Monday, 5 June 2017

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္


အိမ္ေျပာင္းေတာ့မယ္ဆိုေတာ့ ႐ွိတာေတြ အကုန္႐ွင္းကာ လက္က်န္ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္နဲ႔ ခဲထားတာေလးကို ဒီေန႕ေတာ့ ေၾကာ္ပလိုက္ပါျပီ စားျမိန္ဟင္းေလး တစ္မယ္အတြက္ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကို မၾကာမၾကာ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အ႐ိုးသင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္အနီ - ဇကာအလတ္ တစ္၀က္သာသာ
  2. ျပဳပ္ျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ မွ်စ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ တစ္လံုးစာ
  3. ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၀ေကာင္ အခြံႁခြတ္ ေခါင္းျဖဳတ္ထားပါ
  4. ပုဇြန္ငပိ အေကာင္းစား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  6. အေနေတာ္ စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာ
  7. င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  8. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  9. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  11. နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  12. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္နႏြင့္မွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး  ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပုဇြန္ငပိကိုထည့္ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕. ပုဇြန္ထုတ္ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ပုဇြန္ထုတ္ က်က္တာနဲ႕ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ကို ထည့္ျပီးေမႊပါ
  • ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ ေက်လာတာနဲ႕မ်ွစ္ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ 
  • မ်ွစ္ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ငံျပာရည္ႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႕ထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးသမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

Sunday, 4 June 2017

ဆိတ်သားပြုပ်ကြော်


ဒီတစ္ခါေတာ့ ဆိတ္သားေတြ ၀ယ္ထားတာနဲ႕ ဆိတ္သားျပဳပ္ေၾကာ္ကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ စားရေအာင္ ခ်က္ထားပါတယ္ ခ်က္နည္း အလြယ္ေလးေတြမဲ့ စားေကာင္းဖို႕က အဓိက က်တာမို႕လို႕ သံုးေနက် ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႕ဘဲ ျပဳပ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊး ေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။ 


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆိတ္သား - 500 g
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာ
  4. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ငါးျပား
  5. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  6. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု


ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆိတ္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး အ႐ွည္လိုက္ ပံုပါအတိုင္း လက္တစ္လံုးခန္႕ အထူလွီးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး အေျမွာင္းလိုက္ ခပ္ရွည္ရွည္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အလံုးလိုက္ အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ႏွစ္မႊာကို ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • က်န္သံုးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ဆား အရသာမွဳန္႕ တို႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ဆိတ္သားကိုပါ ေရာနယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို အရင္ဆံုး ေရျမဳပ္႐ံုေလးထည့္ျပီး ေရခမ္းေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ပထမ လံုးရည္ခမ္းတာနဲ႕ ေနာက္ထပ္ ေရကို ဆိတ္သားျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည့္ျပီး အသားႏူးတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ထားေသာ အရည္မ်ား ခမ္းတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ဆီကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို ႏြမ္းတယ္ဆို႐ံုေလး ေၾကာေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရခမ္းျပီး ႏူးေအာင္ျပဳပ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ဆိတ္သားက ျပဳပ္ေနစဥ္ ႏူးျပီးသားျဖစ္တဲ့အတြက္ ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးျပီး ဆိတ္သားျပဳပ္ေၾကာ္ကို  စားသံုးရန္ အသင့္ျဖစ္ပါျပီ။

Saturday, 3 June 2017

ဲမဆလာအုပ္ ၾကက္​ရင္ပံုသားဆီျပန္


ၾကက္သားကို ျပဳပ္ေတာ့လဲ မစားခ်င္ ေၾကာ္ေတာ့လဲမစားခ်င္နဲ႕ ဒီတခါေတာ့ ထမင္းစားလို႕မိန္ရေလေအာင္  မဆလာနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ ဆီျပန္ခ်က္ထားပါတယ္။

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္

  • ၾကက္သား - 500g (အေနေတာ္တံုးထားပါ)
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ အားလံုးတို႕ကို ၾကက္သားထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ

ဟင္းခ်က္ရန္ လိုေသာပစၥည္းမ်ား

  1. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  2. ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းရန္ - ငါးမႊာ
  3. ၾကက္သြန္နီ မညက္တညက္ေထာင္းရန္ - ခပ္ႀကီးႀကီး တဥ
  4. ခ်င္းေထာင္းရန္ - လက္တဆစ္ခန္႕
  5. စပါးလင္ေထာင္းၿပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  6. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  7. မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားႏွင္႔ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ မဆလာ ခ်င္း စပါးလင္ေထာင္းႏွင္႔ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာက်စ္လာတဲ႔ထိ သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • အသားမ်ားမာလာမွ ေရကိုၿမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ 
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ရခမ္းၿပီး ဆီၿပန္လာပါက မဆလာနံ႕ ေမႊးလြန္းတဲ့ ၾကက္သားဆီျပန္ကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Thursday, 1 June 2017

ငါးနုသန်းဟင်း



ယက်ဆိုင်သွားတော့ ငါးနုသန်းလေးတွေ ရလာခဲ့တယ် ဘယ်လိုချက်ရင်ကောင်းမလဲ စဉ်းစားမိရင်းက ချဉ်ငံစပ် လေး ချက်ဖြစ်လို့ ထမင်းပူပူနဲ့ စားချင်စိတ်ပေါ်တဲ့အခါ ချက်စားနိူင်အောင် ချက်နည်းလေး မျှဝေလိုက်ပါတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ငါးနုသန်း - 500 g
ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ၃မွှာ
ထောင်းထားသော ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တခြမ်း
ထောင်းထားသော ချင်း - လက်တဆစ်ခန့်
ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့်. - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဇွန်း
မကျီးမှည့်အနှစ် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဇွန်း
နံနံပင် - နှစ်သက်သလောက်
ငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်း
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်သာသာ
ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း
နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်
အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်
ငါးအရသာနယ်ရန်
သန့်စင်ပြီး ရေစင်အောင်ဆေးထားသော ငါးနုသန်းကို ဇလုံကျယ်ကျယ်ထဲထဲ့ပါ
ဆားလက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်သာသာနှင့် ငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း တဇွန်းတို့ထဲ့ပါ
နနွင်းမှုန့်လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံနှင့် အရသာမှုန့် တို့ထဲ့ပါ
အားလုံးထဲ့ပြီးပါက အရသာ၀င်စေရန် ငါးကိုဆုတ်ပြီးနယ်ပေးပါ
ဟင်းချက်ရန်
အရင်ဆုံးဆီကို ပူအောင်တည်ပေးပါ
ဆီပူလာပါက နနွင်းမှုန့်လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံတို့ကိုအရင်ထဲ့ပြီး ထောင်းထားသော ချင်း ကြက်သွန်ဖြူ နီနှင့် ငရုတ်သီးမှုန့်တို့ကို တမိနစ်လောက် မွှေးလာတဲ့ထိထဲ့မွှေပါ
ဆီသတ်နံ့မွှေးလာတာနဲ့ အရသာနယ်ထားတဲ့ ငါးကိုထဲ့ပြီး ငါးအသား မာလာတဲ့ထိ အိုးကိုလှုပ်ပေးပါ
ငါးအသားမာတာနဲ့ရေမြုပ်အောင်ထဲ့ ငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း တဇွန်းထဲ့ပြီး အိုးအဖုံးအုပ်ပြီးတည်ပေးပါ
ရေဆူလာတာနဲ့မကျီးမှည့်အနှစ်ကိုထဲ့ပြီး ဆီပြန်တဲ့အထိ တည်ပေးပါ
ငါးအသားက နုလွန်းတဲ့အတွက် မွှေစရာမလိုဘဲ အိုးမကပ်အောင် အိုးကိုအသာလေး လှုပ်ပေးပါ
ဆီကျန်ရေကျန် အနေတော်လေးဖြစ်လာပါက အရသာမြည်းပြီး နံနံပင်အုပ်ကာ အိုးအဖုံးအုပ်၍ မီးပိတ်ပေးပါ 
နံနံပင်နံ့သင်းသင်းလေးနဲ့ ချဉ်ငံစပ်အရသာကောင်းတဲ့ ငါးနုသန်းအချဉ်ချက် ဟင်းလေးရပါပြီ။

Wednesday, 31 May 2017

မှို ပဲကြာဇံကြော်


အသားမစားခ်င္တဲ့ေန႕ေတြမွာ အခုလို ပဲၾကာဇံနဲ႕မွဳိအညိဳေလးေရာကာ ေၾကာ္စားရတာလဲ အရသာ တစ္မ်ဳိးေလးပါဘဲ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ စားရတာ ပိုျပီးအဆင္ေျပတဲ့့အတြက္မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ ေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ပဲၾကာဇံ - 100 g
  2. မွဳိအညိဳ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  3. ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း  တစ္ဇြန္း
  4. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  6. အရသာမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  7. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုထဲမွာ ပဲၾကာဇံကိုကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး တစ္နာရီေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ 
  • မွဳိအညိဳကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓားျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ေရစိမ္ထားေသာ ပဲၾကာဇံကို ေရစစ္ျပီး ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္တို႔နဲ႕ေရာျပီး နယ္ထားေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ နံ႕ ေမႊးလာပါက  လွီးထားေသာမွဳိ ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႕ထည္႔ျပီး အနည္းငယ္ ႏြမ္းေအာင္ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ပဲၾကာဇံထည္႔ျပီး ေရာေၾကာ္ေပးပါ
  • ပဲၾကာဇံ ေပ်ာ့လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ အားလံုးကို သမေအာင္ ေနမႊေပးျပီး အရသာျမည္းေပးပါ 
  • မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ အေနေတာ္ ရျပီဆိုရင္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ႔ မွဳိပဲၾကာဇံေၾကာ္ေလး ရပါျပီ။

Monday, 29 May 2017

ခရမ်းသီး မီးဖုတ်သုပ်



ဒီေန႔ေတာ႔ ခရမ္းသီးကို မီးဖုတ္ကာ သတ္သတ္လြတ္ေလး သုပ္ပါတယ္ သတ္သတ္လြတ္ စားသူေတြအတြက္ အရမ္းကို လြယ္ကူျမန္ဆန္ကာ စားလို႕ေကာင္းလြန္းျပီး ထမင္းကို ျမိန္ေစတဲ႔အတြက္ ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ခရမ္းသီး - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  4. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  5. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  6. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - စားႏိူင္သေလာက္
  8. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  10. ပဲဆီစိမ္း - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ခရမ္းသီးကို မိုက္ခ႐ိုေ၀့သံုး ဇလံုထဲမွာထည့္ျပီး အဖံုးခပ္ဟဟအုပ္၍ မိုက္ခ႐ိုေ၀့ မီးဖိုထဲ ထည္႔ေပးကာ ၄မိနစ္ခန္႕ ဖုတ္ေပးပါ
  • မီးေသြးမီးဖို သံုးပါက မီးေသြးမီးေပၚတင္ျပီး အျပင္ခြံ ကြ်မ္းတဲ့အထိ က်က္ေအာင္ ဖုတ္ေပးပါ
  • မီးဖုတ္ထားေသာ ခရမ္းသီးကို ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ေရထည့္ျပီး အခြံခြာထားကာ ခရမ္းသီးမွ ထြက္ေသာ အေစးမ်ား ထြက္ေအာင္ေဆး၍ ေရစစ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ 
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ  ပါ၀င္ပစၥည္း အားလံုးကို ထည့္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အရသာ မ်ွတေအာင္ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးျပီး အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ပဲဆီႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းနံ႕ သင္းပ်ံ႕ေနေသာ ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုပ္ ေမႊးေမႊးေလးကို သတ္သတ္လြတ္ ဟင္းတစ္မယ္ ျပင္ေပးႏိူင္သလို ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Sunday, 28 May 2017

အမဲနှစ်လုံးသုပ်


ဒီေန႕ေတာ့ မေန႔က ဝယ္လာျပီး ျပဳပ္ထားတဲ႔ အမဲႏွစ္လံုး ျပဳပ္ျပီးသားကို ဘယ္လိုလုပ္စားရင္ ေကာင္းမလဲလို႔ ေတြးေနရင္းက ေနာက္ဆံုးေတာ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားဖို႕ ျပင္ဆင္မိတာေၾကာင့္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အမဲႏွစ္လံုး - 350 g
  2. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ 
  3. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕(အမဲႏွစ္လံုးျပဳပ္ရန္)
  4. ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္(အမဲႏွစ္လံုးျပဳပ္ရန္)
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (အမဲႏွစ္လံုးျပဳပ္ရန္)
  6. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (အမဲႏွစ္လံုးျပဳပ္ရန္)
  7. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  9. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  10. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  11. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  12. ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၇လံုးခန္႕
  13. သံပုရာသီး - တစ္စိတ္
  14. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  15. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - စားႏိူင္သေလာက္
  16. သခြားသီး - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  17. င႐ုတ္ဆီအခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  18. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
  19. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း


အမဲႏွစ္လံုးျပဳပ္ရန္

  • အမဲႏွစ္လံုးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ႏွင့္နယ္၍ ခ်င္းကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီးထည့္ကာ အရသာ၀င္ေအာင္နယ္၍ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ။
  • ေရခမ္းပါက အေအးခံထားျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ။

ျပင္ဆင္ပံု

  • ၾကက္သြန္နီကို အခံခြြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ။
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ။
  • သခြားသီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ။
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ။
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လီွးထားပါ။
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ ျခစ္ထားပါ။
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ။
  • အမဲႏွစ္လံုးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ။
  • လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ။
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ အမဲႏွစ္လံုးမ်ား ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ  နံနံပင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ေဂၚဖီ င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ သခြားသီး အခ်ဳိမွဳန္႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး င႐ုတ္ဆီအခ်ဥ္ ငံျပာရည္တို႕ထည့္ကာ သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ။
  • အရသာ နယ္ေပးျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး လိုအပ္သလို ျပင္ေပးကာ အမဲႏွစ္လံုး ခ်ဥ္ငံစပ္အသုပ္ကို  စားပြဲျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။