Friday, 26 July 2013

ေျပာင္းဖူး ၾကက္သားေၾကာ္

ၾကက္သားေျပာင္းဖူးေၾကာ္

မြမြအိအိေလးနဲ႕ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ၾကက္သားေျပာင္းဖူးေၾကာ္ေလးပါ  ေျပာင္းဖူးပါတာမို႔ ခ်ဳိလဲပိုျပီးခ်ဳိပါတယ္ တန္ပူရာအေၾကာ္မွဳန္႔ေလးလဲ ထဲ႔လိုက္တာမို႔ မြမြေလးနဲ႔စားလို႔ ပိုျပီးေကာင္းသြားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အရိုးဖယ္ကာ နုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာ ၾကက္ေပါင္သား - 200g
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္သံုးလံုး
  • အေစ႔ထြင္ထားေသာေ ေျပာင္းဖူး - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးေမာက္ေမာက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • တန္ပူရာမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုးခြဲေလာက္
ေၾကာ္ရန္ျပင္ပါမယ္
  • လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္တစ္လံုးထဲမွာထဲ႔ျပီး ်စးပိုင္လာတဲ႔ထိ ထဲ႔ျပီးနယ္ေပးပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္ႏွင္႔ အပူေပးျပီးတည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကိုအေနေတာ္ဆုတ္လံုးျပီး ေရႊဝါေရာင္သန္းလာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္သြားပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးျပီးရင္ ၾကက္သားေျပာင္းဖူးေၾကာ္ေလးရပါျပီ။

Thursday, 11 July 2013

ဂဏန္းေခ်ာင္း ဘရိုကိုလီအစိမ္းေၾကာ္

ဂဏန္းေခ်ာင္းအစိမ္းေၾကာ္


ရာသီဥတုကေဆာင္းရာသီ ေရာက္လာျပီမို႔ ရာသီစာေလးေတြ ေန႔တိုုင္းလိုလို ခ်က္ေနမိပါတယ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးအရြက္ေလးေတြနဲ႔ေပါ ႔ ျမန္မာျပည္မွာဆိုရင္ေဆာင္းတြင္းေရာက္ရင္ ပန္းေဂၚဖီေၾကာ္နဲ႔ထမင္းစားရတာသိပ္မိန္ပါတယ္ ဒီမွာလဲေဆာင္းရာသီမို႔ ဘရိုကိုလီက ရာသီစာေလးလိုျဖစ္ ေနပါတယ္ ေၾကာ္ရတာလဲျမန္ျပီး သူ႔ရာသီနဲ႔သူမွ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ အသီးအရြက္ဟင္းေလးပါ။

ဒါေၾကာင္႔မို႔ ဘရိုကိုလီေလးနဲ႔ စားတတ္တဲ႔အသားေလးေတြေရာျပီး ေၾကာ္စားရတာကိုက ထမင္းမိန္ေစတဲ႔ ဟင္းတစ္ခြက္ပါ ေၾကာ္ခ်ိန္လဲ မၾကာတဲ႔အတြက္ ထမင္းစားခါနီးမွ ေၾကာ္ရင္လဲရပါတယ္
ပါဝင္တာေလးေတြက

  • ခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီးထားေသာ ပင္လယ္စာဂဏန္းေခ်ာင္း - ေလးေခ်ာင္း
  • အေနေတာ္လီွးထားေသာ ဘရိုကိုလီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • ခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီးထားေသာ ပန္းငရုပ္ပြ - တျခမ္း
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ Zucchini- ငါးခ်ပ္
  • ခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီးထားေသာcelery - တေခ်ာင္း
  • ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း
  • ျမန္မာနံနံပင္ - သံုးပင္ (အသီးအရြက္အားလံုးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထာားပါ)
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆီထမင္းစားဇြန္ ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးလာေအာင္အရင္ေၾကာ္ လိုက္ပါ 
  2. ျပီးလွ်င္ဂဏန္းေခ်ာင္းမ်ားကို ထဲ႔ျပီးတမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္လိုက္ပါ ဂဏန္းေခ်ာင္းက်က္တာနဲ႔ နံနံပင္မွလြဲျပီး က်န္တဲ႔အသီးအရြက္ေတြကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ 
  3. ဆား ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ကို ထဲ႔ျပီးေရာေမႊပါ တစ္မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ပဲငံျပာရည္ထဲ႔ေမႊျပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ေနတာနဲ႔ နံနံပင္မ်ားကိုပိုင္းျဖတ္ျပီး ထဲ႔ေမႊကာ မီးပိတ္ေပးပါ ဂဏန္းေခ်ာင္း အသီးအရြက္ေၾကာ္ အရသာရွိရွိေလး ရပါျပီ။

Tuesday, 9 July 2013

ခ်ဥ္ငံစပ္ မက်ီးရြက္ေပါင္းေၾကာ္

မက်ီးရြက္ေပါင္းေၾကာ္

မာမာဒီေန႔ထပ္ျပီး ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔ မက်ီးရြက္ေပါင္းေၾကာ္ေလးပါ ငပိခ်က္ေလးကုန္သြားေတာ႔ ဒီေန႔ေတာ႔ေျခာက္ ေျခာက္ေလး ထပ္ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္ ရာသီဥတုေအးတဲ႔အခ်ိန္မွာ ထမင္းမိန္ေစတဲ႔ ဟင္းေလးတစ္မယ္ ဆိုရင္လဲမမွားပါဘူး မာမာကခ်ဥ္ခ်ဥ္ငံငံ စပ္စပ္စားတတ္တာမို႔ ထမင္းမိန္ေအာင္လို႔ အဆင္ေျပေအာင္ရွာ ၾကံျပီးခ်က္ရတာလဲ ဝါသနာတစ္ခုလို ျဖစ္ေနခဲ႔ပါတယ္။

မာမာ႔ရဲ႕ ထံုးစံအတိုင္း ၾကိဳက္ျပီဆိုရင္ ႏွစ္ခါထပ္ထပ္ျပီး ခ်က္တာအက်င္႔ျဖစ္လို႔ေနပါတယ္ ဒီေန႔ေၾကာ္တဲ႔ အထဲမွာ အငံထပ္မထဲ႔ထားပါဘူး မက်ီးေပါင္းက အငံပါျပီးသားမို႔ပါ ငပိခ်က္ မဟုတ္ဘဲေၾကာ္တာမို႔ အငံေရွာ႔ထားပါတယ္။
မက်ီးေပါင္းေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ၾကည္႔ရေအာင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မက်ီးေပါင္း - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုးေမာက္ေမာက္
  • မညက္တညက္က်ိတ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတလံုး
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တဥ
  • ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္းေလးဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ငရုတ္သီးစိမ္း -ႏွစ္သက္သေလာက္
ေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  • ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႔အရင္ဆံုးထဲ႔ျပီး ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္းသြားေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီႏြမ္းသြားရင္ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ကို ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • မက်ီးရြက္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • ျပီးလွ်င္ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး ဆီျပန္တဲ႔ထိေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ဆီျပန္သြားပါက ငရုတ္သီးစိမ္းထဲ႔ေမႊေပးျပီး မီးပိတ္ေပးျပီးရင္ မက်ီးရြက္ေပါင္းေၾကာ္ေလးရပါျပီ။

Monday, 8 July 2013

သပြတ္သီးေၾကာ္ခ်က္ ခ်ဳိခ်ဴိေမႊး

သပြတ္သီးေၾကာ္ခ်က္

အိမ္မွာစိုက္ထားတဲ႔အပင္ကသီးတဲ႔သပြတ္သီးေလးပါ ခဝဲသီးထက္ေတာင္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္ သူကအခြံမၾကမ္းပါဘူး ခဝဲသီးကအခြံၾကမ္းပါတယ္ သပြတ္သီးရဲ႔အခြံကႏူးညံ႔လြန္းပါတယ္ ခ်ဳိတာလဲ ခဝဲသီးထက္ပိုျပီးခ်ဳိပါတယ္ အပင္ကေန လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလး ခူးျပီးခ်က္ထားလို႔ ပိုျပီးေတာင္ခ်ဳိလို႔ေန ပါေသးတယ္ တစ္လံုးထဲ ခ်က္တာမို႔ နဲေတာ႔နဲေနပါတယ္ ခ်က္နည္ေလးကေတာ႔ ခဝဲသီးေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္သလိုေလးဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္။

အိမ္မွာစိုက္ထားတဲ႔ သပြတ္ပင္ကအပြင္႔ေလးပါ             c

သပြတ္သီး


သပြတ္သီးကိုအမွီးျဖတ္ေခါင္းျဖတ္ျပီး ထက္ျခမ္းခြဲကာ
ခပ္ေစာင္းေစင္းေလးေတြလွီးေပးပါ
ေၾကာ္ခ်က္ခ်က္ဖို႔ျပင္ပါမယ္

  • ခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီးထားေသာ သပြတ္သီး -တလံုး
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ငါးပံုတပံု
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - ဆယ္ေကာင္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
ေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  • အိုးတလံုးထဲ ဆီထည့္ပါ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမွဳန္႔အရင္ထဲ႔ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ထဲ႔ျပီးေမႊးသြားေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏြကမ္းသြားပါက သပြတ္သီး ပုဇြန္ေျခာက္ ဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔တို႔ကိုထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • သပြတ္သီး နဲနဲႏြမ္းသြားပါကေရ အနည္းငယ္ ထဲ႔ျပီးခ်က္ေပးပါ
  • ေရခမ္းသြားရင္ သပြတ္သီးေၾကာ္ခ်က္ေလးရပါျပီ။

Saturday, 6 July 2013

မက်ည္းရြက္ေပါင္း ငါးပိခ်က္ခ်ဥ္ငံစပ္





ဒီေန႔ခ်က္ျဖစ္တဲ႔ မန္က်ည္းရြက္ငါးပိခ်က္ေလးပါ ရာသီဥတု ေအးေနတာမို႔ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးေတြကိုခံတြင္းေတြ႔ေနမိပါတယ္ မက်ည္းရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္မရွိလို႔ မန္က်ည္းေပါင္းထုတ္ေလးနဲ႔ ခ်က္ထားတာပါ ခ်ဥ္ငံစပ္မို႔ ထမင္းကေတာ႔ အရမ္းကိုမိန္ေစမွာပါ
မက်ည္းေပါင္းက အငံပါျပီးသားမို႔ မာမာအငံေရွာ႔ျပီး ခ်က္ထားသလို အရည္ေလးဆမ္းျပီး စားခ်င္တာမို႔ အရည္ေလးစပ္က်င္းနဲ႔ ခ်က္ထားပါတယ္။

ပါဝင္ရမွာေလးေတြကေတာ႔
  • မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔လံုးျခမ္းခြဲ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ေပါင္းျပီးသားမန္က်ည္းရြက္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုး
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  • ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္ထဲ႔ပါ
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ျပင္ဆင္ပံု

  • ဆီပူပူမွာၾကက္သြန္နီကို အရင္ႏြမ္းသြားေအာင္ထဲ႔ေၾကာ္ပါ
  •  ၾကက္သြန္နီႏြမ္းသြားပါက ငရုတ္သီးမွဳန္႔ကို ေမႊးသြားေအာင္ထဲ႔ဆီသတ္ပါ
  •  ငရုတ္သီးေမႊးသြားပါက မက်ည္းေပါင္းကို ထဲ႔ေမႊေပးပါ ျပီးလွ်င္ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ ငံျပာရည္ႏွင္႔အရသာမွဳန္႔တို႔ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ 
  • အားလံုးသမသြားပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ပထမတစ္ရည္ ခမ္းသြားပါက ေနာက္တစ္ရည္ထပ္ထဲ႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ ျပီးလွ်င္ငရုတ္သီးစိမ္းထဲ႔ေမႊေပးပါ 
  • အရည္မ်ားမ်ားႏွင္႔ ႀကိဳက္ပါကေရမ်ားမ်ားနဲ႔ခ်ေပး အရည္နဲနဲႏွင္႔ၾကိဳက္ပါက ေရနဲနဲခ်န္ၿပီး ခ်က္ေပးၿပီးရင္ရပါျပီ 
  • ထမင္းမိန္ေစတဲ႔ မက်ည္းေပါင္းငါးပိခ်က္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးရပါျပီ။

Friday, 5 July 2013

ၾကက္ရင္ပံုသား ဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ေၾကာ္ အိအိေလး

ၾကက္ရင္ပံုသားဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ေၾကာ္


ၾကက္ရင္ပံုသားေလးကိုဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ႏွပ္ျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ ၾကက္သားထဲမွာၾကက္ရင္ပံုသားက အသား အမ်ားဆံုးေနရာပါ ဒါေပမဲ႔ေၾကာ္စားရင္ေတာ႔မာေၾကာေၾကာေနတဲ႔အသားပါ ဒါေၾကာင္႔မို႔ဒီေန႔ေတာ႔မာမာ တစ္မ်ဳိးေလးဆန္းျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ အေနေတာ္ေလးေတြတံုးျပီးဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔နယ္ကာတစ္ညႏွပ္ျပီးေၾကာ္ ထားလို႔ အိအိေလးနဲ႔စားေကာင္းသြားပါတယ္။

မာေၾကာေၾကာအရသာမဟုတ္ေတာ႔လို႔ စားရဝါးရတာအရသာေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းပါတယ္ ဒိန္ခ်ဥ္ အရသာေၾကာင္႔ေမႊးလဲေမႊးသြားပါတယ္ မာမာတို႔ေတြေၾကာ္စားၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္။

ၾကက္သားအရသာနယ္ပါမယ္
  • အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ားတံုးထားေသာၾကက္ရင္ပံုသား - 300g
  • ဆား  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (အားလံုးေရာနယ္ျပီးေရခဲေသတၱာထဲမွာတစ္ညႏွပ္ထားေပးပါ)
ေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  • မီးအေနေတာ္နဲ႔အပူေပးထားတဲ႔ဆီပူပူမွာ အရသာနယ္ထားေသာၾကက္သားတံုးေလးမ်ားကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ။
  • ဒိန္ခ်ဥ္နယ္ထားေသာေၾကာင္႔ ခနေလးနဲ႔အေရာင္ေျပာင္းသြားတတ္တဲ႔အတြက္ မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ။
  • အားလံုးအညိဳေရာင္ေျပာင္းသြားျပီဆိုရင္ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးျပီးရင္ၾကက္ရင္ပံုသားဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ေၾကာ္ မြမြေလးရပါျပီ။