Wednesday 27 June 2018

ကြာဇံကြော် ခေါက်ဆွဲကြော်နှင့်စားရန် အချဉ်


အိမ္ေျပာင္းကာစက အိမ္မွာ အင္တာနက္ကလဲ မရေသးေတာ႔ ခပ္ပ်င္းပ်င္းရွိတာနဲ႔ အခ်ဥ္စပ္နည္းေလးေတြ သီးရြက္စံု ေဖ်ာ္ရည္လုပ္နည္းေလးေတြကို ရက္တိုသင္တန္းေလး ဖြင္႔တာနဲ႔ သြားတက္ျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကာဇံေၾကာ္နဲ႔ စားဖို႔အတြက္ ဗီယက္နမ္အခ်ဥ္ေလး လုပ္ျဖစ္လို႔ ေအးရွန္းခံတြင္းနဲ႔ အၾကိဳက္ေတြ႔ေစမဲ႔ အခ်ဥ္စပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  2. ေျမပဲဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ႏွစ္မႊာ
  5. ငရုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္ေတာင္႔
  6. သံပုရာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  7. brown sugar - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  8. ေရသန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ဇလံုတလံုးထဲမွာ ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲဆီ ငရုတ္သီးစိမ္း ငါးငံျပာရည္ သံပုရာရည္ ေရသန္႔သန္႔ႏွင္႔ brown sugarတို႔ကို ထည္႔ထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးျပီးရင္ ရပါျပီ။

Tuesday 19 June 2018

Avocado Smoothie




အခုရက္ထဲ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးအရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္နည္းေလးေတြ တင္ေပးမယ္လို႔ စိတ္ကူးထားလို႔ အလ်င္းသင္႔သလိုေလးေတြ တင္ေပးသြားပါ႔မယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ Avocado Smoothie လုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေထာပါတ္သီး - ခပ္ၾကီးၾကီး တလံုး
  2. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  3. အုန္းႏို႔ - 1/2 cup
  4. ေရခဲတုန္း - 1 cup
  5. ဘလင္ဒါ

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေထာပါတ္သီးကို အခြံခြာ အထဲမွ အေစ႔ထုတ္ကာ အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးထားပါ
  2. သၾကား အုန္းႏို႔ႏွင္႔ ေရခဲတုန္းတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  3. အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ေရခဲတုန္း အုန္းႏို႔ သၾကားႏွင္႔ ေထာပါတ္သီးတို႔ကို ဘလင္ဒါထဲထည္႔ေပးပါ
  4. အားလံုးကို ေက်ျပီးသမသြားေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  5. ျပီးတာနဲ႔ Avocado Smoothie ကို မိမိႏွစ္သက္ေသာ ဖန္ခြက္ထဲထည္႔ေပးကာ ေရႊရင္ေအးျမသြားေအာင္ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Monday 18 June 2018

Chicken Satay











ရာသီဥတုက ေအးလြန္းေနေတာ႔ ပူပူလူလူေလးေတြဘဲ စားခ်င္ေနမိတာေၾကာင္႔ ၾကက္သားကင္ေလးေတြ လုပ္စားျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္ အဲဒီအတြက္ ဒီေန႔ေတာ႔chicken satay ကင္ လုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ရင္ပံုသား - မထူမပါး လွီးထားေသာ ၾကက္သား ၈ခု
  2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂မႊာ
  3. ေထာင္းထားေသာ နံနံပင္အျမစ္ - ၈ခု
  4. ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီအေသး ၂ဥ
  5. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. နံနံပင္အေျခာက္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  11. ဗနီကာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. အုန္းႏို႔ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  13. အသားကင္မည္႔ ဝါးေခ်ာင္း - ၈ခု

ျပင္ဆင္ပံု
  1. လွီးထားေသာ ၾကက္သားကို ျပင္ထားပါ
  2. ဇလံုတလံုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္အျမစ္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ ဆား သၾကား နံနံပင္အေျခာက္ နံႏြင္းမွဳန္႔ ဆီ ဗနီကာႏွင္႔ အုန္းႏို႔ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းတို႔ကိုထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  3. အရသာနယ္ထားေသာ ဇလံုထဲမွာ လွီးထားေသာ ၾကက္သားကို အရသာ သမသြားေအာင္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
  4. အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႔ clean wrap ႏွင္႔ ဇလံုကို လံုေအာင္ဖံုးေပးပါ
  5. ျပီးတာနဲ႔ ထိုဇလံုကို ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ၁၂နာရီခန္႔ထည္႔ျပီး ႏွပ္ထားပါ
  6. အုန္းႏို႔ကိုလဲ ေရခဲေသတၲထဲမွာ ထည္႔ထားပါ
အသားကင္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. အရင္ဆံု ဝါးေခ်ာင္းေလးမ်ားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး တနာရီခန္႔စိမ္ထားပါ
  2. ေရစိမ္ထားေသာ ဝါးေခ်ာင္းတေခ်ာင္းစီမွာ အရသာႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားတခုစီကို ပံုပါအတိုင္း အတြန္႔ေလးမ်ားရေအာင္ ထိုးေပးပါ
  3. အုန္းႏို႔ကို ျပင္ထားပါ
  4. ကင္မည္႔အိုးကို မီးအပူေပးပါ
  5. အိုးပူလာတာနဲ႔ အသားေခ်ာင္းကို အုန္းႏို႔သုတ္ေပးျပီး အကင္အိုးေပၚ တင္ေပးပါ
  6. အသားကင္ တူးကပ္မသြားေစရန္ မၾကာမၾကာ တဖက္ဆီလွည္႔ေပးပါ
  7. တခါလွည္႔ေပးတိုင္း အုန္းႏို႔တခါ သုတ္ေပးပါ
  8. ေလးမိနစ္ေလာက္ ကင္ေပးျပီးပါက ၾကက္သားကင္ ေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Sunday 17 June 2018

ကြက်သားဟင်း မလေးရှားစတိုင်လ်







ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သားကို ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ အရသာေလးနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းေအာင္ မေလးရွား ဟင္းခ်က္နည္းေလးနဲ႔ brown sugar soy sauce ႏွင္႔ သံပုရာရည္တို႔ထည္႔ကာ ခ်က္ထားတဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ ၂ေယာက္စာဘဲ ခ်က္ပါတယ္ အခုက ၾကက္ေပါင္ ၈ခုစာ ခ်က္ဖို႔အတြက္ အခ်ဳိးအစားေလးကို ေရးေပးထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ေပါင္သား - ၈ခု
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလုံး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • brown sugar - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • Chicken stock - 1/2 cup
  • Soy sauce - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကုိ ေရေဆးျပီး အသားတဖက္စီကို ခပ္ေစာင္းေစာင္း တခ်က္စီ မႊန္းေပးပါ
  • ၾကက္သားကို ဆား နႏြင္းမႈန္႔တို႕ျဖင့္ အရသာနယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ
  • သံပုရာရည္ကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ င႐ုတ္သီးမွဳန္႔တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေရာေထာင္းထားပါ
  • Soy sauce, chicken stock, brown sugar,ဆီ သံပုရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ

ျပင္ဆင္ပံု

  • ဒယ္အိုးတလုံးမွာ ဆီကိုထည့္ၿပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႔ အႏွစ္ေထာင္းကိုထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာပါက အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သား အေပၚယံေၾကာေတြ မာတင္းလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးျပီးမွ ေရအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး အိုးအဖုံးကိုပိတ္ကာ တည္ေပးပါ
  • အိုးမကပ္ေစရန္ အိုးကို လွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
  • ဆီသံေလး ၾကားလာတာနဲ႕ brown sugarႏွင္႔ soy sauce ထည္႔ေမႊေပးကာ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ 
  • ထည့္ထားေသာ ေရခမ္းတာနဲ႕ ၾကက္သားႏူးေအာင္ ေရအနည္းငယ္စီ ထပ္ထပ္ထည့္ျပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ၾကက္သားႏွဳးအိလာျပီဆိုတာနဲ႔ သံပုရာရည္ကို ထည္႔ေမႊေပးကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ဆီျပန္ရေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ျပီဆိုတာနဲ႔  အရသာ႐ွိေသာ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ေနတဲ႔ ၾကက္သားျပန္ ခ်ဥ္စပ္ ေမႊးေမႊးေလးကို စားပြဲျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

Friday 15 June 2018

သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္


တခါတေလ အသီးေလးေတြကို ဒီအတိုင္း စားရတာထက္ ေဖ်ာ္ရည္ေလး လုပ္ေသာက္ရတဲ႔ အရသာက ပါးစပ္ထဲမွာ အရသာတမ်ဳိးကို ရေစပါတယ္ မာမာကေတာ႔ အရမ္းအခ်ဳိၾကီး မၾကိဳက္လို႔ သၾကားကိုအေနေတာ္ဘဲ ထည္႔ေဖ်ာ္ထားပါတယ္ အခ်ဳိၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ သၾကားကို ပိုျပီးထည္႔ႏိူင္ပါတယ္။

သဘာ၀ အသီးအႏွံမ်ားမွာ လူသားမ်ားအတြက္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးေသာ ဓါတ္မ်ားပါဝင္ၾကျပီး သလဲသီးမွာ ဗီတာမင္ဓါတ္ A, B 5, B 6, Eႏွင္႔ ဗီတာမင္ K တို့ ပါဝင္ၾကပါတယ္။
လူသားတို့၏ ဦးေႏွာက္ကို က်န္းမာဖြံ႔ျဖိဳးေစျခင္း ႏွစ္လံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျခင္း အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ အရာမ်ားကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ အေၾကာင္းရင္းမ်ားကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ေသြးအားက်ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ားအတြက္ မီးဖြားျခင္းကို လြယ္ကူေစျပီး ရင္ေသြးကိုလည္း ဦးေႏွာက္ဖြံ႔ျဖိဳးမွဳကိုလဲ တိုးတက္ျမန္ဆန္ေစပါတယ္လို႔ သုေတသီမ်ားက ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။
သလဲသီးကို ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ျပီး ေသာက္ႏိူင္သလို ေဖ်ာ္ရည္မလုပ္ပဲ အသီးထဲမွ အေစ႔ေလးမ်ားကိုလဲ ဒီအတုိင္းလဲ စားႏိူင္ပါတယ္ သလဲသီးကို နွစ္လံုးေရာဂါရွိသူမ်ား ႏွစ္လံုးသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါရွိသူမ်ား ေသြးေၾကာပိတ္ ေဝဒနာ ခံစားေနရသူမ်ား ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ားအေနျဖင့္ သဘာ၀မွ ေပးထားတဲ့ သလဲသီးကို စားသံုးႏိူင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး စာေစာင္မ်ားမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သလဲသီး - တလံုး
  2. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ပံုတစ္ပံု
  4. သံပုရာသီး - တစ္စိတ္
  5. ေရခဲ - လက္ႏွစ္လံုးအ႐ြယ္ ၁၀ခဲ
  6. ေရသန္႔ - ဖန္ခြက္ ႏွစ္လံုးစာ
ျပင္ဆင္ပံု
  • သလဲသီးကို ထက္ျခမ္းမခြဲခင္ အသီးပါတ္ပါတ္လည္ကို သစ္သားဒုတ္ႏွင္႔ အသာအရာ လိုက္ထုေပးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အသီးကို ထက္ျခမ္းခြဲေပးကာ အထဲမွ အေစ႔ေလးမ်ားကို ေခြ်ေပးပါ
  • သလဲသီးအေစ႔မ်ား ဆား သၾကား ေရခဲတို႕ကို ေရာျပီး ဘလန္ဒါထဲမွာ အရင္ဆံုးထည္႔ေပးကာ ညက္ေနေအာင္ ထည့္ႀကိတ္ေပးပါ
  • သလဲသီးအေစ႔မ်ားႏွင့္ ဆား သၾကား ေရခဲမ်ားေက်သြားတာနဲ႕သံပုရာညွစ္ထည္႔ကာ ေရသန္႔သန္႔ကို ဖန္ခြက္ႏွစ္ခြက္စာေရာျပီး အနည္းငယ္ ထပ္ၾကိတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္ ခ်ဳိခ်ဥ္ေအး ေမႊးေမႊးေလးကို ေသာက္ႏိူင္ပါျပီ။

Thursday 14 June 2018

Red berry juce


တခါတေလ အသီးေလးေတြကို ဒီအတိုင္း စားရတာထက္ ေဖ်ာ္ရည္ေလး လုပ္ေသာက္ရတဲ႔ အရသာက ပါးစပ္ထဲမွာ အရသာတမ်ဳိးကို ရေစပါတယ္ မာမာကေတာ႔ အရမ္းအခ်ဳိၾကီး မၾကိဳက္လို႔ သၾကားကိုအေနေတာ္ဘဲ ထည္႔ေဖ်ာ္ထားပါတယ္ အခ်ဳိၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ သၾကားကို ပိုျပီးထည္႔ႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. Red berry - အလံုး ၂၀ခန္႔
  2. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ပံုတစ္ပံု
  4. ေရခဲ - လက္ႏွစ္လံုးအ႐ြယ္ ၁၀ခဲ
  5. ေရသန္႔ - ဖန္ခြက္ ႏွစ္လံုးစာ

ျပင္ဆင္ပံု
  • Red berry သီးမ်ားကို ေရေဆးထားပါ
  • Red berry သီးမ်ား ဆား သၾကား ေရခဲတို႕ကို ေရာျပီး ဘလန္ဒါထဲမွာ အရင္ဆံုးထည္႔ေပးကာ ညက္ေနေအာင္ ထည့္ႀကိတ္ေပးပါ
  • Red berry သီးမ်ားႏွင့္ သၾကား ေရခဲမ်ားေက်သြားတာနဲ႕ ေရသန္႔သန္႔ကို ဖန္ခြက္န်စ္ခြက္စာေရာျပီး အနည္းငယ္ ထပ္ၾကိတ္ေပးျပီးRed berry juice ခ်ဳိေအးေမႊးေလးကို ေသာက္နိုင္ပါျပီ။

Wednesday 13 June 2018

မုန့်လုံးကြီး အုန်းနို့ဆမ်း













ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြ တမ္းတမိတိုင္း တခုမဟုတ္ တခုေတာ႔ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာအရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ မုန္႔လံုးၾကီး အုန္းႏို႔ဆမ္း လုပ္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ယုိးဒယား ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္
  2. ရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  3. အုန္းသီးမွဳန္႕ - 100 g (အုန္းသီးအေျခာက္မွဳန္႕ ျခစ္ျပီးသားကို သံုးထားပါတယ္)
  4. ထန္းလွ်က္ခဲ - 100 g ထန္းလ်ွက္မ႐ွိက( သၾကားကို သံုးႏိူင္ပါတယ္)
  5. အခ်ဳိအရသာ ေပါ့ေပါ့ႀကိဳက္လ်ွင္ ထန္းလ်ွက္ကို ေလ်ာ့ျပီးက်ဳိပါ

အုန္းယိုထိုးရန္
  • Ready made အုန္းသီးမွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေက်ေသြားအာင္ မီးအပူေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ အရည္ေပ်ာ္လာပါက အမွဳိက္မပါေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ စစ္ေပးပါ
  • သန္႕စင္ထားျပီးေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ႏွင့္ အုန္းသီးမွဳန္႕ကို အိုးထဲထည့္ျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ခမ္းတဲ့ထိေမႊေပးပါ
  • အုန္းယိုျဖစ္သြားပါက အေအးခံထားပါ။
အုန္းဆီခ်က္ရန္
  • Ready made အုန္းႏို႕ဗူး 100 g ကိုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းထဲ့ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင့္ အုန္းဆီခ်က္ပါ
  • အုန္ဒဆီခ်က္ေနစဥ္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးျပီး အုန္းႏို႕ပ်စ္လာခ်ိန္မွာ မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါ
မုန္႕လံုးဖို႕အတြက္ ျပင္ပါမယ္
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ကို ထည္႔ေပးျပီး ေရနည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ကာ နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ေရပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • တခါတရံ အသံုးျပဳေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔မ်ား မတူတဲ႔အတြက္ ေရကိုတခါထဲ မထည့္ဘဲ ေျဖးေျဖးခ်င္းထည့္ျပီး မုန္႕သားကို နယ္ေပးပါ 
  • ေရကိုလိုသေလာက္ဘဲ သံုးေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အ၀တ္ေရစိုေလး အုပ္ထားေပးကာ  နာရီ၀က္ တနာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ထားေပးပါ
  • အုန္းယိုကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးထားပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔သြားတာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးေလာက္ အေနအထား ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အလံုးေလးျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္မႏွင့္ဖိလိုက္ပါ
  • ခ်ဳိင့္သြားေသာေနရာသို႕ အုန္းယိုတခု ထဲ့လိုက္ပါ
  • အုန္းယိုေပၚသို႕ မုန္႕သားႏွင္႔ ျပန္အုပ္ျပီး ဝိုင္းေနေအာင္ လံုးေပးပါ
  • အုန္းယို မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ
  • အုန္းယိုေပၚေနပါက မုန္႕သားကို ေရပူထဲ ထည့္ျပီးျပဳပ္ခ်ိန္မွာ အုန္းယိုမ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္သြားတတ္ပါတယ္
မုန္႕လံုးႀကီးျပဳပ္ရန္
  1. ေရေအးကို ဇလံုတလံုးထဲမွာ ထည္႔ေပးထားပါ
  2. ငွက္ေပ်ာဖက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္ သုတ္ေပးကာ ဆီႏွင္႔ သုတ္ေပးထားပါ
  3. မုန္႕သားအားလံုး အစာထည့္ျပီး လံုးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  4. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို တလံုးခ်င္း ထည့္ေပးပါ
  5. မုန္႕သားက်က္ျပီး ေ႐ေပၚေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ား က်က္ေစရန္ သံုးမိနစ္ေလာက္ ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ
  6. ဆယ္ထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို ေရေအးဇလံုထဲ ထည့္ေပးျပီး ေအးသြားေလာက္ေတာ႔မွ ဆီသုတ္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာဖက္ေပၚသို႔ ဆယ္ျပီး တင္ထားေပးပါ
  7. ေရစစ္ထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားအား ထိပ္အလယ္မွ ကပ္ေၾကးႏွင္႔ ကန္႔လန္႔ျဖတ္ ႏွစ္ခ်က္ညွပ္ေပးျပီး အုန္းဆီဆမ္းကာ စားပြဲျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

Tuesday 12 June 2018

ငါး သန္႔စင္ပံု








အိမ်မပြောင်းခင်ကတော့ အထုတ်တွေထုတ်ဖို့ အလုပ်များရတယ် ပြောင်းပြီးပြန်တော့ နေရာထိုင်ခင်း ပြန်ချရပြန်တယ် အိမ်စပြောင်းကာစဆိုတော့ အင်တာနက်ကလဲ မရပြန် အကြောင်းကြောင်းတွေကြောင့် ဘလော့လေးကို ပြစ်ထားရပြန်ပါတယ်။

ဒီနေ့တော့ ဟင်းချက်နည်းလေးတွေ မတင်ခင် မက်ဆင်ဂျာမှာ လာမေးထားကြတဲ့ ငါးသန့်စင်နည်းလေးတွေအကြောင်း တင်ပေးလိုက်တယ် လုပ်တတ်ကိုင်တတ်သူတွေအတွက် အရမ်းအရမ်းကို လွယ်ကူပေမဲ့ မကိုင်တတ်တဲ့သူတွေ အတွက်တော့ ခက်ခဲမှာ သေချာပါတယ် သိချင်သူတွေအတွက် မျှဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ငါးသန့်စင်ပုံ

မည့်သည့်ငါးမဆို ငါးအကောင်ကြီးပါက ငါးမှာမလိုအပ်သော ဆူးတောင်များ ရေယက်များ ငါးဗဟက်ခွံအောက်ပိုင်းနှင့် ငါးနူတ်သီးတို့ကို အရင်ဆုံး ဓါးသို့မဟုတ် ကပ်ကျေးနှင့် ဖြတ်ပေးပါ
နူတ်ခမ်းနေရာက အရမ်းမာနေရင်တော့ မဖြတ်ဘဲ ထားပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ငါးရဲ ့အပေါ်မှ အကြေးခွံများကို ငါးအမြှီးဘက်မှနေပြီး ဓါးနှင့်အပေါ်ဖက်ကို ပြောင်းပြန်လှန်ပြီး အေက်းခြံမ်ား ကွာသွားအောင် ထိုးခွာပေးပါ
ငါးတကောင်လုံးမှာ ရှိနေတဲ့ အေက်းခြံမ်ားကို ထိုပုံစံအတိုင်း ခွာပေးပါ
အေက်းခြံမ်ား ကုန္သြားပါက ငါးရဲ ့ဗိုက်ကို ခွဲပေးပြီး အထဲမွ မလိုတာတွေ ဖယ်ပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ငါးတကိုယ်လုံးကို ငါးရဲ ့ခေါင်းဖက်မှနေပြီး ခပ်စောင်းစောင်း မွှန်းပေးပါ
မွှန်းပြီးတာနဲ့ မိမိနှစ်သက်သလို ခုတ်ပေးပါ
အကောင်လိုက် ချက်မည် ကြော်မည် ပေါင်းမည်ဆိုပါက အကောင်လိုက် ရေစင်အောင်ဆေးပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ငါးအသားများနှင့် ငါးဗိုက်နေရာတို့ကို ရေလေးထပ်လောက် ဆေးပေးပါ
ငါးခေါင်းကိုတော့ အထဲမွ မလိုသော ပါးဟက်များကို ဖယ်ပေးကာ ငါးခေါင်းအတွင်းဖက်ကို ရေ ၅ထပ်လောက် ဆေးပေးပါ
သန် ့စင်ပြီး အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ လိုအပ်သော အရသာနယ္ကာ ဟင်းချက်ရန် အဆင်သင့် ရပါပြီ

အိမ္မေျပာင္းခင္ကေတာ႔ အထုတ္ေတြထုတ္ဖို႔ အလုပ္မ်ားရတယ္ ေျပာင္းျပီးျပန္ေတာ႔ ေနရာထိုင္ခင္း ျပန္ခ်ရျပန္တယ္ အိမ္စေျပာင္းကာစဆိုေတာ႔ အင္တာနက္ကလဲ မရျပန္ အေၾကာင္းေၾကာင္းေတြေၾကာင္႔ ဘေလာ႔ေလးကို ျပစ္ထားရျပန္ပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ မတင္ခင္ မက္ဆင္ဂ်ာမွာ လာေမးထားၾကတဲ႔ ငါးသန္႔စင္နည္းေလးေတြအေၾကာင္း တင္ေပးလိုက္တယ္ လုပ္တတ္ကိုင္တတ္သူေတြအတြက္ အရမ္းအရမ္းကို လြယ္ကူေပမဲ႔ မကိုင္တတ္တဲ႔သူေတြ အတြက္ေတာ႔ ခက္ခဲမွာ ေသခ်ာပါတယ္ သိခ်င္သူေတြအတြက္ မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ငါးသန္႔စင္ပံု

  1. မည္႔သည္႔ငါးမဆို ငါးအေကာင္ၾကီးပါက ငါးမွာမလိုအပ္ေသာ ဆူးေတာင္မ်ား ေရယက္မ်ား ငါးဗဟက္ခြံေအာက္ပိုင္းႏွင္႔ ငါးႏူတ္သီးတို႔ကို အရင္ဆံုး ဓါးသို႔မဟုတ္ ကပ္ေက်းႏွင္႔ ျဖတ္ေပးပါ
  2. ႏူတ္ခမ္းေနရာက အရမ္းမာေနရင္ေတာ႔ မျဖတ္ဘဲ ထားေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႔ ငါးရဲ ႔အေပၚမွ အေၾကးခြံမ်ားကို ငါးအျမွီးဘက္မွေနျပီး ဓါးႏွင္႔အေပၚဖက္ကို ေျပာင္းျပန္လွန္ျပီး အေက်းခြံမ်ား ကြာသြားေအာင္ ထိုးခြာေပးပါ
  4. ငါးတေကာင္လံုးမွာ ရွိေနတဲ႔ အေက်းခြံမ်ားကို ထိုပံုစံအတိုင္း ခြာေပးပါ
  5. အေက်းခြံမ်ား ကုန္သြားပါက ငါးရဲ ႔ဗိုက္ကို ခြဲေပးျပီး အထဲမွ မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႔ ငါးတကိုယ္လံုးကို ငါးရဲ ႔ေခါင္းဖက္မွေနျပီး ခပ္ေစာင္းေစာင္း မႊန္းေပးပါ
  7. မႊန္းျပီးတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို ခုတ္ေပးပါ
  8. အေကာင္လိုက္ ခ်က္မည္ ေၾကာ္မည္ ေပါင္းမည္ဆိုပါက အေကာင္လိုက္ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
  9. ျပီးတာနဲ႔ ငါးအသားမ်ားႏွင္႔ ငါးဗိုက္ေနရာတို႔ကို ေရေလးထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  10. ငါးေခါင္းကိုေတာ႔ အထဲမွ မလိုေသာ ပါးဟက္မ်ားကို ဖယ္ေပးကာ ငါးေခါင္းအတြင္းဖက္ကို ေရ ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  11. သန္ ႔စင္ျပီး အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ လိုအပ္ေသာ အရသာနယ္ကာ ဟင္းခ်က္ရန္ အဆင္သင္႔ ရပါျပီ။