ဒီနေ့တော့ ဆိတ်သားဝယ်ရင်းက အသားမှာ ကပ်ပါလာတဲ့ အရိုးလေးတွေကို ပဲနဲ့ရောပြီး ချက်ပါတယ် ကော်ပြန့်ကြော်လေးနဲ့ တွဲပြီးတော့ စားကြမှာမို့ ကော်ပြန့်လေးတွေလဲ လေးလဲကြော်ပါတယ်
ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ပဲကုလားဟင်း အလွယ်ချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ဆိတ်ရိုး - 500g
- ပဲအစိမ်းမှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
- ကုလားပဲခြမ်း - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ခွက် တစ်ခွက်
- မန်ကျည်းသီးမှည့် - ကွမ်းသီးဆံလုံးလောက်
- ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက် - အခက်ကြီးကြီး ၂ခက်
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း နှစ်ဇွန်း
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း (ဆိတ်ရိုးပြုပ်ရန်)
- အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
- နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း (ပဲပြုပ်ထဲနှင့် ဆီသတ်ရာတွင် သုံးရန်)
- ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ခြမ်း (ဆီသတ်ရန်)
- ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ၂မွှာ (ဆီသတ်ရန်)
- ချင်းတက် - လက်တစ်ဆစ်ခန့်
- ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်သာသာ
- ကုလားလေး မဆလာ - အထုတ်သေး တစ်ထုတ်
- ကရဝေးရွက် - သုံးရွက်
- သစ်ဂျပိုးခေါက် - နှစ်လက်မခန့် တစ်ချောင်း
- စပါးလင် အရင်းပိုင်း - နှစ်မလက်ခန့် သုံးချောင်း
- ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်း
ဆိတ်ရိုးဆေးရန်
- ဆိတ်ရိုးများကို အနေတော် ခုတ်ပိုင်းပြီး ပဲအစိမ်းမှုန့်နှင့် နယ်ကာ ရေခဲသေတ္တာ မခဲတဲ့ အကန့်ထဲမှာ တစ်နာရီလောက် နှပ်ထားပါ
- နှပ်ထားချိန် ပြည့်တာနဲ့ ပဲအစိမ်းမှုန့်နှင့် အညှီနံ့များ ကုန်သွားအောင် ရေကြည်လာတဲ့အထိ ဆေးပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဆိတ်အရိုးများနှင့် ဆားတို့ထည့်ကာ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ပြုပ်ပေးပါ
- ပထမတစ်ရည် မခမ်းခင် နောက်ထပ်တစ်ခါ ရေမြုပ်အောင် ထပ်ထည့်ပြီး ရေခမ်းတဲ့အထိ ပြုပ်ပေးထားပါ
ပြင်ဆင်ပုံ
- ကုလားပဲဆန်ကို ရေဆေးပြီး ရေမြုပ်အောင်ထည့် နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ပဲကိုမနူးတနူး ပဲအခြမ်းလိုက် အနေအထား မပျက်အောင် ပြုပ်ပြီးထားပါ
- မန်ကျည်းသီးမှည့်ကို ရေတစ်ထပ်ဆေးပြီး ရေမြုပ်အောင် ထည့်ကာ ရေစိမ်ထားပါ
- ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီ ချင်းတို့ကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ငရုတ်သီးမှုန့်တို့နဲ့ရောပြီး ထောင်းထားပါ
- စပါးလက် အရင်းပိုင်းများကို ရေဆေးပြီး ထုထားပါ
- ကျန်နေသော ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
- အားလုံး အဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဒယ်အိုးတစ်လုံးကို အပူပေးပြီး ဆီထည့်ပါ ဆီပူလာတာနဲ့ နနွင်းမှုန့်ထည့်ကာ ငရုတ်သီးထောင်းကိုထည့်ပြီး မွှေးလာအောင် ဆီသတ်ပေးပါ
- ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်များ သစ်ဂျပိုးခေါက် ကရဝေးရွက်နှင့် ထုထားသော စပါးလင် တို့ကို ထည့်ပြီးဆီသတ်ပါ
- ဆီသတ်ထားသော ငရုတ်သီးများ မွလာတာနဲ့ ဟင်းချက်ရန် ပြင်ထားသော ဆိတ်ရိုးများ ဆားနှင့် အရသာမှုန့်တို့ကို ထည့်မွှေပြီး ဆီဆက်ပြီး သတ်ပေးပါ
- ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ မီးပိတ်ထားပေးပါ
- ဆီသတ်ပြီးတာနဲ့ ပြုပ်ထားသော ပဲအိုးထဲကို ပြောင်းထည့်ပြီး ရေလိုသလောက်ထည့်ကာ ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
- ရေပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ ရေစိမ်ထားသော မန်ကျည်းမှည့်ကို လက်နဲ့နယ်ဖျော်ပြီး မန်ကျည်းရည် ထည့်ပေးပါ
- ဟင်းရည် ပွက်ပွက်ဆူပါက အရသာမြည်းပြီး လိုသလိုပြင်ကာ ကုလားလေး မဆလာကို ထည့်ပြီးမွှေပေးပါ
- မဆလာနံ့ မွှေးနေသော ဆိတ်ရိုးပဲ အရည်သောက်ဆမ်းကို ကော်ပြန့်ကြော်နှင့်ဖြစ်စေ ပလာတာနှင့်ဖြစ်စေ ထမင်းနဲ့ ဖြစ်စေ အဆင်ပြေသလို သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ။
No comments:
Post a Comment