Tuesday, 27 January 2015

သရက္ျပင္ ခ်ဳိခ်ဳိေလး



သရက္ျပင္ေလး လုပ္ျဖစ္ပါတယ္ သရက္သီးေတြ မွည့္လာေတာ့ စားလို႕မကုန္မဲ့အတူတူ ၾကာၾကာအထားခံေအာင္ သရက္ျပင္ေလးလုပ္ျပီး သိမ္းထားဖို႕ စိတ္ကူးေလးရတာနဲ႕ လုပ္လိုက္တာပါ။

သရက္ျပင္လုပ္ရတာ မဆိုသေလာက္ေလးေတာ့ လက္၀င္ပါတယ္ သရက္သီးကို အခြံခြာ ဇကာတိုက္ျပီး ေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ဳိရပါတယ္ အခြံခြာ ဇကာတိုက္တာေလာက္ကေတာ့ သိပ္ေျပာစရာမဟုတ္ေပမဲ့ သရက္သီးအႏွစ္ကို က်ဳိခ်ိန္ေလးေတာ့ စိတ္႐ွည္ရပါတယ္။

စိတ္႐ွည္ရတယ္ဆိုလို႕ လုပ္စားခ်င္စိတ္ေလးေတာ့ ေပ်ာက္မသြားပါနဲ႕ေနာ္ မာမာ က်ဳိတဲ့နည္းေလး ေျပာျပပါမယ္ ေအာက္ေျခ ေဘးပါတ္ပါတ္လည္ မကပ္တဲ့အိုး ေဇာက္နက္နက္ကို သံုးျပီးက်ဳိရင္ ပံုမွန္ထက္ ပိုျပီးလြယ္ပါတယ္ စက်ဳိထဲက ေမႊရမွာ ပ်င္းေနေသးရင္ အိုးထဲကို သစ္သားေယာင္းမ စိုက္ထားျပီး တည္ထားေပးပါ သရက္သီးရည္ ေညာင္ေစးမက်ခင္ သံုးေလးခါေလာက္ ေမႊေပးရင္ ရပါတယ္ ေရခမ္းကာနီး ေညာင္ေစးက်ခါနီးျပီဆိုရင္ေတာ့ ေယာင္းမ႐ွည္႐ွည္နဲ႕ ေမႊရပါေတာ့မယ္ ဗြက္ဗြက္ဆူလာျပီဆိုရင္ အပူေငြ႕စင္တတ္လို႕ပါ ေမႊေနရင္းက ေညာင္ေစးက်လာျပီဆိုရင္ေတာ့ မီးပိတ္ျပီး အေအးခံ႐ံုပါဘဲ။

သရက္ျပင္အတြက္ ပါ၀င္ရမွာေလးေတြ ေျပာျပပါမယ္

  • သရက္သီးမွည့္ အေနေတာ္ ၇လံုးကိုအႏွစ္တိုက္လိုက္ပါက  - 2 cups ရပါမယ္
  • ဆား -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဆီ - အနည္းငယ္
  • Baking papar - လိုသေလာက္
သရက္ျပင္ လုပ္နည္းေလးေျပာပါမယ္
  • သရက္သီးကို အညွာဖက္ကလွီးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားျပီးမွ အခြံခြာပါ
  • အခြံခြာျပီးေသာ သရက္သီးကို ဇလံုတလံုးေအာက္ကခံျပီး ဇကာနဲ႕အႏွစ္မ်ားတိုက္ခ်ပါ
  • အားလံုးျပီးသြားရင္ အႏွစ္မ်ားကို မကပ္ေသာ အိုးထဲသို႕ ဆား သၾကားတို႕နဲ႕ အတူတူထဲ့ျပီးေမႊေပးပါ
  • စက်ဳိက်ဳိျခင္း မီးအေနေတာ္နဲ႕ က်ဳိေပးပါ က်ဳိေနစဥ္ ေ၀က်တတ္တဲ့အတြက္ ေယာင္းမတခု အိုးထဲမွာ စိုက္ေပးထားပါ 
  • ေ၀မက်ေအာင္ တခ်က္တေလေမႊေပးပါ
  • ေရေတြ မခမ္းတခမ္းျဖစ္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ မီးကို နဲနဲထပ္ေလ်ာ့ျပီး အျပင္ကို သရက္ယိုမ်ား ေပါက္မထြက္ေအာင္ အိုးအဖံုးကို ခပ္ဟဟအုပ္ကာ က်ဳိေပးပါ
  • ေညာင္ေစးက်လာျပီဆိုရင္ေတာ့ မီးပိတ္ျပီး အေအးခံေပးပါ
ေနလွန္းဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ဗန္းတဗန္းထဲကို baking paper ခင္းျပီး ဆီသုတ္ေပးပါ
  • Baking paper ေပၚသို႕ အေအးခံထားေသာ သရက္ယိုမ်ား ညီညီညာညာ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ေနပူပူမွာ လွန္းေပးျပီး ၂ေနေလာက္ရရင္ ေနာက္တဖက္လွန္ျပီး လွန္းေပးပါ
  • ေနပူပူမွာ ၃ရက္ ၄ရက္ေလာက္ လွမ္းေပးျပီးရင္ သရက္ျပင္ ခ်ဳိခ်ဳိေလးရပါျပီ။





















Monday, 26 January 2015

ျပည္ႀကီးငါး (ကင္းမြန္) ခ်ဥ္ငံစပ္အသုပ္




ျပည္ႀကီးငါး၀ယ္ျပီး ဘယ္လိုလုပ္စားရင္ ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနတံုး မာမာ့လက္ေထာက္ သမီးေလးက ေမေမေရ အသုပ္ေလး လုပ္စားရင္ ေကာင္းမယ္ေနာ္လို႕ သူအႀကံေပးတာနဲ႕ ကင္းမြန္ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

ျပည္ႀကီးငါးက အနံ႕နဲနဲ ညွီခ်င္တာမို႕ သူ႕ကို အရင္ဆံု အနံ႕ေသေအာင္  ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္း ဗီနီဂါတို႕နဲ႕ အနံ႕ေသေအာင္ ျပဳပ္ပါတယ္ ျပဳပ္ခ်ိန္ကေတာ့ မၾကာပါဘူး ၂မိနစ္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ဆို ရပါတယ္ သိပ္ၾကာသြားရင္ ျပည္ႀကီးငါးရဲ႕အသားက မာျပီးစားလို႕မေကာင္းေတာ့ပါဘူး။

ျပည္ႀကီးငါးေလး အရင္ျပဳပ္ဖို႕ ပါ၀င္တာေလးေတြ ျပင္မယ္ေနာ္

  • သန္႕႐ွင္းေနေအာင္ ေဆးေၾကာထားေသာ ျပည္ႀကီးငါး 300g
  • ဗီနီဂါ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ ခ်င္း တလက္မ
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ 
ျပဳပ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • အိုးတလံုးထဲ ေရအေနေတာ္ထည့္ကာ ဆား ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္ေကာင္း ဗီနီဂါတို႕ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ကင္းမြန္ကိုထဲ့ျပီး ၂မိနစ္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ျပီးတာနဲ႕ဆယ္ယူျပီး ေရခဲေရ (သို႕)ေရေအးေအးမွာ ခနစိမ္ေပးပါ
  • ေအးျပီး ခပ္ေတာင့္ေတာင့္ေလး ျဖစ္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အကြင္းလိုက္ မထူမပါးေလး လွီးေပးပါ
ျပည္ႀကီးငါးအသုပ္ေလး သုပ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႀကီးႀကီးတလံုးကို ခပ္ပါးပါးလွီးပါ
  • နံနံပင္နဲ႕င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ႏွစ္သက္သေလာက္ လွီးထားပါ
  • ပန္းကန္တခုထဲသို႕သံလြင္ဆီ (သို႕) ပဲဆီစိမ္း အနည္းငယ္ ကင္းမြန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး င႐ုတ္သီးစိမ္း နံနံပင္ ငံျပာရည္ႏွင့္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကို အေနေတာ္ထဲ့ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အရသာျမည္းျပီး စားသံုးဖို႕ အဆင္သင့္ျဖစ္တဲ့ ျပည္ႀကီးငါး အသုပ္ေလး ရပါျပီ












Friday, 23 January 2015

ၾကက္သား ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ



ဒီေန႕လုပ္စားျဖစ္တဲ့ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲေလးပါ တ႐ုတ္အမဲ မစားတဲ့အတြက္ ၾကက္သားေလးနဲ႕ဘဲ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ထမင္းလြတ္ စားမွာမို႕ ၃ေယာက္စာကို ေခါက္ဆြဲတထုတ္ ျပဳပ္ျပီး ျပင္လိုက္ပါတယ္။

လိုတာေလးေတြေျပာပါမယ္

  • ၾကက္ရင္ပံုသား - 150g
  • ေခါက္ဆြဲ - 200g
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  • ႏွမ္းျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္ သံုးဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ကင္းမြန္ငံျပာရည္ - လဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုး
  • အရသာမွဳန္႕ - အနည္းငယ္
  • ေျမပဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တဗူး
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္
  • နာနတ္ပြင့္ - တပြင့္
  • ဆား - လက္ဖက္ရယ္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံုေလးေျပာပါမယ္
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ဆားႏွင့္နယ္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး နာနတ္ပြင့္ ည့္ကာ ေရခမ္းေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားက်က္သြားပါက ခပ္ေသးေသးမြမြေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ ႏူးေအာင္ျပဳပ္ေပးျပီး ေရေႏြးကို ဇကာထဲသြန္ခ်ျပီး ေရေလးထပ္ေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေျမပဲကိုေလွာ္ျပီး အခြံခြ်တ္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ေၾကာ္ျပီးသားကို မညက္တညက္ ေခ်ထားပါ (လဖက္ထဲထည့္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဆိုရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္ )
  • ဆီကို အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မီးကိုေလ်ွာ့လိုက္ျပီး ႏွမ္းကိုထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါ ထည့္ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကုိ ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးလွီးထားပါ
  • ငံျပာရည္ႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ
တပြဲစာျပင္ပါမယ္
  • ျပဳပ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို တပြဲစာယူျပီး ဇကာထဲထည့္ကာ ေရေႏြးထဲ ခနေလးစိမ္ျပီး ျပန္ဆည္ကာ ေရစစ္ျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္သားထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း အရသာမွုဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ေျမပဲမွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ဆီခ်က္ ထမ္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရယ္ဇြန္ တ၀က္သာသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းႏွင့္ ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ထည္႕ကာ ၾကက္႐ိုးဟင္းခါး ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ေလးတို႕ ႏွင့္တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

ဒီတံဆိပ္ေခါက္ဆြဲကို သံုးပါတယ္

ၾကက္သားကိုျပဳပ္ျပီး အေအးခံကာ ခပ္ေသးေသးလွီးေပးပါ

ၾကက္႐ိုးဟင္းခါးေလး ျပင္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါတယ္

ေဂၚဖီပန္းပြင့္ သနပ္


အသားမစားသူေတြအတြက္ ထမင္းစားလို႕မိန္ေစတဲ့ ပန္းပြင့္သနပ္ေလးပါ  လုပ္နည္းေလးလြယ္သေလာက္ စားလို႕အရမ္းေကာင္းပါတယ္။

ပန္းပြင့္သနပ္အတြက္ ပါ၀င္တာေလးေတြ ေျပာပါမယ္

  • ပန္းေဂၚဖီ အေနေတာ္ - တပြင့္
  • မံုလာဥနီ ခပ္ႀကီးႀကီး - တဥ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး - ၁၀မႊာ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း - တဇြန္း
  • သၾကား ထမင္းစာဇြန္း - တဇြန္း
  • ဗီနီဂါ ထမင္းစားဇြန္း - ၃ဇြန္း
  • မဆလာ ထမင္းစားဇြန္း - တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း - တဇြန္း
  • ဆီ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး - တဗူးခြဲ
ပန္းပြင့္သနပ္ လုပ္နည္းေလး ေျပာပါမယ္
  • ပန္းပြင့္ကို အပြင့္လိုက္ေရေဆးျပီး အခက္ေလးမ်ားရေအာင္ လွီးပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေသးေသး႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ ရေအာင္လွီးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္ေလးေတြ စိပ္ေပးထားပါ
  • ပန္းပြင့္ မံုလာဥနီ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို တပံုဆီပံုျပီး ၃နာရီေလာက္ ေနလွန္းေပးပါ
  • ဆီကို ဘာမွမထည့္ဘဲ က်က္ေအာင္ခ်က္ျပီး အေအးခံထားပါ
  • ေနလွန္းျပီးပါက ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲကို ေနလွန္းထားေသာ ပန္းပြင့္ မံုလာဥနီတို႕ကို ထည့္ျပီး သၾကား ဆားႏွင့္ဗနီကာထဲ့နယ္ကာ နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • နာရီ၀က္ျပည့္ပါက င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ မဆလာ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ထည့္နယ္ကာ အေအးခံထားေသာ ဆီခ်က္ကို ေလာင္ထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊကာ စားသံုးနိုင္ပါျပီ။







Thursday, 22 January 2015

ျမန္မာ့႐ိုးရာ ထမနဲေမႊးေမႊးေလး



ဒီေန႕ေတာ့ ရာသီစာ ထမနဲေလး ထိုးျဖစ္ပါတယ္ ဆြမ္းေတာ္လဲကပ္ခ်င္တာမို႕ မနက္ေစာေစာေလး ထထိုးျဖစ္ေပမဲ့ တပင္တိုင္မင္းသမီး က်မတေယာက္ထဲ မီးဖိုေဆာင္ အပိုင္စားရထားသူမို႕ ေၾကာ္ဟယ္ေလွာ္ဟယ္နဲ႕ ဆိုင္း၀ိုင္းထဲ ထိုင္ေနရသလိုပါဘဲ ပါတ္ခ်ာလည္ေနလိုက္တာမ်ား ဆြမ္းေတာ္ကပ္ဖို႕ မွီတယ္ဆို႐ံုေလးပါဘဲ။

အုန္းသီးခြဲ အုန္းဆံထိုးလဲ ကိုယ္တိုင္လုပ္ရတာမို႕ ဒီေန႕ေတာ့ လက္ေတာ္ေတာ္နာမဲ့ သေဘာမွာ႐ွိေနတယ္ ထမနဲထိုးရတာလဲ လက္အားသန္မွ မုန္႕သားအသားညက္မွာမို႕  အားလံုးျပီးရင္ေတာ့လအကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေလးေတာ့ ကူရမယ္ ထင္ပါရဲ႕ေနာ္။

ထမနဲထိုးဖို႕ ပါ၀င္တာေလးေတြ ေျပာပါမယ္

  • ေကာက္ညွင္းဆန္  - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • အုန္းသီး - တျခမ္း
  • ခ်င္း - ၂လက္မ
  • ႏွမ္းျဖဴ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တ၀က္သာသာ
  • ႏွမ္းမဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တ၀က္
  • ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ေျမပဲ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးတဗူး
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
ထမနဲ ထိုးနည္းေလးေျပာပါမယ္
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးကာ နာရီ၀က္ေလာက္ေ ရစိမ္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာကာအခ်ပ္လိုက္ ပါးပါးလွီးျပီး အေျမွာင္းေလးေတြရေအာင္ ထပ္လွီးေပးပါ
  • ႏွမ္းျဖဴ ႏွမ္းမဲတို႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အုန္းသီးကို ခပ္ပါးပါးထိုးထားျပီး ဆီႏွင့္ေ႐ႊ၀ါေရာင္ ရေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • ေျမပဲကို က်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီး အခြံခြ်တ္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ဆီကို မကပ္ေသာအိုး ေဇာက္နက္နက္နဲ႕ပူလာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ခ်င္းကိုထဲ့ေၾကာ္ပါ ေမႊးလာတာနဲ႕ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရစစ္ျပီး ထဲ့ေၾကာ္ပါ
  • ဆန္သားကြဲျပီး ဆန္ေစ့တလံုးျခင္း ျဖစ္လာျပီဆိုတာနဲ႕ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ပထမ တရည္ခမ္းေအာင္ ေမႊေပးျပီး ေနာက္တရည္ ျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီး ဆီသားတက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အုန္းသီ ေျမပဲ ဆား ႏွမ္းျဖဴႏွမ္းမဲတို႕ကို တမ်ဳိးဆီထည့္ျပီး ေမႊပါ
  • ေမႊေနရင္းက ေရခမ္းလာျပီး ဆီသားအကုန္တက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ ထမနဲေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ














Sunday, 18 January 2015

ပုဇြန္ထုတ္ င႐ုတ္သီးစိမ္စပ္စပ္ေလး


ဒီဟင္းေလးက မာမာတို႕သားအမိေတြ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ဟင္းေလးပါ ေသာက္ေလေသာက္ေလ ငတ္မေျပဆိုသလိုဘဲ စပ္ေလစပ္ေလ စားမ၀ေလဆိုတဲ့ ဟင္းေလးပါ။

စပ္လြန္ုးလို႕ထမင္းထပ္ထဲ့ ထပ္ထဲ့ရင္းစားမိရင္းက ထမင္းျပတ္သြားရတာလဲ ခနခနႀကံဳရတဲ့ ဟင္းေလးပါ ပုဇြန္ေသးေသးမရတာနဲ႕ ပုဇြန္ထုတ္ကို အေနေတာ္တံုးျပီး ပုဇြန္ေခါင္းေလးေတြပါ ထည့္ခ်က္ထားတာပါ ပဲၾကာဇံဟင္းေလးနဲ႕ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ့ ဟင္းအတြဲေလးပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပုဇြန္ထုတ္ - 350g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ ၃၀
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ခ်က္နည္းေလးေျပာပါမယ္
  • ပုဇြန္ကို အခြံခြာျပီး ေၾကာႏွင့္ေခါင္းထဲမွ အစာအိတ္ႏွင့္ အစာလမ္းေၾကာင္းကိုထုတ္ျပီး အေနေတာ္ပိုင္းထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးကာ နႏြင္းမွဳန္႕ထဲ့ျပီး ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီႏြမ္းတာနဲ႕အရသာမွဳန္႕ ပုဇြန္ႏွင့္ ငံျပာရည္တို႕ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ပုဇြန္ကိ ၂မိနစ္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ျပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ေၾကာ္ပါ
  • တမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထဲ့ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးျပီးရင္ ရပါျပီ။

Tuesday, 13 January 2015

သတ္သတ္လြတ္ အာလူးကတ္တလိပ္


ထမင္းနဲ႕မစားဘဲ သရည္စာလိုမ်ဳိး စားရေအာင္ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ အာလူးကတ္တလိတ္ေလးပါ သတ္သတ္လြတ္ေလးေပမဲ့ အရမ္းကို စားလို႕ေကာင္းျပီး ကိုယ္တိုင္ကဘဲ အာလူးကို ႀကိဳက္လို႕လား မသိပါဘူး အာလူးဆို ဘယ္လိုခ်က္ခ်က္ အႀကိဳက္ေတြ႕ေနတတ္ပါတယ္။

အာလူးကတ္တလိတ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ ေျပာပါမယ္

  • အာလူး - 400g
  • ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္း ပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုးေလာက္
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ေၾကာ္နည္းေလး ေျပာပါမယ္
  • အာလူးကိုေရေဆးျပီး ႏူးေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာကာ အာလူးကို ေက်ေအာင္ ေခ်ထားပါ
  • ေခ်ထားေသာအာလူးမ်ား ေအးလာပါက ဆား အရသာမွဳန္႕ ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ မဆလာတို႕နဲ႕ ေရာနယ္ျပီး ေစးပိုင္လာေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • အာလူးမ်ား ေစးပိုင္လာပါက အေနေတာ္ အလံုးေလးမ်ား ရေအာင္ လံုးေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာပါက မီးကို အေနေတာ္သို႕ေလ်ာ့ေပးျပီးမွ အာလူးလံုးေလးမ်ား ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္  ၀ါးေယာင္းမေလးႏွင့္ လွည့္လွည့္ေပးပါ
  • အားလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက. မဆလာနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ အရသာ႐ွိေသာ အာလူးကတ္တလိတ္ေလးကို သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္



မာမာ့ ဘေလာ့ေလးဆီ မလာျဖစ္တာ ေတာ္ေတာ္ၾကာသြားခဲ့ျပီ ဟင္းေတြခ်က္ျဖစ္ေပမဲ့ မတင္ျဖစ္ခဲ့တာပါ စာေရးဖို႕မအားတာက တေၾကာင္း လက္နာေနတာက တေၾကာင္းမို႕ ဒီေန႕မွ ကိုယ့္အိမ္ေလးဆီ ကိုယ္ျပန္လာလည္ျဖစ္ပါေတာ့တယ္။

ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္ဥခရမ္းခ်ဥ္သီး ေမႊေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္ ေၾကာ္ရတာ လြယ္ကူသေလာက္  စားရတာေတာ့ အင္မတန္ေကာင္းပါတယ္ အိမ္က သမီးေလး အႀကိဳက္မို႕ မၾကာမၾကာ ေၾကာ္ျဖစ္ခဲ့တဲ့ ဟင္းတမယ္ပါ။

ပါ၀င္တာေလးေျပာပါမယ္

  • ၾကက္ဥ - ၅လံုး
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႀကီးႀကီး - ၃လံုး
  • ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ - ၁ဥ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ေၾကာ္နည္းေလးေျပာပါမယ္
  • ၾကက္ဥကို ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ထဲ့ျပီး ခေလာက္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ ထဲ့ပါ
  • ဆီက်က္သြားပါက ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္းေအာင္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ႏြမ္းတာနဲ႕ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထဲ့ေမႊကာ ေက်သြားတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေက်သြားပါက ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥေမႊကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္ဥႏွင့္ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေမႊျပီးေၾကာ္ေနရင္းမွ ခဲျပီးက်က္လာလွ်င္ အရသာျမည္းျပီး သံုေဆာင္နိုင္ပါျပီ
  • ခ်ဥ္ျဖဳံ႕ျဖံဳ႕ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႕စားလို႕အရမ္းေကာင္းတဲ့ ဟင္းတမယ္ရပါျပီ။



ဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ၾကက္ဥႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး



ဟင္းခ်က္ရန္ အဆင္သင့္ျပင္ထားေပးပါ