သံပုယိုသီးကို ေအာက္ေျခထိ မျပတ္ေအာင္
ေလးစိတ္စိတ္ျပီး ဆားသိပ္ကာ ေလလံုေသာ
ပုလင္းမွာ ထည့္ထားပါ
၂ရက္ေျမာက္ေန႕မွာ ဆားရည္ေပ်ာ္ျပီး
အရည္မ်ား စျပီးထြက္လာပါလိမ့္မယ္
၆ရက္ေျမာက္ေန႕မွာ ဆားအရည္ေတာ္ေတာ္
မ်ားမ်ား ထြက္လာကာ အသီးမ်ားေတာ္ေတာ္
ေလးအိလာပါျပီ
စမံုစပါး ေလးညွင္း ဖာလာေစ့
ၾကက္သြန္ျဖဴ စမံုစပါးကို အနည္းငယ္ေလွာ္ကာ
ေထားင္းထားပါ ဖာလာေစ့ကို အခြံခြ်တ္ထားပါ
ဆားရည္စိမ္ျပီး အိေနေသာ သံပုယိုသီးကို
အရည္စစ္ျပီး သနပ္တည္ရန္ ျပင္ထားပါ
ဆီခ်က္ျပီး အဆင္သင့္ျဖစ္ပါက
သံပုယိုသီးေပၚေလာင္းခ်ေပးပါ
အားလံုးျပီးပါက ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲ့ျပီး
စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
ဒီေန႕ေတာ့ သံပုယိုသီးသနပ္ေလး လုပ္ျဖစ္ပါတယ္ သတ္သတ္လြတ္ စားတဲ့ရက္ေတြမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး အသံုးတည့္တဲ့ သီးစံုသနပ္ေလးမို႕ စိတ္၀င္စားရင္ လုပ္ၾကည့္ႏိူင္ေအာင္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- သံပုယိုသီး - ၄လံုး
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႕
- ဆီ - 300 ml
- ဇီယာေစ႔(Cumin Seeds ) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
- ေလးညွင္း(Clove ) - ၃ပြင့္
- ဖာလာ(Cardamom ) - ၃ေစ့
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၆မႊာ
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
- င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
သံပုယိုသီး ဆားရည္စိမ္ရန္
- သံပုယိုသီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္သုပ္ကာ ေအာက္ေျခမျပတ္ေအာင္ ၄စိတ္လွီးေပးပါ
- စိတ္ထားေသာ အစိတ္ထဲသို႕ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ေက်ာ္ေက်ာ္ သိပ္ေပးပါ
- အားလံုးျပီးလ်ွင္ ေလလံုျပီး သန္႕ေနေသာ ပုလင္းထဲ သံပုယိုသီး အစိတ္မ်ားကို အေပၚမွာထားျပီး စီထည့္ေပးပါ
- အဖံုးေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္ႏွင့္ အနည္းဆံုး ၅ရက္၆ရက္ေလာက္ ထားေပးပါ
- ေရထည့္စရာမလိုဘဲ ဆားရည္မ်ားေပ်ာ္ျပီး အရည္မ်ားထြက္လာျပီး သံပုယိုသီးမ်ား အိလာရင္ ရပါျပီ
ျပင္ဆင္ပံု
- ဆားရည္ေပ်ာ္ကာ အိလာေသာ သံပုယိုသီးကို အရည္စစ္ကာ ဆယ္ထားျပီး ဇလံုအေနေတာ္မွာ စီျပီးထည့္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာထားပါ
- စမံုစပါးကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ မီးအေနေတာ္ႏွင့္ မိနစ္၀က္ေလာက္ ေလွာ္ထားျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ
- ဖာလာေစ့ကို အခြံခြ်တ္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက သံပုယိုသီး ဇလံုထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ဖာလာေစ့ စမံုစပါးေထာင္းတို႕ထည့္ျပီး ျပင္ထားပါ
- ဆီကို မီးအေနေတာ္ႏွင့္ အပူေပးပါ
- ဆီပူလာပါက စမံုစပါးေစ့ကိုထည့္ကာ အခ်ိန္မၾကာေစဘဲ နႏြင့္မွဳန္႕ကို ဆက္ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးပါ
- တမိနစ္ေလာက္ အေအးခံျပီး င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထဲ့ကာ ေမႊေပးပါ
- ဆီမေအးခင္ သံပုယိုသီး ထည္႔ထားေသာ ဇလံုထဲ ေလာင္းခ်ေပးပါ
- အားလံုးျပီးပါက ေလလံုျပီးသန္႕ေသာ ပုလင္းထဲထည့္ျပီးထားကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
- ဆီျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ထားပါက ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ ထားျပီးစားလို႕ရပါတယ္
ကုလားေလး သနပ္မဆလာ႐ွိပါက စမံုစပါး ေလးညွင္း ဖာလာေစ့တို႕ ထည့္စရာမလိုဘဲ မဆလာ တမ်ဳိးထဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္။
သံပုယိုသီ းဆားရည္စိမ္စဥ္ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကို အခါးမႏွစ္သက္ေသာသူမ်ား ျပန္သံုးရန္ မလိုပါ
မာမာလဲ ျပန္မသံုးပါဘူးရွင္။
fb မွာဖတ္ျပီးသြားျပီ ဒီမွာတခါထပ္ေလ႔လာခဲ႔တယ္မမာေရ
ReplyDeleteျဖစ္ေအာင္လုပ္အုန္းမယ္ ေက်းဇူးပါရွင္
ထမင္းစားလို႕ မိန္တယ္ စံပယ္ခ်ဳိေရ
ReplyDeleteလုပ္စားၾကည့္ေနာ္