Saturday, 17 August 2013

ၾကက္သား အခ်ဳိေၾကာ္

ၾကက္သားအခ်ဳိေၾကာ္
အခုတစ္ေလာ အလုပ္မ်ားေနလို႔တစ္ေန႔တာဟင္းေလးေတြမတင္ျဖစ္တာၾကာသြားျပန္ပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ဟင္းအခ်ဳိစားတဲ႔သူေတြအတြက္ ၾကက္ေပါင္ေလးေတြကိုအရိုးထြင္ျပီးအသားေလးေတြ အေနေတာ္လွီးကာအခ်ဳိေၾကာ္စီးစီးေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ ။

ပထမဦးဆံုး ၾကက္ေပါင္ႏွစ္ေခ်ာင္းကိုေရစင္ေအာင္ေဆးလိုက္ပါ
ေရေဆးျပီးတာနဲ႔အလယ္ရိုးထုတ္ကာအေနေတာ္အတံုးေလးေတြတံုးေပးပါ အသားေလးေတြျခည္းဘဲရတာနဲ႔သၾကား ဆားတို႔နဲ႔နယ္ေပးျပီးငါးမိနစ္ေလာက္ႏွပ္ေပးထားပါ
ျပီးမွေကာ္မွဳန္႔ကိုအေျခာက္အတိုင္းၾကက္သားနဲ႔လူးျပီးႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါမယ္
ေၾကာ္ျပီးေသာအသားမ်ားကိုဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
ဆီအသစ္ထဲ႔ျပီးအရင္ဆံုးဆီပူလာတာနဲ႔ၾကက္သြန္နီကိုအရင္ထဲ႔ျပီးသံုးေလးခ်က္ေလာက္ေမႊလိုက္ပါ ျပီးမွမံုလာဥနီနဲ႔ပန္းေဂၚဖီကိုထဲ႔ျပီးတစ္မိနစ္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ေပးျပီးမွအသားထဲ႔႔ျပီးႏွစ္မိေလာက္ျပန္ေပးျပီး ႏွမ္းထဲ႔ေမႊျပီးတာနဲ႔ၾကက္သားအခ်ဳိေၾကာ္ေလးရပါျပီ။
လိုအပ္တာေတြကေတာ႔
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္

  • အရိုးထုတ္ျပီးလွီးထားေသာၾကက္ေပါင္ -  ႏွစ္ေခ်ာင္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ၾကက္သားေၾကာ္ရန္ ဆီလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္ဝက္သာသာ
  • ႏွမ္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ေလးစိတ္စိတ္ထားေသာၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း
  • ပါးပါးလွီးထားေသာမံုလာဥနီ - အနည္းငယ္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာပန္းေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္ခြဲ

Monday, 12 August 2013

ခရမ္းေခါင္းသီးႏွပ္ စပ္စပ္ေလး



မာမာဒီေန႔ခ်က္တဲ႔ ခရမ္းေခါင္းသီးႏွပ္ေလးပါ ရာသီစာေလးလဲ ျဖစ္ရေအာင္လို႔ စပ္စပ္ေလးခ်က္ထားပါတယ္ ရာသီဥတုေအးေအးေလးမွာ ငရုတ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔မွ လိုက္ဖက္မွာမို႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ အႏွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ခရမ္းေခါင္းသီး - အလံုးၾကီးၾကီးႏွစ္လံုး
  • မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာ ၾကီးၾကီးသံုးမႊာ
  • မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တလံုး
  • ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ငရုတ္သီးအစိမ္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း




ျပင္ဆင္ပံု

  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ ဆား အရသာမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင့္ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕တို႕ကို  ဇလံုတစ္လံုးမွာ ေရာနယ္ထားေပးပါ
  •  ခရမ္းသီးကို အညွာမျဖဳတ္ဘဲ ေလးစိတ္စိတ္ျပီး ေရဆယ္မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားေပးပါ
  •  ျပီးမွေရစစ္ျပီး  အားလံုးေရာနယ္ထားေသာ အစာမ်ားကို ခရမ္းသီးစိတ္မ်ားၾကားထဲ သြပ္ေပးပါ 
  • အစားသြပ္ျပီးေသာ ခရမ္းသီးမ်ားကို ဒယ္အိုးထဲတြင္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး ဆီထဲ႔၍ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ထားေပးပါ ေ
  • ရခမ္းျပီး ခရမ္းသီး ႏူးအိသြားရင္ ခရမ္းေခါင္းသီးႏွပ္ စပ္စပ္အိအိေလးကို ထမင္းပူပူေလးႏွင့္ စားလို႕ရပါျပီ။



Sunday, 11 August 2013

ပုဇြန္ တန္ပူရာမွဳန္႔ကပ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလး

ပုဇြန္ေၾကာ္ မြမြေလး

မာမာဒီေန႔ေတာ႔ ပုဇြန္ထုတ္ေလးကိုတန္ပူရာမုန္႔ႏွစ္ေလးနဲ႔လွိမ္႔ျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ စားလို႔ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းပါတယ္ ပုဇြန္ၾကိဳက္ေပမဲ႔ဒီကပုဇြန္ေတြရဲ႔အနံ႔ကိုမာမာမၾကိဳက္ပါဘူး ေရခ်ဳိပုဇြန္လိုမေမႊးဘဲ ပုဇြန္နံ႔ရတဲ႔ေရငံပုဇြန္ေတြမို႔ ခ်က္ေတာ႔ျပဳပ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္အလုပ္နဲနဲမ်ားပါတယ္။
ေရငံပုဇြန္မို႔ပုဇြန္ဆီကေရခ်ဳိပုဇြန္လိုမ်ဳိးမေမႊးပါဘူး အနံ႔နဲနဲရတဲ႔အတြက္ပုဇြန္ကိုအရင္ဆံုးေရစင္ေအာင္ အေကာင္လိုက္ေဆးေပးရပါတယ္ ျပီးမွအျမွီးခ်န္ျပီးေခါင္းနဲ႔အခြံေတြကိုခြာလိုက္ပါတယ္ အခြံေတြခြာျပီးရင္ေၾကာမွခြဲကာအမဲေၾကာင္းေလးထုတ္ေပးပါတယ္ အမဲေၾကာင္းထုတ္ျပီးတာနဲ႔ပုဇြန္အားလံုး ကိုေရေအးေအးနဲ႔လွဳပ္ျပီး ေဆးေပးရပါတယ္ ေရေဆးျပီးေရကိုစင္ေအာင္ဇကာထဲကာေရစစ္ေပးရ ပါတယ္ ေရစစ္ျပီးမွေၾကာ္ဖို႔ျပင္ရပါတယ္ ဒါမွေရငံပုဇြန္ေၾကာ္အနံ႔ေပ်ာက္မွာျဖစ္ပါတယ္။
ေၾကာ္ဖို႔ျပင္တဲ႔အခါမွာေတာ႔

  • သန္႔စင္ေအာင္ေဆးေၾကာကာေရစစ္ထားေသာပုဇြန္ထုတ္ - ဆယ္ေကာင္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • တန္ပူရာအေၾကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းသာသာ
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  1. ေရစစ္ထားေသာပုဇြန္ကိုဆားအရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ႏွင္႔ေရာျပီးနယ္ေပးပါ
  2. အားလံုးနယ္ျပီးသြားပါကတန္ပူရာမွဳန္႔အေျခာက္ထဲမွာထဲ႔ျပီးအမွုန္႔မ်ားကပ္သြားေအာင္လူးေပးပါ
  3. တန္ပူရာမွုန္႔မ်ားလူးျပီးပါကမီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာဆီပူပူမွာေၾကာ္ပါမယ္
  4. တစ္ဖက္အေရာင္ေျပာင္းသြားလွ်င္ေနာက္တစ္ဖက္သို႔လွန္ေပးျပီးႏွစ္ဖက္လံုးအေရာင္ေျပာင္းသြားရင္ရပါျပီ
  5. ပုဇြန္အေကြးငါးအေႏြးမို႔ေၾကာ္ခ်ိန္ႏွစ္မိေလာက္ဆိုရင္ပုဇြန္တန္ပူရာမွဳန္႔ကပ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ

Friday, 9 August 2013

ပဲကပ္ေၾကာ္ ရြရြအိအိေလး

ပဲကပ္ေၾကာ္ရြရြ အိအိေလး

မာမာဒီေန႔ေတာ႔ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ အသားေကာင္းေကာင္းမစားတဲ႔ကေလးအတြက္ ရွာၾကံခ်က္ရတဲ႔ဟင္းေလးဆိုပါေတာ႔ ဝါတြင္းကာလသတ္သတ္လြတ္စားခ်င္သူေတြအတြက္လဲ အဆင္ေျပတဲ႔အေၾကာ္ေလးမို႔မွ်ေဝလိုက္တာပါ ေၾကာ္ရတာလြယ္ပါတယ္။

မာမာဟင္းခ်က္ရင္ခက္ခက္ခဲခဲနဲ႔ခ်က္ရတဲ႔ဟင္းေတြခ်က္ခဲပါတယ္ စားလို႔လဲေကာင္းေနရမယ္ အိမ္တစ္ခုရဲ႔မီးဖိုေဆာင္မွာအလြယ္လဲရွိေနတယ္ဆိုတဲ႔ပစၥည္းေတြနဲ႔ဘဲခ်က္တာမ်ားပါတယ္
မ်ားေသာအားျဖင္႔အိမ္ရွင္မေတြကအလုပ္မ်ားၾကတာမ်ားပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လြယ္လြယ္နဲ႔စားေကာင္းမဲ႔ ဟင္းအမယ္ေလးေတြဘဲ ျမန္ျမန္ခ်က္ခ်င္ၾကမွာပါ မာမာကိုယ္တိုင္လဲအမယ္ေတြမ်ားျပီးရွာရခက္တဲ႔ ဟင္းခ်က္စရာေတြနဲ႔ခ်က္ရတာကိုသိပ္ဝါသနာမပါတာလဲပါ ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔ဒီေန႔လဲအိမ္တစ္အိမ္ရဲ႔ မီးဖိုေဆာင္မွာအလြယ္ရွိတတ္တဲ႔ပစၥည္းေလးေတြနဲ႔ဘဲ စားေကာင္းတဲ႔ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္။
ေၾကာ္ၾကည္႔ဖို႔ျပင္ၾကရေအာင္ပါေနာ္

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ ႏွစ္ခြက္ေမာက္ေမာက္
  • ဆန္မွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တဝက္သာသာ
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္ႏွင္႔လက္တလံုး
  • တစ္ညအိပ္ေရစိမ္ထားေသာပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တခြက္ႏွင္႔တဝက္သာသာ
  • မညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားေသာခ်င္း - တလက္မ မရွိတရွိ
  • မညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ငါးမႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္မရွိတရွိ
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္မရွိတရွိ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုး
  • ေရကိုနဲနဲခ်င္းထဲ႔ျပီးႏွဲေပးပါ အရမ္းမေပ်ာ႔ေအာင္ဆန္မွဳန္႔အေပၚၾကည္႔ျပီးထဲ႔ေပးပါ။

ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔တို႔ေရာကာအရသာနယ္ထားေသာေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ေရစိမ္ထား ေသာပဲျခမ္း

မုန္႔ႏွစ္ကိုကြမ္းသီးလံုေလာက္အရင္လံုးျပီးမွ လက္ဝါးေပၚတင္ျပီးလက္မေလးနဲ႔ျပားေပးးပါ ျပီးမွႏွစ္ဖက္စလံုးကိုပဲျခမ္းႏွင္႔ကပ္ေပးပါ

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာ ဆီပူမွာေၾကာ္ေပးပါ တစ္ဖက္က်က္လွ်င္တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးပါ ပဲျခမ္းႏွင္႔မုန္႔သားမ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာျပီး ရြရြေလးျဖစ္လာမွဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ

မြမြနဲ႔ရြရြအိအိေလးျဖစ္ေနတဲ႔ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ

Friday, 2 August 2013

အာလူးျခစ္ေၾကာ္ မြမြအိအိေလး

အာလူးျခစ္ေၾကာ္ မြမြအိအိေလး
အာလူးျခစ္ေၾကာ္မြမြေလးေၾကာ္ပါတယ္ အာလူးၾကိဳက္သူေတြအတြက္ႏွစ္သက္မဲ႔အေၾကာ္ေလးပါ မြမြအိအိေလးမို႔စားလို႔လဲအရမ္းေကာင္းပါတယ္ အကုန္အက်လဲသက္သာအာဟာရလဲျပည္႔ဝတဲ႔ အေၾကာ္ေလးပါ ေၾကာ္ရတာလဲအရမ္းလြယ္ပါတယ္အခ်ိန္ကုန္လဲသက္သာပါတယ္။
ငရုတ္ေကာင္းနံ႔ေထာပတ္နံ႔သင္းသင္းေလးမို႔စားလို႔လဲေကာင္းပါတယ္ ေထာပတ္မႏွစ္သက္သူေတြ ကေတာ႔ေထာပတ္အစားရိုးရိုးဆီနဲ႔ေၾကာ္လို႔ရပါတယ္။
ေၾကာ္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္
ပါဝင္ရမွာေလးေတြကေတာ႔

  • အေနေတာ္အာလူး - ႏွစ္လံုး
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - အရြက္ ေလးရြက္
  • ေထာပတ္ - ထမင္းစာဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုံးပံုတစ္ပံု


အာလူးျဖစ္ေၾကာ္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

အာလူးကိုအခြံခြာျပီး အသီးျခစ္ေသာဂ်စ္ေလးႏွင္႔ျခစ္ေပးပါ ၾကက္သြန္မိတ္ကိုအေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ေပးျပီးလိုအပ္ေသာအစာမ်ားထဲ႔ေပးပါ

 ဇလံုက်ယ္က်ယ္တစ္လံုးထဲမွာအားလံုးကိုေရာျပီး အရည္မ်ားမထြက္ေစရန္ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါ

ေအာက္ေျခမကပ္ေသာဒယ္အိုးထဲသို႔ ေထာပတ္အနည္းငယ္ထဲ႔ကာ နယ္ထားေသာအာလူးျခစ္ကုိလက္ ငါးေခ်ာင္းႏွင္႔ ဖြဖြေလးယူျပီး ေထာပတ္ေပ်ာ္လာတာနဲ႔ခပ္ထူထူေလးျဖန္႔ျပီးနဲ႔ထဲ႔ေပးပါ တစ္ဖက္က်က္လွ်င္ တစ္ဖက္သို႔ အသာအယာလွန္ေပးျပီးေနာက္တစ္ဖက္က်က္ပါကဆယ္ေပးပါ အေနေတာ္အာလူးႏွစ္လံုး ကိုအာလူးမြမြေၾကာ္သံုးခ်ပ္ရပါတယ္။

Thursday, 1 August 2013

သီးစံု ေကြကာအုပ္

ေကြကာအုပ္

ဒီေန႔ေတာ႔ ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ စပါယ္ရွယ္အစာေလးတစ္ခုကို မာမာလုပ္ထားပါတယ္ မာမာကိုယ္တိုင္ ဆီးခ်ဳိရွိေပမဲ႔ အစာကိုသိပ္ျပီးေရွာင္ေလ႔မရွိပါဘူး ၾကံဳသလိုစားမိတာက မ်ားပါတယ္။

ဒါေပမဲ႔ တရားလြန္ေတာ႔ မဟုတ္ဘူးေပါ႔ေနာ္ အာသာေျပေပါ႔ေလ တစ္ခါတစ္ေလ စိတ္ကူးရရင္ေတာ႔ ရသလို ဆီးခ်ဳိေ၀ဒနာရွင္ေတြအတြက္ သင့္တင့္မဲ့ အစာကိုလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ ေကြကာအုပ္ေလးကို ပ်ားရည္ ဌက္ေပ်ာသီး သစ္ေတာ္သီး သစ္ဂ်ပိုးမွဳန္႔ ႏို႔တို႔နဲ႔အတူေရာျပီး က်ဳိထားပါတယ္ ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ ျပင္ဆင္ထားတဲ႔ အစာေလးမို႔ လြယ္လင္႔တစ္ကူ လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္ ဆီးခ်ဳိေ၀ဒနာ႐ွင္ေတြ အတြက္ဆိုေပမဲ႔ သာမာန္လူေတြလဲ စားသံုးလို႔ရပါတယ္။

ဒီအထဲမွာပါဝင္တဲ႔ အာဟာရဓါတ္ေတြရဲ႕ ရာခိုင္ႏံူးေတြကေတာ႔

  1. Energy - 1066 KJ
  2. fat - 5g
  3. Saturated fat - 2g
  4. Sodium - 77mg
  5. Fibre - 3g
  6. Carbohydrate - 44g ပါဝင္ပါတယ္။

ျပင္ဆင္ခ်ိန္နဲ႔ က်ဳိတဲ႔အခ်ိန္ကကေတာ႔ ဆယ္႔ငါးမိနစ္ဘဲၾကာပါတယ္
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက

  • 1 1/3cup(125g) rolled oats
  • 2 cups (250g) low fat milk
  • 1 3/4cups (450ml) water
  • 1 medium banana,peeled and sliced
  • 4 tablespoons yellow box honey
  • 1 tablespoon cinnamon
  • 1 medium green pear,peeled,cored and diced
ေကြကာအုပ္က်ဳိဖို႔ျပင္ပါမယ္
  1. ေကြကာအုပ္ ေရ ႏို႔ႏွင္႔ လွီးထားေသာ သစ္ေတာ္သီးတို႔ကို မိုက္ခရိုေဝ႔မီးဖိုသံုး အိုးေလးထဲမွာထဲ႔ပါမယ္
  2. အဖံုးအုပ္ျပီး တစ္မိနစ္ခြဲေလာက္ အရင္ထဲ႔ေပးပါမယ္
  3. အျပင္ထုတ္ျပီး ေမႊေပးကာ ဆက္ျပီးမီးဖိုထဲ ျပန္ထဲ႔ေပးပါ
  4. ကိုးမိနစ္ေလာက္ ဆက္ထဲ႔ျပီးတည္ေပးပါ
  5. ေနာက္ဆံုးမွ လွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာသီးႏွင္႔ ပ်ားရည္တို႔ကို ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  6. ျပီးရင္ cinnamonအမွဳန္႔ျဖဴးျပီး စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။