Tuesday, 14 May 2019

ဂုံးထောင်း











ဒီနေ့တော့ ဂုံးလေးတွေ ဝယ်လာပြီး သငေ်္ဘာသီးနဲ့ ထောင်းပါတယ် ဂုံးကပွုပျပွီးသားလေးေှ ဖြစ်တဲ့အတွက် ထပ်ပြုပ်စရာ မလိုဘဲ ရေနွေးပူပူလေးနဲ့ ဆေးပေးရင်ရပါတယ် ဂုံးအစိမ်းကို သုံးမယ်ဆိုရင်တော့ ပြုပ်ပေးရန် လိုပါတယ်။

အားလုံးပြင်ဆင်ပြီးပြီဆိုတာနဲ့ ရာသီဥတုနဲ့ လိုက်ဖက်ပြီး အင်မတန်မှ စားလို့ကောင်းလွန်းတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ထောင်တဲ့ းနည်းလေး တစ်မျိုးကို ထပ်မံပြီး မ်ွဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. သင်္ဘောသီးစိမ်း - အနေတော် တစ်ခြမ်း
  2. ဂုံး - အကောင် ၅၀ခန့်
  3. ငရုတ်သီး အခြောက်တောင့် - ၅တောင့်
  4. ထန်းလျှက်ခဲ - ကွမ်းသီးဆံ အလုံးလောက် တစ်ခဲ
  5. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  6. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  7. ကြက်သွန်ဖြူ-  အမွှာကြီးကြီး ၃မွှာ
  8. ငါးငံပြာရည်အနောက် -ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  9. ငါးငံပြာရည်အကြည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း 
  10. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (ဂဏန်းပြုပ်ရန်)
  11. ချယ်ရီခရမ်းချဉ်သီး - ၁၀လုံးခန့်(သို့ ) အလုံးကြီးကြီး တလုံး
  12. သံပုရာသီး - တစ်လုံး (အချဉ်ကြိုက်ပါက ပိုထည့်ပါ )
ပြင်ဆင်ပုံ
  • သင်္ဘောသီးကို အခွံခွာပြီး အမြှောင်းရှည်ရှည်လေးတွေ ရအောင်ခြစ်ထားပါ။
  • ခြစ်ပြီးသော သင်္ဘောသီး သီးများကို သင်္ဘောသီး အစိမ်းနံ့မနံအောင် ရေများများနဲ့ ဆေးပြီးရေစစ်ထားပါ။
  • ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး တ၀က်ဝက် ခြမ်းထားပါ။
  • ခရမ်းချဉ်သီး အလုံးကြီးကို သုံးပါက ခပ်ထူထူလေး လှီးထားပါ။
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ။
  • သံပုရာသီးကို ရေဆေးပြီး ထက်ခြမ်း ခြမ်းပေးထားပါ။
  • ဂုံးကိုရေစင်အောင် ဆေးထားပါ။
  • ရေဆေးပြီးတာနဲ့ အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဂုံးနှင့် ရေအနည်းငယ်နှင့် ထည့်ပြီး ဆားအနည်းငယ်ထည့်ကာ ရေခမ်းအောင် ပြုပ်ပေးပါ။
  • ပြုပ်ထားသော ဂုံးပြုပ်ရေခမ်းတာနဲ့ အအေးခံပေးထားပါ။
ထောင်းရန်ပြင်ဆင်ပုံ
  • ငရုတ်ဆုံ ခပ်ကြီးကြီးထဲမှာ ထန်းလျှက်ခဲ ကြက်သွန်ဖြူ ငရုတ်သီးအခြောက်တောင့်တို့ကိုထည့်ပြီး မညက်တညက် ထည့်ထောင်းပါ။
  • ပြီးတာနဲ့ သင်္ဘောသီးနှင့် ခရမ်းချဉ်သီးတို့ကို ထည့်ထောင်းပေးပါ။
  • အနည်းငယ် သမသွားတာနဲ့ ငံပြာရည်နှစ်မျိုးလုံးနှင့် အရသာမှုန့်တို့ကို ထည့်ထောင်းပေးပါ။
  • ထောင်းနေစဉ် အရသာ သမသွားအောင် ဇွန်းအရိုးရှည်ရှည်နှင့် မွှေမွှေပေးပါ။
  • မိမိအသုံးပြုပြီး ထောင်းသော ကျည်ပွေ့ပေါ် မူတည်ပြီး သင်္ဘောသီးကို ကြည့်ထောင်းပါ။
  • ကျောက်ကျည်ပွေ့ဆိုပါက ၅ချက်မှ ၁၀ချက်လောက် ခပ်ဖွဖွလေး ထောင်းပေးပါ။ 
  • သစ်သားကျည်ပွေ့ဆိုပါက အချက် ၁၅ချက် လောက် ခပ်ဖွဖွလေး ထောင်းပေးမှ အရသာ ၀င်ပါတယျ။
  • သင်္ဘောသီး ထောင်းတယ်ဆိုပေမဲ့ အရမ်းညက်နေအောင် ထောင်းစရာမလိုဘဲ ခပ်ဖွဖွထောင်းလိုက် ဇွန်းနဲ့မွှေလိုက် လုပ်ပေးရပါတယ်။
  • အရသာ သမလောက်ပြီ ဆိုတာနဲ့ ဂုံးနှင့် သံပုရာရည်တို့ကို ထည့်ပြီး ဇွန်းနှင့် ခပ်ဖွဖွလေး ၄ချက်လောက် မွှေပေးပါ။
  • မွှေနေစဉ် အရသာ မြည်းပေးပြီး မိမိနှစ်သက်တဲ့ အရသာ ရတဲ့အထိ ပြင်ပေးပါ။
  • ပြီးတာနဲ့ ဂုံး သင်္ဘောသီးထောင်း ချိုချဉ်ငံစပ်လေးကို စားသုံးရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

Monday, 13 May 2019

ငရုတ်သီးစိမ်း ငါးကင်ထောင်း



ဒီနေ့တော့ ရာသီဥတုကလဲ အရမ်းအေးပြီး ရေတွေလဲ စခဲပါလာပါပြီ ဒီတော့လဲ အချမ်းဒဏ်ကို အံတုနိူင်ဖို့အတွက် စပ်ပြီးချဉ်ပေ့ဆိုတဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်း ငါးကင်ထောင်းတဲ့ ထောင်းနည်းလေး မျှဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ငရုတ်သီးစိမ်း - မိမိစားနိူင်သလောက်
  2. ငါး - တစ်ဆယ်သား (မိမိနှစ်သက်ရာငါးကိုသုံးပါ)
  3. ငရုတ်သီးစိမ်း အလှော်မှုန့် - စားနိူင်သလောက်
  4. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး လေးမွှာ
  5. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. အရသာမှုန့် - ထက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. ငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  8. သံပုရာသီး - အနေတော် တစ်လုံး
ပြင်ဆင်ပုံ
  • မိမိနှစ်သက်ရာငါးကို မလိုတာတွေဖယ်ပြီး ရေစင်အောင်ဆေးကာ ဆားအနည်းငယ်လူးပြီး ၁၅မိနစ်လောက် ကင်ပေးထားပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို အညှာခြွေပြီး ရေဆေးကာ မွှေးသွားအောင် လှော်ပေးပါ
  • သုံပုရာသီးကို ရေဆေးပြီး ထက်ဝက်ခြမ်းပေးပါ
  • ငါးကင်ကို အရိုးအသား သတ်သတ်စီ ထွင်ပေးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
ငါးကင်ထောင်းရန်
  • ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းကို ငရုတ်ဆုံထဲထည့်ပြီး အရင်ဆုံး မညက်တညက် ထောင်းပေးပါ
  • ထိုအထဲသို့ အသားထွင်ထားသောငါး ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် ဆား ငံပြာရည်နှင့် အရသာမှုန့်တို့ကို ထည့်ပြီး ခပ်ဖွဖွ ထည့်ထောင်းပါ
  • အားလုံး သမသွားပြီဆိုတာနဲ့ သံပုရာရည် ညှစ်ထည့်ကာ ဇွန်းနှင့် သမအောင်မွှေပေးပြီး အရသာ မြည်းပေးပါ
  • အရသာကို လိုသလို ပြင်ပေးပြီးတာနဲ့ စားပွဲပြင်ရန် ပန်းကန်ထဲသို့ ပြောင်းထည့်ပေးပါ။

Friday, 10 May 2019

ဂဏန်း သင်္ဘောသီးထောင်း










ဒီနေ့လဲ အရင်နေ့ကထက် အအေးပိုလာပြန်ပါတယ် ဒီတော့လဲ ထုံးစံအတိုင်း  စားချင်တာတွေက ချဉ်ငံစပ်လေးတွေပါဘဲ ဒါကြောင့်မို့လို့ ဒီနေ့တော့ သင်္ဘောသီးနဲ့ ဂဏန်းကို ချိုချဉ်ငံစပ်လေး ထောင်းဖြစ်ပြန်ပါတယ်။

ရာသီဥတုနဲ့ လိုက်ဖက်ပြီး အင်မတန်မှ စားလို့ကောင်းလွန်းတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ထောင်တဲ့နည်းလေး နောက်တစ်မျိုးကို ထပ်မံပြီး မျှဝေပေးလိုက် ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. သင်္ဘောသီးစိမ်း - အနေတော် တခြမ်း
  2. ဂဏန်း - အနေတော် ၅ကောင်
  3. ငရုတ်သီး အခြောက်တောင့် - ၅တောင့်
  4. ထန်းလျှက်ခဲ - ကွမ်းသီးဆံ အလုံးလောက် တစ်ခဲ
  5. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  6. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  7. ကြက်သွန်ဖြူ-  အမွှာကြီးကြီး ၃မွှာ
  8. ငါးငံပြာရည်အနောက် -ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  9. ငါးငံပြာရည်အကြည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း 
  10. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတပုံ (ဂဏန်းပြုပ်ရန်)
  11. ချယ်ရီခရမ်းချဉ်သီး - ၁၀လုံးခန့်(သို့ ) ခရမ်းချဉ်သီး အလုံးကြီးကြီး တစ်လုံး
  12. သံပုရာသီး - တစ်လုံး (အချဉ်ကြိုက်ပါက ပိုထည့်ပါ )
ပြင်ဆင်ပုံ
  • သင်္ဘောသီးကို  အခွံခွာပြီး အမြှောင်းရှည်ရှည်လေးတွေ ရအောင်ခြစ်ထားပါ
  • ခြစ်ပြီးသော သင်္ဘောသီးများကို သင်္ဘောသီး အစိမ်းနံ့မနံအောင် ရေများများနဲ့ ဆေးပြီးရေစစ်ထားပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး တ၀က်ဝက် ခြမ်းထားပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီး အလုံးကြီးကို သုံးပါက ခပ်ထူထူလေး လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ရေဆေးပြီး ထက်ခြမ်း ခြမ်းပေးထားပါ
  • ဂဏန်းကို မလိုတာတွေဖယ်ပြီး ရေဆေးထားပါ
  • ရေဆေးပြီးတာနဲ့ အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဂဏန်း ရေအနည်းငယ်နှင့် ထည့်ပြီး ဆားအနည်းငယ်နှင့်နယ်ကာ ရေခမ်းအောင် ပြုပ်ပေးပါ
  • ပြုပ်ထားသော ဂဏန်း ရေခမ်းတာနဲ့ အအေးခံပေးထားပါ 
ထောင်းရန်ပြင်ဆင်ပုံ
  • ငရုတ်ဆုံ ခပ်ကြီးကြီးထဲမှာ ထန်းလျှက်ခဲ ကြက်သွန်ဖြူ ငရုတ်သီးအခြောက်တောင့်နှင့် ဆားတို့ကိုထည့်ပြီး မညက်တညက် ထည့်ထောင်းပါ
  • ပြီးတာနဲ့ သင်္ဘောသီးနှင့် ခရမ်းချဉ်သီးတို့ကို ထည့်ထောင်းပေးပါ
  • အနည်းငယ် သမသွားတာနဲ့ ငံပြာရည်နှစ်မျိုးလုံးနှင့် အရသာမှုန့်တို့ကို ထည့်ထောင်းပေးပါ
  • ထောင်းနေစဉ် အရသာ သမသွားအောင် ဇွန်းအရိုးရှည်ရှည်နှင့် မွှေမွှေပေးပါ
  • မိမိအသုံးပြုပြီး ထောင်းသော ကျည်ပွေ့ပေါ် မူတည်ပြီး သင်္ဘောသီးကို ကြည့်ထောင်းပါ
  • ကျောက်ကျည်ပွေ့ဆိုပါက ၅ချက်မှ ၁၀ချက်လောက် ခပ်ဖွဖွလေး ထောင်းပေးပါ 
  • သစ်သားကျည်ပွေ့ဆိုပါက အချက် ၁၅ချက် လောက် ခပ်ဖွဖွလေး ထောင်းပေးမှ အရသာ၀င်ပါတယ်
  • သင်္ဘောသီး ထောင်းတယ်ဆိုပေမဲ့ အရမ်းညက်နေအောင် ထောင်းစရာမလိုဘဲ ခပ်ဖွဖွထောင်းလိုက် ဇွန်းနဲ့မွှေလိုက် လုပ်ပေးရပါတယ်
  • အေရသာ သမလောက်ပြီဆိုတာနဲ့ ဂဏန်းနှင့် သံပုရာရည်တို့ကို ထည့်ပြီး ခပ်ဖွဖွလေး ၄ချက်လောက် ထောင်းပေးပါ
  • ထာင်းနေစဉ် အရသာ မြည်းပေးပြီး မိမိနှစ်သက်တဲ့ အရာ ရတဲ့အထိ ပြင်ပေးပါ
  • ပြိးတာနဲ့ ဂဏန်း သင်္ဘောသီးထောင်း  ချိုချဉ်ငံစပ်လေးကို စားသုံးရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

Thursday, 9 May 2019

ပြည်ကြီးငါး သင်္ဘောသီးထောင်း










ရာသီဥတုလေး အေအးက ပိုလာလေလေ စားချင်တာတွေက ချဉ်ငံစပ်လေးတွေပါဘဲ ဒါကြောင့်မို့လို့ ဒီနေ့တော့ သင်္ဘောသီးနဲ့ ပြည်ကြီးငါးကို ချိုချဉ်ငံစပ်လေး ထောင်းဖြစ်ပြန်ပါတယ်။

ရာသီဥတုနဲ့ လိုက်ဖက်ပြီး အင်မတန်မှ ဟစားလို့ကောင်းလွန်းတဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ထောင်းနည်းလေး တစ်မျိုးကို ထပ်မံပြီး မျှဝေပေး လိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. သင်္ဘောသီးသိမ်း - အနေတော် တစ်ခြမ်း
  2. ပြည်ကြီးငါး - 0.324 kg
  3. ငရုတ်သီး အခြောက်တောင့် - ၅တောင့်
  4. ထန်းလျှက်ခဲ - ကွမ်းသီးဆံ အလုံးလောက် တစ်ခဲ
  5. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  6. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
  7. ကြက်သွန်ဖြူ-  အမွှာကြီးကြီး ၃မွှာ
  8. ငါးငံပြာရည်အနောက် -ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  9. ငါးငံပြာရည်အကြည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း 
  10. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ (ပြည်ကြီးငါးပြုပ်ရန်)
  11. ကြက်သွန်မိတ် - မိမိစားနိူင်သလောက်
  12. ချယ်ရီခရမ်းချဉ်သီး - ၁၀လုံးခန့်(သို့ ) အလုံးကြီးကြီး တစ်လုံး
  13. သံပုရာသီး - တစ်လုံး (အချဉ်ကြိုက်ပါက ပိုထည့်ပါ )
ပြင်ဆင်ပုံ
  • သင်္ဘောသီးကို အခွံခွာပြီး အမြှောင်းရှည်ရှည်လေးတွေ ရအောင်ခြစ်ထားပါ
  • ခြစ်ပြီးသော သင်္ဘောသီးကို သင်္ဘောသီး အစိမ်းနံ့ မနံအောင် ရေများများနဲ့ ဆေးပြီးရေစစ်ထားပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး တစ်ဝက် ခြမ်းထားပါ
  • ခရမ်းချဉ်သီး အလုံးကြီးကို သုံးပါက ခပ်ထူထူလေး လှီးထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ရေဆေးပြီး ထက်ခြမ်း ခြမ်းပေးထားပါ
  • ပြည်ကြီးငါးကို မလိုတာတွေဖယ်ပြီး ရေဆေးထားပါ
  • ရေဆေးပြီးတာနဲ့ အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ပြည်ကြီးငါး ရေအနည်းငယ်နှင့် ထည့်ပြီး ဆားအနည်းငယ်နှင့်နယ်ကာ ရေခမ်းအောင် ပြုပ်ပေးပါ
  • ပြုပ်ထားသော ရေခမ်းတာနဲ့ မိမိနှစ်သက်သလို ပုံစံလေးတွေ လှီးပေးထားပါ 
ထောင်းရန်ပြင်ဆင်ပုံ
  • ငရုတ်ဆုံ ခပ်ကြီးကြီးထဲမှာ ထန်းလျှက်ခဲ ကြက်သွန်ဖြူ ငရုတ်သီးအခြောက်တောင့်နှင့် ဆားတို့ကိုထည့်ပြီး မညက်တညက် ထည့်ထောင်းပါ
  • ပြီးတာနဲ့ သင်္ဘောသီးနှင့် ခရမ်းချဉ်သီးတို့ကို ထည့်ထောင်းပေးပါ
  • အနည်းငယ် သမသွားတာနဲ့ ငံပြာရည်နှစ်မျိုးလုံးနှင့် အရသာမှုန့်တို့ကို ထည့်ထောင်းပေးပါ
  • ထောင်းနေစဉ် အရသာ သမသွားအောင် ဇွန်းအရိုးရှည်ရှည်နှင့် မွှေမွှေပေးပါ
  • မိမိအသုံးပြုပြီး ထောင်းသော ကျည်ပွေ့ပေါ် မူတည်ပြီး သင်္ဘောသီးကို ကြည့်ထောင်းပါ
  • ကျောက်ကျည်ပွေ့ဆိုပါက ၅ချက်မှ ၁၀ချက်လောက် ခပ်ဖွဖွလေး ထောင်းပေးပါ 
  • သစ်သားကျည်ပွေ့ဆိုပါက အချက် ၁၅ချက် လောက် ခပ်ဖွဖွလေး ထောင်းပေးမှ အရသာ၀င်ပါတယ်
  • သင်္ဘောသီး ထောင်းတယ်ဆိုပေမဲ့ အရမ်းညက်နေအောင် ထောင်းစရာမလိုဘဲ ခပ်ဖွဖွထောင်းလိုက် ဇွန်းနဲ့မွှေလိုက် လုပ်ပေးရပါတယ်
  • အေရသာ သမလောက်ပြီဆိုတာနဲ့ ပြည်ကြီးငါးနှင့် သံပုရာရည်တို့ကို ထည့်ပြီး ခပ်ဖွဖွလေး ၄ချက်လောက် ထောင်းပေးပါ
  • ​ေထာင်းနေစဉ် အရသာ မြည်းပေးပြီး မိမိနှစ်သက်တဲ့ အရာ ရတဲ့အထိ ပြင်ပေးပါ
  • ပြိးတာနဲ့ ပြည်ကြီးငါး သင်္ဘောသီးထောင်း ချိုချဉ်ငံစပ်လေးကို ကြက်သွန်မိတ်နှင့် တွဲဖက်ကာ စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

Tuesday, 7 May 2019

ငရုတ်သီးစိမ်း ဆားထောင်း





ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာတို႔ေနတဲ႔ ျမိဳ႔ေလးမွာ ေဆာင္းတြင္းပိုင္း အခ်ိန္ေလး ျဖစ္လို႔သြားပါျပီ ေန႔စဥ္ေရေတြလဲ ခဲေနျပီမို႔လို႔ အရမ္းေအးျပီး ခ်မ္းလြန္းတဲ႔ အခ်ိန္ေတြ ျဖစ္သြားခဲ႔ပါျပီ။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ပူပူစပ္စပ္ေလးေတြဘဲ စားခ်င္တာနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း ဆားေထာင္းေလး ေထာင္းျဖစ္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေထာင္းထားတဲ႔နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငရုတ္သီးစိမ္း - အေတာင္႔ ၄၀ခန္႔
  2. ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ႀကီးႀကီး အေကာင္ ၃၀ခန္႕
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂ဥ
  5. သံပုရာသီး - အေနေတာ္ ၂လံုး
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  7. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  8. ပဲဆီစိမ္း - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာ

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငရုတ္သီးစိမ္းကို အညွာေျခြျပီး ေရေဆးကာ ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး အျပင္ခြံ အနည္းငယ္ ကြ်မ္းတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  2. ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ အျပင္ခြံမ်ား ကြ်မ္းတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  3. ၾကက္သြန္မ်ား ေအးသြားတာနဲ႔ ေရႏွင္႔ေဆးကာ အခြံမ်ား ခြာထားေပးပါ
  4. ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ နာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ထားေပးပါ
  5. ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  6. အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ အခြံခြာထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ငရုတ္သီးစိမ္း ဆား အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ ပုဇြန္ေျခာက္တို႔ကိုထည္႔ျပီး မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ အေနအထားရေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  7. မာမာကေတာ႔ ေလးစိတ္ကြဲ အေနအထားေလး ၾကိဳက္တာနဲ႔ ေလးစိတ္ကြဲ အေနအထားေလာက္မွာဘဲ ေထာင္းတာကို ရပ္လိုက္ပါတယ္
  8. အားလံုး ေလးစိတ္ကြဲ အေနအထား ရတာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည္႔ကာ သံပုရာရည္ ညွစ္ျပီး ဆမ္းေပးပါ
  9. ျပီးတာနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္း ဆားေထာင္း ပန္းကန္ထဲကို ပဲဆီစိမ္း ဆမ္းေပးပါ
  10. စပ္ျပီးေမႊးကာ ခ်ဥ္ငံစပ္ေနတဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းဆားေထာင္းကို မိမိႏွစ္သက္ရာ ဟင္းတို႔နဲ႔ တြဲဖက္ကာ စားပြဲျပင္ေပးလို႔ ရပါျပီ။

Monday, 6 May 2019

ငရုတ်ရွက်သုပ်





ဒီနေ့တော့ အိမ်မှာစိုက်ထားတဲ့ ငရုတ်ပင်တွေက ငရုတ်ရွက်တွေခူးပြီးတော့ ချဉ်ငံစပ် အသုပ်လေး သုပ်စားဖြစ်ပါတယ် ငရုတ်ရွက်ကလက်ဖက်ရွက်ထက် စားလို့ကောင်းလွန်းတဲ့အတွက်  ငရုတ်ရွက်လေးတွေ အဆင်သင့်ရှိနေရင် သုပ်စားနိူင်အောင် မာမာသုပ်တဲ့နည်းလေး မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

နူးညံ့ပြီး စားလို့လဲ အရမ်းကောင်းပါတယ် မာမာကတော့ ထမင်းနဲ့မစားဘဲ ရေနွေးကြမ်းလေးနဲ့ အမြည်းလုပ်လိုက်ပါတယ် အိမ်မှာငရုတ်ပင်လေးလဲရှိနေမယ် အရွက်တွေလဲ လှိုင်နေမယ်ဆိုရင်တော့ အရွက်အနုရော ခပ်ထွေထွေ အရွက်လေးတွေပါခူးပြီး နှစ်ရည်လောက်ပြုပ်ပြီး သုပ်စားကြည့်စေချင်ပါတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

အရွက်များ ခြွေထားသော ငရုတ်ရွက် - အနေတော် ဇကာတစ်လုံး
နှမ်းလှော် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
ပဲအကျက်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက်
ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက်
ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
ကြက်သွန်နီဆီချက် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ခြမ်း
ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် - စားနိူင်သလောက်
သံပုရာရည် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းသာသာ
အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်

ပြင်ဆင်ပုံ
ငရုတ်ရွက်ကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး နှစ်မိနစ်ပြုပ်ကာ ရေသွန်ပေးပါ
နောက်တစ်ကြိမ် ရေမြုပ်အောင် ထပ်ထည့်ပေးပြီး နောက်ထပ်နှစ်မိနစ် ထပ်ပြုပ်ပေးပါ
ပြုပ်ပြီးပါက ရေအေးနဲ့ဆေးပြီး ရေများကို လက်နှင့်ဆုတ်ပြီး ညှစ်ပေးပါ
ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
ပါ၀င်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
ဇလုံကျယ်ကျယ်ထဲမှာ ငရုတ်ရွက်ပြုပ် ကြက်သွန်နီ နှမ်းလှော် ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် ပဲမှုန့် ငရုတ်သီးမှုန့် အရသာမှုန့် ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် ငါးငံပြာရည်နှင့် သံပုရာရည်တို့ထည့်ပြီး ခပ်ဖွဖွနယ်ပေးပါ
နယ်ဖတ်ပြီးပါက အရသာမြည်းပြီး လိုသလို ပြင်ပေးကာ သံပုရာသီးနံ့မွှေးမွှေးလေးနဲ့ ငရုတ်ရွက်သုပ်လေးကို နှစ်သက်သလို စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

Wednesday, 1 May 2019

ပဲကောက်ညှင်းပေါင်း


တစ္ေန႔တစ္ေန႔ မနက္ေစာေစာစာ ဘာလုပ္စားရင္ ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနရင္းက ကုလားပဲျခမ္းထုတ္ေလး ေတြ႔တာနဲ႔ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းေလး ေပါင္းစားခ်င္စိတ္ ေပါက္သြားမိတယ္။

ဒီေတာ႔လဲ ေနာက္ေန႔မနက္အတြက္ လိုတာေတြ ျပင္ဆင္ျပီး ညအိပ္ယာ မဝင္ခင္ ေကာက္ညွင္းဆန္နဲ႔ပဲကို ေရစိမ္ျပီး ေနာက္ေန႔မနက္မွာ ျပန္ေပါင္ေလးေပါင္းဖို႔ ျပင္ရပါတယ္ ေပါင္းတယ္ဆိုေပမဲ႔ မာမာကေတာ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္ရွင္။

ေကာက္ညွင္းေပါင္းနည္း ပံုေလးေတြကိုေတာ႔ အရင္မာမာ႔ရဲ ႔ blog mmlazp.blogspot.com မွာ တင္ဖို႔လုပ္ထားေပမဲ႔ blog ထဲ ဝင္လို႔မရေတာ႔အတြက္ အခု marmarskitchen.blogspot.com အသစ္မွာဘဲ တင္လိုက္ပါတယ္ရွင္။

ငွက္ေပ်ာရြက္ရွိရင္ ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔ ေပါင္းႏိူင္သလို မာမာကေတာ႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္ေတြ ရွိေနတာနဲ႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္ေလးေတြရယ္ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြရယ္နဲ႔ ေပါင္းတဲ႔အတြက္ အရမ္းကို စားလို႔ေကာင္းလြန္းလို႔ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း ေပါင္းနည္းေလး မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၃ ဗူး (ထမင္းေပါင္းအိုုး ဆန္ခ်င္ဗူး)
  2. ကုုလားပဲျခမ္း - ၁ ဗူး (ထမင္းေပါင္းအိုုး ဆန္ခ်င္ဗူး)
  3. ပဲဆီစိမ္း - လိုသေလာက္ (ငါးေျခာက္ဆီစိမ္ရန္)
  4. အုုန္းသီးျခစ္ျပီးသား - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  5. ငါးေျခာက္ - မိမိ ႏွစ္သက္သေလာက္
  6. သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ခြဲ
  9. ဆြမ္းေမႊးရြက္ - ၂ရြက္
ျပင္ဆင္ပံု

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုု ဇလံုတလံုးထဲမွာထည္႔ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ေရ၉နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ
  2. ကုုလားပဲျခမ္းကိုုလဲ ဇလံုတလံုးထဲမွာထည္႔ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ၉နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ 
  3. အုန္းသီးျခစ္ျပီးသားကို ျပင္ထားပါ (မာမာကေတာ႔ အုန္းသီးမွဳန္႔ အေျခာက္ကို သံုးပါတယ္)
  4. ဆြမ္းေမႊးရြက္ကို ေရေဆးျပီး ထက္ဝက္ပိုင္းထားပါ
  5. ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  6. ငါးေျခာက္ကို ပဲဆီစိမ္းႏွင္႔ စိမ္ထားပါ
  7. ေရစိမ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရႏွင္႔ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေဆးကာ ေရမ်ားသြန္ျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
  8. ေရစိမ္ထားေသာ ကုလားပဲျခမ္းကိုလဲ ေရႏွင္႔ခပ္ဖြဖြ နယ္ေဆးကာ ေရမ်ားသြန္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  9. အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲကို ေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ ကုုလားပဲ သၾကား ဆီ ဆားႏွင္႔ ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူးခြဲတိုု႔ကိုု ထည့္ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  10. အားလံုး သမသြားတာနဲ႔ ေပါင္းအိုးခလုတ္ကို ႏွိပ္ေပးျပီး ထမင္းခ်က္သလိုု ခ်က္ေပးပါ
  11. မာမာကေတာ႔ ၄၅မိနစ္ၾကာတဲ႔ ခလုတ္ကိုႏွိပ္ျပီး ခ်က္ပါတယ္
  12. မိမိအိမ္မွာရွိတဲ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ အဆင္ေျပသလို ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္
  13. ၄၅မိနစ္ျပည္႔လို႔ ေကာက္ညွင္းက်က္တာနဲ႔ အုန္းသီးဖတ္မ်ားကို ေကာက္ညွင္းအေပၚမွာ ျဖဴးေပးပါ
  14. ျပီးတာနဲ႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္ကိုု အုုန္းသီးဖတ္အေပၚမွ စီျပီးအုုပ္ေပးကာ ထမင္းေပါင္းအိုုးကိုု ျပန္ဖုုံးျပီး ၈မိနစ္မွ ၁၀မိနစ္ခန္ ့နွပ္ထားေပးပါ
  15. ဆြမ္းေမႊးရြက္အနံ ႔ေလးႏွင္႔ အုုန္းသီးအနံ ႔ေလးပါ ေမႊးေနတဲ႔ ေကာက္ညွင္း ျပန္ေပါင္းေလးကိုု ဒီအတိုင္း အစိမ္႔ေလးဘဲစားစား ငါးေျခာက္ဆီစိမ္ေလးနဲ႔ဘဲစားစား မိမိႏွစ္သက္သလို သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
  16. မာမာကေတာ႔ ငါးေျခာက္ကို ပဲဆီစိမ္း စိမ္ထားတာနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး စားပါတယ္။