Tuesday 9 June 2015

ပဲစိမ္းေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ ႐ြ႐ြေလး








မေန႕က ရခိုင္မုန္႕တီ လုပ္ေသာက္ေတာ့ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ အေၾကာ္ေလးပါ အရင္တုန္းက ကုလားပဲျခမ္း အ၀ါေလးေတြနဲ႕ ေၾကာ္ပါတယ္ မေန႕ကေတာ့ အိမ္မွာ႐ွိေနတဲ့ ပဲျခမ္းအစိမ္းေလးေတြနဲ႕ ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္ ပဲအရသာကေတာ့ အတူတူပါဘဲ ပဲတို႕ထံုးစံ စိမ့္စိမ့္ေလးေပါ့ေနာ္။

ခပ္႐ြ႐ြ ပဲစိမ္းေၾကာ္ေလး ရဖို႕ကို  ပဲျခမ္းကို တညလံုးေရစိမ္ထားျပီး ေၾကာ္ရပါတယ္ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါ ႐ြျပီးမြေနတာမို႕ အေၾကာ္ဆယ္ခ်ိန္မွာ ေတာ္ေတာ္ေလး ေခ်ာ့ျပီးဆယ္ရပါတယ္ အိမ္က သမီးကေတာ့ သေဘာေတြ အက်ႀကီးက်ျပီး တခ်ပ္ျပီးတခ်ပ္ စားေလသတည္းေပါ့႐ွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (အခ်ပ္ႀကီး ၆ခ်ပ္စာ)

  1. ပဲျခမ္းအစိမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  2. တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးအျပည့္ႏွင့္ ေနာက္ထပ္လက္တစ္လံုးစာ
  4. ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူး

ျပင္ဆင္ပံု
  • ပဲျခမ္းကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရစိမ္ေပးကာ အေပါက္ပါေသာ ဇကာႏွင့္ဖံုးကာ ညထဲက ေရစိမ္ထားပါ
  • မနက္ေရာက္လ်ွင္ ေရစိမ္ျပီး ပြေနေသာ ပဲမ်ားကို ေရ၂ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရႏွင့္ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ျပီး ေရစစ္ထားေသာပဲႏွင့္ ေရာေမႊပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုး ပဲေၾကာ္တခ်ပ္စာ အေနေတာ္အိုးကို အပူေပးပါ
  • အိုးပူလာလွ်င္ ဆီထည့္ျပီး ဆီကို အပူဆက္ေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက တန္ပူရာမွဳန္႕ အႏွစ္စပ္ထားေသာ ပဲရည္ေဖ်ာ္ကို ဟင္းခ်ဳိခပ္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းႏွင့္ သမေအာင္ေမႊျပီး ဇြန္းတ၀က္သာသာ ခပ္ျပီး ဆီအိုးထဲကို ထည့္ေပးပါ
  • ဆီအိုးထဲ ထည့္ရာမွာ ဇြန္းကိုေစာင္းျပီး အိုးေဘးအနားဘက္မွ စျပီး အ၀ိုင္းပံုသဏၭန္ လွည့္ျပီး အလယ္ကိုေရာက္တဲ့အထိ ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ
  • ပဲေစ့မ်ားျပန္႕ေနမွ အက်က္ညီမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ပဲေစ့မ်ား ပံုေနပါက အက်က္မညီဘဲ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္
  • ပဲအႏွစ္မ်ား ထည့္ျပီးပါက လွန္ေပးစရာမလိုဘဲ သူ႕ဘာသာသူ ႂကြတ္ျပီး႐ြလာမွ အသာေလး ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ဇကာေပၚမွာ တင္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္ က်န္ေသာအခ်ပ္မ်ားကို မေၾကာ္ခင္ ဆီကို နည္းနည္း အေအးခံျပီးမွ မီးဖိုေပၚ ျပန္တင္ျပီး ပထမအခ်ပ္အတိုင္း ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အားလံုေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္သြားပါက ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment