Sunday, 27 October 2013

ျပည္ၾကီးငါး (ကင္းမြန္) အခ်ဳိခ်က္

ျပည္ၾကီးငါး အခ်ဳိခ်က္
ျပည္ႀကီးငါး ခ်က္နည္းေလးသိခ်င္လို႔ ေမးလာတဲ႔သူေတြ အတြက္ပါ ျပည္ၾကီးငါးတို႔ရဲ႕သဘာဝ ေရငံငါးမို႔နဲနဲေလး အနံ႔ရွိပါတယ္ သူ႔ကိုအနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ အရင္ဆံုး သံပုရာရည္နဲ႔နယ္ျပီးေဆးပါတယ္ ျပီးမွအရသာမ်ားနယ္ကာ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားျပီးမွခ်က္ပါတယ္။

ဆီသတ္ျပီးမွ ခ်က္ထားတာေလးမို႔ ငါးအနံ႔ပိုျပီး ေပ်ာက္ေစတာေတာ႔အမွန္ပါ ခ်က္စားၾကည္႔ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါဝင္တာေလးေတြက
  • သန္႔စင္ျပီး အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ထားကာ မႊန္းထားေသာျပည္ၾကီးငါး - 300g 
  • မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႔
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း 
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဝက္
ငါးအရသာနယ္ရန္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဝက္
ဟင္းခ်က္ရန္
  • ဆီကိုအရင္ဆံုးအပူေပးျပီးဆီပူလာတာနဲ႔နႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႔ကိုထဲ႔ျပီးေမႊးလာတဲ႔ထိဆီသတ္ေပးပါ
  • အရသာနယ္ထားေသာျပည္ၾကီးငါးကိုထဲ႔ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္ျပီးတာနဲ႔ငံျပာရည္ ႏွင္႔အရသာမွဳန္႔တို႔ကိုထဲ႔ျပီးငါးမွထြက္လာေသာေရခမ္းတဲ႔ထိတည္ေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီးတာနဲ႔ပဲငံျပာရည္ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • ဆီျပန္တာနဲ႔ျပည္ၾကီးငါးဆီျပန္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ

Wednesday, 23 October 2013

ငံျပာရည္ခ်က္ စပ္စပ္ေလး

ငံျပာရည္ခ်က္စပ္စပ္ေလး

မာမာအခုရက္ထဲ ဟင္းေလးေတြမခ်က္ျဖစ္တာ ေတာ္ေတာ္ၾကာသြားခဲ႔ပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔စိတ္ထဲမွာ စားခ်င္တဲ႔ဟင္းေလးကို ခ်က္ျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္ ထမင္းေကာင္းေကာင္း  မစားခ်င္ခဲ႔တဲ႔ ရက္ေတြအတြက္ ခံတြင္းလိုက္ေစမဲ့ အရံဟင္းေလးပါ။

ခ်ဥ္ငံစပ္ဆိုရင္ ထမင္းစားရတာ မိန္ေစတဲ႔အတြက္ ဒီေန႔အတြက္ ငံျပာရည္ခ်က္ေလးတစ္မယ္ ခ်က္လိုက္ပါတယ္ တစ္ကယ္လဲ ထမင္းစားလို႔မိန္ခဲ႔ပါတယ္ ထမင္းမိန္မိန္စားခ်င္လို႔ ခ်က္စားၾကည္႔မယ္ဆိုရင္ ခ်က္ရလြယ္တဲ႔ ငံျပာရည္ခ်က္ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္။

ပါဝင္ရမွာေလးေတြက(သံုးေယာက္ ႏွစ္နပ္စာအတြက္)

  • ေရစိမ္ျပီးမညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္အေကာင္ၾကီးၾကီး - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတလံုးခြဲ
  • ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - ၾကီးၾကီး တလံုး
  • အေနေတာ္စိတ္ထာေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးမႊာ
ငံျပာရည္ခ်က္ခ်က္နည္း
  • မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ဆီကိုအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႔ကိုအရင္ထဲ႔ျပီးမွ ၾကက္သြန္နီကို ေပ်ာ႔သြားတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီေပ်ာ႔ျပီး ေမႊးလာပါက ငရုတ္သီးမွဳန္႔ကို ေမႊးလာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ
  • ငရုတ္သီးမွဳန္႔ေမႊးလာတာနဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ကိုထဲ႔ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးပါ
  • ျပီးလွ်င္ငံျပာရည္ထဲ႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ငံျပာရည္နံ႔သင္းလာပါကေရ ျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး အရသာမွဳန္႔ထဲ႔ကာ ေရဆူတဲ႔ထိတည္ေပးပါ
  • ဆီက်န္ေရက်န္ထားျပီး အေပါ႔အငံျမည္းကာ မီးပိတ္ေပးပါ


ဒီေန႔အတြက္ငံျပာရည္ခ်က္ႏွင္႔ဟင္းလ်ာပါ

Friday, 18 October 2013

ငါးပဲငပိ အခ်ဳိႏွပ္

ငါးပဲငပိအခ်ဳိႏွပ္




ဒီေန႔ခ်က္ျဖစ္တဲ႔ငါးေၾကာ္ႏွပ္ေလးပါ သီးရြက္စံုနဲ႔ပဲငပိထဲ႔ထားလို႔ထမင္းေတာ႔မိန္ေစတာေပါ႔ေနာ္ ခ်က္ရတာလြယ္ပါတယ္ ဒါေပမဲ႔စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ဟင္းေလးပါ ရွိတဲ႔အသီးအရြက္ေတြက္ိုအဆင္ေျပသလိုထဲ႔ခ်က္ထားတဲ႔အတြက္ မာမာ႔ကေလးေတြေျပာသလို က်န္စုရွင္းငါးေၾကာ္ႏွပ္ဟင္းေလးပါ :)။
ႏွစ္သက္ရာငါးေလးနဲ႔ေၾကာ္ႏွပ္လုပ္လို႔ရပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ကကတစ္ငါးေလးနဲ႔ခ်က္ထားပါတယ္ ။

ပါဝင္တာေလးေတြက
  • ငါး - 400 g တစ္ေကာင္ကိုသန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးျပီး မႊန္းေပးထားပါ
  • ပဲငပိ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  • အသီးအရြက္မ်ားႏွစ္သက္သလိုထဲ႔ပါ
  • အကြင္းလိုက္လွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ -  သံုး မႊာ
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
  • ခ်င္း - လက္မဝက္ခန္႔ပါးပါးလွီးေပးပါ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
ငါးအရသာနယ္ရန္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ေၾကာ္ႏွပ္ရန္အတြက္
  • ဆီ- လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ ႏွစ္လံုး
  • မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ငါးတစ္ေကာင္လံုးက်က္ေစရန္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ငါးေၾကာ္က်က္ပါကဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးထားပါ
အသီးအရြက္ေၾကာ္ရန္
  • ေနာက္ထပ္အိုးအသန္႔တစ္လံုးထဲမွာ ဆီထမင္းစားဇြန္းေလးဇြန္းကိုထဲ႔ျပီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႔ကိုေမႊးသြားေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ပဲငပိထဲ႔ျပီးမိနစ္ဝက္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အားလံုးက်က္သြားပါကေၾကာ္ျပီးဆီစစ္ထားေသာငါးေၾကာ္ပန္းကန္ထဲသို႔ထဲ႔ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ
ငါးပဲငပိ အခ်ဳိႏွပ္ေလးပါ

Thursday, 17 October 2013

မွဳိ ကန္ဇြန္းရြက္ေၾကာ္

မွဳိ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္
ဒီအိမ္ေလးကို မာမာျပစ္ထားခဲ႔တာၾကာခဲ႔ျပီ သတိရလို႔လာလာၾကည္႔မိေပမဲ႔ ဟင္းေလးေတြတင္ဖို႔ ပ်က္ကြက္ေနမိတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ သတိအရမ္းရတာရယ္ေၾကာင္႔ ဒီေနရာေလးကို ခနလာၾကည္႔ရင္း မွဳိနဲ႔ကန္ဇြန္းရြက္ေၾကာ္ေလး ပို႔ထားခဲ႔ပါတယ္။

မွဳိနဲ႔ကန္ဇြန္းရြက္က ေၾကာ္နည္းေလးသိရင္ ်ၾကာ္ရတာလြယ္ပါတယ္ ကန္ဇြန္းရြက္အစိမ္းေရာင္မေပ်ာက္ ေအာင္ေၾကာ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေ၀ခဲ့ပါတယ္။


  • မွဳိ 250 gကိုအရင္ဆံုးေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးအေနေတာ္လွီးထားေပးပါ
  • ကန္ဇြန္းရြက္ အေနေတာ္ဇကာတစ္လံုးစာကို ပိုင္းျဖတ္ျပီးေရေဆးကာ ေရစစ္ေပးထားပါ
  • ၾကက္ရင္ပံုသား 50 gေလာက္ကို ေရေဆးျပီးခပ္ေသးေသး အတံုးေလးမ်ား လွီးထားေပးပါ
ေၾကာ္ရန္အတြက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္မရွိတရွိ
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  1. အရင္ဆံုးဆီကို ပူေအာင္အရင္ တည္ေပးပါ
  2. ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သားကို အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆားအနည္းငယ္တို႔ ထဲ႔ကာသံုးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  3. ၾကက္သားၾကက္လွ်င္ ခနဆယ္ထားျပီး လက္က်န္ဆီထဲသို႔ ဆားကို အရင္ထဲ႔ကာေလးငါးခ်က္ ေလာက္ေမႊျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးလာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးလာပါက ၾကက္သား မွဳိႏွင္႔အရသာမ်ားထဲ႔ကာ သံုးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  6. ကန္ဇြန္းရြက္ထဲ႔ျပီး ေလးငါးခ်က္ေလာက္ ေမႊျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  7. ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ပန္းကန္ထဲသို႔ ေျပာင္းျပီ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ျဖဴးကာစားသံုးႏိုင္ပါျပီ။