Saturday 11 July 2015

ကြက်ကလီစာအစာသွပ် အာလူးကတ်တလိတ်ကြော်








ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္ကလီစာ အစာသြတ္ အာလူးကတ္တလိတ္ေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ အရသာ လ်ွာကသိဆိုသလိုဘဲ အသားေလးပါေတာ့ အရသာက တစ္မ်ဳိးေကာင္းတယ္ေပါ့ေနာ္ စားေကာင္းလြန္းလို႕ မာမာလုပ္ထားတဲ့ နည္းေလး ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေျမနီအာလူး - 700 g
  2. အေၾကာ္မွဳန္႔ - 100 g
  3. ၾကက္အသည္း - သံုးခု
  4. ၾကက္အျမစ္ - သံုးခု
  5. ၾကက္ႏွစ္လံုး - ကိုးခု
  6. ၾကက္ရင္ပံုသား - 150 g
  7. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ႏွစ္မ်ဳိးခြဲသံုးပါ)
  10. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ႏွစ္မ်ဳိးခြဲသံုးပါ)
  11. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ႏွစ္မ်ဳိးခြဲသံုပါ)
  12. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
  13. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ထည္႔ပါ
  14. ဆီ - လိုသေလာက္သံုးေပးပါ 
  15. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး

အာလူးျပင္ဆင္ပံု
  • ေျမနီအာလူး အေစးသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ အာလူးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳပ္ကာ အခြံခြာထားပါ
  • အခြံခြာထားေသာ အာလူးကို အေၾကာ္မွဳန္႕ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင္႔ ၾကက္ဥအကာတို႕ထည့္ကာ အားလံုးကို သမေအာင္ေခ်ျပီးမွ အားလုံးကို ေစးပိုင္လာေအာင္ နယ္ေပးပါ
အစာသြပ္လုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္ႏွစ္လံုး ၾကက္အျမစ္ ၾကက္သားတို႕ကို သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႕ႏွင့္နယ္ကာ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ ခ်င္းထည့္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေ႐ခမ္းတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ေ႐ခမ္းပါက အေအးခံျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို အခြြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လီွးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားေပးပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းကို ထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔  ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကိုထည္႔ျပီး ႏြမ္း႐ံုေလး ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕ လွီးထားေသာ အသည္းအျမစ္မ်ားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • သံုးမိနစ္ေလာက္ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပျပီး အေအးခံထားပါ
အစာသြပ္ပံု
  • အရင္ဆံုး လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ကို ဆီသုတ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ထားေသာ အာလူးကို ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇႊန္းစာေလာက္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကားထည့္ကာ  အလံုးေလး လံုးလာေအာင္ လွိမ့္ေပးပါ
  • အာလူးလံုးေလးရပါက လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကားညွပ္ကာ ျပားျပီး ခြက္ပံုစံေလး ရေအာင္လုပ္ေပးပါ
  • ထို ခြက္ေလးထဲကို ၾကက္သားအစာ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ျပီး အေပၚက နံနံပင္ အနည္းငယ္ပံုကာ ေဘးသားမ်ားႏွင့္ အစာကိုအုပ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အာလူးကုန္တဲ့ထိ အစာထည့္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အာလူးကတ္တလိတ္ ငါးလံုးစာ ရပါမယ္
  • အစာမ်ား ပိုေနပါက ပိုေနတဲ့အစာကို ထမင္းနဲ႕စားႏိူင္ပါတယ္
  • အားလံုးျပီးတာနဲ႕ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက မီးကို အလယ္ေလာက္ထိေလ်ာ့ျပီးမွ အာလူးအစာသြပ္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အာလူးကတ္တလိတ္ အစာသြပ္ တစ္လံုးလံုး အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ လွည္႔လွည္႔ေပးပါ
  • အာလူးကတ္တလိတ္ အစာသြပ္ ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက အရသာ႐ွိေသာ ၾကက္ကလီစာ အာလူးကတ္တလိတ္ေလး ရပါျပီ။

2 comments:

  1. တီတင့္ခင္ပြန္းသက္သတ္လြတ္ေန႔ျဖစ္တဲ့ေသာၾကာေန႔ဆိုရင္ အာလူးကက္တလိတ္ ေၾကာ္လုပ္ေပးၿပီး ကိုယ့္အတြက္ေတာ့ ၾကက္သားအစာသြပ္တယ္ ... :P

    ReplyDelete
  2. အိမ္မွာလဲ ကိုယ္ေတြက အသားအစာသြပ္ျပီး သမီးက သတ္သတ္လြတ္ေလ :-D

    ReplyDelete