Tuesday, 29 November 2016

ဆြမ္းေမႊးသာဂူ အုန္းႏို႕ဆမ္း




ထမင္းစားျပီး အခ်ဳိတည္းတာ အေလ့အထတခုလို ျဖစ္ေနေလတာ့ ဒီတခါ ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ေတြ ၀ယ္ထားတာ အဆင္သင့္႐ွိတာနဲ႕ ဆြမ္းေမႊးသာဂူ အုန္းႏို႕ဆမ္းေလး ေသာက္ခ်င္စိတ္ ေပၚလာခဲ့ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ကို ႀကိတ္ျပီး အရည္ငင္ကာ သာဂူထဲထည့္ျပီး က်ဳိျဖစ္ျပန္ပါတယ္။

အားလပ္ရက္ေလးမွာ မိသားစု စားႏိူင္ဖို႕အတြက္ အခုလိုနည္းအတိုင္း စမ္းျပီးက်ဳိၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ က်ဳိနည္းေလးကေတာ့ လြယ္ပါတယ္ ဒါေပမဲ့ သံုးမဲ့ သာဂူေစ့အေပၚမွာ မူတည္ျပီး သာဂူေစ့ အေပ်ာ့ အမာအတြက္ ခ်င့္ခ်ိန္ကာ က်ဳိေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သာဂူေစ့ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • အုန္းႏို႕ - 800ml (ready made အုန္းႏို႕ဗူးကို သံုးထားပါတယ္ )
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႕ (အခ်ဳိႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္ပါ)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သာဂူက်ဳိရန္ ေရေႏြးဆူဆူ - ၅လီတာ
  • ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ - ၃႐ြက္္
  • ေရေအး - လိုသေလာက္


ျပင္ဆင္ပံု

  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရ ကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  2. ေရေဆးစဥ္ သာဂူေစ့မ်ား ထြက္မက်ႏိူင္ေလာက္သည့္ ဇကာတခု အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  3. ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ကို အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ကာ ဗလင္ဒါထဲမွာ ေရထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ေပးပါ
  4. ဆြမ္းေမႊး႐ြက္မ်ား ညက္လာပါက ဇကာစိတ္စိတ္တခုထဲမွာ အ၀တ္ပါးခံကာ အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ စစ္ေပးထားပါ
  5. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္လိုက္ပါ
  6. ေရဆူလာပါက ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ ႀကိတ္ထားေသာ အရည္ႏွင့္ သာဂူေစ့မ်ား ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  7. သာဂူမ်ား ခဲျပီး ကပ္မသြားေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  8. သံုးေသာ သာဂူမ်ား မတူႏိူင္ေသာေၾကာင့္ သာဂူက်ဳိခ်ိန္ တခုႏွင့္တခု မတူႏိူင္ပါ
  9. သာဂူေစ့မ်ား မ်က္ေစ့အေတာ္ေလး ေပ်ာက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အသင့္ျပင္ထားေသာ ဇကာထဲေလာင္းထည့္ကာ ႐ိုး႐ိုးေရေအးျဖင့္ သာဂူေစ့မ်ား ေအးလာတဲ့အထိ ေလာင္းခ်ကာ ေဆးေပးပါ
  10. သာဂူေစ့မ်ား ေအးလာပါက ေရစစ္ထားပါ
အုန္းႏို႕က်ဳိရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲသို႕ အုန္းႏို႕ဗူးကို ေဖာက္ထည့္ပါ
  • အုန္းႏို႕ထဲသို႕ သၾကား ဆားတို႕ေရာေမႊကာ အပူေပးပါ
  • အုန္းနို႕မ်ား ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုပါက မီးပိတ္ေပးပါ
  • အေအးခံထားေသာ သာဂူကို အုန္းႏို႕ဆမ္းျပီး လိုသလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ရန္ ဗူးတခုစီထဲမွာ အုန္းႏို႕ႏွင့္ သာဂူတို႕ကို ျပင္ေပးထားပါ
  • ခ်က္ျခင္းမေသာက္ျဖစ္ေသးပါက ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည့္ထားေပးပါ
  • စားႏိူင္သေလာက္ တမ်ဳိးနည္းနည္းစီေရာျပီး ျပင္ေပးျပီးပါကအုန္းႏို႕သာဂူဆမ္း စိမ့္စိမ့္ေလး ရပါျပီ။
  • အုန္းႏို႕ဗူး မသံုးခ်င္ပါက အုန္းသီးတလံုးကို ျခစ္ျပီး အရည္ယူႏိူင္ပါတယ္။

Monday, 28 November 2016

ၾကက္ကလယ္ခ်က္ ေမႊးေမႊးေလး


ဒီတခါေတာ့ ၾကက္သားကို မဆလာနံ႕ သင္းသင္းေလးနဲ႕အရသာ တမ်ဳိးေျပာင္းကာ ေမာ္လျမိဳင္ ၾကက္ကလယ္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္သား - တကီလို
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၄လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃ဥ
  • ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • ဆီ - စားပြဲတင္ ဇြန္းႀကီး ၂ဇြန္းခြဲ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကို အေကာင္လိုက္ ေရေဆးကာ သင့္သလို အတံုးေလးမ်ားတံုးျပီး အခ်ဳိမွဳန္႔ ဆား နႏြင္းမႈန္႔ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ ငံျပာရည္ မဆလာ တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္း တုိ႔ကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီးမွ ညက္ေအာင္ေထာင္းကာ ၾကက္သားႏွင့္ ေရာနယ္ျပီး  ၁ နာရီခန္႔ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ႏွပ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ အရသာ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သား ဆီႏွင့္ ေရအနည္းထည့္ကာ လံုးခ်က္ ခ်က္ေပးပါ
  • ၾကက္သား အသားမ်ား မာတင္းလာပါက ေရကို နည္းနည္းခ်င္းစီ ထည့္ေပးျပီး ၾကက္သား ႏူးတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ၾကက္သား အသားမ်ားႏူးလာျပီး ဆီမျပန္ခင္ အရသာ ျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ေပးျပီး ဆီျပန္လာတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးျပီး သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္နိူင္ပါျပီ။


Saturday, 26 November 2016

ၾကက္အျမစ္ ဆီျပန္






ၾကက္အျမစ္ကို လူအမ်ားစုက မစားၾကေပမဲ့ မာမာကေတာ့ ငယ္ငယ္ေလးထဲက အရမ္းႀကိဳက္လို႕ မၾကာခန ခ်က္စား ျဖစ္ပါတယ္ ၾကက္အျမစ္ကို စင္ေအာင္ေဆးတတ္ဖို႕ေတာ့ လိုပါတယ္ ခ်က္နည္းေလးကေတာ့ ခ်က္ေနက်နည္းအတိုင္း ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ၾကက္အျမစ္ေဆးနည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ဟင္းခ်က္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္အျမစ္ - 500g 
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ 
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တဥ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • စပါးလင္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
ၾကက္အျမစ္ေဆးရန္
  • ၾကက္အျမစ္ကို ထက္၀က္ျခမ္းျပီး အထဲမွ မလိုေသာ အစာအိတ္ကို ဖယ္ေပးပါ
  • အစာအိတ္ဖယ္ေပးထားေသာ ၾကက္အျမစ္ကို ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းတို႕ထည့္ကာ ေရာျပီး နယ္ေပးပါ
  • နယ္ေနစဥ္ အျမစ္မွ မလိုအပ္ေသာ အရည္မ်ားထြက္လာတာနဲ႕ ေရ ၅ခါေလာက္ႏွင့္ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ

ၾကက္အျမစ္ အရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္အျမစ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ အားလံုးတို႕ကို ၾကက္အျမစ္ထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ

လိုေသာပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  2. ၾကက္သြန္ၿဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  4. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  5. စပါးလင္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
  6. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  7. မဆလာကို ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္အျမစ္ႏွင္႔ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • မဆလာကို ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ခ်င္း စပါးလင္ေထာင္း င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဖာလာ ေလးညွင္းႏွင္႔ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္အျမစ္ကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္အျမစ္ အသားမ်ား မာက်စ္လာတဲ႔ထိ သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • အျမစ္အသားမ်ားမာလာမွ ေရကိုၿမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ 
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ရခမ္းၿပီး ဆီၿပန္လာပါက မဆလာအုပ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာနဲ႕ ေမႊးလြန္းတဲ့ ၾကက္အျမစ္ဆီျပန္ကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Monday, 21 November 2016

ငါးေလးဟင္း ဇီးျဖဴသီး ပင္စိမ္းအုပ္







အလုပ္မအားတဲ့ရက္ေတြ မ်ားလာေလေတာ့ အဆင္ေျပမယ္ ထင္တာေလးေတြ မ်ားမ်ားခ်က္ျပီး သိမ္းတန္တာသိမ္း ခဲထားတန္တာ ခဲထားျပီး စားလို႕မိန္ေစမဲ့ ငါးေလးသားေပါက္ဟင္းကို ဇီးျဖဴသီးနဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးေလးသားေပါက္ - 500g
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဇီးျဖဴသီး  - အလံုးႀကီးႀကီး ၅လံုး
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ပင္စိမ္း႐ြက္ - လက္ဆုပ္စာ

ငါးအရသာနယ္ရန္

  • ငါးေလးသားေပါက္မ်ားကို ဗိုက္ထဲမွ မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
  • သန္႕စင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာ ငါးသံခ်ိတ္မ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲ ထည့္ေပးပါ
  • ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႕အရသာမွဳန္႕တို႕ထည့္ေပးျပီး အရသာ၀င္ေစရန္ ငါးကိုဆုတ္ျပီးနယ္ေပးပါ

ဟင္းခ်က္ရန္

  • ငါးအရသာနယ္ျပီးသားကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္အျဖဴ အနီ ခ်င္း င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို အဆင္သက့္ ျပင္ထားပါ
  • ပင္စိမ္း႐ြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ဇီးျဖဴသီးကို အေနေတာ္ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေပးပါ

  • အရင္ဆံုးဆီကို ပူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို တမိနစ္ေလာက္ ေမႊးလာတဲ့ထိထည့္ေမႊပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားတဲ့ ငါးကိုထဲ့ျပီး ငါးအသားမ်ား မာလာတဲ့ထိ အိုးကိုလွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသားမာတာနဲ႕ ဇီးျဖဴသီးႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္၍ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ဟင္းအိုးဆီမျပန္ခင္ ပင္စိမ္း႐ြက္မ်ား အုပ္ေပးကာ ဆီျပန္ျပီး အိုးကပ္လာတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ကာ အိုးကပ္လာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးပါ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာေကာင္းတဲ့ ငါးသားေလး အိုးကပ္ဆီျပန္ဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Friday, 18 November 2016

ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ပင္စိမ္းအုပ္ေတာခ်က္




ဒီေန႕ေတာ့ ျခံထြက္ဓါတ္ခ်ဥ္ေပါင္ အျဖဴေလးေတြနဲ႕ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး တခြက္ခ်က္ဖို႕ ျပင္ဆင္ေနရင္း ဟိုေရာဒီေရာ ပင္စိမ္း႐ြက္ေလးခပ္လို႕ ေတာခ်က္ေလးခ်က္ဖို႕ ျပင္မိျပန္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴအ႐ြက္ - အေနေတာ္ ဇကာတလံုး
  • ျပဳပ္ျပီးသား မ်ွစ္ေပါက္အႏု - ၁၅ခုခန္႕
  • ႐ံုးပေတသီး - ၇ေတာင့္
  • ပင္စိမ္း႐ြက္ - လက္တဆုတ္စာ
  • ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး - ၁ဆယ္သား 
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂မႊာ
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ပုဇြန္ငါးပိ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ားကို အညွာဖက္မွ ေႁခြေပးျပီး သန္႕စင္သြားေအာင္ ေရနိုင္နိုင္ေဆးခ်ပါ
  2. ေရေဆးျပီး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ထည့္ေပးပါ
  3. ျပဳပ္ျပီးသား မ်ွစ္ေပါက္အႏုကို ထက္၀က္ျခမ္းကာ အေနေတာ္ လွီးေပးထားပါ
  4. ႐ုန္းပေတသီးကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးျပီး အညွာကို လွီးေပးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
  6. ပုဇြန္ငါးပိကို ေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးသာသာႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  7. ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိးကို ေရေဆးျပီး ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္း ထုတ္ကာ အခြံမခြာဘဲ ေခါင္းျဖဳတ္ေပးထားပါ
  8. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ ထည့္ထားေသာ ဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးေလာက္ႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ တည္ေပးပါ
  9. ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ားကို ေက်သြားေအာင္ သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ဘိုးသိုးဘတ္သတ္ ေက်လာတဲ့အထိ ေမႊျပီးေခ်ေပးပါ
  10.  သန္႕စင္ထားေသာ ပုဇြန္ကို ဆား ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီးေထာင္း ဆီ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကို ေရာျပီး နယ္ေပးပါ
  11. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ေက်လာပါက လွီးထားေသာမ်ွစ္ေပါက္မ်ား အရသာ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္မ်ားကို အိုးထဲသို႕ေရာထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  12. ေရဆူလာျပီး ပုဇြန္မ်ား အေရာင္ေျပာင္းလာပါက ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး တည္ထားပါ
  13. ေရပြက္ပြက္ဆူလာမွ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ပုဇြန္ငါးပိအရည္ကို ေလာင္းထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ
  14. ေရဆူလာတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ႐ုန္းပေတသီးႏွင့္ ပင္စိမ္း႐ြက္အုပ္ကာ ခ်ဥ္ေပါင္ေတာဟင္းကို အသားကင္ ငါးပိေထာင္းတို႕ႏွင့္ အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Tuesday, 15 November 2016

ၾကက္ကင္ေမႊးေမႊးေလး








ဘာခ်က္စားရင္ေကာင္းမလည္း စဥ္းစားမိတိုင္း ၾကက္သားထဲက ႐ုန္းမထြက္နိုင္ေသးသ၍ေတာ့ ခ်င္လိုက္ ကင္လိုက္ ေၾကာ္လိုက္ပါဘဲ ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ စားရေအာင္ ၾကက္ေပါင္သား ကင္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ေပါင္သား  - ၄ခု
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • အုန္းႏို႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • သစ္႐ြက္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သံလြင္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (သံလြင္ဆီမ႐ွိက တျခားဆီသံုးႏိူင္ပါတယ္)
  • ready made ရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းေမာက္ေမာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္ရင္ပံုသားကို ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း တံုးေပးပါ
  2. တံုးထားေသာ ၾကက္သားကို ပဲငံျပာရည္ အုန္းႏို႕ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ သၾကား ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့  သံလြင္ဆီ အႏွစ္တို႕ႏွင့္ေရာနယ္ကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အနည္းဆံုး ၅နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  3. အသားအကင္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ေပးပါ
  4. အကင္အိုးမ႐ွိပါက ေအာက္ေျခထူျပီး မကပ္ေသာ ဒယ္အိုးတလံုးကို အသံုးျပဳျပီး ကင္ေပးပါ
  5. ဆီပူလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ျပီး ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားကို အကင္အိုးထဲမွာ ျဖန္႕ထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားေသာ အရသာ အႏွစ္မ်ားပါ ထည့္ေပးျပီး ကင္ေပးပါ
  6. ၾကက္သားကို ၃မိနစ္ေလာက္ အပူေပးျပီး ၾကက္သား အေပၚယံကို ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ေပးကာ တဖက္ကို လွည့္ေပးျပီး ကင္ပါ
  7. ေနာက္တဖက္ကိုလဲ ၃မိနစ္ေလာက္ကင္ေပးျပီး အရသာ အႏွစ္မ်ား ခမ္းလာျပီး ၾကက္သားကင္ က်က္လာျပီဆိုရင္ ၾကက္သားကင္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

Monday, 14 November 2016

င႐ုပ္​သီးစိမ္းေထာင္း ငါးေၾကာ္ ငါးငပိရည္ေဖ်ာ္


ငါးေၾကာ္နဲ႕င႐ုတ္သီးစိမ္း ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ျပီး ထမင္းနဲ႕စားရတဲ့ အရသာေလးက အာမထိ လ်ွာမထိ ပူျပီးစပ္လြန္းေပမဲ့ စားျပီးရင္း စားခ်င္ပါဘဲ ထမင္းေတာင္ ထပ္ခ်က္ရမဲ့ ငါးပိရည္က်ဳိေလး ျဖစ္လို႕ ေဖ်ာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • ေ႐ႊလံဘိုင႐ုတ္သီးစိမ္း - အစိမ္းေရာင္ ၅ေတာင့္
  • ငါးေၾကာ္  - ခပ္ႀကီးႀကီးတတံုး
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးေၾကာ္ကို အ႐ိုးထြင္ထားျပီး အေနေတာ္ ဖဲ့ထားပါ
  2. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေလွာ္ျပီးေထာင္းထားပါ
  3. ေလွာ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  4. ငါးပိရည္ကို က်ဳိျပီး အ႐ိုးငင္ထားပါ
  5. ေထာင္းျပီးသား င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္အတူ ငါးေၾကာ္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ေရာျပီး အိုးတလံုးထဲထည့္ကာ ငပိရည္ႏွင့္ ေရေရာျပီး ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ က်ဳိေပးပါ
  6. ႏွစ္သက္ရာတို႕စရာမ်ားႏွင့္ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးရပါျပီ။

Sunday, 13 November 2016

ေတာင္ငူ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ




ေတာင္ငူမုန္႕ဟင္းခါးကို အေျခခံျပီး ခ်က္ထားတဲ့ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲေလးပါ ေတာင္ငူသူ စစ္စစ္ခ်က္တာ မဟုတ္တဲ့အတြက္ လိုအပ္တာေတြ မ်ားစြာ႐ွိေနပါလိမ့္မယ္ ဒါေပမဲ့လည္း နတ္တို႕ထြင္းတဲ့ ခံတြင္းဆိုသလိုပါဘဲ ခံတြင္းလိုက္ကာ အရသာေကာင္းျပီး စားလို႕ေကာင္းေအာင္ေတာ့ ျပင္ဆင္ထားပါတယ္ ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မုန္႕ဖတ္ - 1000g
  • ငါးခူ - 500g
  • ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • စပါးလင္ - ၃ေခ်ာင္း
  • ခ်င္း -၂လက္မခန္႕
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (တ၀က္ငါးျပဳပ္ တ၀က္ငါးဆီသတ္ )
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ၾကက္သြန္နီ အ- လံုးေသး အလံုး ၂၀ခန္႕
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ၂၀ခန္႕ (တ၀က္ဆီခ်က္ တ၀က္ငါးဆီသတ္ရန္ )
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ႐ိုး႐ိုးဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ပဲေၾကာ္ - လိုသေလာက္
  • ပဲသီး - လိုသေလာက္
  • နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - လိုသေလာက္
  • ျငဳပ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္ဥ - လိုသေလာက္ 
  • သံပုရာသီး - လိုသေလာက္


ငါးျပဳပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု

  • ငါးခူကို ေဘးဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ဗိုက္ထဲမွ ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ပြတ္တိုက္ေဆးေပးပါ
  • ငါးအရည္ခြံေတာ္ေတာ္ေလး ျဖဴလာတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရေဆးထားေသာ ငါးခူကုိဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ငံျကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕  စပါးလင္၂ေခ်ာင္းႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသား ႏူလာတာနဲ႕ အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားပါ
  • အသားႏႊင္ထားေသာ အရုိးႏွင့္ ထည့္ျပဳပ္ထားေသာ စပါးလင္ေခ်ာင္းကို ေၾကေအာင္ေထာင္းျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ငင္ထားပါ
ငါးဆီသတ္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • စပါးလင္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ စပါးလင္ ခ်င္းေထာင္းတို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ 
  • ၾကက္သြန္ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အ႐ိုးထြင္ထားေသာ ငါးႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ သင္းလာျပီဆိုတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးပါ
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲ ငါးျပဳပ္ရည္ ငါးအ႐ိုးကိုေထာင္းျပီး အရည္ငင္ထားေသာ ငါး႐ိုးအရည္ ငါးဆီသတ္မ်ားႏွင့္ ေရ ၃လီတာခန္႔ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ဥအေသးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီဥထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႕ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ အရည္ေဖ်ာ္ကိုထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၾကက္သြန္မ်ား ႏူးလာျပီဆိုရ ေတာင္ငူမုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ပူပူေလး ရပါျပီ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆီျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွင့္ ျပန္ေရာထားေပးပါ
ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္ရန္
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးစာကို ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေလွာ္ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ထားပါ
မုန္႕ဟင္းခါးႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ပူစီနံကို ေရေဆးျပီး ျပင္ထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ျပင္ထားပါ
  • မုန္႕ဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ဘဲဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ဟင္းရည္ ျပင္ထားေပးပါ
  • လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ျပင္စဥ္ျပီးပါက ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္မည့္ ေတာင္ငူ မုန္႕ဟင္းခါး ရပါျပီ။



Friday, 11 November 2016

ေရႊဖရံုသီး ပဲသီးေၾကာ္




ေ႐ႊဖ႐ံုသီးဟင္းကို ႀကိဳက္လို႕သာ စားရေပမဲ့ ျမန္မာျပည္က ေ႐ႊဖ႐ံုသီးလို မေစးေလေတာ့ စားလို႕ရယ္က သိပ္ျပီး မေကာင္းပါ ဒါေပမဲ့လဲ ေ႐ႊဖ႐ံုသီး ႀကိဳက္တဲ့အတြက္ ဒီတခါေတာ့ ေ႐ႊဖ႐ံုသီး ဖံုပြပြေလးကို ပဲသီးနဲ႕ေရာလို႕ ေၾကာ္စားျဖစ္ျပန္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေ႐ႊဖ႐ံုသီး - အေနေတာ္ တျခမ္း 
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၁၀ေတာင့္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေ႐ႊဖ႐ံုသီးကို အေစ့မ်ားထုတ္၍ အခြံခြာျပီး လက္တလံုးေလာက္ အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးေပးပါ
  2. လွီးထားေသာ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  3. ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  5. ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  6. ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္း႐ံုေလးေၾကာ္ေပးျပီးမွ ေ႐ႊဖ႐ံုသီး ဆားႏွင့္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  7. အရသာမ်ား သမသြားေအာင္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးမ်ားကို ႏြမ္းသြားေအာင္ အဖံုးအုပ္ျပီး ခနထားလိုက္ပါ
  8. ေ႐ႊဖ႐ံုသီးမ်ား မကပ္ေစရန္ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
  9. ေ႐ႊဖ႐ံုသီး အားလံုးႏြမ္းတာနဲ႕ ေဘးကို ခနတြန္းထားျပီး ပဲသီးကို ထည့္ေပးပါ
  10. ပဲသီးထည့္ျပီးတာနဲ႕ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးႏွင့္ ေရာေမႊေပးပါ
  11. ၂ခုလံုးေရာေမႊျပီးတာနဲ႕ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးပဲသီးေၾကာ္ ခ်ဳိခ်ဳိ ေမႊးေမႊးေလးကို ထမင္းပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

Thursday, 10 November 2016

ခ်ဥ္​ငံစပ္​ ၾကာဇံသုပ္​


ၾကာဇံသုပ္က မာမာအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အသုပ္တမ်ဳိးပါ ၾကာဇံကို ျဖစ္သလိုေလး သုပ္စားလဲ ႀကိဳက္မိသလို တျခားအစာေတြနဲ႕ေရာသုပ္လဲ အရမ္းႏွစ္သက္ျပီး ၾကာဇံသုပ္ဆို ထမင္းလြတ္ စားတတ္တဲ့အတြက္  ဒီေန႕တေန႕တာေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ဆန္ၾကာဇံ အသုပ္ေလးနဲ႕ တေန႕ေတာ့ ကုန္အံုးမွာပါ လြယ္ကူျမန္ဆန္ အသုပ္တမ်ဳိး သုပ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ျပင္ဆင္ပံုေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆန္ၾကာဆန္အေျခာက္ - 50g
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ု သံုးပံုတပံု (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  • နႏြင္းမွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု( ၾကာဇံအေရာင္အတြက္ သံုးရန္)
  • ဆီ - ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္တလံုးစာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  • မက်ည္းသီးအမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုး တလံုးစာ
  • ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  • နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁၃မႊာ ဆီခ်က္အတြက္ ၅မႊာ ဟင္းခါးအတြက္ ၃မႊာ အသုပ္ႏွင့္စားရန္ ၅မႊာခန္႕)
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ၅ေစ့ခန္႕
  • ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္

အသုပ္ပြဲျပင္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
  • ဆီခ်က္
  • ငံျပာရည္
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕
  • ၾကက္သားမွဳန္႕
  • မက်ည္းသီးမွည့္
  • နံနံပင္
ၾကာဇံျပဳပ္ရန္
  • ဆန္ၾကာဇံကို ေရ တနာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ေရသြန္ျပီး ၾကာဇံအေရာင္လွေစရန္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ကာ ေရေႏြးကို ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ေရေႏြးစိမ္ခ်ိန္ ၃မိနစ္ေလာက္ၾကာတာနဲ႕ ေရေႏြးစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ဇကာထဲသြန္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • တခါတေလ ေရေႏြးစိမ္ရန္ အသံုးျပဳေသာ ၾကာဇံသည္ ဆန္အေပ်ာ့ အမာေပၚ မူတည္ေသာေၾကာင့္ အခ်ိန္ကို လိုတိုးပိုေလ်ွာ့ လုပ္ေပးပါ
ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ၅မႊာကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အ၀ါေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ေရာေပးပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၅ေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ျပီးအရသာျမည္းပါ
အသုပ္ တပြဲစာျပင္ရန္
  • ဇလံုတလံုးထဲမွာ ဆနၾ္ကာဇံ တပြဲစာထည့္ပါ
  • ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ မက်ည္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ နံနံပင္တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္အရသာနယ္ျပီးတာနဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • အသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါကဆလတ္႐ြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

Sunday, 6 November 2016

ငါးဥေၾကာ္ႏွပ္ ေမႊးေမႊးေလး






ပင္လယ္စာ အေရာင္းဆိုင္က ငါးသေလာက္ဥေလးေတြ ရလာေလေတာ့ အရင္ဆံုး ဘယ္လိုခ်က္စားရမလဲ စဥ္းစားမိတာေပါ့ ေနာက္ေတာ့လဲ ထံုးစံအတိုင္း ေၾကာ္ျပီးျပန္ႏွပ္ဖို႕ စိတ္ကူးထဲမွာ ေပၚလာပါေလေရာ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ခ်င္းနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ စားရေလေအာင္ ေၾကာ္ျပီးျပန္ႏွပ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးဥ - ဥႀကီးႀကီး ၄ခု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (ငါးဥအရသာနယ္ရန္ႏွင့္ ငါးဥေၾကာ္ဆီထဲထည့္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တလံုး
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးဥကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးဥကိုဆား နႏြင္းႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ထည့္ကာ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီးေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လီီွးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ အသားထူေသာ ဒယ္အိုးထဲ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • အိုးအသားပါးေသာ ဒယ္အိုးကို သံုးပါက ငါးဥအျပင္ခြံ ခနေလးနဲ႕ ကြ်မ္းတတ္တဲ့အတြက္ အိုးအသား ထူတာကိုဘဲ သံုးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ငါးဥကိုထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ငါးဥ႐ဲ႕အျပင္ခြံက ပါးလြန္းတဲ့အတြက္ မီးျပင္းလြန္းရင္ ခနေလးနဲ႕မည္းျပီး ကြ်မ္းသြားတတ္ပါတယ္
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ တဖက္က်က္မွ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ မက်က္ေသးဘဲ လွန္ပါက ဥမ်ား ပဲ့ကုန္ျပီး အျပင္ကို ဖြာထြက္ကုန္တတ္ပါတယ္
  • ငါးဥတခုလံုး ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာျပီး က်က္တာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီစစ္ထားေသာ ငါးဥကို အေနေတာ္ေလးေတြ ပိုင္းေပးထားပါ
  • အိုးထဲမွာ ဆီဟင္းခတ္ဇြန္းႀကီး တဇြန္းစာသာခ်န္ထားျပီး က်န္ပိုေနတဲ့ ဆီမ်ားကို ခပ္ထုတ္ေပးပါ
  • မီးကို ခပ္ေအးေအးထားျပီး ဆီပူထဲမွာခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို အရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ ၾကက္သြန္မ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႕ ငါးဥႏွင့္ ငံျပာရည္ကို ထည့္ျပီးေမႊကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  • လက္က်န္အပူ႐ွိန္ျဖင့္ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ႂကြတ္လာေအာင္ ေၾကာ္ေပးျပီး ငါးဥေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ေပးပါ
  • ေမႊးျပီးစိမ့္ေနတဲ့ ငါးဥေၾကာ္ကို ထမင္းပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

Saturday, 5 November 2016

ငါးေလးဟင္း႐ွမ္း႐ွမ္းနံအုပ္ အိုးကပ္ခ်က္







ငါးသားေပါက္ေလးေတြ ၀ယ္လို႕ရလာေတာ့ အိမ္မွာစိုက္လားတဲ့ ႐ွမ္းနံနံေလးေတြခူးကာ အိုးကပ္ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ခ်က္ျဖစ္ျဖစ္ျပန္ပါတယ္ ပုဇြန္အေကြး ငါးအေႏြးဆိုသလိုပါဘဲ ငါးျမဳပ္႐ံု ေရတရည္ေလာက္ ထည့္ခ်က္ျပီး ဆီျပန္ အိုးကပ္တာနဲ႕ က်က္တဲ့ဟင္းေလးျဖစ္လို႕ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ခ်က္ရလြယ္ကာ ထမင္းမိန္ေစတဲ့အတြက္ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးေလးသားေပါက္ - 500g
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • မက်ီးမွည့္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ႐ွမ္းနံနံ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

ငါးအရသာနယ္ရန္ႏွင့္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျပင္ထားရန္

  • ငါးေလးသားေပါက္မ်ားကို ဗိုက္ထဲမွ မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
  • သန္႕စင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာ ငါးေလးသားေပါက္မ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲ ထည့္ေပးပါ
  • ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႕အရသာမွဳန္႕တို႕ထည့္ေပးျပီး အရသာ၀င္ေစရန္ ငါးကိုဆုတ္ျပီးနယ္ေပးပါ
  • မက်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ႐ွမ္းနံနံကို ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ
  • င႐ုတ္သီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို ျပင္ထားပါ

ဟင္းခ်က္ရန္

  • အရင္ဆံုးဆီကို ပူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို တမိနစ္ေလာက္ ေမႊးလာတဲ့ထိထည့္ေမႊပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားတဲ့ ငါးကိုထဲ့ျပီး ငါးအသားမ်ား မာလာတဲ့ထိ အိုးကိုလွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသားမာတာနဲ႕ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္၍ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕မက်ီးမွည့္အႏွစ္ထည့္ျပီး ေရမခမ္းခင္ အခ်ိန္ေလးမွာ ႐ွမ္းနံနံအုပ္ကာ ဆီျပန္ျပီး အိုးကပ္လာတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ကာ အိုးမကပ္ခင္  အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးပါ
  • ငါးေလးဟင္း အိုးကပ္ျပီး ဆီျပန္လာပါက ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာေကာင္းတဲ့ ငါးသားေလးအိုးကပ္ ဆီျပန္ဟင္းေမႊးေမႊးေလးကို အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Thursday, 3 November 2016

ခ်ဥ္ေပါင္ မ်ွစ္ေပါက္ခ်ဥ္ဟင္း




ထမင္းမိန္ေစမဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းကို မ်ွစ္ေပါက္ေလးေတြနဲ႕ ခ်က္မိေလေတာ့ ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းလိုက္တဲ့ ျဖစ္ခ်င္းေပါ့ေနာ္ ဒီေန႕ေတာ့ အိမ္ကခ်ဥ္ေပါင္ပင္ေလးက အႏုေလးေတြေရာ အရင့္ေလးေတြပါ ေရာသြမ္းျပီး ဘိုးသိုးဘတ္သတ္ခ်က္ျပီး ငါးပိရည္က်ဳိေလးနဲ႕ နယ္ဖတ္ျပီး စားလိုက္တာ ေကာင္းလြန္းတာမို႕လို႕ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ်ဥ္ေပါင္နီအ႐ြက္ - အေနေတာ္ ဇကာတလံုး
  • ျပဳပ္ျပီးသား မ်ွစ္ေပါက္အႏု - ၁၅ခုခန္႕
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၀ ေကာင္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂မႊာ
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ပုဇြန္ငါးပိ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ားကို အညွာဖက္မွ ေႁခြေပးျပီး သန္႕စင္သြားေအာင္ ေရနိုင္နိုင္ေဆးခ်ပါ
  2. ေရေဆးျပီး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ထည့္ေပးပါ
  3. ျပဳပ္ျပီးသား မ်ွစ္ေပါက္အႏုကို ထက္၀က္ျခမ္းကာ အေနေတာ္ လွီးေပးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
  5. ပုဇြန္ငါးပိကို ေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးသာသာႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  6. ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္း ထုတ္ကာ အခြံမခြာဘဲ ေခါင္းျဖဳတ္ေပးထားပါ
  7. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ ထည့္ထားေသာ ဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးေလာက္ႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ တည္ေပးပါ
  8. ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ားကို ေက်သြားေအာင္ သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ဘိုးသိုးဘတ္သတ္ ေက်လာတဲ့အထိ ေမႊျပီးေခ်ေပးပါ
  9. သန္႕စင္ထားေသာ ပုဇြန္ကို ဆား ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီးေထာင္း ဆီ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကို ေရာျပီး နယ္ေပးထားပါ
  10. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ဘိုးသိုးဘတ္သတ္ ေက်လာပါက လွီးထားေသာ မ်ွစ္ေပါက္မ်ား အရသာ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္မ်ားကို ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ ေခ်ထားေသာ အိုးထဲသို႕ေရာထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  11. ေရဆူလာျပီး ပုဇြန္မ်ား အေရာင္ေျပာင္းလာပါက ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး တည္ထားပါ
  12. ေရပြက္ပြက္ဆူလာမွ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ပုဇြန္ငါးပိအရည္ကို ေလာင္းထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ
  13. ေရဆူလာတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ခ်ဥ္ေပါင္မ်ွစ္ေပါက္ဟင္းကို ႏွစ္သက္ရာ တို႕စရာ ငါးပိရည္တို႕ႏွင့္ အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Wednesday, 2 November 2016

ခ်ဥ္ငံစပ္ျပီး ေမႊးေနတဲ့ ပန္ေထြေဖ်ာ္







ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ဳိးႏြယ္လို႕ ဆိုေပမဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ နည္းနည္းေလးမွမတူဘဲ အခ်ဥ္စူးျပီး အေရာင္က အရမ္းရဲပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ အရမ္းေပါျပီး က်မေနတဲ့ ႏိူင္ငံမွာေတာ့ ေစ်းႀကီးတယ္လို႕ ေျပာရမွာပါ တလံုးကို ၂ေဒၚလာနီးပါး ေပးရပါတယ္။

ဒီခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးကို အခ်ဥ္စူးစူးေလးမို႕လို႕ အရမ္းႀကိဳက္မိတယ္ ဘာလုပ္စားရင္ ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားရင္းက ေနာက္ဆံုးေတာ့ ထမင္းမိန္ေစတဲ့ ပန္ေထြဘဲ ေဖ်ာ္ျဖစ္သြားပါေတာ့တယ္ ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ပူစီနံ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • င႐ုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အျပင္ခြံ ကြ်မ္းတဲ့အထိ ကင္ေပးပါ
  • အခြံမ်ား အနည္းငယ္ ကြ်မ္းလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ အေအးခံကာ အခြံမ်ားခြာေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ပူစီနံကို ေရေဆးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို လွီးထားျပီး င႐ုတ္သီး အက်က္မွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွ ထြက္လာေသာ အရည္ထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးစိမ္း ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပူစီနံ ဆီတို႕ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးျပီးတာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခ်ဥ္ငံစပ္ ပန္ေထြေဖ်ာ္ကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။