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေကို မိမိစိတ်ကြိုက် အနေတော် ထားချင်ရင်လဲ ထားနိူင်ပြီး ရေခမ်းတာ ကြိုက်ရင်လဲ ရေခမ်းအောင် တည်ပေးပြီး မီးပိတ်ပေးပါ
  • ငါးခူစင်းကော ဒညင်းသီး ငါးငပိချက် မွှေးမွှေးစပ်စပ်လေးကို တို့စရာအစုံအလင်နဲ့ သုံးဆောင်ရန် ပြင်ပေးနိုင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment