Monday, 29 February 2016

သေဘၤာသီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္း






အိမ္က သေဘၤာပင္ေလး သီးေနတာ အသီးေတြ ႁပြတ္ေနေတာ့ အလံုးေသးေတြခူးျပီး သုပ္စားလိုက္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္လိုက္ ေထာင္းစားလိုက္နဲ႕ ဇိမ္က်လိုက္တဲ့ ျဖစ္ျခင္းေပါ့႐ွင္ စိုက္လိုက္ ခူးလိုက္ အိမ္ေနာက္ေဖးက မာမာ့ေဈးဆိုင္ေလးက လိုတရေလးပါ။
ဒီေန႕ေတာ့ျခံထဲက ႐ုန္းပေတသီး သေဘၤာသီးေလးေတြနဲ႕ခ်က္ျပီး အင္မတန္စားလို႕ေကာင္းျပီး ထမင္းစားလို႕ မိန္ေစမဲ့ သေဘၤာသီးစိမ္း ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သေဘၤာသီးစိမ္း - အေနေတာ္ တလံုး
  • ႐ုန္းပေတသီး - ၈ေတာင့္
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ၅ေကာင္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂မႊာ
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီဆံလံုးေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. သေဘၤာသီးကို အညွာဖက္မွ လွီးခ်ျပီး ထြက္လာေသာ အေစးမ်ား စင္သြားေအာင္ ေရနိုင္နိုင္ေဆးခ်ပါ
  2. ေရေဆးျပီး အေစးကုန္ခ်ိန္က်မွ အခြံခြာကာ ေနာက္တခါ ေရေဆးျပီးမွ ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးပါ
  3. ႐ံုးပေတသီးကို ေရေဆးျပီးမွ အညွာျဖတ္ကာ အေနေတာ္ လွီးေပးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
  5. မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ခါေဆးျပီး ေရ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးသာသာႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  6. ပုဇြန္ကို ေရေဆးျပီး ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္း ထုတ္ကာ ေခါင္းအခြံ ခြာေပးထားပါ
  7. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ သေဘၤာသီးကို ဆား ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီးေထာင္း ဆီ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကို ေရာျပီး နယ္ေပးပါ
  8. အရသာ နယ္ထားေသာ အိုးထဲသို႕ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  9. ေရဆူလာျပီး အသီးမ်ား အိလာပါက ပုဇြန္ထုတ္ကို ထည့္ေမႊကာ မိနစ္၀က္ေလာက္ထားပါ
  10. ျပီးမွ ေရတ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး တလံုးခြဲစာထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ
  11. ေရဆူလာတာနဲ႕ အဖတ္မ်ားဖယ္ကာ မက်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေရဆူေစ၍ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  12.  ႐ုန္းပေတသီးထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ဆူျပီးတာနဲ႕ သေဘၤာသီးစိမ္း ခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို စားရန္ျပင္နိုင္ပါျပီ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းႏွပ္ ၾကက္သားေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး





ဒီတခါေတာ့ သေဘၤာသီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္းနဲ႕ လိုက္ဖက္မဲ့ ၾကက္သားေၾကာ္ေလး ပို႕ခဲ့ပါျပီ ဒီေၾကာ္နည္းေလးအတိုင္း  ေၾကာ္မိတိုင္း ပုရစ္ေၾကာ္ အရသာကို တမ္းတမိတာေတာ့ အမွန္ပါ ပုရစ္ေၾကာ္နဲ႕ အရသာဆင္တဲ့ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕ သင္းသင္းေလးနဲ႕ ၾကက္သားေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

  • အရည္ခြံပါေသာ ၾကက္ေပါင္ရင္းသား - ၂စံု
  • ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ၂ျပား ေထာင္းထားပါ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ခေနာ ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  - ၅မႊာ ေထာင္းထားပါ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ႏွစ္လံုး
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္သုပ္ကာ ၾကက္သားမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕ ႏွင့္ခ်င္းေထာင္း တို႕ႏွင့္ နယ္ျပီး ဆယ့္ငါးမိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ                  
  • ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာက မီးကို အနည္းငယ္ေလ်ာ့ျပီး မွ ၾကက္သားကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အေပၚယံ အသားနည္းနည္းမာလာမွ တဖက္ကို လွန္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ ၾကက္သြန္ႏွင့္ ခ်င္းဖတ္မ်ား ေဘးကိုထြက္လာလ်ွင္ အေပါက္ပါေသာ ဇြန္းျဖင့္ ဆယ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • တဖက္က ေ႐ႊ၀ါေ႐ာင္သန္းလာပါက ေနာက္တဖက္ကို လွန္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • က်န္တဲ့တဖက္လဲ ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ 
  • အားလံုးက်က္သြားပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားေသာ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးမ်ား ျဖဴးျပီး စားသံုးရန္ျပင္ေပးပါ
  • အရည္ခြံ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးနဲ႕ ၾကက္ေၾကာ္ေလးကို ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

Sunday, 28 February 2016

႐ွမ္းနံနံအုပ္ ပုဇြန္လံုး ခ်ဥ္ရည္ဟင္း









ပုဇြန္ထုတ္ကို စဥ္းေကာလုပ္ျပီး အေမႊးနံ႕သာေတြနဲ႕ေရာကာ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း တမယ္ခ်က္ထားပါတယ္
ခ်က္နည္းကေတာ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္နည္းအတိုင္း ရိုးရိုးေလးပါဘဲ ဒါေပမဲ့ ခ်င္းနဲ႕ပုဇြန္ ေရာျပီးေထာင္းထားတဲ့ ပုဇြန္လံုးဟင္း အရသာကက အရသာ႐ွိလြန္းလို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  • ပုဇြန္ထုတ္ ႀကီးႀကီး - ၈ေကာင္ခန္႕
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တဥႏွင့္တ၀က္ (တဥကို ပုဇြန္စဥ္းတဲ့အထဲထည့္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ (၃မႊာကို ပုဇြန္စဥ္းတဲ့အထဲထည့္ရန္ )
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္
  • ငရုတ္သီးမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ႏွစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (တ၀က္ကို ပုဇြန္စဥးတဲ့အထဲထည့္ရန္)
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (တ၀က္ကို ပုဇြန္စဥ္းတဲ့အထဲထည့္ရန္ )
  • ႐ွမ္းနံနံ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး အခြံခြာ ေခါင္းျဖဳတ္ ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္းထုတ္ကာ ေရတထပ္ ထပ္ေဆးထားပါ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  3. ပုဇြန္ကို ပံုပါအတိုင္း ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ
  4. ပုဇြန္စဥ္းျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း ဆား နႏြင္းမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕တို႕ထည့္ကာ အခ်က္ ၁၀၀ေလာက္ ဓါးနဲ႕ထပ္စဥ္းေပးပါ
  5. ဓါးနဲ႕စဥ္းျပီးတာနဲ႕ ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕ကာ င႐ုတ္ဆံုထဲထည့္ျပီး အခ်က္၅၀ေလာက္ ေထာင္းေပးပါ
  6. ပုဇြန္ေထာင္းျပီးတာနဲ႕ အေနေတာ္ အလံုးေလးမ်ား လံုးေပးပါ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီတို႕ကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ သို႕မဟုတ္ ပံုပါအတိုင္း လွီးထားပါ
  8. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  9. နံနံပင္ကို ေရေဆးထားပါ
  10. ေဇာက္နက္ေသာအိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ 
  11. ဆီပူထဲမွာ ပုဇြန္လံုးမ်ားကို ထည့္ေၾကာ္ေပးျပီး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ထားပါ
  12. ေၾကာ္ျပီးေသာ ဆီမ်ားထဲမွ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းစာေလာက္ ဖယ္ထားျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီထားေသာ ၾကက္သြန္မ်ားႏွင့္ င႐ုတ္သီးကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  13. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်သြားေအာင္ ထည့္ေမႊပါ
  14. ခရမ္းခ်ဥ္သီးေက်တာနဲ႕ ပုဇြန္လံုး ငံျပာရည္ ဆား အရသာမွဳန္႕ထည့္ကာေမႊပါ
  15. အရသာမ်ား ထည့္ျပီးပါက ပုဇြန္လံုးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အရင္ဆံုး ေရဆူေအာင္တည္လိုက္ပါ
  16. ေရဆူလာတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊေပးျပီး အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ထားျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ အခ်ိန္မွာ အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ ႐ွမ္းနံနံအုပ္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးပါ



Saturday, 27 February 2016

ဆိတ္သား အစပ္ေၾကာ္




အသားဟင္းအတြက္ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားစဥ္းစားျပီး ဒီတခါေတာ့ ဆိတ္သားကို ခ်င္းအစပ္ေၾကာ္ခ်က္ေလး ခ်က္လိုက္တာမို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္

တကယ္ေတာ့ အခုလိုခ်က္တာ အမဲသားနဲ႕ခ်က္တဲ့ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာ တမ်ဳိးပါ မာမာက အမဲသားအစား ဆိတ္သားနဲ႕ ခ်က္ထားတာပါ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္သား - 500g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ - ၆ေတာင့္
  • င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ခ်င္း - လက္မ၀က္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆိတ္သားကို လက္၂လံုးေလာက္အေနအထား ရေအာင္လွီးထားပါ
  2. လွီးထားေသာ ဆိတ္သားကို သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး နယ္ထား၍ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားကာ ျပီးတာနဲ႕ ေရ ၂ထပ္ ေဆးထားပါ
  3. ေရေဆးထားေသာ ဆိတ္သားကို ဆား နႏြင္း အရသာမွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း အဖတ္ေလးမ်ား ရေအာင္ လွီးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  6. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး အ႐ွည္အေျမွာင္း ရေအာင္လွီးထားပါ
  7. င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕တို႕ကို ျပင္ထားပါ
  8. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  9. ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးေတာင့္တို႕ကို ေမႊးလာေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  10. ၾကက္သြန္မ်ား ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  11. ေၾကာ္ထားေသာ ဆိတ္သား ေမႊးလာတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ထားပါ
  12. ေရမခမ္းခင္ လွီးထားေသာ ခ်င္းကို ထည့္ေမႊျပီး အဖံုးျပန္အုပ္ထားပါ
  13. ဆီသံၾကားတာနဲ႕ င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  14. င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာျပီး ဆိတ္သားနံ႕ေမႊးလာကာ ဆီကြ်တ္ကြ်တ္ျမည္တာနဲ႕ ဆိတ္သားခ်င္း အစပ္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္နိုင္ပါျပီ။
ဆိတ္သားအစား ၀က္သားအသားေကာင္းေကာင္း အမဲသား အေသားေကာင္းေကာင္း သိုးသားတို႕ကိုလဲ ဤကဲ့သို႕ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။

သတ္သတ္လြတ္ ထမင္းနယ္





တခါတရံ ေန႕လည္ေန႕ခင္း အစာေျပ ဘာေလးစားရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားလိုက္တိုင္း ခပ္စိမ့္စိမ့္ အစာေလးေတြ စားခ်င္ခဲ့မိတယ္
ဒါေၾကာင့္မို႕ ဒီတခါေတာ့ အာလူးနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ျပဳပ္ျပီး အာလူးထမင္းနယ္ေလး လုပ္စားျဖစ္သြားခဲ့ပါတယ္ ထမင္းနယ္ေလး လုပ္စားလိုက္တာ အင္မတန္မွ ခံတြင္းလိုက္တဲ့ ထမင္းနယ္တပြဲ ျဖစ္ခဲ့တာမို႕ အာလူးထမင္းနယ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ထားေသာ အာလူး - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ႏူးေနေမာင္ျပဳပ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ဆန္  - ေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးကို ခ်က္ထားေသာ ထမင္း
  • င႐ုတ္သီး အေျခာက္ - ၁၀ေတာင့္ခန္႕
  • အခြံခြာထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅မႊာ
  • မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ၾကက္သြန္မိတ္ သို႕မဟုတ္ ဂ်ဴးျမွစ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ေျမပဲေၾကာ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ေခါပုတ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • အာလူးကို အခြြံခြာျပီး ေက်ေနေအာင္ ေခ်ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အခြံခြာျပီး အေစ့ထုတ္ထားပါ
  • ေခါပုတ္ကို ေမႊးသြားေအာင္ မီးကင္ေပးပါ
  • ေျမပဲကို ႂကြတ္ေနေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္မ်ားကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • င႐ုတ္သီးေတာင့္မ်ားကိုေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္နႏြင့္မွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ဆီပူလာပါက ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီး အေအးခံထားပါ

အာလူးထမင္းနယ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ထမင္း အာလူး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကို ေစးပိုင္လာေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အားလံုးကိုေရာျပီးပါက ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို ထမင္းကို ပံုေဖၚကာ ထမင္းအေပၚမွ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ျဖဴးပါ
  • ေျမပဲေၾကာ္ ေခါပုတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္မိတ္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္တို႕ႏွင့္တြဲကာ အဆင္ေျပသလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Friday, 26 February 2016

ပဲျပဳပ္ ခ်ဳိခ်ဳိအိအိေလး ( ဒုတိယနည္း )





ပဲျပဳပ္ကအပင္ေဖာက္ျပီးျပဳပ္မွ ခ်ဳိတာမို႕ မာမာေတာ့ အပင္ေဖာက္ရက္ ၃ရက္ေလာက္ေနမွ ပဲကိုျပဳပ္ေလ့ ႐ွိပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ ပဲကိုအပင္ မေဖာက္ေတာ့ဘဲ တညသိပ္ ေရစိမ္ျပီး ထန္းလ်ွက္အျပင္ ဆီ ပဲငံျပာရည္တို႕ထည့္ျပီး ျပဳပ္နည္းေလး ထပ္ေျပာင္းထားပါတယ္ ျပဳပ္ရတာ အရင္ပဲျပဳပ္သလိုလြယ္ျပီး  ပဲသားအိအိေလးလဲရပါတယ္ ပဲျပဳပ္တဲ့အခါ အိုးကိုခနခန ဖြင့္မၾကည့္ရသလို ေမႊေပးစရာလဲ မလိုပါဘူး ခနခန အိုးအဖုန္းဖြင့္ျပီး ၾကည့္တဲ့အခါ ေမႊေပးအခါေတြမွာ ပဲကအခြံေတြကြ်တ္ထြက္ကုန္ျပီး မလွေတာ့ဘဲ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပဲ - 375g
  • ထန္းလ်ွက္ ကြမ္းသီးဆံသာသာ - ၂ခဲႏွင့္တ၀က္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ပဲငံျပာရည္အျပစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

ျပင္ဆင္ပံု

  • ပဲမ်ားကို ၁၀နာရီေလာက္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေရ၀ေအာင္စိမ္ထားေပးပါ 
  • ေရ၀ျပီး ပဲမ်ားပြလာျပီဆိုတာနဲ႕ ျပဳပ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ေအာက္ေျခထူေသာ အိုးထဲသို႕ပဲကိုေျပာင္းျပီး ထဲ့ေပးပါ
  • ေရကိုပဲအထက္ လက္တစ္ဆစ္ျမဳပ္ေအာင္ ထဲ့ေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ ကြမ္းသီးဆံ အလံုးသာသာေလာက္ ၂ခဲႏွင့္တ၀က္ထဲ့ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုတာနဲ႕ ပဲငံျပာရည္အျပစ္ ဆား ႏွင့္ဆီကိုထည့္ျပီး ဆက္ျပဳပ္ပါ
  • ေရခမ္းကာနီးပါက မီးကို နံပါတ္တစ္ေလာက္ထိ ေလွ်ာ့ခ်ျပီး ပဲကို မီးေအးေအးနဲ႕ႏွပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီး ပဲမ်ားနပ္ေလာက္ခ်ိန္မွာ အထက္ေအာက္ အိုးကိုခေလာက္ျပီး ပဲကိုလွန္ေပးကာ မီးပိတ္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာ လက္က်န္အပူ႐ွိန္နဲ႕ႏွပ္ထားေပးပါ။
  • ပဲနပ္သြားျပီဆိုပါက ခ်ဳိျပီးအိေသာ ပဲျပဳပ္အိအိေမႊးေမႊးေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

ဆိတ္သားမဆလာ အစပ္ေၾကာ္



ဒီဟင္းခ်က္နည္းက အမဲသားနဲ႕ခ်က္တဲ့ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာခ်က္နည္း တမ်ဳိးပါဘဲ မာမာက ဆိတ္သားနဲ႕ခ်က္ထားျပီး စားေကာင္းလြန္းတဲ့  မဆလာ အစပ္ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္သား - 500g
  • သံပုရာသီး - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • င႐ုတ္သီး - လံုးျခမ္းကြဲ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ခ်င္း - လက္မ၀က္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆီ - ဟင္းခပ္ဇြန္းႀကီး ၅ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆိတ္သားကို လက္၃လံုးေလာက္ အထူ အေနအထား ရေအာင္လွီးထားပါ
  2. လွီးထားေသာ ဆိတ္သားကို သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး နယ္ထား၍ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားကာ ျပီးတာနဲ႕ ေရ ၂ထပ္ ေဆးထားပါ
  3. ေရေဆးထားေသာ ဆိတ္သားကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ ဆား နႏြင္း အရသာမွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
  4. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းကာ အရည္ညွစ္ျပီး အသားထဲ ထည့္နယ္ထားကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၃နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  5. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  6. ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  7. ေၾကာ္ထားေသာ ဆိတ္သား ေမႊးလာတာနဲ႕ မီးအနည္းငယ္ေလ်ွာ့ကာ ဆိတ္သားမာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာတဲ့ထိ၇ ေၾကာ္ေပးပါ
  8. င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာျပီး ဆိတ္သားနံ႕ေမႊးလာကာ ဆိတ္သားက်က္တာနဲ႕ ဆိတ္သားမဆလာေၾကာ္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္နိုင္ပါျပီ။
ဆိတ္သားအစား ၀က္သား အသားေကာင္းေကာင္း အမဲသား အသားေကာင္းေကာင္း သိုးသားတို႕ကိုလဲ ဤကဲ့သို႕ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။

Thursday, 25 February 2016

ပူစီနံ ပုဇြန္လံုးေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး



အိမ္႐ွင္မရဲ႕ တေန႕တာ အိပ္ရာက ႏိုးတာနဲ႕ ဘာခ်က္ရင္ ေကာင္းမလဲ ဘယ္လိုေလး စီစဥ္ရရင္ ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားလိုက္တိုင္း မိသားစု အႀကိဳက္ေလး ဦးစားေပး ခ်က္ရတာကလဲ သဘာ၀ တခုလို ျဖစ္ေနပါျပီ။

ပူစီနံနဲ႕ပုဇြန္လံုး ေမႊးေမႊးေလး ေၾကာ္ျဖစ္လို႕ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ပူစီနံအနံ႕ေမႊးေမႊးေလးရယ္ ပုဇြန္အရသာ ခ်ဳိလဲခ်ဳိေလးရယ္ ေပါင္းစပ္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ့ အရသာ ထူးလြန္းလို႕ ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပုဇြန္ထုတ္ - 370g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ရဲ႕တ၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တဇြန္း
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ေမာက္ေမာက္
  • ဆား  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ပူစီနံ - ၇ညြန္႕ခန္႕
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • ဆလတ္႐ြက္ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ပုဇြန္ကို အခြံခြာ အျမွီးျဖဳတ္ ေခါင္းျဖဳတ္ျပီး ေၾကာဖက္မွ အ႐ွည္လိုက္ခြဲျပီး အမဲေၾကာင္းကို ဖယ္ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးလ်ွင္ ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ပုဇြန္ေရစစ္ပါက စဥ့္နီတုန္းေပၚမွာခ်င္း ပုဇြန္ အရသာမွဳန္႕ ဆား နႏြင္မွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ပူစီနံ႐ြက္ႏွင့္ ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး ေတာက္ေတာက္စဥ္းေပးပါ
  • အားလံုး ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းလို႕ျပီးပါက ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းစာယူျပီး ဆုတ္ကာလံုးေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက လံုးထားေသာ ပုဇြန္ကို မထည့္ခင္ မီးကို အေနေတာ္ ျပန္ေလ်ွာ့ေပးျပီးမွ ပုဇြန္လံုးကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • တဖက္က်က္တာနဲ႕ေနာက္တဖက္လွန္ျပီး ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါ  ဆလတ္႐ြက္ ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္နဲ႕ စားသံုးနိုင္ပါျပီ။




တို႕ဟူး တံုတံုေလး က်ဳိရေအာင္



တိုင္းတပါး ေရာက္ေနခ်ိန္မွာ ျမန္မာအစားအေသာက္ေလးေတြ တမ္းတမက္ေမာမိေလတိုင္း ကိုယ္တိုင္ျပင္ဆင္ရတာ သေဘာၾကသလို သမီးငယ္ေလးကိုလဲ တတ္သည့္ပညာ မေနသာ သင္ေပးတတ္ေလေတာ့ ဒီတခါလဲ တို႕ဟူးသုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး စားခ်င္စိတ္ေပၚလာတာမို႕ သားအမိ၂ေယာက္ တို႕ဟူးက်ဳိၾကပါတယ္။

ပဲမွဳန္႕ေရစိမ္ခ်ိန္ ေလ်ွာ့ထားသလို ပဲက်ဳိခ်ိန္မွာ ဆီကိုလဲ ပိုျပီးထည့္ျပီး က်ဳိထားတဲ့အတြက္ တို႕ဟူးသား တုန္တုန္အိအိေလး ရတဲ့အတြက္ က်ဳိတဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ ၃ခြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ ၄ခြက္ခြဲ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ပဲမွဳန္႕ႏွင့္ေရကိုေရာကာ ပဲအႏွစ္ေတြ ေက်ေအာင္ေခ်ျပီး ၂နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • ပဲမွဳန္႕ခ်င္တြယ္ရာမွာ မည္သည့္ခြက္ႏွင့္ဘဲခ်င္ခ်င္  ပဲမွဳန္႕တစ္ခြက္ကို ပဲမွဳန္႕ခ်င္သည့္ခြက္ ေရတစ္ခြက္ခြဲႏွင့္ ေရာေပးရင္ရပါတယ္။

တို႕ဟူးက်ဳိဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • တို႕ဟူးက်ဳိျပီးထဲ့ရန္ ဇလံုပန္းကန္လံုးကို ဆီႏွင့္ေနရာႏွံ႕ေအာင္ သုပ္ထားေပးပါ
  • တို႕ဟူးက်ဳိရန္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကိုအပူေပပါ
  • အိုးပူလာျပီဆိုတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ ပဲရည္ၾကည္ကို အရင္ဆံုး ဇလံုတခုအတြင္း သြန္ခ်လိုက္ပါ
  • သြန္ျပစ္ေသာ ပဲရည္ၾကည္ကို ျပန္မသံုးေတာ့ဘဲ သြန္ျပစ္လိုက္ပါ
  • သြန္ျပစ္ေသာ ပဲရည္ၾကည္ အခ်ဳိးအစားအတိုင္း ေရသန္႕သန္႕ကို ထည့္ေပးပါ
  • အိုးထဲသို႕ ပဲရည္ၾကည္အစား ထည့္ေသာေရႏွင့္ ပဲအႏွစ္တို႕ ထဲ့ျပီးတာနဲ႕ ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု ဆီထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းတို႕ထဲ့ကာ ျပစ္လာေအာင္ က်ဳိလိုက္ပါ
  • ပဲအရည္ က်ဳိေနစဥ္ ပဲအိုးကို သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • က်ဳိေနရင္း ပဲရည္ျပစ္လာျပီးတာနဲ႕ မီးကိုနဲနဲထပ္ေလ်ွာ့ေပးျပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ
  • ၁၀မိနစ္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ေမႊျပီးပါက ပဲအႏွစ္မ်ားျပစ္ျပီး ခဲလာပါျပီ
  • ဆီသုပ္ထားေသာ ဇလံုပန္းကန္ထဲသို႕ က်ဳိထားေသာပဲအႏွစ္မ်ား ေလာင္းခ်ေပးျပီး မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ညွိေပးပါ
  • နာရီ၀က္ေလာက္ေနရင္ ေအးျပီးခဲေနသာ တို႕ဟူးတုန္တုန္ အိအိေလးရပါျပီ
  • ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားမလား တို႕ဟူးေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားမလား အရမ္းကို အဆင္ေျပေစတဲ့ တို႕ဟူးေလးပါ

ဆိတ္သား ကီးမားေမႊးေမႊးေလး





ပလာတာ ခ်ာပါတီ နံျပား  ေပါင္မုန္႕ ထမင္းပူပူတို႕နဲ႕ အရမ္းကို လိုက္ဖက္တဲ့ ဆိတ္သားကီးမား ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္သား - 250g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၅လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၄လံုး
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ႀကီးႀကီး ၄ေတာင့္
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆီ - ဟင္းခပ္ဇြန္းႀကီး ၃ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆိတ္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ျပီး တမိနစ္စီ ၂ခါေလာက္ ႀကိတ္ေပးပါ
  2. ႀကိတ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို မဆလာတ၀က္ ဆား နႏြင္း အရသာမွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားျပီး အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေ႐ေဆးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးက ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ
  5. ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ
  6. က်န္ေသာ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုးကို လက္တလံုးခန္႕အထူ အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  7. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  8. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပံုပါအတိုင္း ေလးစိတ္ စိတ္ထားပါ
  9. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ

ဟင္းခ်က္ရန္

  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကို အပူေပးပါ
  2. အိုးပူလာပါက ဆီကိုအေငြ႕တက္လာေအာင္ တည္ပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ေမႊးလာတဲ့ထိ ဆီသတ္ပါ
  4. င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  5. ဆီသတ္စဥ္ အသားမ်ားကို မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  6. ၅မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ဆီသတ္ျပီးမွ အသားႏူးေစရန္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  7. ေရမခမ္းခင္ အကြင္းလိုက္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးစိမ္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ က်န္ေသာ မဆလာတ၀က္တို႕ကို ထည့္ေမႊ၍ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  8. ဆီျပန္လာပါက အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ျပီး ေပါင္မုန္႕ နံျပား ပလာတာ  ခ်ာပါတီ ထမင္းပူပူတို႕ႏွင့္ ႏွစ္သက္သလိုတြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါျပီ။
ဆိတ္သားအစား အမဲသား သိုးသားတို႕ႏွင့္လည္း ဤနည္းအတိုင္း ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။

Wednesday, 24 February 2016

ျပည္ေတာ္သာ မုန္႕ျပားသလက္ (မုန္႕ေရပါး ေမႊးေမႊးေလး)







ေန႕လည္ေန႕ခင္း အပ်င္းလဲေျပ စားလို႕လဲေကာင္းတဲ့ မုန္႕ေလးပါ ဒီမုန္႕ကို အေခၚအေ၀ၚေတြက မ်ားလြန္းလို႕ ေခါင္းစဥ္ကို ျပည္ေတာ္သာ မုန္႕ျပားသလက္လို႕ဘဲ ေရးလိုက္ပါတယ္။

တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ျပည္ေတာ္သာ မုန္႕ျပားသလက္ မုန္႕ေရပါး ေႁခြတာေရးမုန္႕ လမ္းသရဲေခါက္မုန္႕ ေရမုန္႕ဆိုျပီး အမ်ဳိးမ်ဳိးေခၚၾကပါတယ္ စားလို႕ေကာင္းလြန္းတဲ့ မုန္႕လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


မုန္႕၅ခုစာအတြက္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
  • ေရ. - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  • ခ်င္း - တလက္မေလာက္ကို ေထာင္းျပီး အရည္ညွစ္ယူပါ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • ပဲပင္ေပါက္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးေမာက္ေမာက္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၇ေတာင့္
  • ပဲျပဳပ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းပန္းကန္ တလံုး
မုန္႕ႏွစ္ရည္စပ္ရန္အတြက္
  • ဆန္မွဳန္႕ ေရ ခ်င္းရည္ အရသာမွဳန္႕ ဆိုဒါ ဆားတို႕ကိုေရာျပီး မုန္႕ရည္စပ္ထားေပးပါ
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ ပဲျပဳပ္တို႕ကို မုန္႕ႏွစ္ရည္ထဲမွာ ေရာျပီးေမႊထားပါ
မုန္႕လုပ္႐န္
  1. မုန္႕လုပ္ေသာ ဒယ္အိုးအျပားကို မီးအေနေတာ္ႏွင့္ အပူေပးပါ
  2. အိုးပူလာပါက အိုးကိုဆီသုတ္ေပးျပီး မုန္႕ႏွစ္ရည္ကို ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းျဖင့္ ေမႊခတ္ကာ အိုးထဲမွာ ျဖန္႕ထည့္ေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ပံုပါအတိုင္း ထည့္ေပးပါ
  4. မုန္႕သားအေပၚကို ဆီသုတ္တံျဖင့္ ဆီလိုက္သုပ္ေပးပါ
  5. ဆီသုပ္ျပီးတာနဲ႕ အိုးအဖံုးကို  ခနေလးအုပ္ေပးျပီး ေဘးသားမ်ား ႂကြတ္လာတာနဲ႕ မုန္႕ေဘးသားမ်ားကို အစာေပၚသို႕ ပံုပါအတိုင္း ေခါက္တင္ေပးပါ
  6. အိုးအပူေပၚမွာ မုန္႕သားမ်ား ပိုျပီးႂကြတ္လာေစရန္ ခနထားျပီးမွ ပန္းကန္တခ်ပ္ေပၚ ေျပာင္းတင္ျပီး ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေမႊးေမႊး မုန္႕ ပူပူေလးကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

Tuesday, 23 February 2016

မုန္႕ၾကပ္တိုက္ ခ်ဳိခ်ဳိ စိမ့္စိမ့္ေလး






ဒီေန႕ေတာ့ ျမန္မာမုန္႕အခ်ဳိစိမ့္စိမ့္ေလး စားရေအာင္ မာမာ မုန္႕ၾကပ္တိုက္ေလး လုပ္ပါတယ္ မာမာတို႕ငယ္ငယ္က အိမ္မွာ ခနခနလုပ္စားျဖစ္တဲ့ မုန္႕တမ်ဳိးပါ ေကာက္ညွင္းမုန္႕ ႀကိဳက္သူေတြအတြက္ ႏွစ္သက္မဲ့ မုန္႕တမ်ဳိးပါ။

မုန္႕ၾကပ္တိုက္က ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕နဲ႕ေရေရာျပီး မုန္႕စပ္႐ံုပါဘဲ မုန္႕သားမေပါက္ေအာင္ေတာ့ မုန္႕ႏွစ္ကို အသားေသေအာင္ ထားရပါတယ္ မုန္႕ၾကပ္တိုက္ဆိုေပမဲ့ ဆီနည္းနည္းနဲ႕ အိုးပူတိုက္တာဘဲ ျဖစ္ပါတယ္ နည္းေလးသိရင္ စားလို႕အရမ္းေကာင္းသလို မုန္႕လုပ္ရတာလို႕လဲ လြယ္ပါတယ္ မုန္႕စပ္နည္းနဲ႕ အိုးပူတိုက္နည္း ကြ်မ္းက်င္ရင္ေတာ့ ခနခနလုပ္စားျဖစ္မဲ့ မုန္႕ေလးတမ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။

မုန္႕မလုပ္ခင္ မုန္႕သားနယ္ျပီး အနည္းဆံု ၂နာရီ၃နာရီေလာက္ မုန္႕သား အသားေသေအာင္ ထားေပးရပါတယ္ မုန္႕သားမေသရင္ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ မုန္႕သားက ထေပါက္ျပီး  မုန္႕သားပူပူေတြ  ခပ္ေ၀းေ၀းထိ လြင့္စင္ျပီး ေပါက္တတ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႕ ဆီပူမထိရေလေအာင္ မုန္႕သား အသားေသေအာင္ထားျပီးမွ အိုးပူတိုက္တာအေကာင္းဆံုးပါ မုန္႕သား အသားေသသြားရင္ေတာ့ ေၾကာ္ေနစဥ္ ဆီပူေပါက္ျပီးမွန္မွာ မေၾကာက္ရေတာ့ပါဘူး။

မုန္႕ၾကပ္တိုက္ ၁၅ခုစာအတြက္ မာမာတို႕ ျပင္ၾကရေအာင္ပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရစိမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ထန္းလွ်က္ခဲ - 200g

ျပင္ဆင္ပံု

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ကို ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာတို႕ကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ကာ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕အေပၚမူတည္ျပီး ေရကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ျပီး နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားအရမ္းမေပ်ာ့ေစရန္ ေရအကုန္မထဲ့ဘဲ ေရကိုခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အ၀တ္စသန္႕သန္႕ကို ေရစြတ္ျပီး ေရညွစ္ကာ မုန္႕သားအေပၚ အုပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သား အသားေသျပီး ေၾကာ္လို႕ေကာင္းေစရန္ မုန္႕သားကို အနည္းဆံုး ၂နာရီေက်ာ္ ၃နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
  • မုန္႕သားႏွပ္ျပီးတာနဲ႕ လက္တဖ်စ္စာသာသာ  အေနေတာ္မုန္႕သားကိုယူကာ လက္ဖ၀ါး ႏွစ္ဖက္နဲ႕ ပြတ္ျပီး မုန္႕သား႐ွည္႐ွည္ေလးရေအာင္လုပ္ကာ ပံုပါျပထားတဲ့အတိုင္းရေအာင္  ဖိျပီးျပားလိုက္ပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးျပားကို ဆီပါတယ္ဆို႐ံုေလးထည့္ျပီး ဆီကို မီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
  • မီးျပင္းလြန္းရင္ အတြင္းသားေတြ မက်က္ဘဲ အျပင္သားလဲ ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္
  • မီးအေနေတာ္နဲ႕ အိုးပူတိုက္ေနစဥ္  တဖက္က်က္ရင္ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • ၂ဖက္လံုး မုန္႕သားအေရာင္ ေျပာင္းသြားျပီး အျပင္ခြံ ကြ်တ္လာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေသာ စကၠဴေပၚတင္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိပါမယ္
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ - 200g
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • မီးအေနေတာ္နဲ႕ ေရႏွင့္ ထန္းလွ်က္ခဲကို ေက်ေအာင္က်ဳိေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ား ေက်သြားပါက အရည္ကို ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနစဥ္ ထန္းလ်ွက္ရည္ ေပါက္ေစးက်ေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  • ေပါက္ေစးက်မက်  အေနအထား ရမရသိေစရန္ ထန္းလ်ွက္ရည္ကို သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ဆယ္ျပီး အိုးထဲမွာဘဲ ျပန္ေလာင္းခ်ၾကည့္ပါ
  • သစ္သားေယာင္းမမွာ ခပ္ျပစ္ျပစ္အေနအထား ကပ္ေနျပီဆိုရင္ ရပါျပီ
  • ထန္းလ်ွက္ရည္ ေပါက္ေစးက် အေနအထားေလာက္ရရင္ အေအးခံျပီး မုန္႕ၾကပ္တိုက္ႏွင့္ တို႕ျပီး စားလို႕ရပါျပီ။

ဆိတ္သား ခဘတ္

 




ပလာတာ နံျပား ေပါင္မုန္႕ ခ်ာပါတီ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ လိုက္ဖက္တဲ့ ဆိတ္သားခဘတ္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္သား - 250g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၅လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၄လံုး
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ႀကီးႀကီး ၇ေတာင့္
  • သံပုရာသီး - တျခမ္း
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ႏြားႏို႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ဆီ - ဟင္းခပ္ဇြန္းႀကီး ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္
  1. ဆိတ္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  2. လွီးထားေသာ ဆိတ္သားကို ဆား နႏြင္း အရသာမွဳန္႕ႏွင့္ သံပုရာရည္ ႏြားႏို႕ႏွင့္နယ္ကာ အနည္းဆံုး တနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေ႐ေဆးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးက ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ
  5. ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ
  6. က်န္ေသာ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုးကို လက္တလံုးခန္႕ အဖတ္ေလးမ်ား လွီးထားပါ
  7. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္

  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကိုအပူေပးပါ
  • အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ျပီး ဆီကိုအေငြ႕တက္လာေအာင္ တည္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းေထာင္းျပီးသားတို႕ကို ေမႊးလာတဲ့ထိ ဆီသတ္ေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္စဥ္ အသားမ်ားကို မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  • ၈မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ဆီသတ္ျပီးမွ အသားႏူးေစရန္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အဖတ္ေလးမ်ား လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ မဆလာတို႕ကို ထည့္ေမႊ၍ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္လာပါက အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ျပီး ေပါင္မုန္႕ ပလာတာ ခ်ာပါတီ ထမင္းပူပူတို႕ႏွင့္ ႏွစ္သက္သလို တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္တဲ့ ဆိတ္သားခဘတ္ ခပ္စပ္စပ္ေလး ရပါျပီ။
ဆိတ္သားအစား အမဲသား သိုးသားတို႕ႏွင့္လည္း ဤနည္းအတိုင္း ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္

Monday, 22 February 2016

ထမနဲစိမ့္စိမ့္ ေမႊးေမႊးေလး







ထမနဲထိုးနည္းကို အစာေလးေတြ ထပ္ျပင္ထဲ့ျပီး ထိုးထားတဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ပိုျပီးစားေကာင္းတဲ့အတြက္ ထမနဲထိုးျပီး စားမယ္ဆိုရင္ ဒီနည္းအတိုင္းထိုးစားတာ အရသာပို႐ွိျပီး အနံ႕လဲ ပိုေမႊးတဲ့အတြက္ ႏွစ္သက္ၾကမယ္လို႕ ထင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေကာက္ညွင္းဆန္  - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • အုန္းသီး - အေနေတာ္ တလံုး
  • ခ်င္း - ၂လက္မ
  • ႏွမ္းမဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ေျမပဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးတဗူး
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးခြဲ
ထမနဲ ထိုးနည္းေလးေျပာပါမယ္
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးကာ နာရီ၀က္ေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာကာအခ်ပ္လိုက္ ပါးပါးလွီးျပီး အေျမွာင္းေလးေတြရေအာင္ ထပ္လွီးေပးပါ
  • လွီးထားေသာ ခ်င္းကို ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ျပီး ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
        •  
  • အုန္းသီးတျခမ္းကို ခပ္ပါးပါး အစိတ္ေလးမ်ားရေအာင္ ထိုးထားျပီး တ၀က္ကို ဒီအတိုင္းထားပါ
  • က်န္တ၀က္ကို အေနေတာ္စိတ္ကာ ဆီႏွင့္ေ႐ႊ၀ါေရာင္ ရေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • က်န္ေသာ အုန္းသီးတျခမ္းကို အုန္းျခစ္ႏွင့္ျခစ္ျပီး ဆီပူမွာ နီေရာင္သန္းေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ႏွမ္းမဲကို က်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီး အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ
  • ေျမပဲကို က်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီး အခြံခြ်တ္ထားပါ ( ေလွာ္ျပီးသား သံုးလဲရ )
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ အုန္းသီးေၾကာ္ ႏွမ္းေၾကာ္ ခ်င္းေၾကာ္ထားေသာဆီကို မကပ္ေသာအိုး ေဇာက္နက္နက္နဲ႕ပူလာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရစစ္ျပီးထဲ့ေၾကာ္၍ ေၾကာ္ေနစဥ္ မကပ္ေအာင္ ေမႊေမႊေပးပါ
  • ဆန္သားကြဲျပီး ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ပထမ တရည္ခမ္းေအာင္ ေမႊေပးျပီး ေနာက္တရည္ ျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီး ဆီသားတက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အုန္းသီးစိမ္း အုန္းသီးေၾကာ္ ေျမပဲ ခ်င္း ဆား ႏွမ္းမဲတို႕ကို တမ်ဳိးဆီထည့္ျပီး ေမႊပါ
  • ေမႊေနရင္းက ေရခမ္းလာျပီး ဆီသား ႂကြတ္ႂကြတ္ျမည္ကာ ဆီအကုန္တက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ ထမနဲေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  • တာ႐ွည္ခံရန္ ထမနဲထိုးစဥ္ ထြက္လာေသာ ဆီႏွင့္ထမနဲကို ျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားျပီး စားႏိိူင္ပါတယ္
  • ထမနဲကိုအေအးခံျပီး ေၾကာ္ထားေသာ အုန္းသီးမွဳန္႕ျဖဴးကာ စြဲမက္စရာေကာင္းလြန္းတဲ့ ထမနဲေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။