Sunday, 19 January 2014

ၾကက္ျပဳပ္ ဟင္းခ်ဳိ


မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ ရာသီဥတုေလး နည္းနည္းေအးတာနဲ႔ ၾကက္ျပဳပ္ဟင္းခ်ဳိရည္ေလး ခ်က္ေသာက္ျဖစ္ပါတယ္
ေသာက္လို႔လဲေကာင္း ထမင္းလဲမိန္ေစခဲ႔ပါတယ္ ခ်က္ရတာေတာ႔ အရမ္းလြယ္တဲ႔ ဟင္းခ်ဳိရည္အမ်ဳိး အစားေလးပါ ငယ္ငယ္ထဲက ၾကိဳက္ခဲ႔တဲ႔ အရည္ဟင္းေလးမို႔ ခနခခ်က္ျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္။
ဒီေန႕ခ်က္တဲ႔ ဟင္းခ်ဳိရည္ကိုမာမာ ၾကက္ရင္ပံုသားေလးနဲ႔ ျပဳပ္ျပီးခ်က္ထားပါတယ္ ျမည္းစမ္းျပီးေသာက္ဖို႔ ခ်က္ၾကည္႔ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔

  • ၾကက္ရင္ပံုသား - 100g 
  • ပဲျပားအစိမ္း - အေနေတာ္ တစ္တံုး (သင္႔ေတာ္သလို ပိုင္းေပးထားပါ)
  • ေရႊပဲသီး - ၅ေတာင္႔
  • ေရစိမ္ျပီးေသာ ပဲၾကာဇံ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လံုးစာ
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - အနည္းငယ္
  • ဆား - ညက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
ခ်က္ရန္
  • ၾကက္ရင္ပံုသားကို အရင္ဆံုးဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔ အနည္းငယ္စီနယ္ျပီး ေရျမဳပ္ရံုထဲ႔ျပီးျပဳပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းသြားပါက အသားေျမွာင္းေလးမ်ားရေအာင္ထြင္ေပးပါ
  • ေရကို တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး တလံုးႏွင္႔တဝက္သာသာထဲ႔ေပးပါ
  • ဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာပါက ပဲျပားေလးမ်ား အရင္ထဲ႔ျပီးတည္ေပးပါ
  • ငါးမိနစ္ေလာက္ဆူျပီးပါက ပဲၾကာဇံ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး အေပါ႔အငံျမည္းေပးပါ
  • မီးပိတ္ခါနီးမွ ေရႊပဲသီးထဲ႔ျပီး အဖံုးမအုပ္ဘဲ ထားေပးပါ
  • မီးပိတ္ျပီးတာနဲ႔ ဟင္းခ်ဳိရည္ပူပူေလး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါျပီ။



Sunday, 12 January 2014

ပဲေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေလး

ပဲေၾကာ္
မၾကာ မၾကာေၾကာ္ျဖစ္ခဲ႔တဲ႔ အေၾကာ္ေလးပါ ဒီေန႔ေတာ႔ အေၾကာ္မွဳန္႔ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ႔ Tempura Batter Mix
အမွဳန္႔ေလးနဲ႔ေၾကာ္ထားျပီး ေၾကာ္ရတာ အရမ္းလြယ္ျပီး အရသာလဲ အရမ္းေကာင္းသလို ၾကြတ္လဲအရမ္းၾကြတ္ကာ ေၾကာ္ရတာ အဆင္ေျပတဲ႔အတြက္ ေၾကာ္နည္းေလး မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ ။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (အခ်ပ္ႀကီး ၆ခ်ပ္စာ)

  • ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးအျပည့္ႏွင့္ေနာက္ထပ္လက္တလံုးစာ
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူး
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပဲျခမ္းကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရစိမ္ေပးကာ အေပါက္ပါေသာ ဇကာျဖင့္ဖံုးျပီး တညေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  • မနက္ေရာက္လ်ွင္ ေရစိမ္ျပီး ပြေနေသာ ပဲမ်ားကို ေရ၂ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရႏွင့္ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ျပီး ေရစစ္ထားေသာပဲႏွင့္ ေရာေမႊပါ
  • ေအာက္ေျခ မကပ္ေသာ ဒယ္အိုး ပဲေၾကာ္တခ်ပ္စာ အေနေတာ္အိုးကို အပူေပးပါ
  • အိုးပူလာလွ်င္ ဆီထည့္ျပီး ဆီကို အပူဆက္ေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက တန္ပူရာမွဳန္႕ အႏွစ္စပ္ထားေသာ ပဲရည္ေဖ်ာ္ကို ဟင္းခ်ဳိခပ္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းႏွင့္ သမေအာင္ေမႊျပီး ဇြန္းတ၀က္သာသာ ခပ္ျပီး ဆီအိုးထဲကို ထည့္ေပးပါ
  • ဆီအိုးထဲ ထည့္ရာမွာ ဇြန္းကိုေစာင္းျပီး အိုးေဘးအနားဘက္မွ စျပီး အ၀ိုင္းပံုသဏၭန္ လွည့္ျပီး အလယ္ကိုေရာက္တဲ့အထိ ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ
  • ပဲေစ့မ်ားျပန္႕ေနမွ အက်က္ညီမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ပဲေစ့မ်ား ပံုေနပါက အက်က္မညီဘဲ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္
  • ပဲအႏွစ္မ်ား ထည့္ျပီးပါက လွန္ေပးစရာမလိုဘဲ သူ႕ဘာသာသူ ႂကြတ္ျပီး႐ြလာမွ အသာေလး ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ဇကာေပၚမွာ တင္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္ က်န္ေသာအခ်ပ္မ်ားကို မေၾကာ္ခင္ ဆီကို နည္းနည္း အေအးခံျပီးမွ မီးဖိုေပၚ ျပန္တင္ျပီး ပထမအခ်ပ္အတိုင္း ဆက္ေၾကာ္ေပးကာ အေၾကာ္၈ခ်ပ္ရပါမယ္
  • အားလံုေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္သြားပါက ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

ပဲေၾကာ္ႏွင္႔အေၾကာ္မွဳန္႔

Thursday, 9 January 2014

Shimeji mushrooms အ႐ည္ေသာက္ဆမ္း

Shimeji mushrooms ဟင္းခ်ဳိရည္
ဟင္းခ်က္ေနက် မီးဖိုေဆာင္ေလးကို မာမာမေရာက္ခဲ႔တာ ၾကာပါျပီ ဒီေန႔ေတာ႔ စိတ္အေမာေတြလဲ ေျပပါေစေတာ႔ရယ္ဆိုျပီး မီးဖိုထဲျပန္ဝင္ရင္း မာမာအရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ မွဳိဟင္းခ်ဳိေလးခ်က္ျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္ ဂ်ပန္မွဳိ
ေလးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေပမဲ႔ စားလို႔ေကာင္းသလို အရသာက ျမန္မာျပည္မွာ စားေနက် ေျခတံရွည္မွဳိမ်ဳိးနဲ႔ တူပါတယ္။
ေျခတံရွည္မွဳိလို တပင္ျခင္းမဟုတ္ဘဲအံုလိုက္ ေပါက္တတ္တဲ႔မွဳိ အမ်ဳိးစားပါ သူ႔ကိုအံုလိုက္ေလးေရစင္ ေအာင္ေဆးျပီးမွ တစ္ပင္ခ်င္းခြာျပီး ၾကက္သြန္အျဖဴနဲ႔အနီကို ဆီသတ္ျပီးမွမွဳိကို ထဲ႔ျပီးခ်က္ပါတယ္။
ခ်က္ရလြယ္ျပီး ေသာက္လို႔ေကာင္းတဲ႔ဟင္းရည္တစ္မ်ဳိးပါ ဟင္းရည္က်က္ျပီဆိုရင္ေတာ႔ သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး
သံုးေဆာင္ႏိုင္တဲ႔ဟင္းရည္ ခ်ဳိခ်ဳိေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ။
ဟင္းခ်ဳိတစ္ခြက္ရဖို႔ ပါဝင္ရမွာေလးေတြကေတာ႔

  • Shimeji mushrooms - 500 g
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴအမႊာၾကီးၾကီး - သံုမႊာ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆိုရံုေလး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ေရ - တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္ - တလံုးခြဲသာသာ
  • သံပုရာသီး - တျခမ္း
Shimeji mushrooms

  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါကနႏြင္းမွဳန္႔ကို အရင္ထဲ႔ျပီး ၾကက္သြန္အျဖဴႏွင္႔အနီကိုထဲ႔ျပီး ဆီသက္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ားေမႊးလာပါက ငရုတ္သီးမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး ေမႊးတဲ႔အထိေမႊေပးပါ
  • မွဳိမ်ားထဲ႔ျပီးေမႊေပးကာဆားႏွင္႔ေရ လိုသေလာက္ထဲ႔ျပီး ဆူတဲ႔ထိတည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ဆူလာပါက အေပါ႔အငံျမည္းျပီး သံပုရာရည္ညွစ္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။