Friday, 9 August 2013

ပဲကပ္ေၾကာ္ ရြရြအိအိေလး

ပဲကပ္ေၾကာ္ရြရြ အိအိေလး

မာမာဒီေန႔ေတာ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ထားပါတယ္ အသားေကာင္းေကာင္း မစားတဲ႔ကေလးအတြက္ ရွာၾကံခ်က္ရတဲ႔ ဟင္းေလးဆိုပါေတာ႔ေနာ္။

႔ဝါတြင္းကာလ သတ္သတ္လြတ္ စားခ်င္သူေတြ အတြက္လဲ အဆင္ေျပတဲ႔ အေၾကာ္ေလးမို႔ မွ်ေဝလိုက္တာပါ ေၾကာ္ရတာ လြယ္ပါတယ္။

မာမာဟင္းခ်က္ရင္ ခက္ခက္ခဲခဲနဲ႔ ခ်က္ရတဲ႔ ဟင္းေတြကို ခ်က္ခဲပါတယ္ စားလို႔လဲေကာင္းေနရမယ္ အိမ္တစ္အိ္မ္ရဲ ႔ မီးဖိုေဆာင္မွာ အလြယ္လဲ ရွိေနတယ္ဆိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြနဲ႔ဘဲ ခ်က္တာမ်ားပါတယ္။

မ်ားေသာအားျဖင္႔ အိမ္ရွင္မေတြက အလုပ္မ်ားၾကတာ မ်ားပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔ လြယ္လြယ္နဲ႔ စားေကာင္းမဲ႔ ဟင္းအမယ္ေလးေတြဘဲ ျမန္ျမန္ခ်က္ခ်င္ၾကမွာပါ။

မာမာကိုယ္တိုင္လဲ အမယ္ေတြမ်ားျပီး ရွာရခက္တဲ႔ ဟင္းခ်က္စရာေတြနဲ ႔ခ်က္ရတာကို သိပ္ဝါသနာ မပါတာလဲပါ ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔ ဒီေန႔လဲ အိမ္တစ္အိမ္ရဲ ႔မီးဖိုေဆာင္မွ ာအလြယ္ရွိတတ္တဲ႔ ပစၥည္းေလးေတြနဲ႔ဘဲ စားေကာင္းတဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ ႏွစ္ခြက္ေမာက္ေမာက္
  2. ဆန္မွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဝက္သာသာ
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္စ္ခြက္ႏွင္႔လက္တစ္လံုး
  4. တစ္ညအိပ္ေရစိမ္ထားေသာပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္ႏွင္႔တစ္ဝက္သာသာ
  5. မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း - တစ္လက္မ မရွိတစ္ရွိ
  6. မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ငါးမႊာ
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
  8. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
  9. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  10. ေရကိုနဲနဲခ်င္း ထဲ႔ျပီးႏွဲေပးပါ အရမ္းမေပ်ာ႔ေအာင္ ဆန္မွဳန္႔အေပၚ ၾကည္႔ျပီးထဲ႔ေပးပါ။


ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔တို႔
ေရာကာအရသာနယ္ထားေသာေကာက္ညွင္း
မွဳန္႔ႏွင္႔ေရစိမ္ထားေသာ ပဲျခမ္း

မုန္႔ႏွစ္ကို ကြမ္းသီးလံုးေလာက္ အရင္လံုးျပီးမွ
 လက္ဝါးေပၚတင္ျပီးလက္မေလးနဲ႔ျပားေပးပါ
 ျပီးမွႏွစ္ဖက္စလံုးကို ပဲျခမ္းႏွင္႔ကပ္ေပးပါ

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာ ဆီပူမွာေၾကာ္ေပးပါ 
တစ္ဖက္က်က္လွ်င္တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးပါ 
ပဲျခမ္းႏွင္႔မုန္႔သားမ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာျပီး 
ရြရြေလးျဖစ္လာမွ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ

မြမြနဲ႔ရြရြအိအိေလး ျဖစ္ေနတဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလး ရပါျပီ

မာမာဒီနေ့တော့ ပဲကပ်ကြော်လေး ကြော်ထားပါတယ် အသားကောင်းကောင်း မစားတဲ့ကလေးအတွက် ရှာကြံချက်ရတဲ့ ဟင်းလေးဆိုပါတော့နော်။

့ဝါတွင်းကာလ သတ်သတ်လွတ် စားချင်သူတွေ အတွက်လဲ အဆင်ပြေတဲ့ အကြော်လေးမို့ မျှဝေလိုက်တာပါ ကြော်ရတာ လွယ်ပါတယ်။

မာမာဟင်းချက်ရင် ခက်ခက်ခဲခဲနဲ့ ချက်ရတဲ့ ဟင်းတွေကို ချက်ခဲပါတယ် စားလို့လဲကောင်းနေရမယ် အိမ်တစ်အ်ိမ်ရဲ့ မီးဖိုဆောင်မှာ အလွယ်လဲ ရှိနေတယ်ဆိုတဲ့ ပစ္စည်းတွေနဲ့ဘဲ ချက်တာများပါတယ်။

များသောအားဖြင့် အိမ်ရှင်မတွေက အလုပ်များကြတာ များပါတယ် ဒါကြောင့်မို့ လွယ်လွယ်နဲ့ စားကောင်းမဲ့ ဟင်းအမယ်လေးတွေဘဲ မြန်မြန်ချက်ချင်ကြမှာပါ။

မာမာကိုယ်တိုင်လဲ အမယ်တွေများပြီး ရှာရခက်တဲ့ ဟင်းချက်စရာတွေနဲ့ချက်ရတာကို သိပ်ဝါသနာ မပါတာလဲပါ ပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့ ဒီနေ့လဲ အိမ်တစ်အိမ်ရဲ့မီးဖိုဆောင်မှ ာအလွယ်ရှိတတ်တဲ့ ပစ္စည်းလေးတွေနဲ့ဘဲ စားကောင်းတဲ့ ပဲကပ်ကြော်လေး ကြော်ထားပါတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

  1. ကောက်ညှင်းမှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ခွက် နှစ်ခွက်မောက်မောက်
  2. ဆန်မှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ခွက် တစ်ဝက်သာသာ
  3. ရေကျက်အေး - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ခွက် တစ်ခွက်နှင့် လက်တစ်လုံးစာ
  4. ကုလားပဲခြမ်း - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ခွက် တစ်ခွက်နှင့်တစ်ဝက်သာသာ
  5. ချင်း - တစ်လက်မ မရှိတစ်ရှိ
  6. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ငါးမွှာ
  7. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်မရှိတစ်ရှိ
  8. ဆိုဒါ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  9. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်မရှိတစ်ရှိ
  10. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ
  • ကုလားပဲဆံကို ရေသုံးထပ်လောက် ဆေးပေးပြီး ရေခပ်များများလေးထည့်ကာ အနည်းဆုံး ခြောက်နာရီလောက် စိမ်ထားပေးပါ
  • ကောက်ညှင်းတို့ရဲ့ သဘာဝ ကြော်တဲ့အခါမှာ ပေါက်ထွက်တတ်ပါတယ်
  • ရေကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပြီး အအေးခံပေးထားပါ
  • ဇလုံ တစ်လုံးထဲမှာ ကောက်ညှင်းမှုန့်နှင့် ဆန်မှုန့်ကို ရောကာ ရေကျက်အေးကို နည်းနည်းချင်း ထည့်ပေးကာ မုန့်သား ပျော့လာတဲ့အထိ နယ်ပေးပါ
  • မိမိတို့ အသုံးပြုကြတဲ့ ဆန်မှုန့်နှင့် ကောက်ညှင်းမှုန့်များ မတူညီနိူင်တဲ့အတွက် ရေကျက်အေးကို နည်းနည်းချင်း ထည့်နယ်ပေးပါ
  • မုန့်သား အပျော့အမာအတွက် ရေကျက်အေးကို လိုတိုးပိုလျှော့ လုပ်ပေးနိူင်ပါတယ်
  • မုန့်သားအနေအထားကို လက်ထဲမှာယူပြီး လေးငါးဆယ်ချက်လောက် ဆုတ်ကြည့်လိုက်တဲ့အခါမှာ မုန့်သားများ ကွဲမထွက်တော့ဘူးဆိုရင် မုန့်ညှက်အတွက် ရပါပြီ
  • ပြီးတာနဲ့ ဗူးထဲထည့်ကာ အဖုံးအုပ်ပေးကာ အနည်းဆုံး ခြောက်နာရီလောက် ရေခဲသေတ္တာ မခဲတဲ့ အကန့်ထဲမှာ ထည့်ထားပေးပါ
  • မာမာကတော့ မနက်စောစောလေး ကြော်မှာ ဖြစ်တဲ့အတွက် ညဦးပိုင်းထဲက မုန့်သားနပ်အောင် နယ်ထားပါတယ်
အကြော်ကြော်ရန်
  • နောက်နေ့မနက် အကြော် မကြော်ခင်မှာ အကြော်ကြော်ဖို့အတွက် ပြင်ပါမယ်
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ အမျှင်ဖတ်လေးများ ကျန်တဲ့အထိ ထောင်းပေးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းပေးထားပါ
  • အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ညကနယ်ပြီး နှပ်ထားသော မုန့်ညှက် အရသာမှုန့် ကြက်သွန်ဖြူ ချင်း ဆိုဒါနှင့် ဆားတို့ထည့်ပြီး အရသာ သမအောင် ထည့်နယ်ပေးပါ
  • ညထဲက မုန့်ညှက်ရအောင် နယ်ထားတဲ့အတွက် အနည်းငယ် ခြောက်သယောင် ဖြစ်နေပါက ရေကျက်အေး နည်းနည်းထပ်ထည့်ပြီး နယ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ၁၅မိနစ်လောက် နှပ်ထားပေးပါ
  • ရေစိမ်ထားသော ကုလားပဲဆံကို ရေတစ်ထပ်ဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ
  • ပန်းကန်ပြား တစ်ချပ်ထဲမှာ ကောက်ညှင်းမှုန့် အနည်းငယ် ဖြူးထားပေးပါ
  • မုန့်ညှက် နှပ်ထားတာ ရတာနဲ့ ပဲကပ်ကြော် တစ်ချပ်စာ ယူပေးပြီး လက်ထဲမှာ အရင်ဆုံး ဆုတ်ဆုတ်ပြီး လုံးပေးပါ
  • မုန့်သားလေး ညက်လာပြီဆိုရင် လက်ဝါးနှစ်ဖက်ကြားမှာ ညှပ်ပေးကာ မထူမပါး အနေအထား ခပ်ပြားပြားလေး ရလာအောင် ပြားပေးထားပါ
  • မုန့်ညှက်ကလေး တစ်ခုရတိုင်း ရေစစ်ထားသော ကုလားပဲဆံထဲမှာ ပဲများကပ်သွားအောင် လူးပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ လက်ဝါးနှစ်ဖက်ကြားမှာ ထည့်ပြီး ပဲများကပ်သွားအောင် အသာလေး ဖိပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ကောက်ညှင်းမှုန့် ့ဖြူးထားသော ပန်းကန်ပြားထဲမှာ တစ်ခုနှင့်တစ်ခု မထိအောင် ထည့်ပေးထားပါ
  • အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီခပ်များများ ထည့်ကာ အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ မီးကို အနေတော်လောက်ထိ လျှော့ပြီးမှ ပဲကပ်ထားသော မုန့်ညှက်ကိုယူကာ တစ်ခုချင်း ထည့်ပေးပါ
  • မီးအရမ်း ပြင်းပါက ပဲလေးတွေ မကျက်ဘဲ ဖြစ်တတ်အတွက် မီးအရမ်း မပြင်းစေရန် သတိထားပြီး ကြော်ပေးပါ
  • ထိုနည်းအတိုင်း ဆီအိုးထဲမှာ ဆန့်သလောက် ထည့်ကြော်ပေးပါ
  • တစ်ဖက် ရွှေဝါရောင် သန်းလာပါက နောက်တစ်ဖက်ကို လှန်းပေးကာ ဆက်ကြော်ပေးပါ
  • ပဲကပ်ကြော် တစ်ချပ်လုံး ရွှေဝါရောင်လေး သန်းလာပါက ဆယ်ပြီးဆီစစ်ပေးထားကာ ကျန်နေသော မုန့်ညှက်များ ကုန်တဲ့အထိ ဆက်ကြော်ပေးပါ
  • အားလုံး ကြော်ပြီးတာနဲ့ စိမ့်ပြီးမွှေးနေတဲ့ ပဲကပ်ကြော်လေးတွေကို မိမိတို့ နှစ်သက်သလို စားသုံးရန် အဆင်သင့် ဖြစ်ပါပြီ။

9 comments:

  1. ပဲကပ္ေၾကာ္ ရြရြအိအိေလးကို တစ္ဝႀကီး ဆြဲသြားပါတယ္ အစ္မေရ .. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဆြဲသြားပါ ညီမေရ

      Delete
  2. thanks for the recipe ama!
    gwan

    ReplyDelete
    Replies
    1. လာလည္တဲ႔အတြက္လဲ ေက်းဇူးပါေနာ္

      Delete
    2. ၾကည္႔တာနဲ႔စားခ်င္လာျပီ

      Delete
  3. အေၾကာ္ေတြဆို အရမ္းႀကိဳက္တယ္ မမမာေရ
    ထမင္းစားရင္ အေၾကာ္အၾကြပ္ တခုခုပါရင္ ပိုၿမိန္သလိုပဲ
    မမမာေၾကာ္ထားတဲ႔ အေၾကာ္ရြရြအိအိေလးေတြ အားရပါးရ စားလိုက္ၿပီ အမေရ..း)
    မိုးစက္ဝိုင္

    ReplyDelete
    Replies
    1. စားပါ မိုးစက္ဝိုင္ေရ

      Delete
  4. မေရ လုုိက္ေၾကာ္စားအုုံးမယ္ ေက်းဇူးပဲ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ကိတ္မုန္႔ေလးေတြ လွလွေလးေတြဖုတ္တတ္တဲ႔ညီမေလးေရ
      ေၾကာ္စားေနာ္ ဒါကအရမ္းလြယ္တယ္
      ကိတ္မုန္႔ေလးေတြ မခက္ဘူးေနာ္ ^-^

      Delete