Saturday, 30 April 2016

ခရမ္းကေစာ့သီး ငါးပိရည္​ေဖ်ာ္


ခရမ္းကေစာ့သီးေတြ အရမ္းသီးေတာ့ ဘာလုပ္စားရမလဲ စဥ္းစားရင္း ဒီေန႕ေတာ့ မီးေလးအံုးျပီး ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ျဖစ္တာနဲ႕ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျမန္မာမိသားစု အမ်ားစုရဲ႕ အိမ္တအိမ္ရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းေလးမွာ ဟင္းေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း  ငါးပိရည္ေလး တမယ္ေတာ့ ပါတတ္ၾကပါတယ္ အဲဒီလိုပါဘဲ ငါးပိရည္ကို ေဖ်ာ္နည္းမ်ဳိးစံုနဲ႕ ေဖ်ာ္တတ္ၾကျပီး ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္တတ္တာကလဲ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႕ရဲ႕ ခ်စ္စရာဓေလ့ေလးပါ။

မာမာဆို နိုင္ငံရပ္ျခားမွာ ေရာက္ေနေပမဲ့ အိမ္ကထမင္း၀ိုင္းေလးမွာ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလး တမယ္ေတာ့ ပါေအာင္အျမဲတမ္း ေဖ်ာ္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္ ဒီေန႕လည္း အိမ္က ခရမ္းကေစာ့ပင္ရဲ႕အသီး င႐ုတ္သီး ေတြဆင္းခူးျပီး ထုေထာင္းကာ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္တမယ္ ျပင္ဆင္လိုက္မိပါတယ္။

အရသာကေတာ့ လက္ေတြ႕ လုပ္စားသူမ်ား ပိုျပီးသိမွာမို႕ မာမာေဖ်ာ္နည္းေလး တင္ေပးလိုက္ပါမယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးငပိရည္က်ဳိ - ၅က်ပ္သား
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ေရ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၂လံုးသာသာ
  • င႐ုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ - ၁၅ေတာင့္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • ပုဇြန္ေျခာက္အေကာင္ႀကီးႀကီး - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  • ခရမ္းကေစာ့သီး - အလံုး ၃၀ခန္႕
ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးငပိကို ဆား နႏြင္း ေရတို႕ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ၃မိနစ္ေလာက္ ဆူျပီးပါက အ႐ိုးစစ္ျပီး အိုးတလံုးထဲ ျပန္ထည့္ေပးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဒယ္အိုးတလံုးထဲ ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို  ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ခ႐မ္းကေစာ့သီးကို မီးအနည္းငယ္အံုးကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး င႐ုတ္ဆံုထဲ ထည့္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက က်ဳိထားေသာ ငါးပိရည္အိုးထဲသို႕ ေထာင္းထားေသာ ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ထည့္ျပီး ၃မိေလာက္ျပန္က်ဳိေပးပါ
  • အရသာ႐ွိေသာ ခရမ္းကေစာ့သီး ငါးပိရည္အေဖ်ာ္ေလးကို သံုးေဆာင္ရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။

ငါးေၾကာ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္စပ္စပ္ေလး



ငါးေၾကာ္နဲ႕ေဖ်ာ္တဲ့ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးက ထမင္းစားလို႕ မိန္ေစတဲ့အတြက္ မည္သည့္ငါးေၾကာ္ႏွင့္မဆို ေဖ်ာ္ႏိူင္တဲ့ ငါးပိရည္ ေဖ်ာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • ေ႐ႊလံဘိုင႐ုတ္သီး - ၅ေတာင့္
  • သရက္သီးစိမ္း - ခပ္ေသးေသး တလံုး
  • ငါးေၾကာ္  - ခပ္ႄကီးႀကီးတတံုး
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးေၾကာ္ကို အ႐ိုးထြင္ထားျပီး အေနေတာ္ ဖဲ့ထားပါ
  2. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေလွာ္ထားပါ
  3. ေလွာ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  4. ငါးပိရည္ကို က်ဳိျပီး အ႐ိုးငင္ထားပါ
  5. ေထာင္းျပီးသား င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္အတူ ငါးေၾကာ္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ေရာျပီး အိုးတလံုးထဲထည့္ကာ ငပိရည္ႏွင့္ ေရေရာျပီး ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ က်ဳိေပးပါ
  6. ႏွစ္သက္ရာတို႕စရာမ်ားႏွင့္ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးရပါျပီ။

ၾကက္သြန္နီမီးဖုတ္ေထာင္း ငါးပိရည္ေဖ်ာ္


ၾကက္သြန္နီ မီးဖုတ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္းက မာမာ့အေမ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ေဖ်ာ္နည္းပါ ေမႊးျပီးခ်ဳိေနတာမို႕ ေဖ်ာ္စားၾကည့္ရေအာင္ ၾကက္သြန္နီ မီးဖုတ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ  - ခပ္ေသးေသး ၃လံုး
  • ပုဇြန္ေလွာ္ - ၃ေကာင္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သြန္နီကို အခြံမခြာဘဲ အလံုးလိုက္ အခြံမ်ားကြ်မ္းတဲ့ထိ မီးဖုတ္ထားပါ
  2. မီးဖုတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေရထဲခနေအးေအာင္စိမ္ျပီး အခြံကို ခြာထားပါ
  3. ပုဇြန္ကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရခမ္းေအာင္ ေလွာ္ကာ အခြံခြာထားပါ
  4. ငါးပိရည္ကို က်ဳိထားျပီး အ႐ိုးငင္ကာ ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ
  5. အခြံခြာထားေသာ ပုဇြန္ကိုအရင္ေထာင္းျပီး ၾကက္သြန္နီကို မညက္တညက္ ထည့္ေထာင္းပါ
  6. ေထာင္းျပီးသားမ်ားႏွင့္အတူ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ေရာျပီး ငါးပိရည္ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  7. ႏွစ္သက္ရာတို႕စရာမ်ားႏွင့္ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ၾကက္သြန္နီမီးဖုတ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးရပါျပီ။

ငါးျပဳပ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္စပ္စပ္ေလး


ဒီတခါေတာ့ မည္သည့္ငါးနဲ႕မဆို ေဖ်ာ္စရာေကာင္းေကာင္း လုပ္ႏိူင္မည့္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ ဘာဆာငါးကို ျပဳပ္ျပီး ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ ျပင္ဆင္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕  - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဘာဆာငါး - ခပ္ေသးေသး တျပား
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးကို ေရေဆးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ဆားထည့္၍ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ေရခမ္းေအာင္ တည္ထားပါ
  2. ငါးပိကို အရည္က်ဳိျပီး အ႐ိုးငင္ကာ ပန္းကန္တခုထဲ ထည့္ထားပါ
  3. ျပဳပ္ထားေသာငါးကို အသားမ်ား ေက်ေအာင္ ေခ်ျပီး ငါးပိရည္ပန္းကန္ထဲ ထည့္ေပးပါ
  4. ငါးႏွင့္အတူ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ေရာျပီး ငါးပိရည္ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  5. ႏွစ္သက္ရာတို႕စရာမ်ားႏွင့္ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ငါးျပဳပ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးရပါျပီ။

မက်ည္းသီးစိမ္းေထာင္း ငါးပိရည္ေဖ်ာ္


ဒီတခါေတာ့ မန္က်ည္းသီးေလးေတြရတာနဲ႕ ပုဇြန္ထုတ္ကိုေလွာ္ျပီး မန္က်ည္းသီးစိမ္းနဲ႕ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း အမွည့္  - စားႏိူင္သေလာက္
  • မန္်ည္းသီးစိမ္း - အေတာင့္ႀကီးႀကီး ၂ေတာင့္
  • ပုဇြန္ေလွာ္ - ၃ေကာင္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို အခြံခြာျပီး အေစ့မ်ားထုတ္၍ ေရေဆးထားပါ
  2. ပုဇြန္ကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေလွာ္ေလွာ္ကာ ေရခမ္းပါက အခြံခြာျပီး မလိုတာေတြ ဖယ္ထားပါ
  3. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာမ်ား ျဖဳတ္၍ က်က္သြားေအာင္ ေလွာ္ထားပါ
  4. က်ဳိထားေသာ ငပိရည္ကို အ႐ိုးငင္ကာ ပန္းကန္တခုထဲ ထည့္ထားပါ
  5. အခြံခြာထားေသာ မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို အေစ့မ်ားထုတ္ျပီး အသားမ်ားကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ
  6. ျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း အေလွာ္ေတာင့္မ်ားကို ထည့္ေထာင္းပါ
  7. အားလဲုး ညက္သြားျပီဆိုတာနဲ႕ ပုဇြန္ေလွာ္ကို ညက္ေအာင္ထည့္ေထာင္းပါ
  8. ေထာင္းျပီးသားမ်ားႏွင့္အတူ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ေရာျပီး ငပိရည္ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  9. ႏွစ္သက္ရာတို႕စရာမ်ားႏွင့္ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ မန္က်ည္းသီးစိမ္း ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးရပါျပီ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ မီးဖုတ္ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ငါးပိရည္ေဖ်ာ္


ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေလးေတြ page မွာ ခနခနတင္ျဖစ္ေပမဲ့ blog မွာ မတင္ျဖစ္ေသးတဲ့အတြက္ စုစုစည္းစည္းေလးျဖစ္ေအာင္ ငါးပိရည္ ေဖ်ာ္နည္းေလးေတြ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ဒီတခါေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ မီးဖုတ္ေထာင္းနဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ ေမႊးေမႊးေလးေဖ်ာ္မိလို႕ ေဖ်ာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - ၁၃ေကာင္
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံမခြာဘဲ တမႊာျခင္းျဖစ္ေအာင္ ခြာထားျပီး အိုးတလံုးထဲမွာ အခြံမ်ားႂကြမ္းတဲ့ထိ ဖုတ္ေပးပါ
  2. အခြံမ်ား မည္းလာပါက အေအးခံျပီး အခြံမ်ား ဖယ္လိုက္ပါ
  3. ငါးပိရည္ကို က်ဳိျပီး အ႐ိုးငင္ကာ ပန္းကန္တလံုးထဲ ထည့္ေပးပါ
  4. ပုဇြန္ေျခာက္ကို အရင္ဆံုး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  5. ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းျပီးပါက ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ အေနအထားရေအာင္ ေထာင္းလိုက္ပါ
  6. ေထာင္းျပီးသားမ်ားႏွင့္အတူ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ေရာျပီး ငါးပိရည္ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  7. ႏွစ္သက္ရာတို႕စရာမ်ားႏွင့္ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးရပါျပီ။

ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ငါးပိရည္ေဖ်ာ္


ငါးပိရည္လို႕ ဆိုလိုက္ရင္ တခ်ဳိ႕က ႏွာေခါင္း႐ွဳံ႕ၾကျပီး တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ႀကိဳက္ၾကပါတယ္ မာမာကေတာ့ ငါးပိရည္သာပါရင္ အသားဟင္း မလိုေအာင္ကို ႀကိဳက္သူတေယာက္ပါ ဒီေန႕ေတာ့ ဘယ္သူမဆို  အားလံုးက်ဳိတတ္တဲ့ ငါးပိရည္က်ဳိျပီး ေဖ်ာ္စ႐ာ ျပင္ဆင္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ ၂၀ခန္႕
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးကာ အညွာမ်ားျဖဳတ္ျပီး ေလွာ္ထားပါ
  2. ပုဇြန္ေျခာက္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  3. ပုဇြန္ေျခာက္မ်ား ညက္ပါက င႐ုတ္သီးအေလွာ္ေတာင့္မ်ားကို ထည့္ေထာင္းပါ
  4. ေထာင္းျပီးသားမ်ားႏွင့္အတူ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ေရာျပီး ငါးပိရည္ပန္းကန္ထဲ ထည့္ကာ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  5. ႏွစ္သက္ရာတို႕စရာမ်ားႏွင့္ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးရပါျပီ။

ဂဏန္းသား ထမင္းေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး



ဒီတပါတ္ေတာ့ ထမင္းေၾကာ္နဲ႕ ထမင္းအရသာနယ္ ထမင္းသုပ္နည္းေလးေတြ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဆီျပန္ဟင္းေတြ အသားဟင္းေတြ မစားခ်င္တဲ့အခါ အခုလို ထမင္းကို အရသာစံုေလးေတြ လုပ္စားတဲ့အခါမွာေတာ့  အေျပာင္းအလဲ အေနႏွင့္ စားခ်င္စဖြယ္ ျဖစ္ေစမွာပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ်က္ျပီးသားထမင္း - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ အလတ္တလံုး
  • ဂဏန္းအသား - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း ( ready made ဗူးကို သံုးထားပါတယ္)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မုံလာဥနီ - အနည္းငယ္
  • ပဲစိမ္းသီး - အနည္းငယ္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး တမႊာ
  • ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း ဇြန္းတ၀က္
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - အနည္းငယ္
  • သခြားသီး - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ခ်က္ထားေသာ ဘစမာတီ ထမင္းကို အေအးခံထားပါ
  2. ၾကက္သြန္နီကို ေရေဆးျပီး လွီးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  4. မံုလာဥနီကို ခပ္ေသးေသး လွီးထားပါ
  5. ပဲစိမ္းသီးကို ျပင္ထားပါ
  6. ဂဏန္းသားကို ျပင္ထားပါ
  7. ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  8. ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  9. ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာတာနဲ႕ မံုလာဥနီႏွင့္ ပဲစိမ္းသီး ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  10. ၂မိနစ္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ေပးျပီး ဂဏန္းသားကို တမိနစ္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ
  11. ျပီးတာနဲ႕ အေအးခံထားေသာ ထမင္းကို တမိနစ္သာသာေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ျပီး င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ျဖဴး၍ အရသာျမည္းကာ ထမင္းေၾကာ္ ပူပူေလးကိုႏွစ္သက္ရာ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ ေဂၚဖီခ်ဥ္ သခြားသီးတို႕ႏွင့္ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Friday, 29 April 2016

ပဲနီေလးသီးစံု ပဲကုလားဟင္း





သီးစံုပဲခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးပါ ခ်က္ရတာ လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ ပဲနီေလးနဲ႕ခ်က္ထားတာမို႕ အခ်ိန္႐ွားပါးတဲ့ အိမ္႐ွင္မေတြအတြက္ အဆင္ေျပေစမဲ့ ပဲကုလားဟင္းဆိုလဲ မမွားပါဘူး  လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၃ေယာက္ ညမနက္စာ)

  • ပဲနီေလးပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တခြက္
  • ခရမ္းသီး အ႐ွည္ -၂လံုး
  • အာလူး - ခပ္ႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ႐ံုးပေတသီး - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • မက်ီးသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ 
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ၂ခက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု (ပဲျပဳပ္ထဲႏွင့္ဆီသတ္ရာတြင္ သံုးရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ရဲ႕တ၀က္
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပဲနီေလး ပဲဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပဲႏူးသြားေအာင္ ျပဳပ္ထားပါ
  • ႐ံုးပေတသီးကို အေတာင့္လိုက္ေရေဆးထားျပီး အေတာင့္႐ွည္လ်ွင္ ပိုင္းထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္တံုးကာ ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • မက်ီးသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ လက္တတစ္အ႐ြယ္တံုးထားပါ
  • ခရမ္းသီးကို ေလးစိတ္စိတ္ၿပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • ၾကက္သြျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ထားေသာ အာလူးႏွင့္ ခရမ္းသီးမ်ားကို ေရစစ္ျပီးထည့္ဆီသတ္ပါ 
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ငံျပာရည္ကို တခါထဲထည့္ေမႊေပးပါ
  • အသီးမ်ားနည္းနည္း ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ပဲျပဳပ္ထားေသာ ေဇာက္နက္သည့္ အိုးတလံုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ေရကို တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထည့္ျပီး အသီးမ်ားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အသီးမ်ား ႏူးမ်ားလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ မက်ီးမွည့္ကို လက္နဲ႕ေဖ်ာ္ျပီး မက်ီးရည္ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူပါက ႐ံုးပေတသီး ဆားႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ထည့္ျပီး အရသာကို လိုသလိုျပင္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

ပ႐ႉး ထမင္းေၾကာ္


ဒီေန႕ေတာ့ မိသားစု အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ပ႐ႉးထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္ျဖစ္လို႕ အရမ္းစားလို႕ေကာင္းတဲ့အတြက္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး တမႊာ
  • ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ ၾကယ္သီးမွဳိ  - အေနေတာ္ ၅ပြင့္
  • ေဘဘီေျပာင္းဖူး - ၃ဗူး
  • ထမင္း - တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္ အလတ္တလံုးစာ
  • အေနေတာ္လွီး ထားေသာ ဘ႐ိုကိုလီ - ၁၀ခက္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • ဗီနီကာ ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း တဇြန္း
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ၇ေကာင္
  • သခြားသီး - ခပ္ေသးေသး တလံုး
ျပင္ဆင္ပံု

  1. ခ်က္ထားေသာ ထမင္းကို အေအးခံထားပါ
  2. ပုဇြန္ကို အျမွီး ေခါင္း အခြံမ်ားဖယ္ကာ ေၾကာမွခြဲ၍ အမည္းေၾကာင္း ထုတ္၍ သန္႕စင္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ
  5. မွဳိကို ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  6. ဘ႐ိုကိုလီကို အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  7. ေဘဘီေျပာင္းဖူးကို လွီးထားပါ
  8. ဗီနီကာကို ျပင္ထားပါ
  9. သခြားသီးကို အေနေတာ္ လွီးထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာပါ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ႏြမ္းသြားတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ
  • မွဳိ ဘ႐ိုကိုလီ ေျပာင္းဖူးတို႕ကို ထည့္ျပီး မိနစ္၀က္ေလာက္ ေၾကာ္ပါ
  • ပုဇြန္ကို သံုးမိနစ္ေလာက္ထည့္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ပုဇြန္က်က္သြားပါက ဗီနီကာထည့္ျပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ပုဇြန္ အသီးအ႐ြက္ေၾကာ္မ်ားထဲသို႕ ထမင္း  ဆား အရသာမွဳန္႔ႏွင္ ႔တို႔ကို ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • အားလံုး သမသြားပါက ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး ေမႊေပးကာ တမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးျပီး အရသာျမည္းကာ သခြားသီးႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Thursday, 28 April 2016

သံပုယိုသီး သနပ္







အသီးအ႐ြက္ သနပ္လုပ္နည္းေတြ မ်ားစြာ႐ွိပါတယ္ ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို လုပ္ၾကတာမို႕ နည္းေတြကေတာ့ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ မတူၾကပါဘူး ဒီေန႕ေတာ့ သံပုယိုသီးသနပ္ လုပ္ျဖစ္လို႕ အေမႊးနံ႕သာ တမ်ဳိးေျပာင္းျပီး လုပ္ထားတဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သံပုယိုသီး - ၁၀လံုး
  • ဆား - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၄ဇြန္းခန္႕
  • ဆီ - 450ml
  • Cumin Seeds  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • Mustard  seeds အစို - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • Coriander seeds - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • Mastard seeds - အေျခာက္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀မႊာ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
သံပုယိုသီး ဆားရည္စိမ္ရန္
  • သံပုယိုသီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္သုပ္ကာ ေအာက္ေျချပတ္တဲ့ထိ ၄စိတ္လွီးေပးပါ
  • စိတ္ထားေသာ အစိတ္မ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထည့္ျပီး ဆားထည့္ကာ သမေအာင္ ခပ္ဖြဖြေမႊပးပါ 
  • အားလံုးျပီးလ်ွင္ ေလလံုျပီး သန္႕ေနေသာ ပုလင္းထဲ သံပုယိုသီး အစိတ္မ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • အဖံုးေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္ႏွင့္ အနည္းဆံုး ၅ရက္၆ရက္ေလာက္ ထားေပးပါ
  • ျမန္ျမန္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ပုလင္းကို ေနပူထဲမွာ ထားေပးပါ
  • ေရထည့္စရာမလိုဘဲ ဆားရည္မ်ားေပ်ာ္ျပီး အရည္မ်ားထြက္လာျပီး သံပုယိုသီးမ်ား အိလာရင္ ရပါျပီ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆားရည္ေပ်ာ္ကာ အိလာေသာ သံပုယိုသီးကို အရည္စစ္ကာ ဆယ္ထားျပီး ဇလံုအေနေတာ္မွာ ထည့္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာထားျပီး အေနေတာ္ စိတ္ထားပါ
  • Mustard seed ,Cumin seed , Coriander seeds တို႕ကိုမီးအေနေတာ္ႏွင့္ အေစ့မ်ား အိုးထဲမွာ ေဖာက္ေဖာက္ ေပါက္လာတဲ့ထိ ခနေလး ေလွာ္ထားျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက သံပုယိုဇလံုထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလွာ္ျပီးေထာင္းထားေသာ အေစ့မ်ား  Mustard seeds အစိုတို႕ကို ထည့္ျပီး ျပင္ထားပါ
  • ဆီကို မီးအေနေတာ္ႏွင့္ အပူေပးပါ ဆီပူလာပါက နႏြင့္မွဳန္႕ကိုဆက္ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚမွ ဆီအိုးကို ခ်ေပးပါ
  • တမိနစ္ေလာက္ ဆီကို အေအးခံျပီး င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထဲ့ကာ ေမႊေပးပါ ဆီအရမ္းပူေနပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕မ်ား မည္းသြားတတ္ပါတယ္
  • ဆီအရမ္း မေအးခင္ သံပုယိုသီးဇလံုထဲ ေလာင္းခ်ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးပါက ေလလံုျပီးသန္႕ေသာ ပုလင္းထဲထည့္ျပီးထားကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
  • ဆီျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ထားပါက ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ ထားျပီးစားလို႕ရပါတယ္
ကုလားေလး သနပ္မဆလာ႐ွိပါက အေပၚမွာ ျပထားေသာ အေမႊးနံ႕သာအေစ့မ်ား ထည့္စရာမလိုဘဲ မဆလာတမ်ဳိးထဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္
သံပယိုသီးဆားရည္စိမ္စဥ္ ထြက္လာေသာအရည္မ်ားက ခါးျပီး ငံေနတတ္တဲ့အတြက္ အငံႏွင့္ အခါးမႏွစ္သက္ေသာသူမ်ား ျပန္သံုးရန္မလိုပါ
မာမာလဲ ျပန္မသံုးပါ အငံအရသာက ဆားရည္စိမ္ထဲက ပါျပီးသားမို႕လို႕ အငံထပ္ထည့္စရာ မလိုပါ။

Wednesday, 27 April 2016

ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ




ၾကက္သားျပဳပ္ႀကီးဘဲ မစားခ်င္တာမို႕ ဒီတခါေတာ့ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ လုပ္စားျဖစ္သြားပါတယ္ အိမ္မွာ အလြယ္လုပ္စားလို႕ရတဲ့ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲေလးမို႕ ကိုယ့္လ်ွာအရသာ ခံတြင္းေတြ႕မယ္ထင္သလို လုပ္စားႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - 150g
  • ေခါက္ဆြဲေျခာက္ - 200g
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  • ႏွမ္းျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္ သံုးဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ကင္းမြန္ငံျပာရည္ - လဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုး
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - အနည္းငယ္
  • ေျမပဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တဗူး
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္
  • နာနတ္ပြင့္ - တပြင့္
  • ဆား - လက္ဖက္ရယ္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံုေလးေျပာပါမယ္
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ဆားႏွင့္နယ္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး နာနတ္ပြင့္ ထည့္ကာ ေရခမ္းေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားက်က္သြားပါက ပံုပါအတိုင္း လွီးထားပါ
  • ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ အေနေတာ္ ေပ်ာ့ေအာင္ျပဳပ္ေပးျပီး ေခါက္ဆြဲႏွင့္ ေရေႏြးကို ဇကာထဲသြန္ခ်ျပီး ေရေလးထပ္ေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေရစစ္သြားေသာ ေခါက္ဆြဲကို ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ျဖင့္ နယ္ထားေပးပါ
  • ေျမပဲကိုေလွာ္ျပီး အခြံခြ်တ္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ေၾကာ္ျပီးသားကို မညက္တညက္ ေခ်ထားပါ (လဖက္ထဲထည့္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဆိုရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္ )
  • ဆီကို အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မီးကိုေလ်ွာ့လိုက္ျပီး ႏွမ္းကိုထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါ ထည့္ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကုိ ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးလွီးထားပါ
  • ငံျပာရည္ႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ
တပြဲစာျပင္ပါမယ္
  • ပဲငံျပာရည္ နယ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို တပြဲစာယူျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္သားထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း အရသာမွုဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ေျမပဲမွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ဆီခ်က္ ထမ္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရယ္ဇြန္ တ၀က္သာသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းႏွင့္ ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ထည္႕ကာ ၾကက္႐ိုးဟင္းခါး သခြားသီးအခ်ဥ္ေလးတို႕ ႏွင့္တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

Monday, 25 April 2016

အာလူးေၾကာ္ မြမြေလး





မြမြ႐ြ႐ြေလးနဲ႕ စားလို႕ေကာင္းေစတဲ့ အာလူးေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ အသီးအ႐ြက္ အရမ္းစားတဲ့ သမီးေလးအတြက္ စပါယ္႐ွယ္ ျပင္ေပးရတဲ့ အာလူးေၾကာ္ေလးပါ ကေလးလူႀကီး ႏွစ္သက္ၾကမွာမို႕ ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အာလူး - ခပ္ႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္ 
  • ဂ်ဳံမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဆန္စိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • baking sodar - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နံနံပင္ အေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း (လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ နံနံပင္ထည္ာရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၂လံုး
ျပင္ဆင္ပံု
  1. အာလူးကို အခြံခြာျပီး ပံုပါအတိုင္းလွီးကာ ေရ၂ခါေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  2. ပဲမွဳန္႕ ဂ်ဳံမွဳန္႕ ဆန္မွဳန္႕ ဆား အရသာမွဳန္႕ baking sodaတို႕ကို ေရႏွင့္နည္းနည္းျခင္း ေဖ်ာ္ေပးပါ
  3. မုန္႕ႏွစ္အေနအထား ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ရလာတာနဲ႕ နံနံပင္္ အာလူးႏွင့္ေရာနယ္ေပးပါ
  4. ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာတာနဲ႕ အာလူးမုန္႕ႏွစ္လူးကို ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းစာထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  5. တဖက္ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ေနာက္တဖက္ကို လွန္ျပီးဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  6. ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  7. ဆီစစ္တာနဲ႕ ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္နဲ႕ တြဲဖက္ျပီး စားႏိူင္ပါျပီ။

Sunday, 24 April 2016

အုန္းဆီဆမ္း သာဂူျပင္ေမႊးေမႊးေလး




သာဂူက်ဳိခ်ိန္ အခ်ိန္မၾကာေပမဲ့ အိုးေတြခြက္ေတြ ေဆးရတာေတာ့ အလုပ္႐ွဳပ္လြန္းတဲ့ မုန္႕တမ်ဳိးပါ သာဂူက်ဳိနည္းကေတာ့ တင္ျပီးသားမို႕ ထပ္မေရးေတာ့ပါဘူး႐ွင္ အုန္းဆီခ်က္နည္းေလးဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သာဂူျပင္ - မုန္႕ပြဲျပင္ရန္ တပြဲစာ
  • အုန္းႏို႕ - 50ml
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
အုန္းဆီခ်က္ရန္
  1. အုန္းနို႕ႏွင့္ ဆီ ဆားတို႕ကို အိုးတလံုးထဲထည့္ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင့္ ခ်က္ေပးပါ
  2. ခ်က္ေနစဥ္ အုန္းဆီမ်ား လ်ွံက်တတ္ေသာေၾကာင့္ မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ
  3. အုန္းႏို႕မ်ား ခမ္းလာျပီး ဆီထဲတြင္ အုန္းႏို႕မ်ား ဥလာျပီဆိုရင္ မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. သာဂူျပင္ကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  2. လွီးထားေသာဂူျပင္ကို ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္မွာ ျပင္ေပးထားပါ
  3. အဆင္သင့္ ျပင္ထားေသာ သာဂူျပင္ေပၚသို႕  ခ်က္ထားေသာ အုန္းဆီကို ဆမ္းေပးကာ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႕ စားလို႕ေကာင္းတဲ့ သာဂူျပင္အုန္းဆီဆမ္းေလး ရပါျပီ။

Saturday, 23 April 2016

င႐ုတ္သီးစိမ္း ႐ွမ္းနံနံအုပ္တဲ့ ငါးခ်ဥ္စပ္ဟင္း









ဒီေန႕ေတာ့ ေအးခ်မ္းေနတဲ့ ရာသီဥတုေလးမွာ လိုက္ဖက္မဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္း ႐ွမ္းနံနံအုပ္ထားတဲ့ ငါးဟင္းခ်ဥ္စပ္ေလး ခ်က္ထားပါတယ္ ေမႊးျပီးစားေကာင္းလြန္းတဲ့အတြက္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • Basa ငါး - 500g
  • ႐ွမ္းနံနံ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း  - စားႏိူင္သေလာက္
  • င႐ုပ္သီးမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးကို ေရေဆးျပီး လက္၃လံုးေလာက္ေလးေတြ တံုးထားပါ
  2. တံုးထားေသာငါးကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီ  ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႕ကို ပံုမွာပါတဲ့အတိုင္း လွီးထားပါ
  4. ပန္းကန္တခုထဲမွာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕ တို႕ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  5. မက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ စိမ္ထားေပးပါ
  6. ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  7. ဆီသတ္နံ႕ သက္းလာတာနဲ႕ ငါးအသားမာလာတဲ့အထိ ဆီသတ္ေပးပါ
  8. ငါးအသားမ်ားမာလာတာနဲ႕  ငါးဟင္းထဲကို မက်ည္းသီးအဖတ္မ်ားဖယ္ကာ မက်ည္းသီးမွည့္ရည္ ထည့္ေမႊပါ
  9. ငါးဟင္းအိုးထဲကို ေရကို ျမဳပ္ေလာက္႐ံုေလာက္ထည့္ျပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  10. ေရပြက္ပြက္ဆူျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ေနရင္ အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ ဆီျပန္ကာနီးတာနဲ႕ ႐ွမ္းနံနံ႐ြက္အုပ္ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ငါးဟင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ

Friday, 22 April 2016

သဖန္းသီး ဆားရည္စိမ္








အသီးအ႐ြက္ေတြ အခ်ဥ္တည္ေလတိုင္း ငယ္ငယ္က မိသားစုဘ၀ေလးကို အရမ္းတမ္းတမိသလို အခုထိ လက္႐ွိ ႐ွိေနေသးတဲ့ ၆ဧကေက်ာ္ က်ယ္တဲ့ျခံႀကီးကိုလဲ လြမ္းေနမိခဲ့လြမ္းေနမိခဲ့တယ္။

သက္ႀကီးပင္ေတြ အမ်ားႀကီး႐ွိတဲ့ ျခံက်ယ္ႀကီးထဲက ထြက္သမ်ွ အသီးအႏွံကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေရာင္း အခ်ဥ္တည္ အေျခာက္လွန္း အကုန္လံုးလိုလို ကိုယ့္မိသားစု တပိုင္တႏိူင္လုပ္ၾကျပီး အသီးအ႐ြက္ ေရာင္းရတာမွန္သမ်ွ သန္႕႐ွင္းတယ္ဆိုျပီး လွဴခဲ့တာေတြကလဲ ဘ၀မွာ အမွတ္တရ တခုပါဘဲ။

ဒီေန႕ေတာ့ ဘ၀ရဲ႕ အမွတ္တရေတြထဲက တခုျဖစ္ခဲ့တဲ့ သဖန္းသီး ဆားစိမ္မိတာေၾကာင့္႕ အစိမ္း တို႕စားလို႕လဲေကာင္းျပီး ဆားရည္စိမ္ျပီး တို႕စားရင္လဲ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးနဲ႕ တို႕စားလို႕ေကာင္းလြန္းတဲ့  သဖန္းသီး ခ်ဥ္ဖတ္ေလးထည့္ျပီး ငါးငပိခ်က္ေလး ခ်က္မိတာမို႕ သဖန္းသီး ခ်ဥ္ဖတ္ထည့္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သဖန္းသီး - ဖန္ပုလင္း တလံုးစာ
  • ေရ - ဖန္ပုလင္း တ၀က္
  • ဆားၾကမ္း - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း(ဆားကို ဖန္ပုလင္းထဲ ထည့္ထားသည့္ေရ ငံေနသည္ ထိေမႊေပးပါ )
ျပင္ဆင္ပံု
  1. သဖန္းသီးကို အညွာျဖတ္ျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ေရ၃နာရီေလာက္ စိမ္ေပးပါ
  2. ပုလင္းသန္႕သန္႕ တလံုးထဲမွာ ေရႏွင့္ဆားကို ငံေနသည္ထိ ေရာျပီးေဖ်ာ္ထားေပးပါ
  3. ေရစိမ္ထားေသာ သဖန္းသီးကို ေရ၅ထပ္ေလာက္ လွဳပ္လွဳပ္ျပီးေဆးပါ
  4. ေရေဆးထားေသာ သဖန္းသီးကို ဆားရည္ပုလင္းထဲထည့္ကာ အဖံုးလံုေအာင္ ပိတ္ထားပါ
  5. ၃ရက္ေလာက္ေနရင္ သဖန္းသီးခ်ဥ္ဖတ္ ရပါျပီ။
သဖန္းသီး သဘာ၀ အလံုးကို ခြဲလိုက္ရင္ ဘယ္ကေန ၀င္ေနမွန္းမသိတဲ့ ပု႐ြက္ဆိတ္ေလးေတြ ပါတတ္ပါတယ္ အဲဒီအေကာင္ေလးေတြ စင္သြားေအာင္ ေရႏိူင္ႏိူင္နဲ႕ လွဳပ္ျပီးေဆးေပးပါ။

Thursday, 21 April 2016

​ေလွာ္​စာ ခ်ဳိျမျမေလး











ေလွာ္စာဆိုတာ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အစာတခုဆိုလဲ မမွားပါဘူး နာဂေတာင္တန္းမွာ ေနတုန္းက ေဒသအစာျဖစ္ေပမဲ့ ရာသီဥတု ေအးတဲ့အတြက္ ခက္ခက္ခဲခဲေလး လုပ္ၾကရျပီး ရာသီဥတုပူတဲ့ ေျမျပန္႕မွာဆိုရင္ေတာ့ လုပ္ရတာ ပိုျပီးလြယ္ပါတယ္။

ယူက်ဴ႕မွာ ၾကည့္တဲ့နည္းကေတာ့ dried yeast ball ကို သံုးပါတယ္ မာမာကေတာ့ dried yeast cake ကို သံုးထားပါတယ္ ဆိုင္မွာေမးေတာ့ အတူတူဘဲလို႕ ေျပာပါတယ္ ေအး႐ွန္းဆိုင္မွာ ၀ယ္လို႕ရပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာဆိုရင္ေတာ့ ေလွာ္စာ ေဆးလံုးဆိုျပီး ပရေဆးဆိုင္ေတြမွာ ေမးျပီး၀ယ္လို႕ရပါတယ္။

ေလွာ္စာလုပ္တဲ့ေနရာမွာ သံုးတဲ့အိုးခြက္ေတြ အရမ္းသန္႕ရပါတယ္ ေ႐ွးလူႀကီးေတြအဆိုအရ ေလွာ္စာလုပ္ခ်ိန္မွာ အမ်ဳိးသမီးဆိုရင္ သန္႕႐ွင္းေနခ်ိန္က်မွ လုပ္ရပါတယ္ ေလွာ္စာက နတ္ႀကီးတယ္လို႕လဲ ေျပာၾကပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ နတ္ႀကီးတဲ့ ေလွာ္စာလုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေကာက္ညွင္းဆန္ - 500ml
  • ေရ - 500ml
  • ေရသန္႕ - 250ml
  • ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • dried yeast ball - 22g
  • သၾကား - 240ml
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရခနစစ္ထားပါ
  2. ေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္500mlကို ေရ 500mlႏွင့္  ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ကာ ခ်က္ေပးပါ
  3. ေကာက္ညွင္းအေပၚမူတည္ျပီး ေရကို အတိုးအေလ်ွာ့လုပ္ေပးပါ
  4. ခ်က္ျပီးေသာ ေကာက္ညွင္းသည္ မေပ်ာ့လြန္း မမာလြန္း အေနအထားရေနရပါမယ္
  5. ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းက်က္ပါက မီးပိတ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႕ ႏွပ္ထားပါ
  6. ျပီးမွ ပန္းကန္ျပား တခ်ပ္ထဲျဖန္႕ထည့္ကာ အေအးခံထားပါ
  7. ဆား ကို ေရသန္႕ႏွင့္ေရာကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ
  8. Dried yeast ball ကို ေက်သြားေအာင္ ထုေခ်ျပီး ဇကာစိတ္စိတ္ႏွင့္ စစ္ထားပါ
ေလွာ္စာျပဳလုပ္ပံု
  • အေအးခံထားေသာ ေကာက္ညွင္းပန္းကန္ထဲ တေဆးမွဳန္႕မ်ား ျဖန္႕ထည့္ပါ
  • ျပီးရင္ ဆားရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းကို ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ
  • ပထမတႀကိမ္ ဇြန္းနဲ႕ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • ေနာက္တႀကိမ္ ဆားရည္ကို လက္မွာစြတ္ျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးသြားတာနဲ႕ ဆားရည္ကို လက္မွာထပ္စြတ္ျပီး ေကာက္ညွင္းကို ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခန္႕ယူကာလအလံုးေလး လုပ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းလံုးေလးေတြ ရျပီဆိုတာနဲ႕ အဆင္သင့္ျပင္ထားေသာ ဗူး သို႕ ဇလံုထဲမွာ စီထည့္ပါ
  • အလုံးေလးေတြအေပၚကို ဆားရည္ ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္းကို ျဖဴးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေစရန္ glad wrap ျဖင့္ တထပ္အုပ္ေပးပါ
  • အေပၚမွ ဗူးအဖံုးကိုအုပ္ကာ လက္သုပ္ပု၀ါျဖင့္ထုတ္ကာ အခန္းအပူခ်ိန္ အမ်ားဆံုး ႐ွိေသာေနရာမွာ ထားေပးပါ
  • ရာသီဥတုအေပၚမူတည္ျပီး ရက္အတိုးအေလ်ွာ့ ႐ွိႏိူင္ေပမဲ့ ပံုမွန္အပူခ်ိန္ဆိုရင္ ၃ရက္ေလာက္ေနရင္ ကေစာ္ေဖာက္လာပါျပီ
  • ထည့္ထားေသာ ဗူးကို ဖြင့္လိုက္တာနဲ႕ ေလွာ္စာနံ႕သင္းသင္းေလး ရျပီဆိုရင္ စားဖို႕ျပင္ႏိူင္ပါျပီ
  • အေပၚယံမွာ အသံုးျပဳေသာ dried yeast ေၾကာင့္ မွဳိအနည္းငယ္ တက္တတ္ပါတယ္
  • ထိုမွဳိမ်ားကို ဖယ္ျပီးစားႏိူင္ပါတယ္
သၾကားရည္က်ဳိရန္
  1. သၾကား - 120ml
  2. ေရ သန္႕ - 500ml
အိုးသန္႕သန္႕တလံုးမွာ သၾကားႏွင့္ေရကိုေရာကာ ေပ်ာ္တယ္ဆို႐ံုေလး က်ဳိေပးျပီး အေအးခံထားပါ
သၾကားရည္ေအးတာနဲ႕ ေလွာ္စာထည့္ထားေသာ ဗူးထဲကို ေဘးဘက္မွေန၍ အသာေလး ေလာင္းထည့္ကာ glad wrapျဖင့္အုပ္ကာ တနာရီေလာက္ထားျပီးရင္ စားသံုးရန္အသင့္ျဖစ္ေသာ ေလွာ္စာကို ႐ပါျပီ
ပိုေနေသာ ေလွာ္စာကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၅ရက္ေလာက္အထိ ထားျပီး စားႏိူင္ပါတယ္။

ေလွာ္စာလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳေသာပစၥည္းမ်ား လက္ႏွင့္ ေလွာ္စာထည့္မည့္ ဗူးတို႕မွာ သန္႕ျပန္႕ေသာ ပၥည္းမ်ား ျဖစ္ရပါမယ္
ပထမဦးဆံုးအႀကိမ္း စမ္းလုပ္တာဆိုရင္ အခုေပးထားေသာ အခ်ဳိးးအစား တ၀က္ေလာက္ကိုဘဲ စမ္းလုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။

မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္ အစာသြတ္ ေကာ္ျပန္႕စိမ္း









ဗီယက္နမ္ေကာ္ျပန္႕စိမ္း လိပ္နည္းကို အေျခခံျပီး လိပ္ထားတဲ့ ေကာ္ျပန္႕စိမ္းလိပ္နည္းေလးပါ မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ထည့္ျပီး လိပ္ထားတဲ့အတြက္ တြဲဖက္ျပီးစားရတဲ့ င႐ုတ္သီးေၾကာ္က အဓိက ပိုျပီးက်ပါတယ္ ။
ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္နည္းကေတာ့ တခါတင္ျပီးသားမို႕ ထပ္မေရးေတာ့ဘဲ င႐ုတ္သီးေၾကာ္နည္းနဲ႕ ေကာ္ျပန္႕လိပ္ အစာထည့္နည္းဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ေၾကာ္ျပီးအဆင္သင့္ျပင္ထားေသာ - ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္
  • အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပံုပါအတိုင္း ျခစ္ထားေသာ မံုလာဥနီ  - တဥ
  • အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပံုပါအတိုင္း ျခစ္ထားေသာ သခြားသီး - တလံုး
  • ေရေဆးထားေသာနံနံပင္ - အနည္းငယ္
  • အသင့္သံုးႏိူင္ေသာ မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • Rice paper - ၁၂႐ြက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေၾကာ္ထားေသာ ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္ ေအးတာနဲ႕ ဆန္ျပား႐ြက္ကို ႐ိုး႐ိုးေရေအးႏွင့္ ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္ထဲ ထဲ့ျပီး စကၠန္႕၂၀ေလာက္ဘဲ ေပ်ာ့လာတဲ့ထိ စိမ္လိုက္ပါ
  • စိမ္ျပီးတာနဲ႕ ပန္းကန္ျပားအေျခာက္ တခ်ပ္ေပၚျဖန္႕တင္ျပီး ခင္းေပးပါ
  • ဆန္ျပား႐ြက္ေပၚမွာ နံနံပင္အနည္းငယ္ကို ခင္းျပီး အေပၚမွ မံုလာဥနီတထပ္ သခြားသီးတထပ္ ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္ႏွင့္ မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ကို အေနေတာ္ ထည့္ေပးပါ
  • ပံုထားေသာ အစာမ်ားဧ။္ ေအာက္ဖက္မွ အစာကိုအုပ္ျပီး စလိပ္ေပးပါ
  • ေဘးႏွစ္ဖက္ကို အစာအေပၚကို တစဆီ ေခါက္ေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္ေအာက္ဖက္မွ အလိပ္ပံုစံရတဲ့အထိ ဆက္တိုက္လိပ္ေပးသြားျပီးရင္ ရပါျပီ
  • ေကာ္ျပန္႕စိမ္းအျပင္သား ထူထူေလးရေအာင္ လိပ္ျပီးသား အလိပ္မ်ားကို ေနာက္ထပ္ဆန္ျပားဖတ္ တ႐ြက္ဆီကို ေရစိမ္ျပီး ထပ္လိပ္ေပးပါက လွီးတဲ့အခါလွီးလို႕ေကာင္းသလို စားလို႕လဲ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္။
င႐ုတ္သီးေၾကာ္အတြက္ 
  • င႐ုပ္သီးလံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • မက်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း 
  • ငါးငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆီကိုအရင္ဆံုး အပူေပးပါ
  2. ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးသြားေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ ေမႊးလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးကို ထည့္ေမႊပါ
  4. င႐ုတ္သီးနံ႕ သင္းလာတာနဲ႕ မက်ည္းသီးအႏွစ္ႏွင့္ ငံျပာရည္ကို ထည့္ေမႊကာ ပြက္ပြက္ဆူလာလ်ွင္ မီးပိတ္ေပးပါ
  5. င႐ုတ္သီးေၾကာ္ က်က္တာနဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ ျပည္ႀကီးငါးေကာ္ျပန္႕စိမ္း စားပြဲျပင္ကာ တို႕ျပီးစားႏိူင္ပါျပီ။