Wednesday, 3 April 2019

ဆွမ်းမွှေး မုန့်လုံးရေပေါ်



















ဒီနေ့တော့ သမီးငယ်လေး ကျောင်းကိုမပြန်ခင် မြန်မာမုန့်လေးတွေ တစ်နေ့တစ်မျိုး လုပ်ကျွေးဖြစ်တဲ့ အထဲက မုန့်လုံးရေပေါ်လေး လုံးစားဖြစ်ပါတယ် မြန်မာ့လျာ မြန်မာ့ခံတွင်းဆိုတော့ ဘယ်အချိန်ဘဲဖြစ်ဖြစ် မြန်မာမုန့်လေးတွေကို တမ်းတမိတာတော့ အမှန်ပါဘဲ။

ဒီတစ်ခါတော့ မုန့်လုံးရေပေါ်ကို ရိုးရိုးလေး မလုံးဘဲ ရေအစား ဆွမ်းမွှေးရွက် အရည်လေးနဲ့ ထည့်လုပ်ထားတဲ့အတွက် အရသာ တစ်မျိုးဆန်းသစ်ကာ စားလို့ကောင်းလွန်းတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ထားတဲ့ မုန့်လုံးရေပေါ် လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ကောက်ညှင်းမှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး ၃ခွက်
ဆန်မှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး ၁ခွက်
ဆွမ်းမွှေးရွက် - ငါးရွက်
ရေ - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ဗူး ၃ဗူး (ဆွမ်းမွှေးရွက် ကြိတ်ရန်)
အုန်းသီးဖတ် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
ထန်းလျှက်ခဲ - လက်သန်းတစ်ဆစ်စာလောက် အခဲ၂၀ခန့်
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ငါးပုံတစ်ပုံ
ဆွမ်းမွှေးရွက်ကြိတ်ပြီး အရည်စစ်ရန် ပိတ်စ ခပ်ပါးပါး သန့်သန့် - တစ်စ
ဇကာ ခပ်စိတ်စိတ် - တစ်ခု

ဆွမ်းမွှေးရွက်ကြိတ်ရန်
ဆွမ်မွှေးရွက်ကို ရေဆေးပြီး အနေတော်လေးတွေ ပိုင်းဖြတ်ပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ အသီးအရွက်ကြိတ်သော ဗလင်ဒါထဲမှာ ဆွမ်းမွှေးရွက်နှင့် ရေ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး သုံးဗူးကို ထည့်ပေးပါ
ဗလင်ဒါကို တစ်မိနစ်ကြိတ် တစ်ခါနားလုပ်ပြီး အရွက်များ ညက်လာတဲ့အထိ အနည်းဆုံး ဆယ်ခါလောက် ကြိတ်ပေးပါ
အရွက်များ ညက်သွားတာနဲ့ ဇလုံတလုံးပေါ် ဇကာတင်ပေးပါ
ဇကာပေါ်မှာ ပိတ်စ ခပ်ပါးပါးကို တင်ပေးပြီး ဆွမ်းမွှေးရွက် ကြိတ်ရည်များကို သွန်ချပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ပိတ်စကို စုစည်းပြီး အရည်များကို ညှစ်ပေးပါ
အရည်ကိုယူထားပြီး ညှစ်ဖတ်များကို သွန်ပလိုက်ပါ
ညှစ်ယူပြီး ရလာသော ဆွမ်းမွှေးရွက် အရည်ထဲမှ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူးကိုသာ သုံးပါမယ်

ပြင်ဆင်ပုံ
ဇလုံကျယ်ကျယ်ထဲမှာ ဆန်မှုန့် နှင့်ကောက်ညှင်းမှုန့်တို့ကိုထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးပါ
သမသွားသော ထိုအမှုန့်ထဲကို ဆွမ်းမွှေးရည် နည်းနည်းချင်း ထည့်ပေးပြီး မုန့်သားပျော့အိလာတဲ့အထိ နယ်ပေးပါ
ဆွမ်းမွှေးရည်ကို တစ်ခါထဲ မထည့်ဘဲ နည်းနည်းချင်း ထည့်ပေးပါ
တစ်ခါတရံ မိမိသုံးသော ကောက်ညှင်းမှုန့်အပေါ် မူတည်ပြီး ရေကို လိုတိုးပိုးလျှော့ လုပ်ရတဲ့အတွက် နည်းနည်းချင်း ထည့်ပေးရခြင်း ဖြစ်ပါတယ်
မုန့်သားပျော့ပြီး စေးပိုင်လာပါက ဆွမ်းမွှေးရည် ပိုနေရင် ချန်ထားပြီး သိမ်းထားလိုက်ပါ
မုန့်သားပျော့လာပါက မုန့်သားကို အ၀တ်ရေစွတ်ပြီး ရေညှစ်ကာ အုပ်ထားပြီး နာရီ၀က် တနာရီလောက် အခန်းအပူချိန်အတိုင်း ဒီတိုင်းထားပေးပါ
ထန်းလျှက်ခဲကို လက်သန်းတစ်ဆစ်စာ လောက်လေးတွေ တုံးပေးထားပါ
အုန်းသီးဖတ်ကို ဆားထည့်ပြီး ငံမြမြလေးရအောင် ဖွဖွလေး နယ်ထားပြီး ပန်းကန်တခုထဲမှာ ထည့်ထားပေးပါ
မုန့်သားနှပ်ထားချိန် ပြည့်တာနဲ့ မုန့်သားကို ကွမ်းသီးဆံလောက် ရအောင်ယူပြီး လက်ဝါးထဲထည့်ကာ ၇ခါလောက် ဆုတ်ဆုတ်ပြီး ညှစ်ပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ အလုံးလေး ဖြစ်လာအောင် လက်ဝါးနှစ်ဖက်ကြားမှာ အနည်းငယ် ဝိုက်ပြီး လုံးလိုက်ပါ
အလုံးလေး ဖြစ်သွားတာနဲ့ လက်ဝါးပေါ်တင်ပြီး အလယ်ကို အချိုင့်လေးဖြစ်အောင် လက်ညှိုးနှင့် ဖိလိုက်ပါ
ချိုင့်သွားသော နေရာထဲသို့ထန်းလျှက်ခဲ အစိတ်လေး တခုထည့်လိုက်ပါ
ထန်းလျှက်ခဲပေါ်သို့ မုန့်သားပြန်အုပ်ပြီး လက်ဝါးနှစ်ဖက်ကြားမှာ ဝိုက်ပြီး လုံးပေးပါ
ထန်းလျှက်ခဲ မပေါ်အောင် မုန့်သားကို သတိထားပြီး အုပ်ပေးပါ
ထန်းလျှက်ခဲ ပေါ်ပါက မုန့်သားကို ရေဆူဆူနှင့် ပြုပ်ချိန်မှာ ထန်းလျှက်ရည်များ အပြင်သို့ ပေါက်ထွက်ပါတယ်
မုန့်သားအားလုံး လုံးပြီးပါက ဇောက်နက်သော အိုးထဲမှာ ရေများများထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
ရေပွက်ပွက် ဆူလာပါက လုံးထားသော မုန့်များကို တလုံးချင်း တစ်ခုနဲ့တစ်ခု မကပ်အောင် ထည့်ပေးပါ
မုန့်သားကျက်ပြီး ရေပေါ် ပေါ်လာပါက မုန့်အတွင်းသားမျာ းကျက်စေရန် နှစ်မိနစ်လောက် ထားပြီးမှ ဇွန်းဇကာနှင့် ဆယ်ပေးပါ
ပေါ်လာသော မုန့်လုံးရေပေါ်များကို ဇွန်းဇကာဖြင့်ဆယ်ကာ အုန်းသီးမှုန့် ထည့်ထားသော ပန်းကန်ထဲသို့ တန်းပြီးထည့်ပေးပါ
မုန့်သားပူနေတုန်းမှာဘဲ အုန်းသီးမှုန့်များ ကပ်သွားအောင် ခပ်မြန်မြန်လေး လူးပေးပါ
အထက်ပါ နည်းအတိုင်း အားလုံးပြီးသွားပါက ဆွမ်းမွှေးရွက်နံ့ မွှေးပျံ့နေတဲ့ မုန့်လုံးရေပေါ်လေးကို စားသုံးရန်အတွက် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

Tuesday, 2 April 2019

ကွေ့တယို







ေကြ႔တယိုလို႔ ေျပာလိုက္တာနဲ႔ ထည္႔ရတဲ႔ အမယ္ေလးေတြက မ်ားပါတယ္ ဒါေပမဲ႔ ျပင္ဆင္ရတာ လြယ္ျပီး ေသာက္လို႔ေကာင္းတဲ႔အတြက္ မိသားစု စံုတုန္းေလး ရွဴးရွဴးရွဲရွဲ ေသာက္ရေလေအာင္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ဝက္သားစားတဲ႔သူေတြအတြက္ ဝက္သားနဲ႔ ဝက္ရိုးကို အသံုးျပဳႏိူင္ပါတယ္ ဝက္သားနဲ႔က ပိုျပီးအရသာ ရွိပါတယ္ မာမာတို႔ကေတာ႔ ဝက္သားမစားတဲ႔အတြက္ ၾကက္ရိုး ၾကက္ရင္ပံုသားတို႔နဲ႔ဘဲ ျပင္ဆင္ထားပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ရွာလကာရည္အစား ဗီနီကာကို သံုးႏိူင္ပါတယ္ ထိုင္းစတိုင္လ္လို႔ေျပာရေပမဲ႔ တကဲ႔ထိုင္းစတိုင္လ္ အစစ္ကေတာ႔ ေကြ႔တယိုကို ရွမ္းနံနံနဲ႔ စားၾကပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ရွမ္းနံနံမရွိတဲ႔အတြက္ နံနံပင္ထည္႔စားပါတယ္။

ဟင္းရည္အရသာကိုလဲ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာရေအာင္ ျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျပဳပ္ႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ မွဳိေျခာက္ေလးေတြ ထည္႔ခ်က္တာ ေမႊးတဲ႔အတြက္ မွဳိေျခာက္ေလးေတြကို ေရစိမ္ျပီး ခပ္ထူထူလွီးကာ ထည္႔ခ်က္ထားပါတယ္၊

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ရင္ပံုသား - 250 g
  2. ၾကက္ရိုး - 300 g
  3. ငါးအသားလံုး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (ready made ဂ်ပန္မွ လာေသာ အသားလံုးမ်ားကို သံုးပါတယ္)
  4. ဆန္ျပားဖတ္ အေျခာက္ထုတ္ - 375 g
  5. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ 
  6. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ သာသာ
  8. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲခန္႔
  9. နံနံပင္အျမစ္ - ၅ခု
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၃မႊာ
  11. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ေလးျပား
  12. ကန္စြန္းရြက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (သို႔မဟုတ္) ကိုက္လန္အရြက္
  13. မုန္လာဥ - လွီးျပီးသား (ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ တစ္လံုးစာ)
  14. မွဳိ အေျခာက္ - ၇ပြင္႔ခန္႔
  15. ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  16. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  17. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  18. ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  19. ႏွမ္းေလွာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  20. ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  21. ၾကက္သြန္ျဖဴ ေၾကာ္ျပီးသား - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  22. ဗီနီကာ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  23. ေရ -  ၅လီတာ (ဟင္းရည္ခ်က္ရန္)
ဆန္ျပားဖတ္ ျပဳပ္ရန္
  1. ဆန္ျပားဖတ္ကို မျပဳပ္ခင္ ဇလံုတလံုးထဲမွာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ေလးနာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ ၄လီတာေလာက္ထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  3. ေရပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ေရစိမ္ထားေသာ ဆန္ျပားဖတ္ကို ေရစစ္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
  4. ေရစိမ္ထားတဲ႔အတြက္ ျပဳပ္ခ်ိန္ ၀ံုးမိနစ္ေလာက္ဆို ရပါတယ္
  5. ဇကာထဲ ေရေႏြးမ်ား သြန္ခ်ကာ ဆန္ျပားဖတ္မ်ားကို ေရေအးႏွင္႔ ေဆးခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဟင္းရည္အတြက္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သားႏွင္႔ ၾကက္ရိုးမ်ားကို ေရေဆးကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ထည္႔ကာ နယ္ထားပါ
  2. မံုလာဥကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  3. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  4. နံနံပင္အျမစ္မ်ားကို ေရေဆးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  6. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
  7. မွဳိကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး သနာရီေလာက္ ေရစိမ္ကာ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  8. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ သၾကားကိုထည္႔ျပီး ညိဳလာတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  9. သၾကားမ်ား ေပ်ာ္လာျပီး ညိဳေရာင္သန္းလာပါက ၾကက္ရိုးမ်ားထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  10. တစ္မိနစ္ေလာက္ရတာနဲ႔ ၾကက္ရိုးေလွာ္ အိုးထဲကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နံနံပင္အျမစ္မ်ား ခ်င္းျပားမ်ားႏွင္႔ ေရ ျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  11. ၾကက္ရိုးျပဳပ္ေနစဥ္ အေပၚယံ တက္လာေသာ အျမဳပ္မ်ားကို ခပ္သြန္ေပးပါ
  12. ပထမတရည္ ခမ္းကာနီးတာနဲ႔ ေနာက္ထပ္က်န္ေနေသာ ေရမ်ားကိုထည္႔ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ ျပဳပ္ထားေပးပါ
  13. ၾကက္ရိုးမ်ား က်က္ပါက လွီးထားေသာမွဳိအေျခာက္ မံုလာဥ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္ႏွင္႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ကို ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  14. အားလံုးသမသြားတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ငါးအသားလံုးမ်ား ထည္႔ေပးျပီး မီးေအးေအးႏွင္႔ တည္ထားပါ
  15. ငါးအသားလံုးမ်ား အရမ္းက်က္မသြားေစရန္ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ထည္႔ျပီးပါက ဆယ္ထားပါ
  16. ဝက္သားစားသူမ်ားကလဲ ဝက္ရိုးကို အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ျပဳပ္ေပးပါ
  17. ေရအပ်စ္အက်ဲ အခ်ဳိအငံ အရသာကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ျပင္ေပးပါ
ၾကက္သားျပဳပ္ရန္
  1. အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသားကို ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ အတံုးလိုက္ ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သားတံုး ေရျမဳပ္ရံုေလး ထည္႔ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  3. ၾကက္သားျပဳပ္ေနစဥ္ အသားက်က္ေစရန္ ဟိုဘက္ဒီဘက္ကို မၾကာမၾကာ လွန္လွန္ေပးပါ
  4. ေရခမ္းကာနီးတာနဲ႔ဆယ္ျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
ေကြ႔တယို ပြဲျပင္ရန္
  1. ဆန္ျပားဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
  2. ၾကက္သားကို ပါးပါးလွီးျပီး ျပင္ထားပါ
  3. ငါးလံုးမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ႏွမ္းေလွာ္ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ဗီနီကာတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  5. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  6. ကိုက္လန္အရြက္မ်ားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္လွီးကာ ေရေႏြးေႏြး ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ႔ အိုးထဲမွာ ၅မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးကာ ေရေအးႏွင္႔ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  7. ကန္စြန္းရြက္ သံုးပါက ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ မိနစ္ဝက္ခန္႔ထည္႔ျပီး ဆယ္ေပးကာ ေရေအးႏွင္႔ ေဆးထားပါ
  8. ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးထားပါ ( မာမာ မထည္႔ထားပါ)
  9. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္ပါက ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဆန္ျပားဖတ္ ငါးအသားလံုး ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ ႏွမ္းေလွာ္ ေျမပဲေလွာ္ ကန္စြန္းရြက္ (သို႔) ကိုက္လန္ ပဲပင္ေပါက္ ၾကက္သား နံနံပင္ (သို႔) ရွမ္းနံနံ ဗီနီကာႏွင္႔ ဟင္းရည္တို႔ကို သင္႔သလိုထည္႔ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Friday, 29 March 2019

အုန်းနို့သာကူကျို






















အချိုပွဲအတွက် ဒီနေ့တော့ ကန်စွန်းဥနဲ့ အုန်းနို့ ချိုစိမ့်စိမ့်လေး ကျိုဖြစ်ပါတယ် ကျိုနည်းလေးက အရမ်းကို လွယ်ပါတယ် ဒါပေမဲ့ ကိုယ်အသုံးပြုမဲ့ ကန်စွန်းဥများက နူးချိန်မတူနိူင်တဲ့အတွက် ကန်စွန်းဥ ပြုပ်ချိန် အပေါ်မှာ မူတည်ပြီး ချင့်ချိန်ကာ ပြုပ်စေချင်ပါတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ကန်စွန်းဥ - အရောင် သုံးမျိုး
အုန်းနို့ - ၄၀၀ မီလီမီတာ (ready made အုန်းနို့ဗူးကို သုံးထားပါတယ် )
သကြား - ထမင်းစားဇွန်း ၆ဇွန်းမောက်မောက် (အချိုကြိုက်လျှင် ပိုထည့်ပါ)
အုန်းသီးဖတ် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
ကောက်ညှင်းမှုန့် - လိုသလောက်သုံးပါ
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
ရေ - ၁၂၀၀ မီလီမီတာ (အုန်းနို့နှင့်ရောကျိုရန်)

ပြင်ဆင်ပုံ
ကန်စွန်းဥကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
ရေဆေးပြီးတာနဲ့ ပုံပါအတိုင်း အတုံးလေးတွေ တုံးပေးထားပါ
ကောက်ညှင်းမှုန့်ကို ဇလုံတလုံးထဲမှာထည့်ပြီး ပြင်ထားပါ။
ဇောက်နက်သော အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ရေ ကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
ရေဆူလာတာနဲ့ ကန်စွန်းဥ တစ်မျိုးစီကို သပ်သပ်စီ ပြုပ်ပေးပါ 
ပြုပ်ထားသော ကန်စွန်းဥ နူးမနူးကို ဆယ်ကြည့်ပြီး အရမ်းမနူးခင် ဇကာတစ်ခုနှင့် ဆယ်ပေးပါ
ဆယ်ပြီးတာနဲ့ အသင့်ပြင်ထားသော ကောက်ညှင်းမှုန့်ထဲထည့်ပြီး လှိမ့်ပေးပါ
ထိုနည်းအတိုင်း ကျန်နေသော ကန်စွန်းဥ နှစ်မျိုးကိုလဲ ပြုလုပ်ပေးပါ
အသုံးသော ကန်စွန်းဥများ တစ်ခုနှင့်တစ်ခု မတူနိူင်သောကြောင့် ကန်စွန်းဥပြုပ်ချိန် တစ်ခုနှင့်တစ်ခု မတူနိူင်ပါ
ကန်စွန်းဥများ အဆင်သင့်ဖြစ်တာနဲ့ ဇောက်နက်သော အိုးတစ်လုံးထဲမှာ အုန်းနို့ သကြား ဆားနှင့်ရေတို့ထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် ကျိုပေးပါ
အုန်းနို့များ ပွက်ပွက်ဆူလာတာနဲ့ ကောက်ညှင်းမှုန့် လူးထားသော ကန်စွန်းဥများနှင့် အုန်းသီးဖတ်များကို ထည့်မွှေပေးပါ
လေးမိနစ်လောက် ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပြီးတာနဲ့ မီးပိတ်ပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ကန်စွန်းဥ အုန်းနို့ကျို ချိုချိုစိမ့်စိမ့်လေးကို သုံးဆောင်ရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

မတ်ပဲကြော်








အရင္ဦးဆံုး marmarskitchen.blogspot.com မွာ mmlazp.blogspot.com နံမည္နဲ႔ ပံုေလးေတြတင္တဲ႔အခါ တစ္မ်ဳိး မထင္ၾကေစခ်င္ပါဘူးရွင္ ႏွစ္ခုလံုးက မာမာ႔ရ ဲ႔ blog ေလးေတြပါဘဲ အရင္ mmlazp.blogspot.com က ဝင္လို႔မရေတာ႔တဲ႔အတြက္ blog အသစ္ဖြင္႔လိုက္ရျခင္း မ်ွသာပါ။

ဒီတစ္ခါေတာ႔ သမီးငယ္ေလး ေက်ာင္းကိုမျပန္ခင္ သူစားရေအာင္ မတ္ပဲေၾကာ္ေလးေတြ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ လြယ္မေယာင္နဲ႔ခက္တဲ႔ မတ္ပဲေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

အေၾကာ္ေၾကာ္တဲ႔ အခါမွာ ဆီမ်ားမ်ားေလး သံုးဖို႔ေတာ႔ လိုပါတယ္ ဆီမ်ားမ်ားပါမွ မတ္ပဲေၾကာ္ ေၾကာ္တဲ႔အခါ မြျပီး ရြေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မတ္ပဲ - 1 cup
  2. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  3. ခ်င္း - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ
  4. နံနံပင္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစာ
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  6. ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  7. ဆီ - လိုသေလာက္သံုးေပးပါ
  8. ေရ -ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • မတ္ပဲကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အနည္းဆံုး ငါးနာရီခန္႕ ေရစိမ္ေပးထားပါ
  • ပဲေရစိမ္ထားတာ အခ်ိန္ျပည္႔ေလာက္ပါက ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ရိတ္ရိတ္ လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ေရစိမ္ထားေသာပဲကို ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ျပီး အရင္ဆံုး တစ္မိနစ္ေလာက္ ႀကိတ္လိုက္ပါ
  • တမိနစ္ေလာက္ ႀကိတ္ျပီးတာနဲ႕ စက္ကိုခနနားျပီး ႀကိတ္စက္ထဲမွ ပဲမ်ားကို ဇြန္းျဖင့္ အထက္ေအာက္ ေမႊေပးကာ ေဘးမွာကပ္ေနတဲ႔ ပဲေတြကို ျခစ္ခ်ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရ ထမင္းစားဇြန္းတဇြန္း ထည့္ကာ ေနာက္ထပ္ တစ္မိနစ္ ဆက္ျပီးႀကိတ္ေပးပါ
  • ပဲာကိတ္ခ်ိန္ တမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ စက္ကိုခနရပ္ျပီး ႀကိတ္စက္ထဲက ပဲမ်ားကို အထက္ေအာက္ လွန္ကာ ေဘးမွာ ကပ္ေနတာေတြ ျခစ္ခ်ေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္ ေရထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ျပီး ေနာက္ထပ္တစ္မိနစ္ ထပ္ႀကိတ္ေပးပါ
  • စုစုေပါင္း ေရ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းေလာက္ ကုန္ေအာင္ ႀကိတ္ေပးျပီး ပဲမ်ားေခ်ာမြတ္စြာ ေက်ညက္သြားေစရန္ ေနာက္ထပ္ သံုးမိနစ္ေလာက္ ထပ္ႀကိတ္ေပးပါ
  • ပဲႀကိတ္ျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ဇလံုတစ္ခုထဲ ေျပာင္းထည့္ကာ ဆား ၾကက္သားမွဳန္႕ နံနံပင္ ခ်င္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႕ထည့္ကာ ပဲကိုေလ ေကာင္းေကာင္းခိုလို႔ ေကာင္းေစမည့္ ေမႊတံျဖင့္ လက္သန္ရာဘက္သို႕ အနည္းဆံုး ႏွစ္မိနစ္ဆက္တိုက္ ေမႊေပးပါ
  • ပဲေၾကာ္ရန္အတြက္ ေလခိုမွဳ လံုေလာက္ မေလာက္ဆိုတာကို သိေစရန္ ေရထည့္ထားေသာ ဇလံုထဲသို႕ ႀကိတ္ျပီးသားပဲကို အနည္းငယ္ယူျပီး ထည့္ၾကည့္ပါက ပဲလံုးကေလး ေရေပၚေပၚလာလ်ွင္မတ္ပဲေၾကာ္ ေၾကာ္ရန္အသင္႔ ျဖစ္ပါျပီ။
မတ္ပဲေၾကာ္ရန္
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီကိုထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီအရမ္း ပူလာတာနဲ႔ မီးကို အေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လက္ကိုေရစြတ္ရန္ ေရဇလံုသန္႕သန္႕ တစ္ခုကို ျပင္ထားပါ
  • လက္ကို ေရစြတ္ျပီး ေရမ်ား စိုစြတ္စြာ ပါမလာေစရန္ လက္ကိုဆီအိုးႏွင္႔ လြတ္ေသာ ေနရာမွာ ခါေပးျပီးမွ အရသာ စပ္ထားေသာပဲကို အေၾကာ္တစ္ခုစာ ယူလိုက္ပါ
  • အရသာ စပ္ထားေသာ ပဲသား တစ္ခုစာကို လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အနည္းငယ္ျဖန္႕ကာ လက္ညိွဳးႏွင့္ အလယ္တည့္တည့္ကို ေဖာက္ေပးျပီးမွ ဆီပူအိုးထဲကို အသာေလး ေလ်ာခ်ေပးပါ
  • အထက္ပါ နည္းအတိုင္း အရသာ နယ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို အိုးဆန္႕သေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ပဲေၾကာ္ေနစဥ္  တစ္ဖက္က်က္ပါက တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးကာ ၂ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက မိမိႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ေသာ မတ္ပဲေၾကာ္ မြမြေလး ရပါျပီ။