Thursday, 30 April 2015

ဗယာေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္မြမြေလး


ဒီေန႕ေတာ့ ေဆာင္းအ၀င္မွာ မိုးေရာေလပါ ေရာသမေမႊေနတာမို႕ အလြန္ခ်မ္းတဲ့ ရာသီဥတုေလး ျဖစ္လို႕ေနပါတယ္ ေအးေအးခ်မ္းခ်မ္းေလး ေကြးေနခ်င္ေပမဲ့ ၈ါ့၀မ္းပူဆာ မေနသာဆိုတဲ့အတိုင္း ၀မ္းတထြာေလးကိုျဖည့္ဖို႕ ခ်က္ရပါအံုးမယ္။

အလုပ္မ်ားေပမဲ့ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ဗယာေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္ ျပင္ရဆင္ရတာ မဆိုသေလာက္ေလး အလုပ္ပိုေပမဲ့ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါ စားလို႕ေကာင္းေတာ့ အေမာေလးေတာ့ ေျပတာေပါ့ေနာ္
ပဲ 500g ဆို မိသားစု ၈ေယာက္ေလာက္ စားႏိူင္ပါတယ္ ၄ေယာက္စာဆို တ၀က္ႏူန္းနဲ႕တြက္ျပီး ေၾကာ္ႏိူင္ပါတယ္။

အခုနေတာ့ ျခံထဲခနဆင္း ပူစီနံ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း င႐ုတ္သီးစိမ္းေလး ခူးျပီးျပီမို႕ ဗယာေၾကာ္ေၾကာ္ဖို႕ ျပင္လိုက္ၾကရေအာင္ေနာ္။

အစပ္မစားသူအတြက္ လိုသေလာက္ခြဲျပီး အရသာစပ္ကာ င႐ုတ္သီးကို ေနာက္ဆံုးမွ ထည့္နယ္ေပးပါ မာမာတို႕ အိမ္မွာေတာ့ အစပ္မစားသူအတြက္ သပ္သပ္ေၾကာ္ရတာမို႕ အခ်ဳိေၾကာ္ျပီးမွ အစပ္ကို ဆက္ေၾကာ္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္း

  • ကုလားပဲျခမ္း - 500g
  • ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးမ်ားရေအာင္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၁၅ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၈မႊာ
  • ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေသာ ပ်ဥ္းေနာ္သိမ္း႐ြက္ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၅ဇြန္း
  • ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေသာ ပူစီနံ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၄ဇြန္း
  • ခပ္ေသးေသး လွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္ (အစပ္ႀကိဳက္ပါက ပိုထည့္ေပးပါ)
  • ကုလားပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၄ဇြန္း
  • ဆန္အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၄ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (ၾကက္သားမွဳန္႕ သံုးရင္လဲရ)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - အေတာင့္၂၀ခန္႕
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အ႐ြက္ေႁခြျပီးသား ႏွစ္သက္သေလာက္ (အ႐ြက္သတ္သတ္ေၾကာ္ရန္)
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၃လံုး
ျပင္ဆင္ပံု
  • ကုလားပဲျခမ္းကို ေက်ာက္ခဲ မပါေအာင္ေ႐ြးျပီး ေရ ၆နာရီေလာက္ စိမ္ေပးပါ (မာမာကေတာ့ မနက္ေၾကာ္ဖို႕အတြက္ ည၉နာရီေလာက္ထဲက ေရစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္)
  • ဆန္မွဳန္႕ ပဲမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ ဆား ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ပူစီနံတို႕ကို အဆင္သင့္ျပင္ထားေပးပါ
  • ေရစိမ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို ေရ၃ခါေလာက္ေဆးျပီး ေရမ်ားမက်န္ေအာင္ စစ္ထားေပးပါ
  • ေရစစ္ေတာ့မွ ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ျပီး မိနစ္၀က္တခါႀကိတ္ တခါနားျပီး ေဘးမွာကပ္ေနေသာ ပဲမ်ားကို ေအာက္ကို တြန္းခ်ေပးပါ
  • ပထမ မိနစ္၀က္ ၂ခါေလာက္ႀကိတ္ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္အျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို ထည့္ႀကိတ္ေပးပါ
  • ထိုနည္းအတိုင္း မိနစ္၀က္စီ စုစုေပါင္း ၅ခါေလာက္ ႀကိတ္ေပးျပီးရင္ ရပါျပီ
  • ပဲမ်ား အရမ္းေၾကစရာမလိုဘဲ ပဲခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးရရင္ ရပါျပီ
  • ႀကိတ္ျပီးသား ပဲမ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီမွလြဲျပီး အ႐ြက္မ်ား အားလံုးထည့္ျပီး ေရာနယ္ေပးပါ
  • ပဲနယ္ျပီးသားကို ဗယာေၾကာ္ တခုစာအေနေလာက္ မွန္းယူျပီး လက္ႏွင့္ခပ္ဖြဖြ ဆုပ္ေပးျပီးမွ ဖြဖြေလး ျပားျပီး ဆီအိုးထဲ အသာထည့္ေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးလိုက္ပါ ဆီပူလာပါက မီးကို အလယ္အလတ္ေလာက္ ေလ်ာ့ျပီးမွ ပဲဆုပ္လံုးေလးမ်ားကို တခုျခင္းထည့္ေပးပါ။
  • မီးအရမ္းမျပင္းေအာင္ သတိထားျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • တဖက္ ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါ ေနာက္တဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္ျပီဆိုရင္ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
  • ခပ္ေသးေသး ဗယာေၾကာ္ေလးေတြ ေၾကာ္ခ်င္ရင္ေတာ့ ပဲနယ္ျပီးသားကို လက္ညွဳိး လက္ခလယ္ လက္မ လက္သံုးေခ်ာင္းနဲ႕ ပါသေလာက္ကိုယူလိုက္ျပီး အနည္းငယ္ ဆုပ္လံုးေပးကာ ဆီအိုးထဲ ထည့္ေၾကာ္ေပးျပီး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ။
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ရန္
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အ႐ြက္ေႁခြျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  • ဗယာေၾကာ္ ေၾကာ္ျပီး ပိုေနေသာဆီထဲကို ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္မ်ား ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • တမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ကာ ဆီစစ္ထားပါ
  • ေၾကာ္လက္စဆီမ်ား မ်ားေနပါက အိုးထဲမွာ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေလာက္ဘဲ ခ်န္ျပီး င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးေတာင့္ နီညိဳေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ဗယာေၾကာ္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။










Wednesday, 29 April 2015

ပင္လယ္စာ အုန္းႏို႕ခ်က္



ပင္လယ္အစံုေလး ဒီေန႕ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ အုန္းႏို႕နံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕မို႕ ပင္လယ္စာအနံ႕ေပ်ာက္ျပီး စားလို႕အရမ္းကို ေကာင္းပါတယ္ အုန္းႏို႕ဟင္းခ်က္အႏွစ္ ရယ္ဒီမိတ္အထုတ္မွာ အရသာေတြ ပါျပီးသားေပမဲ့ အရသာပိုေကာင္းျပီး ပင္လယ္စာအနံ႕ သက္သာေစဖို႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ စပါးလင္တို႕ကို မာမာထပ္ထည့္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

  • ပင္လယ္စာအစံု - 350g
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္ - တလက္မခြဲသာသာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အုန္းႏုိ႕ဟင္းခ်က္အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • နႏႊင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • သံပုရာသီး - တျခမ္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပင္လယ္စာအစံုကို သန္႕စင္ျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ဆီကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီး စပါးလင္တို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • အားလံုးႏြမ္းသြားပါက ပင္လယ္စာႏွင့္ ဆားကိုထည့္ေမႊပါ
  • ပင္လယ္စာမ်ား အေရာင္ေျပာင္းသြားပါက သံပုရာရည္ ညွစ္ထည့္ကာ အုန္းႏို႕အႏွစ္ကို ထဲ့ေမႊေပးျပီး ေရထပ္မထည့္ဘဲ ပင္လယ္စာမွ ထြက္လာေသာအရည္ ဟင္းရည္ခမ္းေအာင္တည္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္လာပါက အရသာျမည္းျပီး မီပိတ္ေပးပါ။





Tuesday, 28 April 2015

ခ်ဥ္ငံစပ္ သခြားသီးသုပ္


သခြားသီးသုပ္ သုပ္စားခ်င္ေပမဲ့ သခြားျခစ္မ႐ွိလို႕ မစားရဘူးလို႕ ဆိုသူေတြအတြက္ သခြားသီး အလြယ္ျခစ္နည္းေလးနဲ႕အတူ သုပ္နည္းေလးပါ ဒီေန႕တင္ေပးလိုက္ပါတယ္ သခြားျခစ္အစား သစ္သီး အခြံခြာတဲ့ ဓါးေလးနဲ႕ ျခစ္လိုက္ရင္ အရမ္းကို အဆင္ေျပပါတယ္ ပါးပါးလွပ္လွပ္ေလးရတာမို႕ စားလို႕လဲ အဆင္ေျပပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားေျပာပါမယ္

  • သခြားသီး - တလံုး
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္ အစပ္ႀကိဳက္ပါက ပိုထည့္ပါ
  • ပင္စိမ္း - အနည္းငယ္
  • ပုဇြန္ေလွာ္ - ၃ေကာင္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သံပုရာသီး - တစိတ္
  • ငါးငပိရည္က်ဳိျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္ တဇြန္းခြဲ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • သခြားသီးကို အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး အခြံခြာဓါးျဖင့္ျခစ္ခ်ေပးပါ
  • ပုဇြန္ကို ေရအနည္းငယ္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရခမ္းေအာင္ေလွာ္ပါ
  • ေရခမ္းသြားပါက အခြံခြာျပီး င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ငါးငပိရည္ကို က်ဳိထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးထားေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
  • ပင္စိမ္း႐ြက္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီခ်က္ ခ်က္ထားေပးပါ
  • အားလုံးျပင္ဆင္ျပီးပါက ဇလံုတလံုးထဲမွာ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားထည့္ျပီး သံပုရာညွစ္ကာ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

သခြားသီးကိုေရစင္ေအာင္ေဆျပီး အခြံခြာသည့္ဓါးျဖင့္ ခပ္ပါးပါးလွီးခ်ေပးပါ

အခြံခြာဓါးႏွင့္ ျခစ္ထားေသာ သခြားသီး

လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ျပင္ထားေပးပါ

အားလံုးကို အရသာ၀င္ေအာင္နယ္ေပးျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

င႐ုတ္႐ြက္သုပ္ ေမႊးေမႊးေလး


ဒီေန႕ေတာ့ မာမာတို႕ေတြ အိမ္ကင႐ုတ္ပင္က အ႐ြက္ေတြခူးျပီး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ႀကံႀကံဖန္ဖန္ စားတယ္လို႕ေတာ့ မထင္လိုက္ပါနဲ႕ေတာ္ င႐ုတ္႐ြက္က င႐ုတ္သီးလို ပူျခင္းစပ္ျခင္း လံုး၀မ႐ွိဘဲ လက္ဖက္အသားေတာင္ ထိုင္ငိုသြားနိုင္တဲ့ အ႐ြက္တမ်ဳိးပါ။

ႏူးညံ႕ျပီး စားလို႕လဲ အရမ္းေကာင္းပါတယ္ မာမာကေတာ့ ထမင္းနဲ႕မစားဘဲ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ အျမည္းလုပ္လိုက္ပါတယ္ အိမ္မွာင႐ုတ္ပင္ေလးလဲ႐ွိေနမယ္ အ႐ြက္ေတြလဲ လွဳိင္ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အ႐ြက္အႏုေရာ ခပ္ေထြေထြ အ႐ြက္ေလးေတြပါခူးျပီး ၂ရည္ေလာက္ျပဳပ္ျပီး သုပ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

အ႐ြက္ခူးေလ အသီးထြက္အားက ေကာင္းေလမို႕ မာမာ မၾကာမၾကာခူး မၾကာမၾကာ သုပ္စားျဖစ္တဲ့ အ႐ြက္ေလးပါ။

မာမာကေတာ့ ေရေႏြးဆူဆူထဲ အ႐ြက္ေတြထည့္ မိုက္ခ႐ိုေ၀့ထဲထည့္ျပီး ၂မိနစ္အရင္ျပဳပ္လိုက္ျပီး ပထမတရည္ကိုသြန္ကာ ေနာက္ထပ္ေရေႏြးထပ္ထည့္ ၂မိနစ္ထပ္ျပဳပ္ျပီး ဒုတိယတရည္ ထပ္သြန္ျပီး ေရေအးေအးနဲ႕ေဆး ေရညွစ္ျပီး သုပ္ဖို႕ျပင္ပါတယ္။

မိုက္ခ႐ိုေ၀့ အဆင္မေျပသူေတြ အတြက္ေတာ့ ႐ိုး႐ိုးမီးဖိုမွာျပဳပ္ျပီး အေပၚမွာေျပာသလိုလုပ္ကာ သုပ္စားႏိူင္ပါႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အ႐ြက္မ်ား ေႁခြထားေသာ င႐ုတ္႐ြက္ - အေနေတာ္ ဇကာတလံုး
  • မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • သံပုရာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  • င႐ုတ္႐ြက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ၂မိနစ္ျပဳပ္ကာေရသြန္ျပီး ေနာက္ထပ္၂မိနစ္ထပ္ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ျပီးပါက ေရေအးနဲ႕ေဆးျပီး ေရမ်ားကို လက္ႏွင့္ဆုတ္ျပီး ညွစ္ေပးပါ
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ င႐ုတ္႐ြက္ျပဳပ္ ၾကက္သြန္နီ ေျမပဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ပဲမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ငံျပာရည္ႏွင့္ သံပုရာရည္တို႕ထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • နယ္ဖတ္ျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ သံပုရာသီးနံ႕ေမႊးေမႊးနဲ႕ င႐ုတ္႐ြက္သုပ္ေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။





Monday, 27 April 2015

ငါးအသားလႊာ ငါးငပိခ်က္စပ္စပ္ေလး


ဒီဟင္းေလးခ်က္ျပီးစားတိုင္း မာမာ့အေမကို မာမာအရမ္း သတိရမိပါတယ္ အေမသိပ္ႀကိဳက္ျပီး သက္႐ွိထင္႐ွား႐ွိေနတုန္းက မၾကာမၾကာ ခ်က္စားတတ္တဲ့ ဟင္းေလးပါ မာမာ့အေမကေတာ့ ငါးရံ႕ ငါးခူ ငါးၾကင္း ငါးျမစ္ခ်င္းတို႕နဲ႕ ခ်က္စားတတ္ပါတယ္ မာမာကေတာ့ အ႐ိုးမ်ားလြန္းတဲ့ ငါးသေလာက္ကို ရသေလာက္ အသားလႊာျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • လက္ႏွစ္လံုးေလာက္အ႐ြယ္တံုးထားေသာ ငါးအသားလႊာ - ၁၅တံုး
  • ငါးငပိရည္က်ဳိ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ - တလံုး
  • င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္ုး
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ခပ္ႀကီးႀကီး ႏွစ္လံုး
  • ေလးစိတ္ စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေငာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃မႊာ
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆီကိုပူေအာင္တည္ျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကို ေမႊးလာေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • င႐ုတ္သီးေမႊးလာတာနဲ႕ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်သြားေအာင္ ထည့္ခ်က္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးေက်သြားနဲ႕ငါးကိုထည့္ေမႊကာ ငါးအသားမာလာေအာင္ အိုးကိုမၾကာ မၾကာလွဳပ္ေပးျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ ခ်က္ေပးပါ
  • ငါးအသားမာလာမွ ငံျပာရည္ ငါးငပိရည္ အရသာမွဳန္႕ ႏွင့္ေရ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ၂လံုးေလာက္ထည့္ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာတည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာျပီး ေရက်န္ဆီျပန္ေလးျဖစ္လာခ်ိန္မွာ င႐ုတ္သီးေတာင့္ႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ေမႊျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ေအာင္ဆူထားျပီး အရသာျမည္းက စားသံုးနိုင္ပါျပီ။




Sunday, 26 April 2015

အသားမပါတဲ့ ငပိရည္ေဖ်ာ္ေမႊးေမႊးေလး


အသားမပါဘဲ ေဖ်ာ္နိုင္တဲ့ ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေလးပါ ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေတြ အမ်ားႀကီးထဲက ဒီတခုကေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးစိမ္းေလးတို႕နဲ႕ဘဲ ေထာင္းျပီးေဖ်ာ္ေပမဲ့ အသားပါတာေတြလိုဘဲ အရမ္းကိုခ်ဳိပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

  • က်ဳိျပီးသား ငါးငပိရည္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၇ေတာင့္ အစပ္ႀကိဳက္ပါက ပိုထည့္ပါ
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  • က်ဳိျပီးသား ငါးငပိရည္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို မီးေသြးမီးနဲ႕ အခြံမ်ားကြ်မ္းေအာင္ ဖုတ္ေပးပါ
  • မီးေသြးမီးဖိုမ႐ွိက မိုက္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုထဲ ၃မိနစ္ေလာက္ထည့္ျပီး ဖုတ္ေပးပါ
  • မီးဖုတ္ျပီးသား ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မီးအေနေတာ္ႏွင့္ ေလွာ္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက င႐ုတ္ဆံုမွာ င႐ုတ္သီးကိုအရင္ဆံုး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ
  • ျပီးမွ ၾကက္သြန္အျဖဴနဲ႕ အနီကိုေရာေထာင္းပါ
  • အားလံုးေထာင္းျပီးပါက ငပိရည္ထဲ ခပ္ထည့္ေပးပါ
  • ငပိရည္ထဲ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕အရသာမွဳန္႕တို႕ပါေရာျပီးေမႊေပးျပီးပါက ငပိရည္ေဖ်ာ္ ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ





ေက်ာက္စိမ္းဟင္းခါး ( ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ဟင္းခါး )


ျခံထြက္ ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ဟင္းခါးေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ပန္းအိုးထဲမွာ စိုက္ထားတဲ့ အပင္ေလး တေတာင္သာသာ ေလာက္ကေန မုန္တိုင္း၀င္အျပီး ၂လေက်ာ္၃လအတြင္းမွာ ၁၆ေပေက်ာ္အထိ တက္လာခဲ့ျပီး အ႐ြက္ေတြ ေ၀ဆာေနတာနဲ႕ အကိုင္းေႁခြခူးျပီး မာမာတေယာက္ ဟင္းခါးေလး ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ဟင္းခါးက ခ်က္တတ္ရင္ေတာ့ အ႐ြက္စိမ္းစိမ္းေလးနဲ႕ အရမ္းေသာက္လို႕ ေကာင္းပါတယ္ မခ်က္တတ္ရင္ေတာ့ အ႐ြက္ေတြ၀ါသြားျပီး အနံ႕ထြက္လာတတ္တာမို႕ မာမာခ်က္တဲ့ နည္းေလးကို မွ်ေ၀ေပးခ်င္ပါတယ္ စိမ္းစိမ္းေလးမို႕ ေက်ာက္စိမ္းဟင္းခါးလို႕ နံမည္ေလး ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

  • လတ္ဆတ္ေနေသာ ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ၁၂ခက္ခန္႕
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  • ေရ - တ႐ုတ္ဟင္းေရေသာက္ ပန္းကန္လံုး တလံုးခြဲသာသာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရ ၁၀မိနစ္ခန္႕စိမ္ျပီး မညက္တညက္ ေထားင္းထားပါ
  • အ႐ြက္မ်ားကို အ႐ြက္မွာ ကပ္ေနေသာ ဖုန္မ်ား ပိုးေကာင္ေလးမ်ား ထြက္သြားေစရန္ မခ်က္ခင္ ေရ၁၅မိနစ္ေလာက္ ႀကိဳျပီးစိမ္ထားပါ
  • ျပီးမွ ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ လွဳပ္ခါေဆးေပးျပီး အ႐ိုးတံမ်ားဖယ္ကာ အ႐ြက္မ်ား ေခြ်ေပးပါ
  • ေထာင္းထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ထည့္ျပီး  ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူျပီးခ်ိန္ ၃မိနစ္ေလာက္ၾကာပါက ဆားႏွင့္အရသာမွဳန္႕ထည့္ျပီး ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ကို ထည့္ေပးပါ
  • အ႐ြက္ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕တို႕ ဆက္တိုက္ထည့္ျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ထားလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕မီးပိတ္ျပီး အရသာျမည္းကာ အိုးကို မီးဖိုေပၚမွာ မထားဘဲ ေနရာေ႐ႊ႕ေပးပါ
  • အ႐ြက္အေရာင္ မေျပာင္းေစရန္ ဟင္းရည္အနံ႕မေျပာင္းေစရန္ ဟင္းရည္အိုးကို အေပါက္မ်ားမ်ားပါေသာ ဇကာ ခပ္စိတ္စိတ္နဲ႕ အုပ္ထားေပးပါ
  • အိုးအဖံုး အလံုဖံုးလိုက္ပါက အေရာင္နဲ႕အနံ႕ေျပာင္းသြားနိုင္ပါတယ္။
ျခံထြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေက်ာက္စိမ္းဟင္းခါးခ်က္ကာ ပို႕ခဲ့ျပီေနာ္ အိုင္အိုရာ 





Thursday, 23 April 2015

ေျပာင္းဖူးေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



သမီးငယ္အတြက္ ဒီေန႕ေၾကာ္ေပးျဖစ္တဲ့ ေျပာင္းဖူးေၾကာ္ေလးပါ အသားမစားေတာ့ ဟင္းစဥ္းစားရတာ နည္းနည္းေတာ့ ခက္သလိုပါဘဲ ဒါေပမဲ့ သူ႕အတြက္ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းေလး တမယ္ရေအာင္ရေအာင္ ဖန္တီးေပးရေတာ့ ပီတိေတာ့ျဖစ္မိပါတယ္ ေၾကာ္ရတာလြယ္တဲ့ ေျပာင္းဖူးေၾကာ္ေလးပါ ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အေစ့ေႁခြထားေသာ ေျပာင္းဖူးေစ့ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ ႏွစ္ဗူး
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
  • ႐ိုး႐ိုးေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူးခြဲသာသာ
  • ဆီ  - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရနဲ႕ခပ္က်ဲက်ဲရေအာင္ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • ေဖ်ာ္ျပီးပါက ေျပာင္းဖူးေစ့ကို ေရာေမႊေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးကာ ဆီပူလာပါက မီးကိုအလယ္အလတ္ေလာက္ ေလ်ွာ့ေပးပါ
  • စပ္ထားေသာ ေျပာင္ဖူးတန္ပူရာမွဳန္႕ကို အေနေတာ္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းမွဳတ္ႏွင့္ခပ္ျပီး ဆီပူအိုးထဲေလာင္းခ်ေပးျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • တဖက္ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ေနာက္တဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါသန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္ပါက ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ႏွင့္စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေမႊးအေၾကာ္မွဳန္႕ ေ႐ႊလိပ္ျပာအေၾကာ္မွဳန္႕တို႕နဲ႕လဲ ေၾကာ္ႏိူင္ပါတယ္
မာမာ အေၾကာ္ေၾကာ္ရာမွာ အိမ္႐ွင္မေတြ အလြယ္တကူရႏိူင္တဲ့ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးေလးနဲ႕ဘဲ ခ်င္တြယ္ထားပါတယ္။




မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ငါးဆီသတ္နည္း



စပါးလင္ေလးေတြ အပင္မွာမ်ားေနတာနဲ႕ အိုးၾကပ္ရင္အပင္ေလးေတြ ထပ္ပြားဖို႕ အရမ္းခက္တတ္ပါတယ္ေလဆိုျပီး ခူးသင့္သေလာက္ေတြခူးျပီး ႀကိတ္စက္နဲ႕ႀကိတ္ျပီး လိုခ်င္ရင္ အလြယ္တကူရေအာင္ ခဲျပီးသိမ္းသင့္တာသိမ္း မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ဖို႕ ျပင္သင့္တာျပင္သင့္ေပါ့ေနာ္။

ဆီသတ္နယ္းေလး ေရးမယ္ဆိုျပီး အလုပ္မအားတာနဲ႕ ၾကာသြားခဲ့ရပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ ေရးလိုက္ပါျပီ။
ငါးျပဳပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဘာဆာငါး - တကီလို
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - ၇ေတာင့္
  • ထုျပီးလိမ္ထားေသာ စပါးလင္ - ၃ပင္
  • ငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပဳပ္ျပီး ငါးႏူးလ်ွင္ အေအးခံျပီး ငါးကိုေခ်ထားပါ
  • ဘာဆာငါးအစား ငါးခူ ငါးက်ဥ္း ငါးရံ႕ ငါးျမစ္ခ်င္း ငါးခ်င္း တို႕လဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္
  • အ႐ိုးပါတဲ့ငါးဆိုရင္ေနာ့ အ႐ိုးအသားသတ္သတ္စီ ထြင္ထားေပးပါ
ငါးဆီသတ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္း
ငါးျပဳပ္အရည္ငင္ရန္
  • ငါးျပဳပ္ထဲမွ စပါးလင္ႏွင့္င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို ေရာေထာင္းပါ အ႐ိုးပါေသာငါးျဖစ္ပါက ထြင္ထားေသာအ႐ိုးပါ ထည့္ေထာင္းေပးပါ
  • အားလံုးေထာင္းျပီးပါက ငါးျပဳပ္ရည္လက္က်န္ႏွင့္ေရ အနည္းငယ္ေရာကာ ေထာင္းတာတာေတြထည့္ျပီး အရည္ငင္ထားေပးပါ
  • အရည္စစ္ျပီးေသာ စပါးလင္ဖတ္မ်ားကို လႊင့္ျပစ္ပါ
ဆီသတ္ဖို႕ျပင္ဆင္ရန္
  • စပါးလင္ ၁၅ပင္ခန္႕ကို ပါးပါးလီွးထားပါ
  • ခ်င္း၅က်ပ္သားကို အခြံခြာျပီး ပါးပါးလီွးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴအမႊာႀကီးႀကီး ၃၀ေလာက္ကို အခြံခြာထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆို ဘလင္ဒါထဲအားလံုးထည့္ျပီး တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနားကာ ၁၀မိနစ္ႀကိတ္ပါ
  • ဘလင္ဒါမ႐ွိက င႐ုတ္ဆံုႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ႀကီးႀကီး၃လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ
ဆီသတ္နည္း၅
  • ဆီ၁၅က်ပ္သားကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ကိုထည့္ျပီးပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ျပီး င႐ုန္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕  ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း ထည့္ေမႊေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာပါက ႀကိတ္ထားေသာ စပါးလင္မ်ားကိုထည့္ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္အသားထြင္ထားတာမ်ားကို ၅မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္ အရည္ငင္ထားတာကိုထည့္ျပီး အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ တဇြန္း ထည့္ကာ ဆီသတ္ထားေသာငါးမ်ား ေျခာက္လာတဲ့ထိ ေမႊေပးပါ
  • ငါးဆီသတ္ေျခာက္လာပါက အေအးခံျပီး ေရခဲေသတၲာအေပၚထပ္မွာ ခဲထားကာ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ခါနီးမွ လိုသေလာက္ထုတ္သံုးႏိူင္ပါျပီ။










ျမင္းခြာ႐ြက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္ ေမႊးေမႊးေလး


မေန႕က သုပ္စားျဖစ္တဲ့ ျမင္းခြာ႐ြက္သုပ္ေလးပါ မာမာ့အိမ္မွာ စိုက္ထားတာမို႕ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလး ခူးျပီးသုပ္စားျဖစ္လိုက္ေပမဲ့ ျမင္းခြာ႐ြက္ဆို အစိမ္းတို႕စားရတာ ႀကိဳက္သလို ဟင္းခါးခ်က္ေသာက္လဲ ႀကိဳက္ပါတယ္ တန္ပူရာမွဳန္႕ေၾကာ္ရင္လဲ အရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္ အခုလိုသုပ္စားရင္ေတာ့ ေျပာဖြယ္ရာမ႐ွိေပါ့ေနာ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေသာ ျမင္းခြာ႐ြက္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေနေတာ္ တလံုးစာ
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တလံုး
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ  ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္း ပန္းကန္လံုး တလံုး
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • သံပုရာသီး - တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း 
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံု ေဇာက္နက္နက္ တလံုးထဲကို သံပုရာသီးမွ လြဲျပီး လိုအပ္ေသာပစၥည္း အားလံုးထည့္ပါ
  • သံပုရာရည္ကို အသုပ္သုပ္မည့္ ပစၥည္းမ်ားထဲသို႕ ညွစ္ေပးျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အားလံုးသမေအာင္ နယ္ျပီးတာနဲ႕အရသာျမည္းျပီး ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ