Thursday, 9 January 2020

ျပည္ၾကီးငါး အခ်ဳိေၾကာ္


၆ႏွစ္ၾကာမွ တစ္ေခါက္တစ္ခါ အလည္ျပန္ျဖစ္တဲ႔ ျမန္မာျပည္ကေန ျပန္ေရာက္လို႔ လာပါျပီရွင္ ျမန္မာျပည္မွာ အင္တာနက္ လိုင္းမေကာင္းတာေၾကာင္႔ ဘေလာ႔ေလးကို ေမ႔ထားသလို ျဖစ္ခဲ႔ရပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ ဗီယက္နမ္ေစ်းမွာ ျပည္ၾကီးငါး ေသးေသးေလးေတြ ေတြ႔တာနဲ႔ ဝယ္လာျပီးေတာ႔ အခ်ဳိေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ထားပါတယ္ အေကာင္ေသးေတာ႔ ကိုင္ရတာေတာ႔ အရမ္းၾကာပါတယ္ ဒါေပမဲ႔လဲ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ စားတဲ႔အခါ ပိုျပီးႏူးညံ႔တယ္လို႔ ထင္မိပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ျပည္ၾကီးငါး အေကာင္ေသး - 300 g 
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂ မႊာ
  4. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  5. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု (အရသာနယ္ရန္ )
  6. နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု ( ျပည္ၾကီးငါးေၾကာ္ရန္)
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  8. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  9. ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
ျပည္ၾကီးငါး သန္႔စင္ပံု
  1. ျပည္ၾကီးငါး ကိုယ္လံုးထဲမွ သည္းေျခအိတ္ ပလပ္စတစ္ျပားႏွင္႔ အစာအိတ္တို႔ကို ဖယ္ေပးပါ
  2. သည္းေျခအိတ္ကို ထုတ္ရာမွာ ေပါက္မထြက္သြားေအာင္ သတိထားျပီး ထုတ္ေပးပါ
  3. ျပည္ၾကီးငါးရဲ႔ ေခါင္းပိုင္းဖက္မွ မ်က္ေစ႔ႏွင္႔ သြားေနရာတို႔ကို ဖယ္ေပးပါ
  4. မလိုတာေတြ ဖယ္ျပီးတာနဲ႔ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးကာ ေရစစ္ထားပါ
အရသာနယ္ရန္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ကိုထဲ႔ျပီး အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားျပီး ေမႊးလာတဲ႔ထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ နယ္ထားေသာ ျပည္ၾကီးငါးကိုထဲ႔ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၂မိနစ္ေလာက္္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ ငါးမွထြက္လာေသာ ေရခမ္းတဲ႔အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီ ဆိုတာနဲ႕ ပဲငံျပာရည္ထဲ႔ျပီး ေမႊေပးျပီး အရသာကို ျမည္းေပးကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • အရသာ သမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ ေမႊးျပီး စားလို႕ေကာင္းလြန္းတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment