Monday, 30 June 2014

ၾကက္သား ပဲငပိေၾကာ္



ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္သားပဲငပိဟင္းေလး တင္ေပးထားပါတယ္ ဟင္းကိုနဲနဲနဲ႕က်ဲက်ဲ၀ိုင္းထားတာမို႕ အရသာေကာင္းေကာင္းေလးရေအာင္ မာမာခ်က္ထားပါတယ္။
ဒီေန႕ခ်က္နည္းေလးက အလုပ္႐ွဳပ္သေယာင္ထင္ရေပမဲ့ ခ်က္ရတာေတာ့အရမ္းလြယ္ပါတယ္ ခ်က္လို႕လြယ္ေပမဲ႕ စားလို႕ေတာ့အရမ္းေကာင္းပါတယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြက

  • ခပ္ေသးေသးတံုးထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသား  - 150g
  • ပဲငပိ ထမင္းစားဇြန္း - ၃ဇြန္း
  • မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ -  ၁၀မႊာ
  • နံနံပင္ -  ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း  - ၅ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
ခ်က္နည္း
  • ၾကက္သားကို ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာတို႕နဲ႕ေရာနယ္ျပီး ဆီပူပူမွာ ၃မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ျပီး ဟင္းျပင္မဲ့ ပန္းကန္ထဲဆယ္ထဲ့ထားပါ
  • ၾကက္သားေပၚကိုပဲငပိ ဆမ္းေပးပါ
  • နံနံပင္ကို အေနေတာ္ျဖတ္ျပီး ပဲငပိေပၚျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ပဲငပိေပၚကို ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • အားလံုးျပီးပါက ဆီကို အပူျပန္ေပးျပီး ျပင္ထားေသာဟင္းထဲသို႕ ျဖန့္ျပီးေလာင္းခ်ေပးပါ
  • ဆီေလာင္းခ်ေပးျပီးပါက အရသာေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ႀကက္သားပဲငပိဟင္းေလး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။





Thursday, 26 June 2014

ငါးေႁမြထိုး ငါးပိေကာင္လုပ္နည္းႏွင့္ ငါးပိေကာင္ေၾကာ္



ငါးပိေကာင္လို႕ဆိုေပမဲ႕ အရမ္းငံမေနဘဲ စားလို႕ေကာင္း႐ံု ငံျမျမနဲ႕ ငါးဆားနယ္ေလးပါဘဲ ၃ရက္ေလာက္ဘဲ ဆားနယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ ျပန္ေဆးကာ င႐ုတ္သီးေတာင့္ င႐ုတ္သီးလံုးၾကမ္းခြဲ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕နဲ႕ေၾကာ္ထားတာမို႕ စြဲမက္စရာ ငါးငပိေကာင္ေၾကာ္ေလးတမ်ဳိးပါဘဲ။

မာမာလုပ္တဲ့ ငါးပိေကာင္လုပ္နည္းက အရမ္းကို႐ိုး႐ွင္းျပီး လုပ္ရတာလဲ ေတာ္ေလးကို လြယ္တဲ့အတြက္ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးေႁမြထိုး - 300 g
  • ဆားၾကမ္း - ထမင္းစာဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၃ဇြန္းတို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထဲ့ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ
  • ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ခံျပီး ဆားနယ္ထားေသာငါးမ်ားကို စီျပီးထဲ့ေပးပါ
  • ငါးထဲ့ထားေသာ ပန္းကန္ျပားကို ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႕လံုေနေအာင္ပိတ္ျပီး အေပၚမွအေလးတစ္ခုခုနဲ႕ဖိထားပါ
  • ႐ိုး႐ိုးအိမ္တြင္းမွာ႐ွိတဲ့ အခန္းအပူခ်ိိန္နဲ႕ဘဲ ထားထားပါ
  • ၂ရက္၃ရက္အတြင္း ထားလိုက္ရင္ရပါျပီ
ေၾကာ္ရန္အတြက္
  • ငါးကိုဆားအငံေပါ့ေစရန္ ေရအနည္းဆံုး ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • အငံေတာ္ေတာ္ေလး ေပါ့ေစခ်င္ေတာ့ ဆန္ေဆးေရမွာ ၁၀မိနစ္ေလာက္ စိမ္ျပီးမွေဆးေပးပါ
  • ဆီကိုမီးအလယ္အလတ္ေလာက္နဲ႕အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ထဲ့ေပးပါ
  • ငါးကိုထဲ့ေၾကာ္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ေၾကာ္ျပီးလို႕ပိုေသာ ဆီထဲသို႕ င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့ထိ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • ဆီမ်ားေနရင္ နည္းနည္းဖယ္ျပီး မီးကိုထပ္ျပီးေ႐ွာ့ကာ မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး ဆယ္မႊာေလာက္ကို အ၀ါေရာင္သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ နဲနဲ၀ါလာတာနဲ႕င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာကိုထဲ့ေမႊပါ
  • င႐ုတ္သီးေၾကာ္ထဲကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုေလာက္နဲ႕ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ေလာက္ကို ထဲ့ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ခ်ိန္ခနအတြင္း င႐ုတ္သီးအေရာင္ေျပာင္းသြားတာနဲ႕ အိုးကိုမီးဖိုေပၚကခ်ကာ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးပိေကာင္ေၾကာ္ကို အိုးထဲမွာဘဲ ထဲ့ေမႊေပးပါ
  • ေမႊျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ႏွင့္အတူ ပန္းကန္ထဲကို ေျပာင္းထဲ့ေပးပါ 
  • ထမင္းမိန္ေစတဲ့ ငါးပိေကာင္ေၾကာ္ ရပါျပီ။







Wednesday, 25 June 2014

ၾကက္သားပဲငပိ ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္




ဒီေန႕ေတာ့ မာမာခ်က္တဲ့ ၾကက္သားပဲငပိ ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ဟင္းေလးတင္ပါမယ္ ဟင္းေတြကို အမ်ားႀကီးခ်က္ရတာ ထက္ နဲနဲနဲ႕အရသာေကာင္းေကာင္း ခ်က္တတ္ရင္ မိသားစုထမင္း၀ိုင္းေလးက စားမိန္ထမင္း၀ိုင္းေလးျဖစ္ တတ္ပါတယ္ အခုခ်က္တဲ့ ၾကက္သားပဲငပိ ခ်ဳိခ်ဥ္ဟင္းေလးက မိသားစုအႀကိဳက္ေလးမို႕ မၾကာမၾကာခ်က္တတ္ တဲ့ဟင္းအမယ္ေလးတစ္ခုပါ မာမာတို႕ေတြရဲ႕ မိသားစုထမင္း၀ိုင္းေလးအတြက္ ဒီဟင္းေလးကို ျပင္ဆင္ၾကရေအာင္ အတူတူပါ၀င္လွဲ႕ပါလို႕ ဖိတ္ေခၚလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြကေတာ့
  • လက္တစ္ဆစ္အ႐ြယ္လွီးထားေသာ ၾကက္သား -  150 g
  • ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ -  အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • အေနေတာ္လွီးျဖတ္ထားေသာ နံနံပင္ - အနည္းငယ္
  • တ႐ုတ္ပဲငပိအခ်ဳိ ထမင္းစားဇြန္း - ၁ဇြန္း
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း - ၃ဇြန္း
  • ပါးပါး႐ွည္႐ွည္လွီးထားေသာ ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ရဲ႕တစ္၀က္
  • ေလးစိပ္ စိပ္ထားေသာခရမ္းခ်ဥ္သီးအေနေတာ္  - တစ္လံုး
  • ေဘဘီေျပာင္းဖူး - ေလးဖူး
  • ပန္းေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
  • ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာ မံုလာဥနီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း - တစ္၀က္
ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္
  • ေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း  တစ္ဇြန္း
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးအခ်ဥ္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ေရ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး ( အားလံုးကိုေရာျပီးေဖ်ာ္ထားပါ)
ျပင္ဆင္ပံု

  • မီးအေနေတာ္နဲ႕အပူေပးထားတဲ့ ဆီပူပူမွာ ၾကက္သားလႊာေလးေတြကို ဆားထဲ့ျပီး  ၃မိနစ္ေလာက္ ထဲ့ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • ၾကက္သားေၾကာ္ထားတဲ့ဆီထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးလာတာနဲ႕မံုလာဥနီကိုအရင္ဆံုးထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • ပန္းေဂၚဖီနဲ႕ေဘဘီေျပာင္းဖူးေလးမ်ားထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ၾကက္သားေၾကာ္ ခ်င္းႏွင့္ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုထဲ့ျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • စပ္ထားေသာ ခ်ဳိခ်ဥ္ရည္ကိုအေၾကာ္အိုးထဲသို႕ေလာင္းထဲ့ျပီး တစ္မိနစ္ခြဲေလာက္ထဲ့ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးျပီးသြားပါက ပဲငပိနဲ႕နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီး ၾကက္သားပဲငပိခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလး စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

Tuesday, 24 June 2014

ခရမ္းႂကြတ္သီး င႐ုတ္သီးစိမ္းခ်က္ စပ္စပ္ေလး




ဒီေန႕ခ်က္ျဖစ္တဲ႕ ခရမ္းႂကြတ္သီး င႐ုတ္သီးစိမ္း အစပ္ခ်က္ေလးပါ အရင္တံုးကေတာ့ အစိမ္းအတိုင္း ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး တို႕တတ္သလို အခ်ဳိႏွပ္ျပီးေတာ့ ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္ မေန႕ကေတာ့ တူမေလးတေယာက္က အစပ္ခ်က္ေလးခ်က္ စားၾကည့္ပါလားဆိုျပီး ခ်က္နည္းေလးေပးလာတာနဲ႕ဒီေန႕မနက္ ခ်က္ၾကည့္လိုက္တာပါ။

တူမေလးကေတာ့ေျပာပါတယ္ တီတီေရ ခ်က္စားၾကည့္တဲ့ စားျပီးရင္ ခနခနခ်က္စားခ်င္ေနလိမ့္မယ္တဲ့ တကယ္လဲ သူေျပာသလိုပါဘဲေနာ္ ခ်က္ေနထဲက ေမႊးလာလိုက္တဲ့ အနံ႕အရသာက တကယ္ကိုဘဲ ထမင္းမိန္ေစခဲ့ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ ထမင္းမိန္ေစမဲ့ ခ်က္နည္းေလးအတြက္ မာမာမွ်ေ၀ေပးခ်င္ပါတယ္။



ျပင္ဆင္ၾကရေအာင္



  • အလံုးလိုက္ ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာ ခရမ္းႂကြတ္သီး -  ၁၅လံုးခန္႕
  • ခရမ္းသီးကို အေစးမ်ားထြက္ေအာင္ ထက္ျခမ္းခြဲျပီး ေရစိမ္ထားေပးပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ - တျခမ္း 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ -  အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ခပ္ေသးေသးအေတာင့္ ၁၀ေတာင့္  ( အစပ္စားလ်ွင္ပိုျပီးထဲ့ေပးပါ )
  • ပုဇြန္ငါးပိ - ကြမ္းသီးဆံေလာက္
  • နံနံပင္ - အနည္းငယ္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ပုဇြန္ေျခာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ေရာျပီးေထာင္းေပးထားပါ။
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေရစိမ္ထားတဲ့ ခရမ္းႂကြတ္သီးကို ခ်က္မည့္အိုးထဲသို႕ေရစစ္ျပီးထဲ့ေပးပါ
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ပုဇြန္ေျခာက္ ပုဇြန္ငါးပိတို႕ကိုခရမ္းသီးအိုးထဲသို႕ထဲ့ေပးပါ
  • ဆီႏွင့္ ေရအနည္းငယ္ထဲ့ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  • ခရမ္းသီးနဲနဲႏြမ္းလာပါက ေရခရမ္းသီး မျမဳပ္တျမဳပ္ထဲ့ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အခ်ိန္ေလးမွာ အရသာျမည္းျပီး နံနံပင္အုပ္ေပးပါ
  • အရသာအေနေတာ္ဆိုရင္ ခရမ္းႂကြတ္သီး အစပ္ခ်က္ေလးရပါျပီ
  • အရည္ႏွင့္ႀကိဳက္လွ်င္ ေရမခမ္းခင္မီးပိတ္ေပးပါ။

Saturday, 21 June 2014

ၾကက္ဥ (သို႕မဟုတ္)ဘဲဥ ငါးေျခာက္ အာလူးခ်ဥ္ရည္ဟင္း


ခ်က္ရတာ လြယ္သေလာက္ စားေကာင္းျပီး ထမင္းမိန္ ဟင္းပြဲေလးပါ ဒီေန႕ခ်က္တဲ့ ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးထဲမွာ ငါးေျခာက္ေလးပါ ထဲ့ခ်က္ထားတာမို႕ အရသာကေတာ့ တမ်ဳိးပိုသြားပါတယ္ ၾကက္ဥနဲ႕ဘဲဥ ခ်က္နည္းက အတူတူဘဲမို႕ နံမည္၂မ်ဳိး ေရးေပးထားပါတယ္။

ဒီေန႕ခ်က္တဲ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးအတြက္

  • ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာကာ အ႐ွည္လိုက္မႊန္းထားေသာ ၾကက္ဥ သို႕မဟုတ္ ဘဲဥ -  ၅လံုး 
  • အခြံခြာျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းထားေသာ အာလူး - အေနေတာ္  ၃လံုး
  • အေနေတာ္လွီးျပီး ေရစိမ္ထားေသာငါးေျခာက္ -  ၅ပိုင္း
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ -  ၃မႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ဆီ -  ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ငံျပာရည္ -  ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕. -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • မက်ီးႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
ဟင္းခ်က္ရန္
  • ဆီကိုအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕ထဲ့ျပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ/ ျဖဴ ခ်င္း င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကိုထဲ့ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕သင္းလာတဲ့ထိ ေမႊေပးျပီး ငါးေျခာက္ကို ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္ဥ သို႕မဟုတ္ ဘဲဥႏွင့္အာလူးကို ထဲ့ျပီးတာနဲ႕ငံျပာရည္ထဲ့ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ဆီႂကြတ္ႂကြတ္ျမည္လာတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး အရသာမွဳန္႕ထဲ့ကာ တည္ေပးပါ
  • အာလူးနူးပါက မက်ီးႏွစ္ထဲ့ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ဆူေစကာ မဆလာအုပ္ အရသာျမည္းျပီး မီးပိတ္ပါ
  • ဟင္းရည္ကို ကိုယ္လိုသေလာက္ထားျပီး ခ်က္နိုင္ပါတယ္။