Thursday, 31 March 2016

ၾကက္သားအမြ အစပ္ေၾကာ္












ထမင္း ေပါင္မုန္႕တို႕နဲ႕ အဆင္ေျပစြာ စားသံုးႏိူင္မဲ့ ၾကက္သားအမြ အစပ္ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ေၾကာ္ရတာ နည္းနည္းေလး လက္၀င္ေပမဲ့ စားရတာေတာ့ အရမ္းေကာင္းပါတယ္ ၾကက္သားျပဳပ္ရာမွာလည္း ၾကက္သားအႏုအရင့္ေပၚ္ မူတည္ျပီး ေရကို ခ်င့္ခ်ိန္ျပီးထည့္ကာ ျပဳပ္ေပးရပါတယ္ ေရမ်ားလြန္းရင္လည္း ၾကက္သားက ေရမခမ္းခင္ အရမ္းႏူးျပီး ေက်သြားတတ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္႐င္ပံုသား - တကီလို
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀မႊာ
  • င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ေရ - 700ml
  • ဆီ - ကီလို၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္ရင္ပံုသားမ်ားကို ေရေဆးျပီး  ဆား အရသာမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ကာ ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးထားပါ
  • အိုးအသားထူျပီး ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ အိုးထဲမွာ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ပါ
  • ေရကို ၾကက္သားအိုးထဲ ထည့္ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာ မီးအေနေတာ္ႏွင့္ မိနစ္၅၀ခန္႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ေနတုန္း ေရမခမ္းခင္ ၾကက္သားကို ဇြန္းႀကီးႀကီးျဖင့္ ဖိေခ်ေပးပါ
  • ဖိေခ်ႏိူင္ေလ ၾကက္သားက မြေလမို႕ နာနာဖိေခ်ေပးပါ
  • ၾကက္သားမ်ားေက်ျပီး မြလာတာနဲ႕ ဆီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ကာ မိနစ္၂၀ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ ေအာက္ေျခမကပ္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  • ဆီအျမဳွပ္တက္လာျပီး ၾကက္သားအနည္းငယ္ ႂကြတ္လာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးအၾကမ္မွဳန္႕ကို ထည့္ေမႊပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ဆီစစ္ဇကာထဲ ဆယ္ထည့္ေပးျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီစစ္တာနဲ႕ စားသံုးရန္ အသင့္ျဖစ္ေသာ ၾကက္သားအမြ အစပ္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ

Wednesday, 30 March 2016

ခံတြင္း႐ွင္းျပီး အ၀လြန္ျခင္းကို ထိမ္းေစမဲ့ သံပုယိုသီးပ်ားရည္စိမ္







အလုပ္မ႐ွိ အလုပ္႐ွာတယ္ဘဲ ေျပာရမလားေပါ့႐ွင္ တေန႕တေန႕ အိမ္ထဲမွာဘဲ အခ်ိန္ေတြ ကုန္ေနတတ္တဲ့အတြက္ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ ဘာလုပ္ရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားရင္း အိမ္လည္သြားရင္း လက္ေဆာင္ရလာတဲ့ သံပုယိုသီးကို ပ်ားရည္နဲ႕စိမ္လိုက္ပါတယ္

ပ်ားရည္စစ္ဟာ ကိုလက္စထေရာနဲ႔ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ေတြ Level ကို ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေပးႏုိင္ပါတယ္ အစာေၾကဖ်က္အားကို အလံုးစံု အကူအညီေပးတဲ့ အတြက္ မေကာင္းတဲ့ အဆီေတြကို က်န္မေနေစပါဘူး ေန႔တုိင္း တဇြန္း စားေတာ့ စားေပးသင့္ပါတယ္။

lemon juice ဟာ ၀ိတ္က်ဖို႔အတြက္ အဆင္ေျပေစပါတယ္ တကယ္ အက်ိဳးရွိပါတယ္ အ၀လြန္ျခင္းကို သိသိသာသာ ထိမ္းေပးေစတယ္ ေရဓာတ္ျဖည့္ေစၿပီး ကိုယ္တြင္း အဆီေတြကို ဖယ္ရွားေပးတဲ့ အသံုး၀င္တဲ့ အသီးတမ်ဳိးပါ။

ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ အခ်ဥ္ေၾကာက္ျပီး ပ်ားရည္နံ႕မႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ ၃ရက္ေလာက္ေနတာနဲ႕ အခ်ဥ္ဓါတ္ေလ်ာ့ျပီး ပ်ားရည္နံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ စားလို႕ေကာင္းတာရယ္ ခံတြင္း႐ွင္းျပီး ရင္ေခ်ာင္ေစတာရယ္  အ၀လြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိူင္တာေတြရယ္ေၾကာင့္ အဆင္ေျပစြာ စားသံုးႏိူင္မဲ့ လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သံပုယိုသီး - ၄လံုး
  • ပ်ားရည္ - လိုအပ္သေလာက္
  • ေလလံုဖန္ပုလင္း - တလံုး
ျပင္ဆင္ပံု
  1. သံပုယိုသီးကို အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္သုတ္ပါ
  2. လက္တလံုးေလာက္ မ႐ွိတ႐ွိအထူ အကြင္းလိုက္လွီးေပးပါ
  3. ထည့္မည့္ပုလင္းကို ေရေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ ေနလွန္းေပးထားပါ
  4. လွီးထားေသာ သံပုယိုသီးမ်ားကို ပုလင္းထဲမွာ စီျပီးထည့္ေပးပါ
  5. ျပီးတာနဲ႕ အသီးမ်ား ျမဳပ္ေအာင္ ပ်ားရည္ကို ေလာင္းထည့္ျပီး အဖံုးကို ေလမ၀င္ေစရန္ လံုေအာင္ပိတ္ပါ
  6. အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္းထားျပီး ၃ရက္ေျမာက္ေန႕ဆို အသီးမ်ား အိလာကာ ပ်ားရည္နံ႕သင္းလာျပီး စားလို႕ရပါျပီ
  7. အသီးမွအသားႏွင့္ အခြံမ်ားပါ ၀ါးစားႏိူင္သလို ထြက္လာေသာ အရည္ကိုလဲ ခံတြင္း႐ွင္းျပီး ထမင္းစားေကာင္း႐ံု ရင္ေခ်ာင္႐ံုအျဖစ္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေလာက္ ေသာက္ႏိူင္ပါတယ္။

Tuesday, 29 March 2016

ငါးခ်ဥ္စပ္ ေသာက္ဆမ္းဟင္း







ဒီဟင္းေလးကို စားမိတိုင္း သတိရမိတာက ထမံသီျမိဳ႕က ႐ွမ္းနာဂအမ်ဳိးသမီးႀကီး ခ်က္ေကြ်းတဲ့ ငါးဟင္းကို အရမ္းသတိရမိပါတယ္။

သူတို႕ ျခံ၀င္းထဲမွာ စိုက္ထားတဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြရယ္ သူကိုယ္တိုင္ ထည့္ထားတဲ့ မုန္႕ညွင္းစိမ္း ႐ွမ္းခ်ဥ္ရယ္ ခ်င္းတြင္းျမစ္ထဲက ငါးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြကို ေရာျပီးခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ ေသာက္ဆမ္းဟင္းေလးပါ။

ထမင္းပူပူ ဟင္းပူပူေတြနဲ႕ ထမံသီျမိဳ႕ျပင္နားက လက္ဘက္ခင္းနားမွာ စားခဲ့ၾကတာေတြက အျမဲအမွတ္တရ ျဖစ္ေစခဲ့တဲ့ ငါး႐ွမ္းမုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ ခပ္စပ္စပ္ဟင္းရည္ ေသာက္ဆမ္းေလးကို ဒီေန႕ေတာ့ အလြမ္းေျပ ခ်က္မိသြားပါျပီ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • Basa ငါး - 500g
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး တလံုး
  • မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုးေမာက္ေမာက္
  • င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္ႀကီးႀကီး ၇ပင္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးကို ေရေဆးျပီး လက္၃လံုးေလာက္ေလးေတြ တံုးထားပါ
  2. တံုးထားေသာငါးကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ
  3. ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမစ္မ်ားကို ပံုမွာပါတဲ့အတိုင္း လွီးထားပါ
  4. အိုးတလံုးထဲမွာ အသီးအ႐ြက္မ်ား ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ဆီတို႕ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  5. အသီးအ႐ြက္မ်ားထဲ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူျပီး ဟင္းလံုးမိေအာင္ တည္ေပးပါ
  6. ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား လံုးမိပါက အိုးအဖံုးဖြင့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ ေက်ေအာင္ ေခ်ေပးပါ
  7. ခရမ္းသီးဖတ္မ်ား ေက်သင့္သေလာက္ ေက်လာတာနဲ႕ ငါးကို ၅မိနစ္ေလာက္ ၾကာေအာင္ ထည့္ေမႊပါ
  8. ငါးအသားမ်ားမာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာတာနဲ႕ ေရကို 500ml ေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  9. ေရပြက္ပြက္ဆူျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ေနရင္ အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ ငါးအရည္ေသာက္ဆမ္း ခ်ဥ္ငံစပ္ဟင္းရည္ေလး ရပါျပီ။



Monday, 28 March 2016

ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး


ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားရခက္တဲ့ ေန႕ေတြတိုင္း အေကာင္အထည္ေဖာ္ ေၾကာ္ျဖစ္သြားတာက ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးပါဘဲ ေၾကာ္လို႕
လြယ္ျပီး စားလို႕ေကာင္းလြန္းတဲ့အတြက္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေပ်ာ့သြားေအာင္ ျပဳပ္ျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားေသာ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲ - ၃ေခြ
  • ေလးေထာင့္အဖတ္ေလးမ်ား လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ၂လက္မအ႐ြယ္ ခပ္႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားေသာ မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • ခပ္ေသးေသး လွီးထားေသာ ၾကက္သား - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးစာ
  • ဆီ - ထင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ၾကက္ဥ - တလံုး

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • လိုအပ္ေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးမွ လိုအပ္သလို လွီးျဖတ္ကာ ေရစစ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီးမွ လိုအပ္သလို လွီးထားေပးပါ
  • ေရေႏြး 8cups ေလာက္ကို ဆူေအာင္နည္ေပးျပီးမွ ေခါက္ဆြဲေခြကို ထည့္ျပဳပ္ေပးပါ
  • အေနေတာ္ အေနအထားရပါက ဇကာထဲ သြန္ခ်ကာ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား ေအးလာတဲ့ထိ ေရေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးျပီးတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားေပးပါ
  • ေရစစ္တာနဲ႕ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲ ထည့္ကာ ဆား ပဲငံျပာရည္တို႕နဲ႕နယ္ေပးပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သားကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သား အသားမာလာျပီး အညိဳေရာင္ ေျပာင္းလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ေမႊးလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ  ေဂၚဖီ မံုလာဥနီတို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား အရမ္းႏူးမသြားေစရန္ တမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားႏွင့္ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးျပီး တမိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ ၾကက္ဥကိုေဖာက္ထည့္ေပးျပီး ေခါက္ဆြၾႏွင့္  ႏွမ္းဆီထဲ့ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလး ရပါျပီ

Sunday, 27 March 2016

ထန္းလ်က္ရည္ဆမ္း ဒိန္ခ်ဥ္



ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေလးကို facebook မွာ လာလာေမးၾကေပမဲ့ အခုရက္ထဲ အလုပ္အရမ္းမ်ားေနလို႕ မေရးႏိူင္ခဲ့၍ ဒီေန႕ေတာ့ ေရးလိုက္ပါျပီ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ရတာ နည္းနည္းေတာ့ နတ္ႀကီးပါတယ္ တခုခုေလး လြဲေခ်ာ္တာနဲ႕ ဒိန္ခ်ဥ္က ပ်က္သြားတတ္ပါတယ္။

အဓိက ကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ထည့္မည့္အိုး ႏို႕က်ဳိမည့္အိုး အသံုးျပဳမည့္ႏို႕တို႕က သန္႕ေနရပါမယ္ ဒိန္ခ်ဥ္ထည့္ မည့္အိုးကိုလဲ အိုးအသစ္ကိုသံုးျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေႏြးဆူဆူနဲ႕ထပ္ေဆးကာ ေရကိုေျခာက္ေသြ႕ေနေအာင္ ျပင္ထားရပါမယ္ ေနာက္တခါထပ္ထည့္လ်ွင္ အဆင္ေျပေစရန္ အိုးကိုေသခ်ာေဆးေၾကာျပီးမွ ျပန္သိမ္းထားပါ။

ဒိန္ခ်ဥ္ထည့္တာ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေျမအိုးပါ ေျမအိုးမရႏိူင္ရင္ေတာ့ စတီးအိုးကို သံုးႏိူင္ပါတယ္
ႏို႕ထည့္ျပီးျပီဆိုရင္လဲ ထည့္ထားေသာႏို႕မ်ား ကြဲမထြက္ေစရန္ အိုးကို ဟိုေ႐ႊ႕ဒီေ႐ႊ႕ မေ႐ႊ႕မလုပ္ရပါဘူး ႏို႕ခ်ဥ္တဲ့ထိ တေန႐ာထဲမွာ မလွဳပ္ေအာင္ထားရပါမယ္။

ျပင္ဆင္ပံု

  • ဒိန္ခ်ဥ္ထည့္မည့္အိုးကို ေရ ေရေႏြးတို႕ႏွင့္ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ လုပ္ထားပါ
  • ဒိန္ခ်ဥ္အလ်ဥ္ ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ အရင္ဆံုး သန္႕ျပီးေျခာက္ေသြ႕ေနေသာ အိုးထဲမွာ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္းစာကိုထည့္ျပီး ဆူေအာင္က်ဳိျပီး ခပ္ေႏြးေႏြး အေနအထားရခ်ိန္မွာ ဒိန္ခ်ဥ္ထည့္မည့္ အိုးထဲကိုထည့္ျပီး အဖံုးဖံုးကာ ေနပူပူမွာ ေန႕တ၀က္ေလာက္ ထားလိုက္ပါ
  • အတြင္းဘက္မွာ ႏို႕ေလးမ်ား ခဲလာျပီး ဒိန္ခ်ဥ္နံ႕ရလာပါက ဒိန္ခ်ဥ္စျပီးထည့္ရန္ ဒိန္ခ်ဥ္အလ်ဥ္ကို ရပါျပီ
ဒိန္ခ်ဥ္အိုးတည္ရန္
  • ဒိန္ခ်ဥ္အလ်ဥ္ အရင္ဆံုး ထည့္ထားေသာအိုးကို အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း မေ႐ႊ႕ဘဲထားနိုင္ေအာင္ ေနရာတခုမွာ တည္ထားပါ
  • ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္မည့္ႏို႕ကို ဆူပြက္လာေအာင္ ၁၀မိနစ္ခန္႕ တည္ေပးပါ
  • ဆူျပီးေသာ ႏြားႏို႕ကို က်က္သည္းေႏြး အေနအထားရေအာင္ အေအးခံထားပါ
  • လိုအပ္ေသာ အေႏြးဓါတ္ အေနအထားရတာနဲ႕ ဒိန္ခ်ဥ္အလ်င္ အသင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ အိုးထဲသို႕ ႏို႕အနည္းငယ္ထည့္ကာ အိုးထဲမွ ဒိန္ခ်ဥ္အလ်ဥ္ အခဲေလးမ်ားကို ေခ်ေပးပါ
  • ႏို႕ခဲေလးမ်ား ေက်လာတာနဲ႕ က်န္ေနေသာႏို႕မ်ားကို ေလာင္းထည့္ကာ သမေအာင္ တခ်က္ေလာက္ ေမႊေပးျပီး အဖံုးပိတ္ထားပါ
  • ဒိန္ခ်ဥ္ ခ်ဥ္ေအာင္ထည့္ထားေသာအိုးကို ေနရာမေ႐ႊ႕ဘဲထားေပးပါ ေ႐ႊ႕မိပါက ႏို႕မ်ားကြဲထြက္ျပီး ဒိန္ခ်ဥ္မျဖစ္ေတာ့ပါ
  • အခန္းအပူခ်ိန္ ေႏြးေသာေနရာျဖစ္ပါက ၆နာရီေလာက္ဆို ဒိန္ခ်ဥ္ရပါျပီ
  • ရလာေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ ေနာက္ထပ္ ဒိန္ခ်ဥ္ထပ္ထည့္၍ ဆင့္ပြားလုပ္ႏိူင္ပါတယ္
  • ဒိန္ခ်ဥ္ျဖစ္ပါက ေရခဲေသတၱာထဲေျပာင္းျပီး ထည့္ကာ ေရခဲ ထန္းလ်က္ရည္ သၾကား တို႕ႏွင့္ ႏွစ္သက္သလို စားႏိူင္ပါျပီ။

Friday, 25 March 2016

ဆိတ္သားစဥ္းေကာ ဆီျပန္


ဒီေန႕ေတာ့ ေပါင္မုန္႕ ထမင္း ပလာတာ ကီးမား ခ်ပါတီ ပူရီတို႕နဲ႕ အဆင္ေျပသလို တြဲဖက္ျပီး စားႏိူင္မဲ့ ဆိတ္သားစဥ္းေကာ ခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္သား - 500g
  • ကရေ၀း႐ြက္ - တ႐ြက္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု

  • ဆိတ္သားကို အတံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေရစစ္တာနဲ႕ စဥ့္နီတံုးေပၚတင္ျပီး အသားမ်ား ေၾကသြားတဲ့ထိ ဓါးနဲ႕ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းပါ
  • စဥ္းထားေသာ အသားကို ဆား အရသာမွဳန္႕ မဆလာ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ႏွင့္နယ္ျပီး ၁၀မိနစေ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီးခပ္ေသးေသး အေခ်ာင္း႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္
  1. ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း ကရေ၀း႐ြက္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ျပီးေၾကာ္ပါ
  2. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ အသားကို ထည့္ေမႊပါ
  3. အသားမ်ား လံုးေထြးမေနေစရန္ ဇြန္းျဖင့္ဖိဖိေခ်ကာ အေရာင္ေျပာင္းလာျပီး မာလာတဲ့ထိ ေမႊေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အဖံုးဖံုးကာ တည္ေပးပါ
  5. ေရခမ္းကာနီး အိုးမကပ္ေစရန္ အထက္ေအာက္ ေမႊေပးျပီး ဆီျပန္လာတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ေပးျပီး ပလာတာ ခ်ပါတီ ပူရီ ကီးမား ေပါင္မုန္႕ ထမင္းတို႕ႏွင္ ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Tuesday, 22 March 2016

မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္








မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္လုပ္နည္းေလး လြယ္ကူေပမဲ့ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ လြယ္လြယ္ကူကူ ၀ယ္စားလို႕ရတယ္ဆိုျပီး သိပ္မလုပ္ျဖစ္ပါဘူး ဒါေပမဲ့ ကိုယ္မျမင္ရေတာ့ လတ္ဆတ္တယ္ သန္႕ျပန္႕တယ္ဘဲ ထင္ခဲ့မိတာပါ ျမန္မာျပည္ ျပန္တုန္းက ႀကံဳလိုက္ရတာေလး တခုေၾကာင့္ မ်က္လံုးမ်က္ဆံ ျပဴးခဲ့ရတာေလး သတိရျပီး ကိုယ့္ဘာသာကို လုပ္တတ္ေအာင္ က်ဳိးစားခဲ့ရတာပါဘဲ။

႐ွမ္းခ်ဥ္ေတြအမ်ားႀကီး ေရာင္းတဲ့ဆိုင္မွာ ၀ယ္မယ္ဆိုျပီး ဆိုင္ေ႐ွ႕ရပ္လိုက္ခ်ိန္မွာ ဇလံုအထဲက ႐ွမ္းခ်ဥ္ေတြမွာ မွဳိေတြတက္ေနတာကို ၀ယ္သူလာေတာ့မွ ဇြန္းႀကီးနဲ႕ထိုးေမႊျပီး ထည့္ေပးလိုက္တာေတြ႕ထဲက အစားအေသာက္တခု ကိုယ္တိုင္လုပ္တတ္တာ အေကာင္းဆံုးပါလားဆိုျပီး အသိတခု ရလာခဲ့ျခင္းပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မုန္႕ညွင္းစိမ္း - 1000 g
  • မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တဥ
  • စမံုစပါး - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခန္႕ 
  • နံနံေစ့ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခန္႕ 
  • င႐ုတ္သီး လံုးၾကမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႕
  • ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း (မုန္႕ညွင္းႏွင့္ မံုလာဥနီနယ္ရန္)
  • ႀကံသကာ သို႕ ဘေရာင္း႐ွဴးဂါး - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • cooking wine - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆန္စိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • မုန္းညွင္းကို အပင္လိုက္ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးျပီး ေရစစ္ကာ အ၀တ္လွန္းသည့္တန္းမွာ တပင္ခ်င္း ခ်ိတ္ျပီး ေနပူလ်ွင္ ၂နာရီေလာက္ ေနမပူရင္ တရက္ေလာက္ လွန္းေပးပါ
  • ႏြမ္းသြားေသာ မုန္႕ညွင္းပင္ကို တပင္ခ်င္း စဥ့္နီတံုးေပၚတင္ျပီး ဆား ထမင္းစားဇြန္းတဇြန္းသာသာ ျဖဴးကာ နယ္ေပးပါ
  • နာနာနယ္ေပးေလ ေကာင္းေလမို႕ အထက္မွာ ျပထားေသာ ဇလံုထဲက ပံုအတိုင္းရေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ဆားနယ္ထားေသာ မုန္႕ညွင္းပင္မ်ားကို ၃နာရီျခား ၂ခါေလာက္ ေရညွစ္ေပးပါ
  • ေရညွစ္ျပီးေသာ မုန္႕ညွင္းပင္ကို ၂လက္မနီးပါး အေနေတာ္ လွီးေပးပါ
  • မုန္လာဥနီကို အခြံခြာျပီး ၂လက္မနီးပါး ပိုင္းျဖတ္ကာ ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးပါ
  • လွီးျပီးေသာ မံုလာဥနီကို ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာႏွင့္နယ္ျပီး ၃နာရီျခား ၂ခါ ေရညွစ္ေပးပါ
  • စမံုစပါးႏွင့္ နံနံေစ့ကို မီးနည္းနည္းနဲ႕ေလွာ္ျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ႀကံသကာဆိုလ်ွင္ ထုျပီးေခ်ထားပါ
  • ဆန္မွဳန္႕ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၁၅ဇြန္းခန္႕ႏွင့္ မပ်စ္မက်ဲေလးက်ဳိျပီး အေအးခံထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ အေအးခံထားေသာ ဆန္မွဳန္႕အရည္က်ဳိ cooking wine စမံုစပါး နံနံေစ့ ႀကံသကာ သို႕မဟုတ္ ဘေရာင္း႐ွဴးဂါး င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ လွီးထားေသာ မုန္႕ညွင္းႏွင့္ မံုလာဥနီတို႕ကိုထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အားလံုးနယ္ျပီးတာနဲ႕ ထည့္မည့္ဖန္ပုလင္းထဲသို႕ ဖိသိပ္ထည့္ေပးပါ
  • ပုလင္းအဖံုးမွာ ေလလံုေသာ အဖံုမွာ၀ါ႐ွာပါက ပိုေကာင္းပါတယ္
  • ပုလင္းထဲ ဖိသိပ္ထည့္ျပီးပါက အဖံုးကို ေလလံုေအာင္ဖံုးျပီး အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ထားပါကာ မခ်ဥ္မျခင္း အဖံုးကို မဖြင့္ဘဲ ထားပါ
  • ၃ရက္မွ ေလးရက္အတြင္းဆို မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ။

Monday, 21 March 2016

Rainbow Rice Ball








သႀကၤန္နား နီးလာေတာ့ သႀကၤန္ျမန္မာ မုန္႕ေလးေတြ လုပ္စားခ်င္ၾကမွာပါ တခါတေလ ႐ိုး႐ိုးေလးထဲက ေဖာက္ထြက္ျပီး နည္းနည္းေလး ဆန္းသစ္ၾကည့္ေတာ့လဲ ကေလးလူႀကီး ႏွစ္သက္စြဲလန္းေစမဲ့ မုန္႕ေလး ျဖစ္ေစခဲ့ပါတယ္ လုပ္နည္းေလးကေတာ့ မုန္႕ၾကာေစ့ လုပ္နည္းအတိုင္းပါဘဲ မုန္႕သားကို ကိုယ္ႀကိဳက္ႏွစ္ရာ food colour ေလးေတြ ထည့္ျပီး နယ္ေပးထားတဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးႏွင့္ လက္တလံုးသာသာ
  • Food colour - ၇ေရာင္
  • အုန္းႏို႕ ready made - တဗူး
  • သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္
မုန္႕ႏွစ္နယ္ျပီး မုန္႕သားလံုးရန္
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ကိုထဲ့ျပီး ေရကိုနည္းနည္းခ်င္းထည့္ျပီး မုန္႕သား အိလာေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ အေပၚမူတည္ျပီး မုန္႕သားအေပ်ာ့အမာ ကြဲတတ္တာမို႕ ေရကိုနည္းနည္းခ်င္း ထည့္နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားနယ္ျပီးပါက အ၀တ္ေရစို သန္႕သန္႕ကိုေရညွစ္ျပီး မုန္႕သားအေပၚမွာအုပ္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • နာရီ၀က္ေလာက္ျပည္႕ပါက မုန္႕သားကို နည္းနည္းခ်င္းယူျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ ၇ပံုလံုးေပးပါ
  • Food colour တေရာင္ျခင္းစီကို တစက္ေလာက္စီ ျပင္ထားပါ
  • လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးေလးေတြကို food colour တလံုးတေရာင္ႏွင့္ ေရာနယ္ေပးပါ
  • အေရာင္နယ္ျပီးတာနဲ႕ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ျဖဴးထားေသာ ဗန္းထဲသို႕ တေရာင္ျခင္းစီ ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လံုးေပးထားပါ
  • မုန္႕သားျပဳပ္ျပီး ဆယ္ထည့္ရန္ ေရေအးသန္႕သန္႕ ဇလံုတလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလံုးျပီးတာနဲ႕ အိုးတလံုးထဲ ေရမ်ားမ်ားထဲ့ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို တေရာင္ျခင္းစီ တလံုးခ်င္း ေရေႏြးအိုးထဲကုိ ထဲ့ေပးပါ
  • မုန္႕လံုးေလးေတြ ထည့္ေနတံုး မုန္႕သားက်က္ျပီး ေရေပၚေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို ဆယ္ေပးပါ
  • ဆယ္ျပီးတာနဲ႕အဆင္သင့္ျပင္ထားေသာ ေရေအးဇလံုထဲကို ထည့္ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးတာနဲ႕ေရေအးစိမ္ထားေသာ မုန္႕လံုးေလးမ်ားကို ေရထဲကဆယ္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
အုန္းနို႕အရသာစပ္ရန္
  • Ready made အုန္းနို႕ဗူးကိုေဖာက္ျပီး ပန္းကန္လံုးတခုထဲမွာ သၾကားႏွင့္ ေရာေမႊေပးထားပါ
မုန္႕ပြဲျပင္ရန္
  • ေရစစ္ထားေသာ မုန္႕ၾကာေစ့ေရာင္စံု အလံုးေလးမ်ားကို ပန္းကန္တလံုးထည့္ျပီး အုန္းနို႕ရည္ေလာင္းခ်ျပီး စိမ္ထားေပးပါ
  • တပြဲစာအတြက္ ပန္းကန္ထဲကို မုန္႕ၾကာေစ့ႏွင့္ အုန္းနို႕ရည္တို႕ကို အေနေတာ္ထည့္ျပီး စားသံုးနိုင္ပါျပီ
  • ေအးေအးေလး စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေရခဲတံုးေလးမ်ားထည့္ျပီး ျပင္ေပးပါ။

Sunday, 20 March 2016

ပဲႀကီးႏွပ္ စိမ့္စိမ့္ေလး






ပဲႀကီးႏွပ္ စိမ့္စိမ့္ေလး လုပ္စားျဖစ္တိုင္း အရင္ဆံုး အေ၀းမွာေရာက္ေနတဲ့ သားႀကီးကို အရမ္းသတိရမိတယ္ သူအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ဟင္းေလးမို႕ ခ်က္တိုင္းသတိရတာေတြ ပိုေစတဲ့ ဟင္းတမယ္ပါ စားမိန္ဖြယ္ရာ ပဲႀကီးႏွပ္ ဒီဟင္းခ်က္နည္း မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • Lima beans 375g - တထုတ္
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပဲကို ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး အနည္းဆံုး ၁၀နာရီေလာက္ အေပါက္ခပ္စိတ္စိတ္ပါေသာ ဇကာျဖင့္အုပ္ကာ ေရစိမ္ထားပါ
  • ပဲမ်ားပြျပီး ေရနည္းသြာပါက ေရကို ျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည့္ေပးပါ
  • ပဲမ်ားႏူးလာျပီး အခြံခြ်တ္လို႕ရျပီဆိုရင္ တေစ့ခ်င္း အခြံခြ်တ္ေပးပါ
  • အခြံခြ်တ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို ဆား နႏြင္းထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ ပဲႏူးမႏူး ဆယ္ျပီး စမ္းၾကည့္ပါ
  • ပဲမႏူးေသးပါက ေရထပ္ထည့္ျပီး ဆက္ျပဳပ္ေပးပါ
  • ပဲမ်ားႏူးပါက မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ဆီကို အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက နႏြင္းအနည္းငယ္ ထည့္ေပးပါ
  • ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကို ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာတဲ့ထိ ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထားေသာ ဆီထဲမွာ ပဲကို တမိနစ္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးထာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ကာ ေၾကာ္ျပီဆီစစ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ျဖဴးျပီး ပဲႀကီးႏွပ္ စိမ့္စိမ့္ေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Saturday, 19 March 2016

ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္ ေကာ္ျပန္႕စိမ္း






ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္ ေၾကာ္စားျပီး စိတ္ကူးရလာတာနဲ႕ အသီးအ႐ြက္ေတြလွီးျပီး ေကာ္ျပန္႕စိမ္း လုပ္စားျဖစ္သြားပါတယ္ ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္နည္းကေတာ့ မာမာတင္ထားျပီးသားမို႕ ေကာ္ျပန္႕စိမ္းလိပ္နည္းေလးဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ေၾကာ္ျပီးအဆင္သင့္ျပင္ထားေသာ - ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္
  • ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း လွီးထားေသာ - မံုလာဥနီ
  • ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း လွီးထားေသာ - ေဂၚဖီအႂကြတ္
  • ေရေဆးထားေသာ - ဆလတ္႐ြက္
  • Rice paper - ၁၂႐ြက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေၾကာ္ထားေသာ ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္ ေအးတာနဲ႕ ဆန္ျပား႐ြက္ကို ႐ိုး႐ိုးေရေအးႏွင့္ ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္ထဲ ထဲ့ျပီး စကကန္႕၂၀ေလာက္ဘဲ ေပ်ာ့လာတဲ့ထိစိမ္လိုက္ပါ
  • စိမ္ျပီးတာနဲ႕ ပန္းကန္ျပားအေျခာက္တခ်ပ္ေပၚျဖန္႕တင္ျပီး ခင္းေပးပါ
  • ဆန္ျပား႐ြက္ေပၚမွာ ဆလတ္႐ြက္တ႐ြက္ႏွင့္ မုန္လာဥနီကို ခင္းေပးပါ
  • ေၾကာ္ထားေသာ ျပည္ႀကီးငါးေၾကာ္ကို ဆလတ္႐ြက္ အေပၚတင္ျပီး ပံုပါအတိုင္ လိပ္ေပးပါ 
  • ပံုထားေသာ ေအာက္ဖက္မွ အစာကိုအုပ္ျပီး စလိပ္ေပးပါ
  • ေဘးႏွစ္ဖက္ကို အစာအေပၚကို တစဆီ ေခါက္ေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္ေအာက္ဖက္မွ အလိပ္ပံုစံရတဲ့အထိ ဆက္တိုက္လိပ္ေပးသြားျပီးရင္ ရပါျပီ
  • ေကာ္ျပန္႕စိမ္းအျပင္သား ထူထူေလးရေအာင္ လိပ္ျပီးသား အလိပ္မ်ားကို ေနာက္ထပ္ဆန္ျပားဖတ္ တ႐ြက္ဆီကို ေရစိမ္ျပီး ထပ္လိပ္ေပးပါက လွီးတဲ့အခါလွီးလို႕ေကာင္းသလို စားလို႕လဲ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္။
အခ်ဥ္ရည္အတြက္ျပင္ပါမယ္
  • Tomato sause ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • Chili sause ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း 
  • သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ေရေႏြး ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း တို႕ကိုေရာေမႊေပးပါ

Friday, 18 March 2016

ၾကက္သား ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္



ဒီတခါေတာ့ ေမႊးျပီးစပ္တဲ့ ၾကက္သားကုန္းေဘာင္ႀကီး ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အျပားလိုက္ အ႐ွည္အေနအထားရေအာင္ တံုးေလးေတြ တံုးထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသား - 250g
  • ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးေတြ တံုးထားေသာ မံုလာဥနီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးစာ
  • အကြင္းလိုက္ လက္တလံုးနီးပါး အထူရေအာင္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  • ခပ္႐ွည္႐ွည္ အေနအထားရေအာင္ လွီးထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္ခန္႕
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ - စားႏိူင္သေလာက္


ျပင္ဆင္ပံု

  1. လွီးထားေသာ ၾကက္သားကို ငံျပာရည္ ပဲငံျပာရည္ ဆားတို႕ႏွင့္နယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  2. ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္း င႐ုတ္သီးေတာင့္ မံုလာဥနီတို႕ကို ပံုပါအတိုင္း ျပင္ထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ဆင္ပံု


  • ပထမဆံုး ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေတြကို ေမႊးသြားေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားေပးပါ ထိုဆီထဲမွာဘဲ ၾကက္သားကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားကို အသားမာျပီး တင္းလာတဲ့အထိ ၅မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ေၾကာ္ျပီးသြားတာနဲ႕ မံုလာဥနီကို အရင္ဆံုး တမိနစ္ေလာက္ ထည့္ေ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို တမိနစ္ေလာက္ ထဲ့ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕မံုလာဥနီႏွင့္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ကိုထဲ့ တမိနစ္ေလာက္ထဲ့ေၾကာ္ပါ

  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းမသြားေအာင္ ျမန္ျမန္ေၾကာ္ျပီး မီးပိတ္ကာ အရသာျမည္းျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထဲ့ေပးပါ
  • အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ေသာ ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္ရပါျပီ။

Thursday, 17 March 2016

ေမႊးျပီး ခ်ဳိလြန္းတဲ့ ဆိတ္သား အစိုေၾကာ္









ဆိတ္သားကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ၾကက္သြန္အျဖဴ အနီ ခ်င္းတို႕နဲ႕ အစိုေမႊးေမႊးေလး ေၾကာ္ပါတယ္ ေပါင္မုန္႕ ထမင္းနဲ႕စားလို႕အရမ္းေကာင္းသလို မာမာကေတာ့ အသီးအ႐ြက္ အစိမ္းေတြနဲ႕ ေကာ္ျပန္႕စိမ္းေလး လိပ္ျပီး စားပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ ဟင္းခ်က္နည္းေလး အ႐င္ဆံုး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္သား - 500g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆိတ္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး အ႐ွည္လိုက္ ပံုပါအတိုင္း လက္တလံုးခန္႕ အထူလွီးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး အေျမွာင္းလိုက္ အ႐ွည္လိုက္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အလံုးလိုက္ အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ၂မႊာကို ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • က်န္သံုးမႊာကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ဆား အရသာမွဳန္႕ တို႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ဆိတ္သားကိုပါ ေရာနယ္ေပးပါ
  • ဆီကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနေသာ ဆိတ္သားမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ား မခမ္းတခမ္း အေနအထားရေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေရနည္းနည္း က်န္ေနခ်ိန္မွာ ဆိတ္သားကို ေဘးကိုတြန္းထားျပီး က်န္ေနေသာ အရည္ထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို ႏြမ္းသြားေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းသြားပါက ဆိတ္သားႏွင့္ေရာေမႊျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ ေၾကာ္ျပီး စားပြဲျပင္ႏိူင္ပါျပီ
  • ဆိတ္သားအစိုေၾကာ္ကို ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားႏိူင္ပါျပီ။