Sunday, 31 August 2014

ၾကက္သားလိပ္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး





ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႕လိပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ပါမယ္ ၀က္သားအစားၾကက္သားနဲ႕ေၾကာ္တာပါ ၀က္သားဆိုရင္ မာမာတို႕အိမ္မွာ လူမညီပါဘူး မစားတဲ့သူကမ်ားတဲ့အတြက္ ၾကက္သားနဲ႕ဘဲေၾကာ္တာပါ။

စိတ္၀င္စားလို႕ေၾကာ္စားၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ ၇႐ြက္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ ေျပာပါမယ္။

  • ႀကိတ္စက္ျဖင့္ညက္ေနေအာင္ႀကိတ္ထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသား - 200 g
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ - ၇႐ြက္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ တ႐ုတ္နံနံ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လံုးစာ
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ပင္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • Cornflour - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ ( ၾကက္သားမွာနယ္ထားေပးပါ )
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ႏွစ္လံုး
အစာေၾကာ္ျပီး လိပ္ရန္ႏွင့္ ဂ်ဳံအရည္ေဖ်ာ္ရန္
  • ဆီကို မီးအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္နီကို အရင္ေၾကာ္ပါ
  • ႏြမ္းလာပါက ၾကက္သားကိုထဲ့ျပီး ဆား အရသာမွဳန္႕ ပဲငံျပာရည္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕တို႕ထဲ့ျပီး ၆မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသားအေရာင္ေျပာင္းလာျပီး မာလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္မိတ္ တ႐ုတ္နံနံတို႕ထဲ့ျပီး၂မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါ က်က္သြားရင္ အေအးခံထားပါ
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္လိပ္ျပီး ထိပ္စကိုကပ္ရန္ ဂ်ဳံထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာကို ေ႐ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ကိုေထာင့္ခြ်န္းခင္းျပီး  ေထာင့္ခြ်န္းအေပၚမွာ အစာကိုထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေက်ာာေက်ာ္ထဲ့ပါ
  • ေထာင့္ခြ်န္းဖက္မွ စျပီးလိပ္ေပးျပီး ေဘး၂ဖက္ကိုေခါက္ျပီး ဆက္လိပ္ေပးပါ
  • အလိပ္ဆံုးကာနီးမွာ ေဖ်ာ္ထားေသာ ဂ်ဳံအရည္စြတ္ျပီး လိပ္လိုက္ပါ
  • ၇လိပ္လံုးလိပ္ေပးပါ
ေကာ္ျပန္႕လိပ္၇လိပ္စာအတြက္ အျပင္အကာခြံအႏွစ္စပ္ရန္
  • ၾကက္ဥႀကီးႀကီး - တစ္လံုး
  • အေၾကာ္မွဳန္႕-  ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ေရ. - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းတို႕နဲ႕ အားလံုးေက်ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ
ေၾကာ္ရန္
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မီးကိုအလယ္အလတ္ေလာက္ေလ်ာ့ျပီးမွ ၾကက္သားလိပ္ကို ေဖ်ာ္ထားေသာ အျပင္အကာခြံအတြက္စပ္ထားေသာ အႏွစ္ထဲမွာလူးျပီး ဆီအိုးထဲသို႕ တစ္လိပ္ျခင္းႏွစ္ေပးျပီး ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • မီးအရမ္းမျပင္းေအာင္သတိထားျပီးေၾကာ္ပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးျပီး၂ဖက္လံုးေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းျပီး ႂကြတ္႐ြလာလ်ွင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားေပးပါ
တြဲျပီးစားရန္ အခ်ဥ္စပ္ပါမယ္
  • Chili sauce ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း 
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ နံနံပင္ အပင္ႀကီးႀကီး သံုးပင္
  • မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  • ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း အားလံုးေရာျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ

Friday, 29 August 2014

ၾကက္သား ဆန္ေလွာ္ ဆန္ျပဳပ္



ဒီေန႕ျပဳပ္ေသာက္ျဖစ္တဲ့ ဆန္ေလွာ္ဆန္ျပဳပ္ေလးပါ ႐ိုး႐ိုးဆန္ျပဳပ္ထက္ ပိုျပီးေသာက္လို႕ေကာင္းသလို ဆန္ေလွာ္ေမႊးေမႊးေလးေၾကာင့္ ေသာက္ရတာတဲ့ ဆန္ေလွာ္အနံ႕ေလးကလဲ စြဲမက္စရာပါ ႐ိုး႐ိုးဆန္ျပဳပ္လို ပ်စ္ခဲခဲႀကီးမေနဘဲ ဆန္ေစ့ေလးေတြက ျပဳပ္ျပီးသည့္တိုင္ ခပ္က်ဲက်ဲေလးနဲ႕က်က္တဲ့ ဆန္ေလွာ္ဆန္ျပဳပ္ေလးပါ။

မာမာတို႕ေတာ့ မိသားစု၃ေယာက္ တစ္ေနကုန္ ဆာရင္ဆာသလိုေသာက္နိုင္ဖို႕ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး၂ဗူးကို ေလွာ္ျပီးျပဳပ္ထားတဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေရေဆးျပီးေရမထဲ့ဘဲ ညိဳတဲ့ထိေလွာ္ထားေသာဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • အသားေလးေတြကို လက္သည္းခြံသာသာ လွီးထားေသာၾကက္သား - ၁၅က်ပ္သား
  • အခြံခြာျပီးေရေဆးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - ဥအေသး ၁၀လံုး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္းးခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး၂မႊာ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္ႀကီးႀကီး ၃ပင္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
  • မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး၄မႊာ
  • ေထာင္းထားေသာင႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
ျပဳပ္ရန္ျပင္ဆင္ပါမယ္
  • ေလွာ္ထားေသာဆန္ကို ေရမ်ားမ်ားထဲ့ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳပ္ပါ
  • ဆန္လံုးမ်ားေက်လာေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ဆန္ျပဳပ္ေနတံုး ဆီကို နႏြင္းမွဳန္႕ထဲ့ကာ အပူေပးျပီး လွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ဆီသတ္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ားေပ်ာ့ျပီး ေမႊးလာပါက ၾကက္သား ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္းတ၀က္ အရသာမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းတို႕ထဲ့ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးထားပါ
  • ဆန္ေလွာ္မ်ား မႏူးေသးပါကႏူးတဲ့ထိေရထဲ့ျပီးျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ေနစဥ္ မကပ္ေအာင္ေမႊေမႊေပးပါ
  • ဆန္နူးျပီဆိုပါက ေရကိုတ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ ၆လံုးစာေလာက္ထဲ့ေပးျပီး ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ားႏွင့္ ၾကက္သားဆီသတ္ကို ထဲ့ျပဳပ္ေပးပါ
  • ဆားႏွင့္အရသာမွဳန္႕၂ဇြန္းကိုထဲ့ျပီး အရသာျမည္းပါ
  • လိုအပ္ေသာ အရသာျပင္ေပးျပီး ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ားႏူးလာပါက ေထာင္းထားေသာ ႀကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္ေကာင္းတို႕ကိုထဲ့ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ထားျပီး လိုသေလာက္ထဲ့ေသာက္ကာ ေသာက္ကာနီးမွ ၾကက္သြန္မိတ္ျဖဴးျပီးေသာက္ႏိူင္ပါျပီ။

Sunday, 24 August 2014

ဂဏန္းဆီျပန္ ေမႊးေမႊးေလး




စားသံုးသူအားလံုးႏွစ္သက္မယ္လို႕ထင္ပါတယ္ ဒီဟင္းကေတာ့ မာမာအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ဟင္းေလးပါ ဂဏန္းဆိုရင္ လယ္ဂဏန္း ပင္လယ္ဂဏန္း ေခ်ာင္းဂဏန္းအကုန္ႀကိဳက္ပါတယ္။

ဂဏန္းကိုခ်က္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မခ်က္ခင္သူ႕ကိုအရင္ဆံုး အျပင္ခြံေတြေျပာင္ေအာင္ေဆးရပါတယ္ ျပီးေတာ့ အခြံကိုခြာ အခြံမွာကပ္ေနတဲ့ အဆီေတြကို ပန္းကန္တစ္ခုမွာ ထဲ့ထားေပးပါ ခြာလိုက္တဲ့အသားျခမ္းမွာကပ္ေနတဲ့ ပါးဟပ္ကေလးေတြကို ဖယ္ျပစ္ရပါတယ္ အဲဒီပါးဟပ္ေလးေတြကို စားမိရင္ဗိုက္နာတတ္ပါတယ္။

အခုခ်က္ထားတဲ့ဂဏန္းဟင္းက ျမန္မာျပည္ခနျပန္တံုး ခ်က္ထားတာေလးပါ ဒီမွာဂဏန္းကေဈးႀကီးလြန္းလို႕ ခ်က္စားခဲပါတယ္ ဂဏန္းအရသာကိုထိမ္းတာက ခ်င္းနဲ႕မဆလာမို႕ ထဲ့ဖို႕မေမ့ပါနဲ႕ေနာ္။

ပါးဟပ္ဖက္အျခမ္းမွာကပ္ေနတဲ့ အစာလမ္းေၾကာင္းကိုလဲဖယ္ေပးပါ သန္႕စင္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ခ်က္ဖို႕ျပင္ပါမယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြကိုျပင္ပါမယ္

  • ေရေဆးသန္႕စင္ျပီး အခြံခြ်တ္ထားေသာဂဏန္းအေကာင္ႀကီးႀကီး - ၆ေကာင္
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း - တစ္လက္မမ႐ွိတ႐ွိ
  • မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မက်ီးအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တ၀က္သာသာ
အရသာနယ္ရန္
  • ဂဏန္းအသားကိုမခ်က္ခင္ ဆား နႏြင္း ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ မဆလာတို႕နဲ႕ဆယ္မိနစ္ေလာက္ႀကိဳျပီးနယ္ထားေပးပါ
  • မဆလာကို အသားမွာနယ္ျပီးဆီသတ္ပါက ပိုျပီးေမႊးႀကိဳင္ေစပါတယ္
ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုးေဇာက္နက္နက္တစ္လံုးကို အပူေပးျပီးဆီထဲ့ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို င႐ုတ္သီးနဲ႕အတူဆီသတ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕သင္းလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဂဏန္းကိုထဲ့ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဖယ္ထားေသာ ဂဏန္းဆီကိုထဲ့ျပီး ဆီဆက္သတ္ေပးပါ
  • ဂဏန္းသား ရဲလာျပီဆိုတာနဲ႕ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီးအဖံုးအုပ္ကာတည္ေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီးျပီဆိုရင္ မက်ီးအႏွစ္ကိုထဲ့ေမႊျပီး ေရနဲနဲထပ္ထဲ့ကာ ဆီျပန္ေအာင္တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ျပီဆိုတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီးလိုအပ္သလိုျပင္ေပးပါ
  • ခ်င္း မဆလာနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ဂဏန္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးရပါျပီ။

Saturday, 23 August 2014

အာလူးျခစ္ေၾကာ္ ႐ြ႐ြေလး



အာလူးျခစ္ေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလးေျပာျပပါမယ္ ေၾကာ္ရတာလြယ္သေလာက္ စားလို႕ေတာ့အရမ္းေကာင္း ပါတယ္ မာမာ့ကေလးေတြက အာလူးႀကိဳက္ေတာ့ မၾကာမၾကာဆိုသလိုလဲေၾကာ္ေကြ်းျဖစ္ပါတယ္ အာလူးနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕၀ါးလိုက္ရင္႐ြ႐ြေလးမို႕ မာမာ့မိတ္ေဆြေတြလဲႏွစ္သက္မယ္ထင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းေလးေတြကေတာ့

  • အခြံခြာျပီးအလံုးလိုက္ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ အသီးျခစ္ေသာ ျခစ္ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းႏွင့္ ျခစ္ထားေသာအာလူး - 500g
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • တန္ပူရာအေၾကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ယူထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္သာသာ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • အားလံုးကို ဇလံုတစ္လံုးမွာထဲ့ျပီး ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးထားပါ
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • မကပ္တဲ့ဒယ္အိုးတစ္လံုးကိုအပူေပးပါ ပူလာပါက မီး႐ွိန္နဲနဲေလ်ွာ့ျပီး ဆီလက္ဖက္ရည္အၾကမ္း ပန္းကန္ႏွစ္လံုးစာေလာက္ထဲ့ေပးပါ
  • ဆီပူလာျပီးက်က္လာပါက အရသာနယ္ထားေသာ အာလူးျခစ္ကို အေနေတာ္ယူကာ အသာအရာ ဆုတ္ျပီး ဆီအိုးထဲထဲ့ေပးပါ
  • အာလူးယူစဥ္ ပါလာေသာအရည္မ်ားကို ညွစ္မခ်ျပစ္ဘဲ ဒီအတိုင္းအာလူးဆုတ္ကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • မီးအရမ္းမမ်ားေစရန္ သတိထားပါ တစ္ဖက္ေ႐ႊ၀ါေရာင္းသန္းလာပါက ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက အရသာ႐ွိေသာ အာလူးျခစ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊး စိမ့္စိမ့္႐ြ႐ြေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

ငါးျမင္း ဆီက်န္ေ႐က်န္ အခ်ဥ္ဟင္း




ဒီေန႕ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ငါးဟင္းေလးပါ ငါးျမင္းဟင္းက စားလို႕ေကာင္းတဲ့ ငါးအမ်ဳိးအစားထဲမွာ ပါပါတယ္ ခ်က္တတ္ဖို႕ဘဲလိုပါတယ္ ငါးအသားက ထူတဲ့အတြက္ ဆီသတ္တာႏိုင္ရပါမယ္ ဆီသတ္တာမႏိုင္ရင္ စားလို႕မေကာင္းဘဲ ပြစိစိနဲ႕ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ ဘယ္အသားဘဲခ်က္ခ်က္ ဆီကိုေကာင္းေကာင္း သတ္ေပးသင့္ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ငါးျမင္းက အေၾကးခြံမပါဘဲ အရည္ခြံသက္သက္မို႕ သူ႕ကို မခုတ္မပိုင္းခင္ အေကာင္လိုက္ကို ဆားသို႕မဟုတ္ မက်ီးသီးမွည့္နဲ႕ နယ္ဖတ္ျပီး အရင္ေဆးေပးပါ အခြ်ဲမ်ားကုန္သြားေစသလို အညွီနံ႕လဲေတာ္ ေတာ္ သက္သာေစပါတယ္ ျပီးမွငါးကို လိုသလိုခုတ္ပိုင္းေပးပါ။

ဒီေန႕ခ်က္တဲ့ ငါးျမင္းအခ်ဥ္ခ်က္ေလးအတြက္ အရသာနယ္ရန္ ျပင္ပါမယ္

  • အေနေတာ္တံုးထားေသာငါးျမင္း - 300g
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕-  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာတို႕ကို အားလံုးေရာနယ္ျပီး ဆယ္မိနစ္ေလာက္ႏွပ္ထားပါ

ဟင္းခ်က္ရန္အတြက္
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းကို ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး၃မႊာ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တစ္လံုး စပါးလင္အ႐ိုး တစ္လက္မေလာက္ႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
  • မကပ္ေသာအိုးကို မီးအပူေပးျပီးဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းေလာက္ထဲ့ပါ
  • ငါးျမင္းက အဆီပါတဲ့ငါးျဖစ္တဲ့အတြက္ ဆီအမ်ားႀကီးထဲ့ရန္မလိုပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးႏွင့္ အေမႊးနံ႕သာမ်ားကို ဆီသတ္နံ႕သင္းလာေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕သင္းလာတာနဲ႕အရသာနယ္ထားေသာငါးကို ထဲ့ျပီဆီသတ္ပါ ဆီသတ္စဥ္ င႐ုတ္သီးမတူး ေစရန္ ငါးအရသာနယ္ထားေသာ ဇလံုကို ေရနဲနဲနဲဲ႕က်င္းျပီးထဲ့ေပးပါ
  • အိုးကို မၾကာမၾကာလွဳပ္ေပးျပီး ငါးအသားမ်ား အေရာင္ေျပာင္းျပီး မာလာတာနဲ႕ မက်ီးသီးအႏွစ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာႏွင့္ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီးတည္ေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား မေၾကေစရန္ မေမႊဘဲ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီးဆီျပန္ကာနီး နံနံပင္သို႕မဟုတ္႐ွမ္းနံနံသို႕မဟုတ္ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ကို အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ကာ အုပ္ေပးျပီး အရသာအတြက္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လိုတာျပင္ေပးပါ
  • ဆီပ်ံတာနဲ႕ငါးျမင္းဟင္းအခ်ဥ္ဆီပ်ံဟင္းေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။

ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ စိမ့္စိမ့္ေလး






ကေလးလူႀကီးအႀကိဳက္ ၾကက္သားလံုးေလးေၾကာ္ပါမယ္ ၾကက္သားလံုးေၾကာ္လို႕ဆိုေပမဲ့ၾကက္ရင္ပံုသား ေပါင္ရင္းသားေတြနဲ႕ေၾကာ္ရင္ စားလို႕မေကာင္းပါဘူး ၾကက္ေပါင္အသားနဲ႕ေၾကာ္မွစားလို႕ေကာင္းပါတယ္။

ၾကက္သားလံုးကို ၾကက္ေပါင္ကိုအ႐ိုးထြင္ျပီး ႀကိတ္စက္႐ွိရင္ႀကိတ္စက္ထဲထဲ့ႀကိတ္ ႀကိတ္စက္မ႐ွိရင္လဲ ဓါးနဲ႕ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းေပးျပီး ေၾကာ္တာကပိုျပီးေကာင္းပါတယ္ ေပါင္သားက အေၾကာေလးေတြပါတဲ့အတြက္ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါမွာ တထုတ္ထုတ္နဲ႕၀ါးလို႕ေကာင္းတာေလးမို႕စားလို႕ေကာင္းပါတယ္။

ရင္ပံုသားကေတာ့ အသားမ်ားေပမဲ့ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါမွာ မာေက်ာေက်ာ ျပင္းတြဲတြဲနဲ႕မို႕စားလို႕ သိပ္မေကာင္းလွပါဘူး။

ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ဖို႕ လိုအပ္တာေတြျပင္ပါမယ္

  • အ႐ိုးထြင္ျပီး ႀကိတ္ထားေသာ ၾကက္ေပါင္ - 300g
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - 100g
  • ဓါးျပား႐ိုက္ျပီးခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • Cornflour - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
ေၾကာ္ရန္အတြက္
  • ဆီမွလြဲရင္ အားလံုးေရာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို လက္ကိုေရစြတ္ျပီး အေနေတာ္လံုးေပးပါ
  • မကပ္ေသာဒယ္အိုးမွာ ဆီကိုထဲ့ျပီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးအားကိုအေနေတာ္ေလ်ွာ့ေပးျပီး လံုးထားေသာၾကက္သားလံုးကို တစ္လံုးျခင္းထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ က်န္တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီးဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါသန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ၾကက္သားလံုးေၾကာ္စိမ့္စိမ့္ေလးကို အရသာ႐ွိစြာစားသံုးႏိုင္ပါျပီ။

Friday, 22 August 2014

တို႕ဟူး တံုတံုအိအိေလးက်ဳိရေအာင္




ဒီေန႕ေတာ့ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းႏြဲ႕ေႏွာင္းတဲ့ တို႕ဟူးက်ဳိနည္းေလးေျပာခ်င္ပါတယ္ မာမာခပ္ငယ္ငယ္ေလးထဲက တို႕ဟူးကို ေကာင္းေကာင္းက်ဳိတတ္ပါတယ္ မာမာနဲ႕အထက္ေအာက္ေမာင္ေလးက ငယ္ငယ္ေလးထဲက အသားေတြသိပ္စားေလ့မ႐ွိပါဘူး လက္ဖက္သုပ္ လက္သုပ္စံုလိုအစာေတြနဲ႕ဘဲ စားေလ့႐ွိပါတယ္။

သူ႕အတြက္ညေနစာကို မာမာတို႕ေနတဲ့လမ္းရဲ႕အေနာက္ဖက္လမ္းမွာ အသုပ္ေရာင္းတဲ့အိမ္႐ွိေတာ့ မာမာကေန႕တိုင္းသြားသြား၀ယ္ရပါတယ္ သြား၀ယ္တိုင္းေနာက္ေန႕မနက္ေရာင္းဖုိ႕အတြက္ တို႕ဟူးက်ဳိတာနဲ႕ တိုးတတ္ပါတယ္ ငယ္ငယ္ထဲက စပ္စပ္ စပ္စပ္ေနရာတကာ ပါတတ္တဲ့တြက္ေၾကာင့္ တို႕ဟူးက်ဳိတဲ့ႀကီးႀကီး မစိန္ၾကည္ကိုေမးျပီး ေနာက္ပိုင္းေတာ့ အိမ္မွာစမ္းျပီး က်ဳိျဖစ္ရင္းက က်ဳိတတ္သြားခဲ့တာပါ။

တို႕ဟူးက်ဳိဖို႕လိုအပ္ေလးေတြျပင္ပါမယ္

  • ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ ၃ခြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ ၄ခြက္ခြဲ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ပဲမွဳန္႕ႏွင့္ေရကိုေရာကာ ပဲအႏွစ္ေလးေတြေက်ေအာင္ေခ်ျပီး ၅နာရီေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ
  • ပဲမွဳန္႕ခ်င္တြယ္ရာမွာ မည္သည့္ခြက္ႏွင့္ဘဲခ်င္ခ်င္  ပဲမွဳန္႕တစ္ခြက္ကိုပဲမွဳန္႕ခ်င္သည့္ခြက္ႏွင့္ ေရတစ္ခြက္ခြဲႏွင့္ေရာေပးရင္ရပါတယ္။
တို႕ဟူးက်ဳိဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • တို႕ဟူးက်ဳိမဲ့အိုးကို မီးအေနေတာ္နဲ႕အပူေပးလိုက္ပါ
  • တို႕ဟူးက်ဳိျပီးထဲ့ရန္ ဗူးကိုဆီႏွင့္ေနရာႏွံ႕ေအာင္ သုပ္ထားေပးပါ
  • အိုးပူလာျပီဆိုတာနဲ႕ ပဲေရစိမ္ထားေသာ ပဲရည္ၾကည္ကို အရင္ဆံုးအိုးထဲသို႕ထဲ့ျပီးတာနဲ႕ ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းတို႕ထဲ့ကာ နဲနဲေလးျပစ္႐ံုက်ဳိလိုက္ပါ
  • ပဲရည္ျပစ္လာျပီဆိုတာနဲ႕ က်န္ေနေသာပဲအႏွစ္ကို မေက်ေသာ ပဲအခဲေလးမ်ားပါမသြားေစရန္ ဇကာခပ္စိတ္စိတ္ခံကာ ေလာင္းခ်ေပးပါ
  • အားလံုးထဲ့ျပီးတာနဲ႕မီးကိုနဲနဲထပ္ေလ်ွာ့ေပးျပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ
  • ၁၀မိနစ္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ေမႊျပီးပါက ပဲအႏွစ္မ်ားျပစ္ျပီး ခဲလာပါျပီ
  • ဆီသုပ္ထားေသာဗူးထဲသို႕ က်ဳိထားေသာပဲအႏွစ္မ်ား ေလာင္းခ်ေပးျပီး မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ညွိေပးပါ
  • နာရီ၀က္ေလာက္ေနရင္ ေအးျပီးခဲေနသာ တို႕ဟူးတုန္တုန္အိအိေလးရပါျပီ
  • သုပ္စား ေၾကာ္စား ႏွစ္သက္သလိုစားႏိူင္ပါျပီ။

Thursday, 21 August 2014

သတ္သတ္လြတ္ ပဲပင္ေပါက္ေၾကာ္



ရံဖန္ရံခါေတာ့လဲ သတ္သတ္လြတ္ ဟင္းအရံေလးေတြ ခ်က္မိျပန္ပါတယ္ မာမာကိုယ္တိုင္က အသားႀကီးဘဲ စားရတာမႏွစ္သက္တတ္ပါဘူး အသီးအ႐ြက္လိုမ်ဳိးဟင္းတစ္မယ္ေတာ့ေန႕စဥ္ခ်က္တတ္ပါတယ္။
အသီးအ႐ြက္ဆိုတာမ်ဳိးကလဲ ခ်က္တတ္မွစားေကာင္းပါတယ္ အခုပဲပင္ေပါက္ပဲျပားေၾကာ္ေလးကလဲ ေၾကာ္တတ္ရင္ေတာ္ေတာ္အဆင္ေျပျပီး စားလို႕ေကာင္းပါတယ္ မေၾကာ္တတ္ရင္ေတာ့ ေၾကာ္ေနရင္းက ထြက္လာတဲ့အရည္ေတြေၾကာင့္ ေရစြတ္ပက္နဲ႕စားရတာအဆင္မေျပပါဘူး ဒီေန႕ေတာ့ ပဲပင္ေပါက္ပဲျပားေလးကို အဆင္ေျပေျပစားနိုင္ဖို႕ ေၾကာ္နည္းေလးကိုေျပာပါမယ္။

ပဲပင္ေပါက္ပဲျပားေၾကာ္ဖို႕လိုအပ္တာေလးေတြက

  • ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးဇကာႏွင့္ေရစစ္ထားေသာ ပဲပင္ေပါက္ - 200g
  • ေလးေထာင့္အတံုးေလးမ်ား လွီးထားေသာတို႕ဟူး - တစ္တံုး
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ဆီကို မီးအေနေတာ္နဲ႕အပူေပးျပီး ဆီပူလာရင္နႏြင္းမွဳန္႕ထဲ့ပါ
  • ပဲျပားကိုနဲနဲမာေအာင္ေၾကာ္ေပးျပီး ဆယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကိုႏြမ္းသြားေအာင္ေၾကာ္ေပးျပီးမွပဲျပားေၾကာ္ကိုျပန္ထဲ့ျပီးမိနစ္၀က္ေလာက္ေၾကာ္ပါ
  • ပဲပင္ေပါက္နဲ႕အတူ ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ထဲ့ျပီးႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ
  • ႏွစ္မိနစ္ သံုးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးျပီးရင္ သတ္သတ္လြတ္ပဲပင္ေပါက္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ
ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ႏွစ္သက္စြာစားသံုးႏိူင္ၾကပါေစ။

ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး ေၾကာ္နည္းေလးကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္ အိမ္မွာလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေၾကာ္စားႏိူင္ေအာင္လို႕ပါ။

မာမာကေတာ့ အသီးအ႐ြက္ႏွစ္သက္သူမို႕ အသားမထဲ့ဘဲ အသီးအ႐ြက္ေလးထဲ့ျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္
သတ္သတ္လြတ္ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ေလးအတြက္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးပါမယ္။

  • ေကာ္ျပန္႕ ၁၂လိပ္စာအတြက္ ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ - ၁၂႐ြက္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ တ႐ုတ္မုန္႕ညွင္း - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္ႀကီးႀကီး ၅ပင္
  • ခပ္ေသးေသးအေခ်ာင္းေလးေတြလွီးထားေသာ မံုလာဥနီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • နာရီ၀က္ေလာက္ေရစိမ္ျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ Dired flower mushroom. - ၇ပြင့္
  • ပဲပင္ေပါက္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးမ႐ွိတ႐ွိ
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  • ဆီ -  ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ေကာ္ျပန္႕အစာအေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ဆီကိုမီးအပူေပးျပီး အရင္ဆံုးဆီပူလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပား႐ိုက္ကို အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕မွဳိကိုအရင္ဆံုးတစ္မိနစ္ေလာက္ထဲ့ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕မံုလာဥနီထဲ့ မိနစ္၀က္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕တ႐ုတ္မုန္ညွင္းကိုထဲ့ ျပီးမိနစ္၀က္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ပါ
  • ဆား အရသာမွဳန္ံတို႕ထဲ့ျပီးၾကက္သြန္မိတ္ကိုထဲ့ပါ ျပီးတာနဲ့ ပဲငံျပာရည္ကိုထဲ့ျပီး မိနစ္၀က္ေလာက္ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးျပီး ေၾကာ္ထားတာေတြကို အေအးခံထားပါ
  • အေအးခံထားစဥ္မွာ ေၾကာ္ထားစဥ္ထြက္လာေသာအရည္မ်ားကို အိုးတျခမ္းေစာင္းထားျပီး စစ္ေပးထားပါ
ေကာ္ျပန္႕လိပ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ခံျပီးေထာင့္ခြ်န္း ခင္းလိုက္ပါ
  • ေထာင့္ခြ်န္းအစနားမွာ အစာကိုအေနေတာ္ခင္းလိုက္ပါ
  • အစာခင္းျပီးတာနဲ႕ ေထာင့္ခြ်န္းအစကိုအစာေပၚအုပ္ကာ စျပီးလိပ္ေပးပါ
  • ပထမတစ္ေခါက္လိပ္ျပီး ေနာက္တစ္ေခါက္ထပ္ျပီးလိပ္ေပးပါ
  • ျပီးရင္ေဘးႏွစ္ဖက္ကို အတြင္းဖက္ကို ေခါက္ေပးပါ
  • ေဘး၂ဖက္ေခါက္ျပီးတာနဲ႕ အရင္ဆံုးလိပ္သလို အဆံုးထိဆက္တိုက္လိပ္ေပးျပီး က်န္တဲ့ထိပ္စကို ေကာ္ရည္ကပ္ျပီးလိပ္ေပးလိုက္ပါ။
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ဆီ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္တစ္လံုးခြဲကို အပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ေလ်ာ့လိုက္ပါ
  • လိပ္ထားေသာ ေကာ္ျပန္႕လိပ္မ်ားကို တစ္လိပ္ခ်င္းထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္တစ္ဖက္ကိုလွန္ျပီးဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုးေ႐ႊ၀ါေရာင္ရတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားတာနဲ႕ ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးရပါျပီ
  • ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ ဆလတ္႐ြက္တို႕နဲ႕စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

အိုးပူတိုက္ ငါးကင္ေမႊးေမႊးေလး



ဒီေန႕ေတာ့ ငါးျပားအိုးပူတိုက္ အကင္လုပ္နည္းေလး ေျပာျပပါမယ္ မာမာကေတာ့ ကိုယ္စားတတ္တဲ့ ငါးျဖစ္တဲ့ ဘာဆာငါးကိုသံုးထားပါတယ္ အ႐ိုးမပါသလို ငါးအနံ႕လဲမရတဲ့အတြက္ စားရတာေတာ္ေတာ္ အဆင္ေျပပါတယ္
ဒီငါးအျပင္ တျခားငါးေတြကိုလဲ သံုးလို႕ရပါေသးတယ္ ကကတစ္ ငါးရံ႕လိုငါးမ်ဳိးေပါ့ေနာ္။

ငါးကိုအရသာေတြနဲ႕နယ္ျပီး တနာရီေလာက္ႏွပ္ထားကာ ကင္လို႕အိုးပူတိုက္လို႕ေကာင္းမဲ့ ဒယ္အိုးမ်ဳိးနဲ႕ အိုးပူတိုက္ပါမယ္ အိုးပူတိုက္တဲ့အခါမွာလဲ ႐ိုး႐ိုးဆီထက္ သံလြင္ဆီသံုးတာ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္ သံလြင္ဆီရဲ႕ အရသာေၾကာင့္ ငါးအိုးပူတိုက္အကင္ေလးက အရသာတစ္မ်ဳိးနဲ႕ ပိုျပီးထူးေစပါတယ္။

ငါးအရသာနယ္နည္းေလးအရင္ေျပာပါမယ္

  • အ႐ိုးမပါဘဲအသားလႊာထားေသာ ဘာဆာငါးျပား - ၂ျပား
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေသာနံနံပင္ - အပင္ႀကီးႀကီး ၂ပင္
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေသာ ပူစီနံ - အခက္ႀကီးႀကီး ၅ခက္
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ယူထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာင႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အားလံုးကိုေရာနယ္ျပီး တစ္နာရီေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ
  • တနာရီေလာက္ျပည့္တာနဲ႕ေပါင္မုန္႕ေျခာက္ ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းေလာက္နဲ႕ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါ
ကင္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ကင္လို႕ေကာင္းျပီး မကပ္ေသာအိုးကို မီးအပူေပးပါ
  • အိုးပူလာျပီဆိုရင္ မီးကို အနိမ္႕ဆံုးကိုေလ်ာ့ခ်ေပးျပီး သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္ကို အိုးထဲထဲ့ေပးပါ 
  • ဆီေငြ႕တက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာငါးကို ထဲ့ျပီး ကင္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္နဲ႕တစ္ဖက္ကို အၾကာႀကီးမထားဘဲ မၾကာမၾကာလွည့္ေပးပါ
  • ဆယ္မိနစ္ေလာက္ အိုးပူတိုက္ျပီးကင္ေပးျပီးရင္ သံလြင္ဆီေမႊးေမႊးနဲ႕ ငါးကင္ေလးရပါျပီ
အရသာ႐ွိစြာ စားသံုးႏိူင္ၾကပါေစ။

Sunday, 17 August 2014

ၾကက္စဥေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



ဒီအေၾကာ္ေလးကေတာ့ ၀က္သားအစားၾကက္သားနဲ႕ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္စဥေၾကာ္ေလးပါ ထမင္းနဲ႕စားတာထက္စာရင္ ဒီအတိုင္းေလးစားရတာကို ပိုႀကိဳက္ပါတယ္ တစ္ေန႕တစ္ေန႕ ဟင္းရံစဥ္းစားရတဲ့ ဒုကၡကလဲမေသးလွပါဘူး မနက္ခ်က္ရမဲ့ဟင္းကို ညထဲကႀကိဳျပီးစဥ္းစားရတာကလဲ အိမ္႐ွင္မေတြရဲ႕ အဓိကတာ၀န္တခုပါဘဲေနာ္ ဒီၾကားထဲ စိုဖတ္ဖတ္အသားေတြကို မစားခ်င္တဲ့အခါ အေျခာက္အျခမ္းေလးကိုလဲ စဥ္းစားရျပန္တာပါဘဲ ဒီေန႕ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ ၾကက္စဥေၾကာ္ေလးကို ေျပာျပပါမယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြက

  • အ႐ိုးထြင္ထားေသာၾကက္ေပါင္ - 250g
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • အရသာမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ၾကက္သားကိုအ႐ိုးထြင္ျပီး လက္သည္းခြံသာသာ အတံုးေလးမ်ားတံုးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ခ်င္းတို႕ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းေပးပါ
  • ၾကက္ဥကို ဖြးဖြားပါေအာင္ေခါက္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သားကို ဆား အရသာမွဳန္႕ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕နဲ႕နယ္ေပးထားပါ
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရနဲ႕ခပ္ျပစ္ျပစ္ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ေဖ်ာ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္ထဲသို႕ ၾကက္ဥႏွင့္အရသာနယ္ထားေသာၾကက္သားကိုထဲ့ေဖ်ာ္ေပးပါ အရမ္းျပစ္ေနရင္ ေရနည္းနည္း ထပ္ေရာေပးပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္နဲ႕အပူေပးပါ ဆီပူလာပါက ၾကက္သားကို တစ္တံုးျခင္းမုန္႕ႏွစ္ပါေအာင္ ဇြန္းႏွင့္ ခပ္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • အတံုးေလးမ်ားေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက အရသာ႐ွိေသာ ၾကက္စဥေၾကာ္ကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

တန္ပူရာမွဳန္႕ ငါးေၾကာ္


ဒီေန႕ေတာ့ တန္ပူရာမွဳန္႕နဲ႕ ငါးေၾကာ္ေၾကာ္တာေလး ေျပာျပပါမယ္ ငါးႀကီးသက္သက္ စားရတာ ႐ိုးလာျပီဆိုရင္ေတာ့ အခုလိုေလးေၾကာ္ျပီး စားေစခ်င္ပါတယ္ အရသာတစ္မ်ဳိးဆန္းသလို ၀ါးရတာႂကြတ္ႂကြတ္ ႐ြ႐ြေလးေနသလို မုန္႕ႏွစ္ေဖ်ာ္စဥ္ ထဲ့လိုက္တဲ့ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴအနံ႕အရသာတို႕ေၾကာင့္ ငါးအနံ႕မႏွစ္သက္သူတို႕ပါ ႏွစ္သက္ၾကမွာပါ။

ပါ၀င္တာေလးေတြကေတာ့

  • ဘာဆာငါး -  ၃ျပား
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
  • ေရ. - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ဗူးတ၀က္သာသာ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုးခြဲ
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ပထမဆံုး တန္ပူရာမွဳန္႕ ေရ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကိုေရာျပီး သမေအာင္ေမႊပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မီးကိုအေနေတာ္သို႕ေလ်ွာ့ေပးပါ
  • မုန္႕ႏွစ္ေဖ်ာ္ရည္ထဲသို႕ငါးကို အျပားလိုက္ႏွစ္ျပီး လူးေပးျပီး တစ္ျပားျခင္း ဆီပူထဲမွာထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္ တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလ်ွင္ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕ သင္းသင္းေမႊးေနတဲ့ ငါးတန္ပူရာေၾကာ္ေလးရပါျပီ။

Saturday, 16 August 2014

ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ ခ်ဳိခ်ဳိေလး



အခုရက္ထဲ အေၾကာ္ေလးေတြတစ္ေန႕တမ်ဳိးေၾကာ္စား ျဖစ္ေနပါတယ္ ေန႕လည္ေန႕ခင္း အပ်င္းေျပေလးဘဲျဖစ္ျဖစ္ ထမင္းစားျပီး အခ်ဳိတည္းရင္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ မနက္ေစာေစာ အစာေျပစားရင္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ေပါ့ အရမ္းကိုအဆင္ေျပလြန္းတဲ့ အေၾကာ္ေလးပါ ေၾကာ္ရတာအရမ္းကိုလြယ္ပါတယ္ စားလို႕လဲေကာင္းတဲ့အတြက္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ေၾကာ္ဖို႕ပစၥည္းေလးေတြျပင္ပါမယ္

  • ငွက္ေပ်ာသီး - ၅လံုး
  • တန္ပူရာမွဳန္႕  - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္၀က္သာသာ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခြဲ
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရေအးႏွင့္ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
  • ငွက္ေပ်ာသီးကို အခြံႏြာျပီး ေဖ်ာ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္မွာလူးေပးပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္ႏွင့္အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မုန္႕ႏွစ္လူးထားေသာ ငွက္ေပ်ာသီးကို တလံုးျခင္းထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္ တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက အရသာခ်ဳိခ်ဳိနဲ႕ေကာင္းလြန္းတဲ့ ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ။

ေကာ္ျပန္႕ ငွက္ေပ်ာေၾကာ္



အရသာထူးကဲတဲ့ ေကာ္ျပန္႕ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ေလးပါ ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊးေလးမို႕ မာမာစားလို႕ေကာင္းတိုင္း မာမာ့blog ကိုလာလည္တဲ့ မိတ္ေဆြေတြကို သတိတရနဲ႕ စားေစခ်င္မိတာအမွန္ပါ ျပင္ရဆင္ရတာလဲလြယ္ ေၾကာ္ရတာလဲလြယ္မို႕ ႏွစ္သက္မယ္ဆိုရင္ ေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

လိုအပ္တာေလးေတြျပင္ပါမယ္

  • ငွက္ေပ်ာသီး - ၅လံုး
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ - ၅႐ြက္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ၂လံုး
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • အခြံခြာျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းထားေသာ ငွက္ေျပာသီးတစ္လံုးကို ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ အလယ္တည့္တည့္ေပၚတင္ပါ
  • အထက္ေအာက္ႏွစ္ဖက္ကို ငွက္ေပ်ာသီးအုပ္မိေအာင္ ေခါက္ေပးပါ
  • ေဘးႏွစ္ဖက္ကို တစ္ဖက္နဲ႕တစ္ဖက္ ထပ္မိေအာင္တစ္လႊာစီ အုပ္ပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္နဲ႕အပူေပးျပီး ထုပ္ထားေသာေကာ္ျပန္႕ ငွက္ေပ်ာထုတ္ကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ပါက တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုး ်႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ႂကြတ္႐ြခ်ဳိေမႊးေနတဲ့ ေကာ္ျပန္႕ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ေလးကို အရသာ႐ွိစြာနဲ႕ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ

ၾကက္သား ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္



ဒီေန႕ေတာ့ ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္ေလးနဲ႕ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္ ထမင္းမိန္ရာဟင္းေလးပါဘဲ အသားေတြႀကီး သက္သက္ဆိုတာထက္ အသီးအ႐ြက္ေလးပါေတာ့ အာဟာရလဲပိုျပီးျဖစ္သလို ဟင္းတစ္မယ္ထဲနဲ႕ ထမင္းစားလို႕ျဖစ္သြားခဲ့တဲ့အတြက္ ဟင္းခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါရမဲ့ပစၥည္းေလးေတြ ေျပာပါမယ္

  • ခပ္ေသးေသးအတံုးေလးေတြ တံုးထားေသာၾကက္သား - 150g
  • ခပ္ေသးေသးအတံုးေလးေတြ တံုးထားေသာမံုလာဥနီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးစာ
  • ေလးေထာင့္အဖတ္ေေလးေတြ ရေအာင္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  • လက္တစ္ဆစ္ခန္႕လွီးထားေသာၾကက္သြန္မိတ္ - တစပင္
  • ထက္ျခမ္းျခမ္းထားေသာ ေဘဘီေျပာင္းဖူး - ၅ဖူး
  • အေၾကာသင္ထားေသာ ေ႐ႊပဲသီး - ၁၀ေတာင့္
  • ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္ခန္႕
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ - ၁၀ေတာင့္ခန္႕


ခ်က္နည္ေလးကိုေျပာပါမယ္

  • ပထမဆံုး ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေတြကို ေမႊးသြားေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားေပးပါ ထိုဆီထဲမွာ ဘဲၾကက္သားကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားကို ၃မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး အဖံုးအုပ္ကာတည္ေပးပါ
  • ေရခမ္းသြားတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို တမိနစ္ေလာက္ထဲ့ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕မံုလာဥနီကိုထဲ့ တမိနစ္ေလာက္ထဲ့ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ ေဘဘီေျပာင္းဖူး ေ႐ႊပဲသီး င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္တို႕ထဲ့ျပီးတာနဲ႕ ဆား ငံျပာရည္ သၾကား ပဲငံျပာရည္တို႕ကို တစ္ခါထဲ ဆက္တိုက္ထဲ့ျပီးေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းမသြားေအာင္ ျမန္ျမန္ေၾကာ္ျပီး မီးပိတ္ကာ အရသာျမည္းျပီး ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထဲ့ေပးပါ
  • အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ေသာ ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္ရပါျပီ။

Friday, 15 August 2014

ဂဏန္းအသားဟင္း ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလး



ဂဏန္းသားေလးေတြကို မဆလာနိုင္နိုင္နဲ႕ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ အျမဲတမ္းမဟုတ္ေပမဲ့ တခါတရံေတာ့ အရမ္းစားလို႕ေကာင္းပါတယ္ မာမာကေတာ့ ဂဏန္းဆိုရင္ ဘယ္လိုခ်က္ခ်က္ ႀကိဳက္ပါတယ္ အခ်ဳိေပါင္းလဲႀကိဳက္သလို အစပ္ခ်က္လဲႀကိဳက္ပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ စပ္စပ္ေလးခ်က္ထားတဲ့ ဂဏန္းဟင္းေလးအေၾကာင္းကို မ်ွေ၀ေပးပါမယ္။

ဟင္းခပ္အေမႊးအႀကိဳင္အေနနဲ႕ ခ်င္းနဲ႕မဆလာကိုဘဲ အဓိကထားျပီး သံုးထားပါတယ္ သိပ္အနံ႕ျပင္းတဲ႕ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို မႀကိဳက္တဲ့အတြက္ မာမာသံုးေလ့သံုးထ မ႐ွိပါဘူး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြေၾကာင့္ စစ္ပြဲေတြျဖစ္ၾကမယ္ဆိုရင္ မာမာတို႕မိသားစု မပါေလာက္ဘူးေနာ္ :-D

ျပင္ဆင္ရေအာင္

  • ဂဏန္းအသား - 250g
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း - လက္တဆစ္သာသာ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕. - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မက်ီးအႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ
ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္
  • ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထဲ့ပါ
  • ေထာင္းထားေသာ အေမႊးနံ႕သာမ်ားႏွင့္င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကိုထဲ့ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ေမႊးလာတာနဲ႕ဂဏန္းသားကို ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕တို႕ထဲ့ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဂဏန္းအသားေလးေတြ အေရာင္ေျပာင္းျပီး ေမႊးလာတာနဲ႕ ေရမျမဳပ္တျမဳပ္ထဲ့ မက်ီးႏွစ္ထဲ့ျပီး ေရခမ္းေအာင္ခ်က္ေပးပါ
  • ေရခမ္းသြားျပီဆိုတာနဲ႕ အေပါ့အငံအရသာျမည္းျပီးပါက ခ်င္းမဆလာနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ခ်ဥ္ျဖဳံ႕ျဖဳံ႕ ခပ္စပ္စပ္ ဂဏန္းအသားဟင္းေလးရပါျပီ။

ေျမပဲဇံေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



အေၾကာ္ဆိုရင္ ဘာအေၾကာ္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ အရမ္းႀကိဳက္တတ္တဲ့ မာမာတစ္ေယာက္ ဒီေန႕ေတာ့ေျမပဲဇံေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္ ေၾကာ္ရတာလဲလြယ္ကူလြန္းတဲ့အတြက္ ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ ထမင္းပူပူေလးကို ဆီစမ္းျပီးစားမလား ထမင္းၾကမ္းခဲေလးမွာ ဆားေလးပံုျပီး အေၾကာ္တစ္ကိုက္ ထမင္းတလုပ္စားမလား အရမ္းကို စားမိန္တဲ့ အေၾကာ္ေလးပါ။

မာမာတို႕အိမ္မွာ အသားဆိုလက္တြန္႕ခ်င္ၾကေပမဲ့ ဒီလိုအေၾကာ္မ်ဳိးဆို ေၾကာ္ေနရင္းေတာင္ ကုန္တတ္တဲ့ သေဘာမွာ႐ွိပါတယ္ မာမာ ေျမပဲ အႂကြတ္ေၾကာ္နည္းေလးကို ေျပာျပပါမယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြက

  • နာရီ၀က္ေလာက္ေရစိမ္ထားေသာ ေျမပဲဇံအေျခာက္ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဗူး
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဗူး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဗူးခြဲ မ႐ွိတရွိ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရယ္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခြဲသာသာ
ေၾကာ္ရန္
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ ေရတို႕ကို တန္ပူမွဳန္႕ေၾကတဲ့ထိ ေရာျပီးေဖ်ာ္ပါ
  • ေဖ်ာ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္ထဲသို႕ေျမပဲကို ေရာေမႊေပးပါ
  • ဆီကို မီးအေနေတာ္ထားျပီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက ေရာစပ္ထားေသာမုန္႕ႏွစ္ရည္ကို ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း တစ္၀က္ေလာက္ခပ္ျပီးထဲ့ေပးပါ
  • ဆီထဲမွာ အက်က္ညီေစရန္ ျဖန္႕ျပီးခပ္ပါးပါးထဲ့ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ပါက တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ပါက ေရႊ၀ါေရာင္ သန္းလာလ်ွင္တယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊး ေျမပဲဇံေၾကာ္ေလးရပါျပီ။