ရာသီဥတုက ေဆာင္းရာသီ ေရာက္လာျပီမို႔ ရာသီစာေလးေတြ ေန႔တိုုင္းလိုလို ခ်က္ေနမိပါတယ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးအရြက္ေလးေတြနဲ႔မို႔လို႔ ေဆာင္းတြင္းေရာက္တဲ႔အခါ အသီးအရြက္ေၾကာ္နဲ႔ ထမင္းစားရတာသိပ္ျမိန္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပဲၾကာဇံ - တစ္ပြဲစာ (လက္တစ္ဆုပ္စာ)
- ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
- ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
- ၾကက္ရင္ပံုသား - ခပ္ေသးေသး တစ္ခု
- ဘေရာ႔ကိုလီ - ၅ခက္ခန္႕
- မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
- ေဘဘီေျပာင္းဖူး - ငါးဖူး
- ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
- ကိုက္လန္ - ႏွစ္ပင္
- ၾကက္သြန္မိတ္ - နွစ္ပင္
- ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ဆား - အနည္းငယ္
- ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဟင္းခပ္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္းႀကီး တစ္၀က္သာသာ
- ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ပံုတစ္ပံု
ျပင္ဆင္ပံု
- ပဲၾကာဇံက္ို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို ခပ္ႀကီးႀကီး အေနအထား တုံးထားပါ
- ဘေရာ႔ကလီကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ေသးေသး အေျမွာင္းေလးေတြ လွီးေပးပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို လက္တစ္ဆစ္ခန္႔ လွီးထားပါ
- ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ေရခမ္းတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးထားပါ
- ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အသားတံုးေလးမ်ားရေအာင္ မႊေပးထားပါ
- ၾကဥကို ခေလာက္ထားပါ
- ေရစိမ္ထားေသာ ပဲၾကာဇံ ေပ်ာ့လာပါကဆယ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီကိုထည့္ပါ
- ပူလာပါက ၾကက္သြန္နီႏွင့္ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
- ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႕ အသားမႊထားေသာ ၾကက္သား ပဲၾကာဇံထည့္ျပီး ငံျပာရည္ ဆား ဟင္းခတ္မွဳန္႕ ခ႐ုဆီ ပဲငံျပာရည္ တို႕ထည့္ကာ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- အသီးအ႐ြက္ေၾကာ္စဥ္ ထြက္လာေသာ အရည္ျဖင့္ ပဲၾကာဇံ ေပ်ာ့သြားေအာင္ ခနထားေပးပါ
- ပဲၾကာဇံ ေပ်ာ့လာပါက အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ႏွမ္းဆီ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ၾကက္သြန္မိတ္ထည့္ၿပီး အရသာႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးကာ ထိုင္းစတိုင္လ္ ပဲၾကာဇံေၾကာ္ကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
ရာသီစာ အစိမ္းေၾကာ္ေလး အားေပးသြားပါတယ္ေနာ္ .. ^_^
ReplyDelete