Monday 1 September 2014

ဆီထမင်းချိုး


ဒီေန႔ေတာ႔ ျမန္မာ့႐ိုးရာ စားစရာ တစ္ခုျဖစ္တဲ့ ဆီထမင္း ထိုးနည္းေလး ေျပာခ်င္ပါတယ္ ဘယ္ေနရာဘယ္ ေဒသဘဲ ေရာက္ေရာက္ ကိုယ့္႐ိုးရာ အစာေလးေတြကိုေတာ့ လြမ္းမိတာ အမွန္ပါဘဲ။

ဒါေၾကာင့္မို႕လဲ ျဖစ္နိုင္ရင္ ျမန္မာအစာေတြကိုဘဲ လြယ္ကူျမန္ဆန္ နည္းေလးေတြနဲ႕ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္
ဒီေန႕ထိုးျဖစ္တဲ့ ဆီထမင္းေလးက ဆီထမင္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ လြယ္ကူလြန္းတဲ့ ဆီထမင္းထိုးနည္းေလးမို႕လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1.  ေကာက္ညွင္းဆန္ -  ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ငါးလံုး
  3. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  6. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  7. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၅ဗူး

ျပင္ဆင္ပံု
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီကိုထည္႔ျပီး မီးအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည္႔ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုထည္႔ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးရင္း တစ္လံုးျခင္း ကြဲသြားတာနဲ႕ေရ ဆား အရသာမွဳန္႕ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႕ထည္႔ေပးကာ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • အဖံုးအုပ္ျပီး တည္တာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ေလ်ာ့ေပးပါ
  • အိုးတည္ထားစဥ္ တခါႏွစ္ခါေလာက္ဘဲ ေမႊေပးျပီး ေရခမ္းျပီဆိုတာနဲ႕ မီးကိုထပ္ျပီး ေလ်ာ့ေပးျပီး ဆီထမင္းမွာ စားရတာ အရသာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္တဲ့ ဆီထမင္းခ်ဳိးကို မီးေအးေအးနဲ႕ ရေအာင္တည္ေပးပါ
  • အက်က္ညီျပီး ဆီထမင္းခ်ဳိး လွလွေလး ရေစရန္ မကပ္တဲ႔ အိုးႏွင္႔တည္ျပီး တည္ထားစဥ္ အိုးကို မၾကာမၾကာ လွည့္ေပးပါ
  • ဆီသံႂကြတ္ႂကြတ္ ျမည္လာျပီး ဆီထမင္းခ်ဳိး ေမႊးေမႊးေလး ရလာပါက ပန္းကန္ထဲသို႔ ေျပာင္းထည္႔ေပးကာ မိမိႏွစ္သက္ရာ ပဲျပဳပ္ ငါးေျခာက္ဆီစိမ္တို႔နဲ႔ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment