ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္ကလီစာ အစာသြတ္ အာလူးကတ္တလိတ္ေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ အရသာ လ်ွာကသိဆိုသလိုဘဲ အသားေလးပါေတာ့ အရသာက တစ္မ်ဳိးေကာင္းတယ္ေပါ့ေနာ္ စားေကာင္းလြန္းလို႕ မာမာလုပ္ထားတဲ့ နည္းေလး ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေျမနီအာလူး - 700 g
- အေၾကာ္မွဳန္႔ - 100 g
- ၾကက္အသည္း - သံုးခု
- ၾကက္အျမစ္ - သံုးခု
- ၾကက္ႏွစ္လံုး - ကိုးခု
- ၾကက္ရင္ပံုသား - 150 g
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ႏွစ္မ်ဳိးခြဲသံုးပါ)
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ႏွစ္မ်ဳိးခြဲသံုးပါ)
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ႏွစ္မ်ဳိးခြဲသံုပါ)
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
- နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ထည္႔ပါ
- ဆီ - လိုသေလာက္သံုးေပးပါ
- ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
အာလူးျပင္ဆင္ပံု
- ေျမနီအာလူး အေစးသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ အာလူးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳပ္ကာ အခြံခြာထားပါ
- အခြံခြာထားေသာ အာလူးကို အေၾကာ္မွဳန္႕ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင္႔ ၾကက္ဥအကာတို႕ထည့္ကာ အားလံုးကို သမေအာင္ေခ်ျပီးမွ အားလုံးကို ေစးပိုင္လာေအာင္ နယ္ေပးပါ
အစာသြပ္လုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္ႏွစ္လံုး ၾကက္အျမစ္ ၾကက္သားတို႕ကို သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႕ႏွင့္နယ္ကာ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ ခ်င္းထည့္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေ႐ခမ္းတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
- ေ႐ခမ္းပါက အေအးခံျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို အခြြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လီွးထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းကို ထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကိုထည္႔ျပီး ႏြမ္း႐ံုေလး ေၾကာ္လိုက္ပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕ လွီးထားေသာ အသည္းအျမစ္မ်ားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
- သံုးမိနစ္ေလာက္ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပျပီး အေအးခံထားပါ
အစာသြပ္ပံု
- အရင္ဆံုး လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ကို ဆီသုတ္ေပးပါ
- အရသာ နယ္ထားေသာ အာလူးကို ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇႊန္းစာေလာက္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကားထည့္ကာ အလံုးေလး လံုးလာေအာင္ လွိမ့္ေပးပါ
- အာလူးလံုးေလးရပါက လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကားညွပ္ကာ ျပားျပီး ခြက္ပံုစံေလး ရေအာင္လုပ္ေပးပါ
- ထို ခြက္ေလးထဲကို ၾကက္သားအစာ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ျပီး အေပၚက နံနံပင္ အနည္းငယ္ပံုကာ ေဘးသားမ်ားႏွင့္ အစာကိုအုပ္ျပီး လံုးေပးပါ
- အာလူးကုန္တဲ့ထိ အစာထည့္ျပီး လံုးေပးပါ
- အာလူးကတ္တလိတ္ ငါးလံုးစာ ရပါမယ္
- အစာမ်ား ပိုေနပါက ပိုေနတဲ့အစာကို ထမင္းနဲ႕စားႏိူင္ပါတယ္
- အားလံုးျပီးတာနဲ႕ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာပါက မီးကို အလယ္ေလာက္ထိေလ်ာ့ျပီးမွ အာလူးအစာသြပ္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
- အာလူးကတ္တလိတ္ အစာသြပ္ တစ္လံုးလံုး အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ လွည္႔လွည္႔ေပးပါ
- အာလူးကတ္တလိတ္ အစာသြပ္ ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
- ဆီစစ္သြားပါက အရသာ႐ွိေသာ ၾကက္ကလီစာ အာလူးကတ္တလိတ္ေလး ရပါျပီ။
တီတင့္ခင္ပြန္းသက္သတ္လြတ္ေန႔ျဖစ္တဲ့ေသာၾကာေန႔ဆိုရင္ အာလူးကက္တလိတ္ ေၾကာ္လုပ္ေပးၿပီး ကိုယ့္အတြက္ေတာ့ ၾကက္သားအစာသြပ္တယ္ ... :P
ReplyDeleteအိမ္မွာလဲ ကိုယ္ေတြက အသားအစာသြပ္ျပီး သမီးက သတ္သတ္လြတ္ေလ :-D
ReplyDelete