Tuesday, 2 April 2019

ကွေ့တယို







ေကြ႔တယိုလို႔ ေျပာလိုက္တာနဲ႔ ထည္႔ရတဲ႔ အမယ္ေလးေတြက မ်ားပါတယ္ ဒါေပမဲ႔ ျပင္ဆင္ရတာ လြယ္ျပီး ေသာက္လို႔ေကာင္းတဲ႔အတြက္ မိသားစု စံုတုန္းေလး ရွဴးရွဴးရွဲရွဲ ေသာက္ရေလေအာင္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ဝက္သားစားတဲ႔သူေတြအတြက္ ဝက္သားနဲ႔ ဝက္ရိုးကို အသံုးျပဳႏိူင္ပါတယ္ ဝက္သားနဲ႔က ပိုျပီးအရသာ ရွိပါတယ္ မာမာတို႔ကေတာ႔ ဝက္သားမစားတဲ႔အတြက္ ၾကက္ရိုး ၾကက္ရင္ပံုသားတို႔နဲ႔ဘဲ ျပင္ဆင္ထားပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ရွာလကာရည္အစား ဗီနီကာကို သံုးႏိူင္ပါတယ္ ထိုင္းစတိုင္လ္လို႔ေျပာရေပမဲ႔ တကဲ႔ထိုင္းစတိုင္လ္ အစစ္ကေတာ႔ ေကြ႔တယိုကို ရွမ္းနံနံနဲ႔ စားၾကပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ရွမ္းနံနံမရွိတဲ႔အတြက္ နံနံပင္ထည္႔စားပါတယ္။

ဟင္းရည္အရသာကိုလဲ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာရေအာင္ ျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျပဳပ္ႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ မွဳိေျခာက္ေလးေတြ ထည္႔ခ်က္တာ ေမႊးတဲ႔အတြက္ မွဳိေျခာက္ေလးေတြကို ေရစိမ္ျပီး ခပ္ထူထူလွီးကာ ထည္႔ခ်က္ထားပါတယ္၊

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ရင္ပံုသား - 250 g
  2. ၾကက္ရိုး - 300 g
  3. ငါးအသားလံုး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (ready made ဂ်ပန္မွ လာေသာ အသားလံုးမ်ားကို သံုးပါတယ္)
  4. ဆန္ျပားဖတ္ အေျခာက္ထုတ္ - 375 g
  5. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ 
  6. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ သာသာ
  8. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲခန္႔
  9. နံနံပင္အျမစ္ - ၅ခု
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၃မႊာ
  11. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ေလးျပား
  12. ကန္စြန္းရြက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (သို႔မဟုတ္) ကိုက္လန္အရြက္
  13. မုန္လာဥ - လွီးျပီးသား (ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ တစ္လံုးစာ)
  14. မွဳိ အေျခာက္ - ၇ပြင္႔ခန္႔
  15. ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  16. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  17. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  18. ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  19. ႏွမ္းေလွာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  20. ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  21. ၾကက္သြန္ျဖဴ ေၾကာ္ျပီးသား - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  22. ဗီနီကာ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  23. ေရ -  ၅လီတာ (ဟင္းရည္ခ်က္ရန္)
ဆန္ျပားဖတ္ ျပဳပ္ရန္
  1. ဆန္ျပားဖတ္ကို မျပဳပ္ခင္ ဇလံုတလံုးထဲမွာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ေလးနာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ ၄လီတာေလာက္ထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  3. ေရပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ေရစိမ္ထားေသာ ဆန္ျပားဖတ္ကို ေရစစ္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
  4. ေရစိမ္ထားတဲ႔အတြက္ ျပဳပ္ခ်ိန္ ၀ံုးမိနစ္ေလာက္ဆို ရပါတယ္
  5. ဇကာထဲ ေရေႏြးမ်ား သြန္ခ်ကာ ဆန္ျပားဖတ္မ်ားကို ေရေအးႏွင္႔ ေဆးခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဟင္းရည္အတြက္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သားႏွင္႔ ၾကက္ရိုးမ်ားကို ေရေဆးကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ထည္႔ကာ နယ္ထားပါ
  2. မံုလာဥကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  3. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  4. နံနံပင္အျမစ္မ်ားကို ေရေဆးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  6. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
  7. မွဳိကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး သနာရီေလာက္ ေရစိမ္ကာ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  8. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ သၾကားကိုထည္႔ျပီး ညိဳလာတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  9. သၾကားမ်ား ေပ်ာ္လာျပီး ညိဳေရာင္သန္းလာပါက ၾကက္ရိုးမ်ားထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  10. တစ္မိနစ္ေလာက္ရတာနဲ႔ ၾကက္ရိုးေလွာ္ အိုးထဲကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နံနံပင္အျမစ္မ်ား ခ်င္းျပားမ်ားႏွင္႔ ေရ ျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  11. ၾကက္ရိုးျပဳပ္ေနစဥ္ အေပၚယံ တက္လာေသာ အျမဳပ္မ်ားကို ခပ္သြန္ေပးပါ
  12. ပထမတရည္ ခမ္းကာနီးတာနဲ႔ ေနာက္ထပ္က်န္ေနေသာ ေရမ်ားကိုထည္႔ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ ျပဳပ္ထားေပးပါ
  13. ၾကက္ရိုးမ်ား က်က္ပါက လွီးထားေသာမွဳိအေျခာက္ မံုလာဥ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္ႏွင္႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ကို ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  14. အားလံုးသမသြားတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ငါးအသားလံုးမ်ား ထည္႔ေပးျပီး မီးေအးေအးႏွင္႔ တည္ထားပါ
  15. ငါးအသားလံုးမ်ား အရမ္းက်က္မသြားေစရန္ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ထည္႔ျပီးပါက ဆယ္ထားပါ
  16. ဝက္သားစားသူမ်ားကလဲ ဝက္ရိုးကို အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ျပဳပ္ေပးပါ
  17. ေရအပ်စ္အက်ဲ အခ်ဳိအငံ အရသာကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ျပင္ေပးပါ
ၾကက္သားျပဳပ္ရန္
  1. အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသားကို ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ အတံုးလိုက္ ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သားတံုး ေရျမဳပ္ရံုေလး ထည္႔ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  3. ၾကက္သားျပဳပ္ေနစဥ္ အသားက်က္ေစရန္ ဟိုဘက္ဒီဘက္ကို မၾကာမၾကာ လွန္လွန္ေပးပါ
  4. ေရခမ္းကာနီးတာနဲ႔ဆယ္ျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
ေကြ႔တယို ပြဲျပင္ရန္
  1. ဆန္ျပားဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
  2. ၾကက္သားကို ပါးပါးလွီးျပီး ျပင္ထားပါ
  3. ငါးလံုးမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ႏွမ္းေလွာ္ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ဗီနီကာတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  5. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  6. ကိုက္လန္အရြက္မ်ားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္လွီးကာ ေရေႏြးေႏြး ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ႔ အိုးထဲမွာ ၅မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးကာ ေရေအးႏွင္႔ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  7. ကန္စြန္းရြက္ သံုးပါက ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ မိနစ္ဝက္ခန္႔ထည္႔ျပီး ဆယ္ေပးကာ ေရေအးႏွင္႔ ေဆးထားပါ
  8. ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးထားပါ ( မာမာ မထည္႔ထားပါ)
  9. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္ပါက ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဆန္ျပားဖတ္ ငါးအသားလံုး ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ ႏွမ္းေလွာ္ ေျမပဲေလွာ္ ကန္စြန္းရြက္ (သို႔) ကိုက္လန္ ပဲပင္ေပါက္ ၾကက္သား နံနံပင္ (သို႔) ရွမ္းနံနံ ဗီနီကာႏွင္႔ ဟင္းရည္တို႔ကို သင္႔သလိုထည္႔ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment