Thursday 31 October 2024

ငါးခေါင်း မျှစ်ချဉ်ဟင်း

 



မျှစ်ချဉ်လို့ ပြောလိုက်တာနဲ့ သွေးတိုးပါ့မယ်ဟယ် အကြောတက်ပါ့မယ်ဟယ်လို့ ပြောတတ်ကြတာ ပါးစပ်ရာဇ၀င် တခုလို ဖြစ်နေပေမဲ့ ဘယ်သူတွေ ဘာဘဲပြောပြော မျှစ်ချဉ်ကတော့ အင်မတန် စားလို့ကောင်းတဲ့ စားဖွယ်ရာ တခုပါဘဲ။

နောက်တခုက မျှစ်ချဉ်လို့ ပြောလိုက်တာနဲ့ အနံ့က နံလိုက်တာလို့ နှာခေါင်းပိတ်သူတွေက ပိတ်တတ်ကြပါတယ် ကြိုက်တဲ့သူတွေ ကျပြန်တော့ မျှစ်ချဉ်လေးက သင်းပြီးမွှေးနေတာဘဲ ကောင်းလိုက်တာ နတ်သုဒ္ဓါ တမျှပါဘဲဆိုပြီး မိန်ရည်ယှက်ရည် စားကြပြန်ပါတယ် လူတကိုယ် အကြိုက်တမျိုးပေါ့။

ပါးစပ်ရာဇ၀င်တွေထဲကလို မျှစ်ချဉ်စားလို့ အကြောလဲမတက် သွေးလဲမတိုးတတ်တော့ ပါးစပ်ရာဇ၀င်လေး ဘေးခနချထားပြီး မာမာကတော့ ဒီနေ့ ငါးခေါင်းတွေနဲ့ မျှစ်ချဉ်ကို တအိုးကြီးချက်ပြီး မီးအပူရှိန် ပူတယ်ဆိုရုံလေးနဲ့ တနေကုန်တည်ထားပြီး တစိမ့်စိမ့်စားဖို့ ချက်လိုက်မိပြန်ပါပြီ။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. မျှစ်ချဉ် - တကီလို
  2. ငါးခေါင်း - အနေတော် ၇ခု
  3. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ၂မွှာ
  4. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တလုံး
  5. ချင်း - ခပ်ပါးပါး ၃ပြားလောက်
  6. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတပုံ
  7. ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်း
  8. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်သာသာ
  9. ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဇွန်း
  10. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၄ဇွန်း
  11. ဆန်ဆေးရည် - မျှစ်ချဉ်မြုပ်လောက်အောင် ယူထားပါ

ပြင်ဆင်ပုံ
  • ငါးခေါင်းများကို ပါးဟက်များဖယ်ပြီး ရေများများနှင့် ဆေးထားပါ
  • ရေဆေးထားသော ငါးခေါင်းများကို ဇလုံတလုံးထဲထည့်ပြီး ဆား ငံပြာရည် အချိုမှုန့် နနွင်းမှုန့်တို့နှင့် အရသာ နယ်ထားပါ
  • မျှစ်ချဉ်ကို အချဉ်ပေါ့စေရန် ဆန်ဆေးရည်နှင့် မြုပ်အောင်ထည့်၍ တနာရီလောက် စိမ်ထားပြီးမှ ရေဆေးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီ ချင်း ငရုတ်သီးမှုန့်တို့ကို ညက်နေအောင် ရောထောင်းပေးထားပါ
  • ဇောက်နက်သော အိုးတလုံးထဲမှာ ဆီကိုထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ ငရုတ်သီးထောင်းကို ထည့်ပြီးဆီသတ်ပါ
  • ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ ငါးခေါင်းကိုထည့်ပြီး ဆီသတ်ပါ
  • ငါးခေါင်းထည့်ပြီးပြီးခြင်း အထက်အောက် အရသာမျှအောင် သုံးလေးချက်လောက် မွှေပေးပါ
  • ငါးခေါင်းများ လုံးမိစေရန်နှင့် ငါးခေါင်းများ ကျေမသွားစေရန် အိုးကို တချက်တလေ လှုပ်ပေးပါ
  • ငါးခေါင်းများ လုံးမိပြီဆိုတာနဲ့ မျှစ်ချဉ်များထည့်ပြီး ၂ချက်လောက် သမအောင် မွှေလိုက်ပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်လိုက်ပါ
  • ရေပွက်ပွက် ဆူတာနဲ့ အရသာမြည်းပြီး လိုသလို ပြင်ပေးပါ
  • မျှစ်ချဉ်က အငံများတဲ့အတွက် အငံအရသာကို ချင့်ချိန်ပြီး ထည့်ပေးပါ
  • မျှစ်ချဉ်ဟင်းရည် ပထမတရည်ခမ်းအောင် တည်လိုက်ပြီး နောက်တရည် မြုပ်အောင် ထပ်ထည့်ပြီး တည်ပါ
  • ဟင်းရည် ပွက်ပွက်ဆူလာပြီ ဆိုတာနဲ့ မျှစ်ချဉ်ငါးခေါင်းဟင်းကို စားသုံးနိူင်သလို မီးကိုလျှော့လိုက်ပြီး မီးမျှင်းမျှင်းနဲ့ တနေကုန် တည်ထားပြီး စားပါက ပိုပြီးစားကောင်းတဲ့ ငါးခေါင်းမျှစ်ချဉ်ဟင်းကို အရသာကောင်းကောင်းနဲ့ စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

Saturday 26 October 2024

ဘဲသွေးကြော်

 

မာမာ ဒီနေ့တော့ ပဲသွေးကို ချင်း ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီတို့နဲ့ ခပ်မွှေးမွှေးလေး ကြော်ပါတယ် ဒါ​ကြောင့်မို့လို့ ဒီနေ့တော့ ပဲသွေးကြော််လေးနဲ့ ထမင်းပူပူလေးကို  အဆင်ပြေပြေ စားနိုင်ဖို့အတွက် မာမာ ကြော်တဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ပဲသွေး - 200 g
  2. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး သုံးမွှာ
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ခြမ်း
  4. ချင်း - ခပ်ပြားပြား သုံးပြား
  5. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း
  6. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ
  7. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  8. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်

ပြင်ဆင်ပုံ
  • ပဲသွေးကို ရေဆေးပြီး ရေစစ်ကာ မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  • ချင်းကို အခွံခွာပြီး  ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး ရှည်ရှည် အမြှောင်းလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ  ခပ်နုတ်နုတ် လှီးထားပါ
  • ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီထည့်ပြီး ဆီကိုမီးအနေတော်နဲ့ အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ နနွင်းမှုန့်ကို ထည့်ပေးပါ
  • ကြက်သွန်နီ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ချင်းတို့ကို နွမ်းသွားအောင် ကြော်ပေးပြီးမှ ပဲသွေးကိုိုပြီး မိနစ်၀က်လောက် ကြော်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့  ဆားနှင့် အရသာမှုန့်တို့ထဲ့ပြီး အရသာ သမအောင် မွှေပေးပါ
  • နှစ်မိနစ် သုံးမိနစ်လောက် ကြော်ပေးပြီးတာနဲ့  ထပဲသွေးကို ရေမြုပ်အောင် ထည့်ပေးကာ အဖုံးအုပ်ပြီး တည်ပေးပါ
  • အိုးထဲမှာ ရေမခမ်းခင် အရသာမြည်းပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  • အရသာ ပြင်ပြီးတာနဲ့  ပဲသွေးကြော်လေး ရပါပြီ
  • ထမင်းပူပူလေးနဲ့ လိုက်ဖက်တဲ့အတွက် မိမိနှစ်သက်သလို စားသုံးနိူင်ရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

Friday 25 October 2024

ဗယာကြော်

 




ဒီနေ့တော့ ဆောင်းအ၀င်မှာ မိုးရောလေပါ ရောသမမွှေနေတာမို့လို့ အလွန်ချမ်းတဲ့ ရာသီဥတုလေး ဖြစ်လို့နေပါတယ် အေးအေးချမ်းချမ်းလေး ကွေးနေချင်ပေမဲ့ ငါ့၀မ်းပူဆာ မနေသာဆိုတဲ့အတိုင်း ၀မ်းတထွာလေးကိုဖြည့်ဖို့ ချက်ရပါအုံးမယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ အလုပ်ရှုတ်တယ် ထင်ရပေမဲ့ အရမ်းကြိုက်တဲ့ ဗယာကြော်လေး ကြော်စားဖြစ်ပါတယ် ပြင်ရဆင်ရတာ မဆိုသလောက်လေး အလုပ်ပိုပေမဲ့ ကြော်ပြီးတဲ့အခါ စားလို့ကောင်းတော့ အမောလေးတော့ ပြေတာပေါ့နော်
ပဲ 2 cups လောက်ဆို မိသားစု ၈ယောက်လောက် စားနိူင်ပါတယ် ၄ယောက်စာဆိုရင်တော့ တစ်၀က်နူန်းနဲ့တွက်ပြီး ကြော်နိူင်ပါတယ် ခြံထဲဆင်းပြီး ပူစီနံလေးတွေ ခူးပြီး ဗယာကြော်ကြော်ဖို့ ပြင်လိုက်ကြရအောင်နော်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ကုလားပဲခြမ်း - 2 cups
  2. နံနံပင် - ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်းမောက်မောက်
  3. ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက် - အခက်ကြီးကြီး ၃ခက်
  4. ပဲအစိမ်းမှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း ၄ဇွန်း အတိ
  5. ဆန်အစိမ်းမှုန့် -  ထမင်းစားဇွန်း ၄ဇွန်း အတိ
  6. ကြက်သားမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက်
  7. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  8. ကြက်သွန်နီ - ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ဇွန်းခန့် (လှီးပြီးသား)
  9. ကြက်သွန်ဖြူ  - အမွှာကြီးကြီး ၈မွှာ
  10. ချင်း - လက်နှစ်ဆစ်ခန့်
  11. ငရုတ်သီးစိမ်း - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  12. Baking Soda - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  13. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ

ပြင်ဆင်ပုံ
  • ကုလားပဲခြမ်းကို ဇလုံထဲထည့်ပြီး ပဲအထက် ရေလက်ခြောက်လုံးလောက် မြုပ်အောင်ထည့်ပြီး တစ်ညသိပ် ရေစိမ်ထားပါ
  • ရေစိမ်ပြီး ပွလာသော ပဲများကို ရေ ၃ထပ်လောက် စင်အောင်ဆေးပြီး ဇကာထဲထည့်ကာ ရေစစ်ထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးကာ အတုံးလေးတွေ ရအောင်လှီးပေးပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းပေးပါ
  • နံနံပင်ကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ခပ်ကြမ်းကြမ်း လှီးထားပါ
  • ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်ကို ရေဆေးပြီး ခပ်ကြမ်းကြမ်း လှီးထားပါ
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင် ထောင်းပေးပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို ရေဆေးပြီး ခပ်ပါးပါးလေးတွေ လှီထားပါ
  • ဆား အရသာမှုန့် ပဲအစိမ်းမှုန့်နှင့် ဆန်မှုန့်နှင့် ဆီတို့ကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ပဲများ ရေစစ်သွားပါက ပဲခြမ်းအနည်းငယ်ကို ဖယ်ထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ကျန်နေသော ပဲခြမ်းျားကို အသားငါး ကြိတ်သော ဘလင်ဒါထဲထည့်ကာ မိနစ်၀က် တစ်ခါကြိတ်ပြီး စက်ကိုခနရပ်ကာ ဘေးမှာကပ်နေသော ပဲများ အထဲကို တွန်းချပေးပြီး အထက်ပါ နည်းအတိုင်း ၄ခါလောက် ကြိတ်ပေးပါ
  • ကြိတ်ထားသော ပဲခြမ်းများ ခပ်ကြမ်းကြမ်း အနေရပြီဆိုရင် ဇလုံတစ်ခုထဲ ပြောင်းထည့်ပြီး Baking Soda ဖယ်ထားသော ပဲခြမ်းများ ဆား ကြက်သားမှုန့် ဆန်အစိမ်းမှုန့် ပဲအစိမ်းမှုန့် ကြက်သွန်ဖြူ  ကြက်သွန်နီ ချင်း ငရုတ်သီးစိမ်း ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်နှင့် နံနံပင်တို့ ထည့်ကာ အားလုံးကို သမအောင် နယ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အရသာ နယ်ထားသော ပဲများကို ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းလောက်ကို အလုံးလေးတွေ ဆုတ်ပေးထားပါ
  • အားလုံး အဆင်သင့် ဖြစ်ပြီဆိုရင် ဆီခပ်များများကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူ မပူကို ပဲဆုတ် ခပ်သေးသေးလေးဆုတ်ကာ ထည့်ကြည့်ပါ
  • ချက်ခြင်းဘဲ ပဲဆုပ်လေး ဆီပေါ်တက်လာပြီဆိုရင် ဆီပူလာပြီမို့လို့ မီးကိုနည်းနည်း ထပ်လျော့ကာ ဗယာကြော် တစ်ခုစာယူပြီး ခပ်ဖွဖွ ဆုပ်ပေးကာ ဆီအိုးထဲကို တစ်ခုခြင်း အိုးဆန့်သလောက် ထည့်ပေးပါ
  • တစ်ခုနဲ့တစ်ခု မကပ်အောင် ထည့်ပေးပြီး တစ်ဖက်ကျက်လျှင် တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးပါ
  • နှစ်ဖက်လုံး ရွှေဝါရောင် သန်းလာတာနဲ့ဆယ်ပြီး ဆီစစ်ပေးကာ ဗယာကြော် မွှေးမွှေးလေးကို စားသုံးရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။
  • ငရုတ်သီးတောင့် အခြောက်ကြော်နှင့် ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်ကြော်တို့ကြော်ပြီး ဗယာကြော်မွှေးမွှေးလေးနဲ့ တွဲဖက်ပြီး စားနိုင်ပါတယ်။

Monday 21 October 2024

ဘူးသီး ပဲဟင်းချို

 


ဒီနေ့တော့ ဘာချက်ရင် ကောင်းမလဲ စဉ်းစားကာ ပုဇွန်ငပိလေးကို မီးကင်ပြီး ငပိထောင်းလေး ထောင်းဖြစ်ပါတယ် ဒီတော့လဲ ငါးငပိထောင်းလေးနဲ့ လိုက်ဖက်မဲ့ အရည်သောက်ဆမ်း ဟင်းတစ်မယ်ကို စဉ်းစားရပြန်ပါတယ် ။

ဒီတော့လဲ လွယ်လွယ်ကူကူ မြန်မြန်ဆန်ဆန် ချက်လို့ရတဲ့ ပဲဝါလေးနဲ့ ဘူးသီး ကိုရောကာ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ပဲဝါလေးနဲ့ ဘူးသီးဟင်းချို ချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ပဲနီလေးပဲဆံ - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး တစ်ဗူး
  2. ဘူးသီး - တစ်စိတ်
  3. ကြက်သွန်နီ - အလုံးခပ်သေးသေး ရှစ်လုံးခန့်
  4. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာ ကြီးကြီး ရှစ်မွှာ
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. ဆီချက်ချက်ရန်ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ဇွန်းသာသာ (ဟင်းအိုးထဲ ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်းစာထည့်ပြီး ပိုတာကို ဖယ်ထားပါ)
  7. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က် (ဆီချက်ချက်ရန်)
  8. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် (ပဲပြုပ်ရန်)
  9. ချင်း - လက်တစ်ဆစ်
  10. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်

ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဘူးသီးကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ အနေတော်လေးတွေ လှီးပေးထားပါ
  • ပဲနီလေးပဲဆံကို ရေဆေးပြီး နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်နှင့် ရေမြုပ်အောင်ထဲ့ကာ ပဲနူးအောင် ပြုပ်ပေးပါ
  • ပဲပြုပ်နေစဉ် ပဲရေများ ဝေကျတတ်တဲ့အတွက် အိုးပေါ်မှာ သစ်သားယောင်းမကို ကန့်လန့်ဖြတ် တင်ပေးထားပါ
  • ဆန်ကြာဇံကို ရေမြုပ်အောင်ထဲ့ပြီး စိမ်ထားပါ
  • ချင်းကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ညက်နေအောင်  ထောင်းထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာကာ  အလုံးလိုက် ရေဆေးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူ ငါးမွှာကို ဆီချက်ချက်ရန် အခွံခွာာ  ရေဆေးပြီး မညက်တစ်ညက် ထောင်းထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူ သုံးမွှာကို ဟင်းရည်ထဲခပ်ရန် အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းထားပါ
  • ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့်နနွင်းမှုန့်ထဲ့ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ ကြက်သွန်ဖြူကိုထည့်ပြီး ကြော်ပေးပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူများ ရွှေဝါရောင် သန်းလာတာနဲ့ ဆယ်ပြီးဖယ်ထားပါ
  • ပဲနူးအောင် ပြုပ်ထားသော ပဲအိုးထဲသို့ ဟင်းရည်သောက်ပန်းကန် သုံးလုံးစာ ရေထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဘူးသီး ကြက်သွန်နီ ကြက်သွန်ဖြူ ချင်းတို့ကို ထည့်ပေးပြီး တည်ပေးပါ
  • ပဲရည်ဆူလာပါက အရသာမှုန့် ဆီချက်ချက်ပြီးသား ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်းနှင့်ဆားတို့ ကိုထည့်ပြီး ဘူးသီးနှင့် ကြက်သွန်များ နူးအောင်တည်ပေးပါ
  • ဘူးသီးနှင့် ကြက်သွန်များ နူးလာပါက အရသာမြည်းပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  •  အရသာ မြည်းပြီးတာနဲ့ မီးပိတ်ပေးကာ ဘူးသီး ပဲဟင်းချို ပူပူနွေးနွေးလေးကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

Thursday 17 October 2024

မန်ကျည်းလုံး တော််ဖီ








ဒီနေ့တော့ မန်ကျည်းသီးမှည့်လေးတွေ ဝယ်လာတာနဲ့ မန်ကျည်းလုံး တော်ဖီလေးတွေလုပ်ပါတယ်။

ထမင်းစားပြီးတဲ့အခါ အစာကျေပြီး ရင်ချောင်ကာ ဝမ်းမှန်အောင်ရယ်အတွက် မန်ကျည်းလုံးတော်ဖီ က အရမ်းသင့်တော်ပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ မန်ကျည်းလုံးတော်ဖီ လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. မန်ကျည်းသီးမှည့် - တစ်ကီလို
  2. ထန်းလျှက်ခဲ - တစ်ကီလို
  3. ဆား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  4. သကြား - ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်ခန့်
  5. ဂျုံမှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်း
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ
  • မန်ကျည်းသီးမှည့် အထဲမှ အစေ့နှင့် အမျှင် အကြောလေးတွေကို ဖယ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ခပ်နုတ်နုတ် စင်းပေးပါ
  • ထန်းလျှက်ကိုလဲ ခပ်နုတ်နုတ် စင်းထားပါ
  • မန်ကျည်းမှည့်နဲ့အတူ ထန်းလျှက်နှင့် ဆားတို့ကို ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာထည့်ကာ အရသာ သမအောင် နယ်ပေးပါ
  • အရသာ သမအောင် နယ်နေရင်းနဲ့ အစိုပြန်လာတာနဲ့ ဂျုံမှုန့်ကို နည်းနည်းချင်း ထည့်နယ်ပေးပါ
  •  အစိုဓာတ် နည်းလာပြီး အရသာ သမသွားတာနဲ့ လက်တစ်ဆစ်စာ အလုံးလေးတွေ လုံးပေးပါ
  • အစိုဓာတ် နည်းပါးလာပြီ ဆိုပါက အနေတော် အလုံးကလေးများလုံးကာ သကြားထဲမှာ လှိမ့်ပေးပါ
  • မန်ကျည်းသီးမှည့် တော်ဖီလုပ်ပြီးတာနဲ့ ဖန်ပုလင်းထဲမှာ ထည့်ပေးကာ အဖုံးအုပ်ပြီး ထားပေးပါ
  • နေ့စဉ် ထမင်းစားပြီးတာနဲ့ မန်ကျည်းလုံးတော်ဖီနှစ်လုံးမှ သုံးလုံးအထိ စားသုံးပေးပါက ဝမ်းမှန်ကာ ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်စေပါတယ်။

Wednesday 16 October 2024

နွားနို့ခဲဟင်း

 



မာမာ ဒီနေ့တော့ နွားနို့ခဲလေး ဝယ်လာဖြစ်လို့ ချဉ်ငံစပ်လေး ချက်ပါတယ် မာမာဝယ်လာတဲ့ နွားနို့ခဲက အငံဘက်ကို သွားတာဖြစ်လို့ အရသာအတွက် အငံထပ်ပြီး ထည့်စရာ မလိုပါဘူး ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ နွားနို့ခဲဟင်း ချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

  1. နွားနို့ခဲ - 30 g
  2. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး သုံးမွှာ
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ဥ
  4. ခရမ်းချဥ်သီး - အနေတော်​ နှစ်လုံး
  5. ငရုတ်သီးစိမ်း - စားနိူင်သလောက်
  6. နံနံပင် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  7. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း
  8. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  9. ငရုတ်သီး ​အရောင်တင်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  10. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
ပြင်ဆင်ချက်ပြုပ်ပုံ
  • နွားနို့ခဲကို မိမိနှစ်သက်သလို အတုံးလေးတွေ တုံးထားပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး ခပ်ပါးပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • နံနံပင်ကို ရေဆေးကာ ခပ်ကြမ်းကြမ်း လှီးထားပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို ရေဆေးကာ ထက်ဝက်ခြမ်းထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ကြက်သွန်နီကို အခွံခွါပြီး ရေဆေးကာ ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့်နှင့် ညက်နေအောင် ရောပြီး ထောင်းထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့  ဟင်းချက်မယ့်အိုးထဲကို ဆီနှင့်နနွင်းမှုန့်ထည့်ကာ အပူပေးပါ
  • ဆီပူ​လာတာနဲ့ ​ထောင်းထားတဲ့ ငရုတ်သီး ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီထောင်းကိုထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးပါ
  • ဆီသတ်တာ မွလာပြီဆိုရင် ခရမ်းချဥ်သီး​ထည့်ပြီး ကျေသွားတဲ့အထိ မွှေပေးပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီးများ ကျေလာပါက အရသာမှုန့် ထည့်မွှေပေးပါ
  • ခရမ်းချဥ်သီး​များ ကျေလာပြီး အနှစ်​လေးရပြီ ဆိုတာနဲ့ လှီးထားတဲ့ နွားနို့ခဲ​များ ထည့်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ​ရေနည်းနည်း ထည့်ပေးကာ မွှေပေးပြီး အဖုံးခန အုပ်ပြီးချက်ပေးပါ 
  • ပြီးတာနဲ့ အရသာအတွက် အ​ပေါ့အငံ မြည်းပြီး အရသာကို မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  •  ဟင်းအိုးထဲမှာ ဆီမပြန်ခင် ငရုတ်သီးစိမ်းကို ထည့်အုပ်ပေးပါ
  • ဟင်အိုးဆီပြန်လာတော့မှ နံနံပင် အုပ်ပေးပြီး မီးပိတ်ပေးကာ ချဉ်ငံစပ် နွားနို့ခဲဟင်း မွှေးမွှေးလေးကို စားသုံးရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

Tuesday 15 October 2024

ကျောက်ပွင့်မှိုသုပ်

 



မာမာ ဒီနေ့တော့ ကျောက်ပွင့်မှိုကို ပုဇွန်ပြုပ်ပြီးသားလေးတွေနဲ့ ချဉ်ငံစပ်လေး သုပ်စားဖြစ်ပါတယ် 
ဒါကြောင့်မိုလို့  မာမာပြင်ဆင်ပြီး သုပ်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ကျောက်ပွင့်မှို - တစ်ခု
  2. နံနံပင် - အနည်းငယ်
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်လုံး
  4. သံပုရာသီး - တစ်ခြမ်း
  5. ဆား - အနည်းငယ်
  6. ဆီ - အနည်းငယ်
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ
  • အရင်ဆုံး ကျောက်ပွင့်မှိုကို ရေနွေးပူပူထဲမှာ ငါးမိနစ်လောက် စိမ်ထားပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေစစ်ပြီး အနေတော် အတုံးလေးတွေ တုံးပေးပါ
  • နံနံပင်ကို ရေဆေးပြီး မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွါပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးကာ ပါးပါးရိတ်ရိတ်လေးတွေ လှီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ရေဆေးပြီး ထက်ဝက်ခြမ်းထားပါ
  • ပုဇွန်ကို အခွံခွါပြီး ရေနွေးပူပူထဲမှာ သုံးမိနစ်ခန့် ပြုပ်ပေးပြီး ဆယ်ထားပါ
  • အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံးကိုထည့်ကာ ခပ်ဖွဖွ နယ်ပေးပါ
  • အရသာ သမသွားတာနဲ့ အရသာမြည်းပေးကာ မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ကျောက်ပွင့်မှိုသုပ် စိမ့်စိမ့်လေးကို သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ။

Monday 14 October 2024

ရှမ်းခေါက်ဆွဲ

 











မာမာ ဒီနေ့တော့ ဝက်သားဝယ်လာဖြစ်တာနဲ့ ရှမ်းခေါက်ဆွဲ လုပ်စားဖြစ်ပါတယ် ရှမ်းခေါက်ဆွဲက ဝက်သားနဲ့ချက်ရင် ပိုပြီးတော့ စားလို့အရမ်း ကောင်းပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ရှမ်းခေါက်ဆွဲ လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ (ကြက်သားဟင်းချက်ရန်)
  1. ဝက်သား - 500 g
  2. တရုတ်မဆလာ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  3. ခရမ်းချဉ်သီး - အလုံးခပ်ကြီးကြီး ငါးလုံး
  4. ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  5. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် သုံးလုံး
  6. ပဲငပိ - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း
  7. ဆီ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူး
  8. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ
  9. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  10. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်

ဟင်းချက်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဝက်သားကို ရေဆေးပြီး ခပ်သေးသေး အတုံးလေးတွေ တုံးပေးကာ ဆား နနွင်းမှုန့် အရသာမှုန့်နှင့် တရုတ်မဆလာတို့ထည့်ပေးကာ အရသာဝင်အောင် နယ်ထားပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး ခပ်ပါးပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်သေးသေး အတုံးလေးတွေ တုံးပေးကာ ကြိတ်စက်ထဲမှာ ညက်နေအောင် ကြိတ်ပေးထားပါ
  • အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပြီး အိုးထဲမှာ ဆီထည့်ကာ အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ ကြိတ်ထားသော ကြက်သွန်နီနှင့် ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့်ကို တစ်ခါထဲထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးပါ
  • ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ လှီးထားသော ခရမ်းချဉ်သီးကို ကျေလာတဲ့အထိ မွှေပေးပြီး ဆီသတ်ပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီများး ကျေလာတာနဲ့ အရသာ နယ်ထားသော ဝက်သားကို ထည့်မွှေပြီး ဆီသတ်ပါ
  • ဝက်သား အသားများ မာတင်းလာပြီး အရောင်ပြောင်းလာမှ ပဲငပိကို ထည့်မွှေပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး  ဝက်သားများ နူးလာအောင် တည်ပေးပါ
  • ဝက်သားများ နူးလာပြီး ရေမခမ်းခင် အချိန်မှာ အရသာမြည်းကာ လိုသလိုပြင်ပြီး မီးပိတ်ထားကာ လက်ကျန်အပူနှင့် ဟင်းအိုးကို မီးဖိုပေါ်မှာ ထားပေးပါ
  • ဒါဆိုရင်တော့ ရှမ်းခေါက်ဆွဲထဲ ထည့်စားဖို့အတွက် ဝက်သားဟင်း မွှေးမွှေးလေးကို ရပါပြီ။
  
မြေပဲလှော်ထောင်းရန်
  • မြေပဲလှော် ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်းခန့်ကို အခွံခွာပြီး သန့်စင်ထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ မညက်တစ်ညက် အနေအထားလေး ရလာအောင် ထောင်းထားပါ
ဆန်စီးခေါက်ဆွဲပြုပ်ရန်
  • ဆန်စီးခေါက်ဆွဲခြောက် 370 gကို ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး တစ်နာရီလောက် စိတ်ထားပါ
  • ရေစိမ်ထားသော ဆန်စီးခေါက်ဆွဲ ရေနွေးဆူဆူထဲမှာ ထည့်ပေးပြီး အနေတော်လေး ပျော့လာတဲ့အထိ ပြုပ်ပေးပါ
  • ဆန်စီးခေါက်ဆွဲများ ပျော့လာပါက ဇကာထဲ သွန်ချ၍ ရေနှင့် ၂ခါလောက် ဆေးပေးပြီး ရေစစ်ထားပါ
ငရုတ်သီး ကြော်ရန်
  • ငရုတ်သီး လုံးခြမ်းကွဲကိုကြော်ရန် ဆီ ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်းကို အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ မီးကိုအနေတော်လျှော့ပြီးမှ ငရုတ်သီး လုံးခြမ်းကွဲ ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်းကို ထည့်မွှေပါ
  • နီနီညိုရောင် သန်းလာတာနဲ့ ပန်းကန်တစ်ခုထဲ ပြောင်းထည့်ပြီး အအေးခံထားပါ
နှမ်းဆီချက် ချက်ရန်
  • ဆီထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူးကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ နှမ်းဖြူ  ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်းလောက်ကို ဆီထဲထည့်မွှေပါ
  • နှမ်းစေ့များ ဝါရောင်သန်းလာတာနဲ့ ပန်းကန်တစ်လုံးထဲထည့်ပြီး အအေးခံထားပါ
ဟင်းခါးရည်ချက်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ကြက်ရိုး - 150 g
  2. ချင်း - တစ်လက်မခန့်
  3. ရှောက်ကော - ခပ်သေးသေး တစ်လုံး
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  5. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး နှစ်မွှာ
  7. ရေ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
ဟင်းခါးချက်ပုံ
  • ကြက်ရိုး 150 g ကို ရေစင်အောင် ဆေးထားပါ 
  • ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ဓါးပြားရိုက်ထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ဓါးပြားရိုက်ထားပါ
  • ဆား အရသာမှုန်းနှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်ကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ဇောက်နက်သော အိုးထဲမှာ ရေထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ရေ ပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ ရှောက်ကော ကြက်ရိုးများနှင့် ချင်းကိုထည့်ပြီး ပြုပ်ပေးပါ 
  • ကြက်ရိုးပြုပ်နေစဉ် ထွက်လာသော အမြှုပ်များကို ခပ်ပြီးသွန်ပေးပါ 
  • ကြက်ပြုပ်ရည် မခမ်းခင် ရေကိုလိုသလောက် ထပ်ထည့်ပြီး အရသာမှုန့်နှင့် ဆားတို့ကို ထည့်ပြုပ်ပေးပါ
  • ရေပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ  နှစ်မွှာကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းထည့်ပါ
  • ဟင်းရည် ပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ အရသာမြည်းပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးကာ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ထည့်ပြီး မီးနွေးနွေးနှင့် တည်ထားပါ
မုန့်ပွဲပြင်ဆင်ပုံ
  • နံနံပင်ကို ရေဆေးပြီး မထူမပါး အနေတော်လေးတွေ လှီးပေးပါ
  • ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ဇောက်နက်သော ပန်းကန်တစ်လုံးထဲ ဆန်စီးဖတ်ကို တစ်ပွဲစာလောက် ထည့်ပေးပါ
  • ချက်ထားသော ဝက်သားဟင်း အနှစ်နှင့် အသားတို့ကို မျှတအောင် ထည့်ပေးပါ
  • နံနံပင် မြေပဲထောင်းနှင့်နှမ်းဆီချက် ငရုတ်သီးဆီချက်ကို ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းစီ ထည့်ပေးပါ
  • ငရုတ်သီးကြော် ကြိုက်ပါက စားနိူင်သလောက် ထည့်ပေးပါ
  • ဟင်းခါးရည်နှင့် တွဲဘက်ပြီး စားသုံးရန် အဆင်သင့် ဖြစ်နေတဲ့ ရှမ်းခေါက်ဆွဲကို စားသုံးရန် ရပါပြီ။
  • ရှမ်းခေါက်ဆွဲကို အရည်လေးနဲ့ ကြိုက်ပါက ဟင်းခါးရည် ဆမ်းပေးကာ နယ်ဖတ်ပြီး စားသုံးနိူင်သလို အရည်နှင့် မကြိုက်ပါက ဟင်းခါးရည် မထည့်ဘဲ စားသုံးနိူင်ပါတယ်ရှင်။

Friday 11 October 2024

ပြောင်းဖူး နွားနို့ကြော်






မာမာ ဒီနေ့တော့ ပြောင်းဖူးကို ထောပါတ်နဲ့ နွားနို့ထည့်ကာ ကြော်ထားပါတယ် သရည်စာ အဖြစ်နဲ့ စားလို့ကောင်းသလို ထမင်းပူပူလေးနဲ့လဲ လိုက်ဖက်ပါတယ်။ 

ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထား ပြောင်းဖူးနွားနို့ ကြော်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

  1. ပြောင်းဖူး - နှစ်ဖူး
  2. နွားနို့ - တစ်ခွက် (မုန့်လုပ်ရာတွင် ချင်တွယ်သောခွက်)
  3. ဆား - အနည်းငယ်
  4. ထောပါတ် - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ

  • အရင်ဆုံး ပြောင်းဖူးကို အခွံခွါကာ အမျှင်လေးတွေဖယ်ပြီး သန့်စင်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေစင်အောင်ဆေးပြီး  ဓါးနဲ့လှီး ထားပေးပါ
  • ဒယ်အိုးထဲကို ထောပါတ်နှင့် လှီးထားသော  ပြောင်းဖူးများ ဆားနှင့် နွားနို့ ထည့်ပေးကာ ကြော်ပေးပါ
  • အရသာ သမအောင် မွှေပြီးတာနဲ့ နို့များတဖြည်းဖြည်းချင်း ခမ်းလာပါက အရသာ မြည်းပေးပြီး စိတ်ကြိုက် အရသာ ရလာအောင် ပြင်ပေးပါ
  • နွားနို့ အရည်လေးများ ခမ်းလာပါက မီးပိတ်ကာ ပြောင်းဖူးနွားနို့ကြော် ပူပူလေးကို သုံးဆောင်ပါပြီ။

Thursday 10 October 2024

မုံလာဥ ကြက်ဥမွှေကြော်


မာမာ ဒီနေ့တော့ မုံလာဥ ဝယ်လာကာ မုံလာဥကို ကြက်ဥထည့်ပြီး ကြော်ပါတယ်။ ကြော်ရတာတော့ အရမ်းမြန်ပြီး စားလို့လဲ အရမ်းကောင်းပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

 ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. မုံလာဥ - မိမိနှစ်သက်သလောက် ထည့်ပေးပါ
  2. ကြက်ဥ - တစ်လုံး
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ဥ
  4. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  6. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်းခန့်
  7. နနွင်းမှုန့်. - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
ပြင်ဆင်ပုံ
  • မုံလာဥကို အခွံခွာပြီး ပုံပါအတိုင်း ခပ်ရှည်ရှည်လေးတွေ လှီးပေးကာ ရေဆေးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  • လိုအပ်သော ပစ္စည်းများကို ပြင်ထားပါ
  • အောက်ခြေမကပ်သော အိုးကိုအပူပေးပြီး ဆီနှင့်နနွင့်မှုန့်ကိုထည့်ပါ
  • ဆီပူလာပါက ကြက်သွန်နီကို ထည့်ပြီး မွှေးလာအောင် ကြော်ပေးပါ
  • ကြက်သွန်ကြော်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ မုံလာဥကို ထည့်ပေးကာ  ကြော်ပေးပါ
  • အားလုံး သမသွားတာနဲ့ ဆားနှင့် အရသာမှုန့် တို့ကိုထည့်ပြီး လေးမိနစ်လောက် ကြော်ပေးပါ
  • အားလုံး အရသာ သမသွားပြီ ဆိုတာနဲ့ ကြက်ဥကို ဖောက်ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ
  • ကြက်ဥကျက်တာနဲ့ အရသာမြည်းပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာကို လိုသလို ပြင်ပေးပြီးပါက မုံလာဥကြက်ဥ မွှေကြေ်မွှေးမွှေး စိမ့်စိမ့်လေး ရပါပြီ။

Tuesday 8 October 2024

မှိုကြော်ချက်


 
ထမင်းစားတဲ့အခါ အရည်သောက်လေးပါမှ ထမင်းမြိန်လေတော့  မှိုလေးတွေ ဝယ်လာပြီး အရည်သောက်ဆမ်း ကြော်ချက်လေး ချက်ပါတယ်။ ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. မှို - 500 g
  2. ကြက်သွန်ဖြူ  - အမွှာကြီးကြီး နှစ်မွှာ
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ခြမ်း
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  5. ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  6. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ
  7. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ

ပြင်ဆင်ပုံ
  • မှိုများကို ရေဆေးပြီး အနေတော်လေးတွေ ဖဲ့ထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ဓါးပြားရိုက်ထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  • ဇောက်နက်သော အနေတော် အိုးတစ်လုံးထဲမှာပု ဆီထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ နနွင်းမှုန့် ထည့်ပေးကာ ကြက်သွန်အဖြူ နှင့် ကြက်သွန်နီကိုထည့်ပြီး ကြော်ပေးပါ
  • ကြက်သွန်များ နွမ်းသွားတာနဲ့ မှိုများကို ထည့်ကြော်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ဆားနှင့် အချိုမှုန့် တို့ကိုထည့်ပေးကာ ကြော်ပေးပါ
  • အရသာ သမသွားတာနဲ့ မိမိနှစ်သက်သလောက် ရေထည့်ပြီး တည်ပေးပါ
  • ဟင်းရည်အိုး ပွက်ပွက်ဆူလာတာနဲ့ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ အရသာမြည်းပြီး လိုသလိုပြင်ကာ မီးပိတ်ပေးပြီး အိုးကိုမီးဖိုပေါ်က ဖယ်ထားပြီး သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ။

Sunday 6 October 2024

အာလူး အရည်သောက်

 


မာမာ ဒီနေ့တော့ အာလူးအရည်သောက်ဆမ်းလေး ချက်ပါတယ် ထမင်းပူပူလေးနဲ့ လိုက်ဖက်လွန်းတဲ့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ထမင်းဝိုင်းမှာ အရည်သောက်လေးပါမှ ထမင်းစားလို့ကောင်းပါတယ် ဒါကြောင့်မို့ ဒီနေ့တော့ ငါးဆားနယ်ကြော်ကို ငရုတ်သီးစပ်စပ်နဲ့ကြော်ပြီး ငါးဆားနယ်ကြော်နဲ့ လိုက်ဖက်လွန်းတဲ့ အာလူးအရည်သောက် ကြော်ချက်လေး တစ်မယ်ချက်လိုက်ပါတယ်။

စားချင့်စဖွယ် စားမြိန်အရည်သောက် ဟင်းလေးမို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ချက်နည်းလေးကို မျှဝေလိုက်ပါတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. အာလူး - အနေတော် လေးလုံး
  2. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး နှစ်မွှာ
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ခြမ်း
  4. ကြက်ဥ - တစ်လုံး
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  6. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  7. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  8. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ
ပြင်ဆင်ပုံ
  • အာလူးကို အခွံခွာပြီး ရေစင်အောင်ဆေးကာ ပုံပါအတိုင်း လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ဓါးပြားရိုက်ထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
  • အိုးတစ်လုံးထဲမှာ အာလူး နနွင်းမှုန့် ဆား ဆီ အရသာမှုန့် ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီ နှင့်ရေအနည်းငယ်တို့ကိုထည့်ကာ သမအောင် နယ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး ဟင်းလုံးမိအောင် တည်ပေးပါ
  • ရေပွက်ပွက် ဆူလာပြီး သုံးမိနစ်လောက် နေတာနဲ့ အထက်အောက် သမအောင်မွှေကာ ရေအနည်းငယ် ထပ်ထည့်ပြီး ၃မိနစ်လောက် အဖုံးအုပ်ပြီး တည်ထားပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေ တရုတ်ဟင်းရည်သောက် ပန်းကန်တစ်လုံးခွဲစာ ထည့်ပြီး ဆူအောင်တည်ပါ
  • ဟင်းရည်ဆူလာပြီး အာလူးများ နူးလာပါက အရသာမြည်းပြီး လိုသလိုပြင်ပေးပါ
  • ဟင်းရည်အိုး ပွက်ပွက်ဆူနေတုန်းမှာ ကြကဥကို ဖောက်ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ
  • ကြက်ဥများ ကျက်တာနဲ့ အာလူးအရည်သောက် ဟင်းပွဲကို ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

Tuesday 1 October 2024

အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ (ပွဲတစ်ရာစာ)

 


တပိုင်တနိူင် အလှူအတွက် အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ ချက်နည်းကို လာလာမေးကြတဲ့အတွက် အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ (ပွဲ ၁၀ဝ စာ) ချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

  1. ခေါက်ဆွဲဖတ်  -  ၈ ပိဿာ
  2. ကြက်သား  -  ၂ ပိဿာ 
  3. ငါးဖယ်  -  ၁ ပိဿာ 
  4. ဘဲဥ  -  အလုံး ၅၀ 
  5. ပဲစိမ်းမှုန့်  -  ၈၀ ကျပ်သား 
  6. ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်  -  ၂၀ ကျပ်သား 
  7. ဆီ  -  ၃၀ ကျပ်သား 
  8. အုန္းသီး (သို့) နို့စိမ္း  -  ၈ လုံး (သို့) ၈ ဘူး
  9. သကြား  -  စားပွဲဇွန်း ၁၆ ဇွန်း (မောက်မောက်) 
  10. ဆား  -  စားပွဲဇွန်း ၁၀ ဇွန်း  (မောက်မောက်)
  11. အရသာမှုန့်  -  စားပွဲဇွန်း ၅ ဇွန်း (မောက်မောက်)
  12. ကြက်သွန်နီဥသေး  -  ၂ ပိဿာ (ထည့်ရန်)
  13. နနွင်းမှုန့်  -  စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
  14. မုန့်ကြွတ်ကြော်  -  ၅၀ ကျပ်သား
  15. ကြက်သွန်နီဥကြီး  -  ၁  ၁/၂ ပိဿာ (အစိမ်းထည့်စားရန် ပါးပါးလှီး)
  16. ရှောက်သီး  -  ၁၅ လုံး (အရည်ရွှမ်းရွှမ်း)
  17. ငရုတ်သီးလှော်မှုန့်  -  ၃၀ ကျပ်သား 
  18. ယိုးဒယားငံပြာရည်  -  ၁ လုံး (အလယ်တည်ရန်)
  19. ကြက်သွန်ဖြူဗမာဥ  -  ၅ ဥ 
  20. ပဲကြော် - အချပ် ၁၀၀
  21. ရေ  -  (ဆန် ၁ ပြည်ချက် အိုးတစ်ဝက်ပါ) ၈ လုံး 

(အပျစ်အကျဲအတွက် ထပ်လိုက်နိုင်ပါတယ်။ ပဲစိမ်းဖျော်ရာမှာလည်း ရေပါဝင်မှာ ဖြစ်တဲ့အတွက် ပျစ်လျှင် ရေနွေးလိုက်လို့ ရပါတယ်။ မကျဲအောင် ဂရုစိုက်ပါ။) 


ပြုလုပ်နည်း

  • ဘဲဥကို ပြုတ်ထားပါ။ 
  • ပဲစိမ်းမှုန့်ကို အလုံးအခဲမကျန်အောင် ရေဖျော် ထားပါ။ 
  • ကြက်သားကို အခြမ်းလိုက် ရေဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ။ 
  • ရေနွေးအိုး တည်ပြီး ဆူလာလျှင် ကြက်သွန်ဖြူဥအတိုင်း အပေါ်ခွံချွတ်ပြီး ရေဆေး၍ ၂ ဥ ထည့်ပါ။ 
  • ဆား စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း ထည့်ပြီး ကြက်သားထည့်ပြုတ်ပါ။ 
  • အစိမ်း မကျန်ဘဲ ခပ်တင်းတင်းလေး နူးလာလျှင် ဆယ်ယူပြီး အအေးခံ၍ အဖတ် ကြီးကြီးတွေ လွှာထားပါ။ 
  • ကြက်ပြုတ်ရည်ထဲ ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူရည်၊ ဆား၊ အရသာမှုန့်နယ်၍ စေးအောင် ပေါက်ထားသော ငါးဖယ်များကို ခပ်ကြီးကြီး ပြားပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။ 
  • အပေါ်ပေါ်လာပါက ခဏထား၍ ဆယ်ထုတ်ပြီး အနေတော်လေးတွေ လှီးထားပါ။ 
  • ဆီပူအိုးတည်ပြီး ပူလာလျှင် မုန့်ကြွတ် ကြော်ပြီး ဆယ်ယူ ထားပါ။ 
  • အေးလျှင် လေလုံသောဘူး (သို့) အိတ်ထဲထည့်ပြီး လေလုံအောင် သိမ်းပါ။ 
  • ကျန်ဆီထဲ ကြက်သွန်ဖြူ ၃ ဥကို မညက်တညက် ထောင်းပြီး ဆီသတ်ပါ။ 
  • နနွင်းမှုန့်ထည့်ပါ။ 
  • ကြက်သွန်ဖြူရနံ့မွှေးလာလျှင် ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်ထည့်ပြီး လွှာထားသော ကြက်သားများထည့်ပါ။ ဆား စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း၊ သကြား ၁ ဇွန်း ထည့်ပါ။ 
  • မွှေးလာလျှင် ဆယ်ယူလို့ရ ပါပြီ။ 
  • ရေချိန်ကို ကြက်ပြုတ်ရည်အပါ အပေါ်မှာပြထားသည့်အတိုင်း ထည့်ပါ။ 
  • ဆူလာလျှင် ဖျော်ထားတဲ့ ပဲစိမ်းမှုန့်ထည့်ပြီး နာနာမွှေ၍ မီးမှန်မှန်နဲ့တည်ပါ။ 
  • ပဲစိမ်းက အိုးကပ်ပြီး တူးတတ်ပါတယ်။ 
  • ပဲစိမ်းနံ့ပျောက်လျှင် အုန်းနို့ရည် လောင်းပါ။ 
  • ကြက်သား၊ ငါးဖယ်၊ ပြုတ်ထားတဲ့ဘဲဥကို ပါးပါးလှီးထည့်ပြီး ကြက်သွန်ဥထည့်ပါ။ 
  • အရသာမှုန့်၊ ဆား၊ သကြားထည့်ပြီး အပျစ်အကျဲ မှန်းဆပါ။ 
  • အရသာမြည်းပါ။ 
  • ပွက်ပွက်ဆူလာလျှင် ရပါပြီ။ 
  • ပွဲပြင်ရန်မှာ ခေါက်ဆွဲဖတ် အနေတော် ဖြတ်ထားပါ။
  • ကြက်သွန်နီဥကြီးကို ပါးပါးရိပ်ရိပ် လှီးပြီး ရေဆေး ထားပါ။ 
  • ရှောက်သီးလှီးထားပြီး ငံပြာရည်၊ ငရုတ်သီးလှော်မှုန့် နှင့် မုန့်ကြွပ်ကြော်ကို လှလှလေးပြင်ထားပါ။ 
  • စားမည်ဆိုမှ ပဲကြော်ထည့်ပါ။