Friday, 31 May 2013

ၾကက္သား ဖက္ထုတ္ေၾကာ္

ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေၾကာ္
ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေၾကာ္ေလးပါ အသားေတြခ်ည္းစားရတာ ခံတြင္းမေတြ႔လြန္းတာမို႔ အသီးအရြက္ ေလးလဲပါရေအာင္ မာမာ ဟိုေရာဒီေရာ ဖက္ထုတ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ အခြံေမႊးေမႊးၾကြတ္ၾကြတ္ေလး နဲ႔ဆိုေတာ႔စားရတာ အာရံုတစ္မ်ဳိးေျပာင္းသြားေစပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴအခ်ဥ္ေလးနဲ႔ အရမ္းကိုစားေကာင္းတဲ႔ ဖက္ထုတ္ေလးပါ ငါးနဲ႔ၾကက္သားကိုဘဲစားၾကတဲ႕ သူေတြအတြက္ ဟင္းခ်က္ရတာ ရွားပါးပါတယ္ ေန႔တိုင္းလဲ အသားဓါတ္ေလးရေအာင္ အသားပါေအာင္ ခ်က္ရတာမို႔ တစ္ခါတစ္ရံ ညီးေငြ႔သလိုေတာ႔ျဖစ္မိပါတယ္။

အဲဒီလိုရက္မ်ဳိးဆို မာမာ ဟိုေရာဒီေရာ စားေကာင္းေအာင္ရွာၾကံျပီး ခ်က္ဖို႕ျပင္ရပါတယ္ ဒီေန႔လဲ အသားေျပာင္တလင္းႀကီး မစားခ်င္တဲ႔ သူေတြအတြက္ ေရာတိေရာရာ စားေကာင္းစရာျဖစ္ေအာင္ ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေလးလုပ္ ျပီးေၾကာ္ေပးထားပါတယ္။

မာမာလုပ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္

ၾကက္သားဖက္ထုပ္ေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  • ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာၾကက္သား  - 100g 
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္မရွိတရွိ
  • အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မရွိတရွိ
  • ပဲပင္ေပါက္ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာက်ဴဆိုင္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုး
  • ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  • ေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ႏွမ္းဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း(ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာအားလံုးကိုေရာနယ္ေပးပါ)
  • ဖက္ထုတ္ရြက္ - ၁၅ရြက္ 
  • အစာအားလံုးကို ေရာျပီးနယ္ထားေပးပါမယ္

ဖက္ထုတ္ရြက္တစ္ရြက္ကို ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းမရွိတစ္ရွိထဲ႔ေပးပါ

အစာထဲ႔ထားေသာဖက္ထုတ္ရြက္ကို အနားေလးမ်ားအားေရစြတ္ျပီး
ေခါက္ေပးကာ ေခါက္ေပးထားတဲ႔ အနားေလးမ်ားကို ခက္ရင္းျဖင္႔လိုက္ဖိေပးပါ

ေၾကာ္႐န္အသင့္ျဖစ္ေသာ ၾကက္သားအစာသြပ္ ဖက္ထုတ္ေလးမ်ားပါ

ဆီလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခြဲေလာက္ကို မီးခပ္ျပင္းျပင္းႏွင္႔အပူေပးျပီး
ဆီပူလာပါကမီးရွိန္နဲနဲထပ္ေရွာ႔ကာ ဖက္ထုတ္ေလးမ်ားကိုထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
ေရႊဝါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ ဆီစစ္သြားပါက
ၾကက္သား ဖက္ထုတ္ေၾကာ္ေလးမ်ားရပါျပီ

Thursday, 30 May 2013

ကင္မ္ခ်ီ ေမႊးေမႊးေလး




အိမ္လုပ္ကင္မ္ခ်ီေလးပါ ထမင္းေၾကာ္ေလးနဲ႔ စားလို႔ရတဲ႔ကင္မ္ခ်ီမို႔ အရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္ အရင္တံုးကေတာ႔ ဆိုင္ကေနလုပ္ျပီး သားေလးေတြ ဝယ္ဝယ္စားျဖစ္ေပမဲ့ အခုေတာ႔ ကိုယ္႔ဘာသာကိုယ္ဘဲ လုပ္စားၾကည္႔မယ္ဆုိျပီး အလြယ္နည္းနဲ႔ရတဲ႔ နည္းေလးကို သံုးျပီးလုပ္ထားပါတယ္။

က်န္ခဲ႔တဲ႔ႏွစ္ရက္ေလာက္က ထဲ႔ထားတာမို႔ အနံ႔ေလးသင္းလာတာနဲ႔ ဒီေန႔ထုတ္ျပီး စားၾကည္႔တာ အရမ္းကိုေကာင္းလြန္းလို႔ေနတာမို႕ မာမာလုပ္တဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးပါမယ္။

လုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္ေပမဲ႔ ေတာ္ေတာ္ေလးကို စားလို႔ေကာင္းလို႔
ကင္မ္ခ်ီမျဖစ္ခင္ထဲက တစ္ဝက္ေလာက္ ကုန္သြားခဲ႔ၾကတဲ႔ နည္းေလးပါ

  1. မုန္႔ညွင္းျဖဴ တစ္ျခမ္းကို ဆားရည္သံုးနာရီေလာက္ စိမ္ေပးျပီးေရေစးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
  2. မံုလာဥနီၾကီးၾကီး ႏွစ္ဥကိုအေျမွာင္းေလးေတြ လွီးေပးျပီး ေရေစးကာေရစစ္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီးၾကီးတစ္ဥကိုေ ထာင္းေပးပါ
  4. ပုဇြန္ေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တဝက္သာသာကို မညက္တစ္ညက္ေထာင္းေပးပါ
  5. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းသာသာ ထဲ႔ေပးပါ
  6. အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထဲ႔ေပးပါ
  7. ဗီနီကာ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းေလာက္ထဲ႔ေပးပါ
  8. ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းေလာက္ထဲ႔ေပးပါ
  9. ၾကက္သြန္မိတ္ သံုးပင္ကို အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ
  10. ဇလံုတစ္လံုးထဲတြင္ အားလံုးကိုထဲ႔ျပီး လက္အိတ္စြတ္ကာ အားလံုကို ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါ
  11. အားလံုးကို နယ္ျပီးပါက ေလလံုေသာ ဘူးထဲထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားပါ
  12. ၃ရက္ေလာက္ေနရင္ စားလို႕ရပါျပီ။





Wednesday, 29 May 2013

ၾကက္သား ေကာ္ျပန္႔လိပ္

ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္
ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ေလးေၾကာ္ပါတယ္ ၾကက္သားထဲကမထြက္ႏိုင္တဲ႔ မာမာရဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္ေလးပါဘဲေနာ္
ဒီေန႔ေတာ႔ မိုးေအးေအးမွာ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ ပူပူေလးေၾကာ္စားရေအာင္ ေၾကာပါမယ္။

ျမန္ျမန္လုပ္ ျမန္ျမန္ေၾကာ္ေလးမို႔ ဓါတ္ပံုကို ေကာင္းေကာင္းမရိုက္ႏိုင္တာမို႕ မလွမပေလးေတြ ျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္ ဒါေပမဲ့ စားလို႕ေတာ့အေကာင္းသားပါ။

လိပ္ရတာလဲ လြယ္ျပီး စားလို႔လဲေကာင္းတဲ႔ ေကာ္ျပန္႔လိပ္လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္။

သားသတ္လြတ္ေလးလိပ္ရင္ေတာ႔ အသားအစား ေရစိမ္ထားတဲ႔ ပဲၾကာဇံရယ္ ပဲပင္ေပါက္ေလးရယ္ ထဲ႔လိုက္ရင္ သားသတ္လြတ္ ေကာ္ျပန္႔လိပ္ေလးရမွာပါ။


ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ဖို႔ ျပင္ပါမယ္
  1. ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသား - 150g
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  3. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  4. ပဲပင္ေပါက္ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  5. ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုး
  6. အေနေတာ္လွီးထားေသာ က်ဴဆိုင္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုး
  7. ႏွမ္းဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  8. ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာေဂၚဖီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုး (ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာထဲ႔ျပီး အားလံုးကိုေရာနယ္ေပးပါမယ္)

ေကာ္ျပန္႔ရြက္တစ္ရြက္ကို ကန္႔လန္႔ျဖတ္ခင္းျပီး
 ၾကက္သားနယ္ျပီးသားအစာကို ထဲ႔ေပးပါ


ေကာ္ျပန္႔ရြက္ကိုပထမ တစ္ေခါက္ခ်ဳိးျပီးလိပ္ေပးပါ
ေဘးႏွစ္ဖက္ကိုလဲ ေခါက္ေပးျပီး ဆက္တိုက္လိပ္ေပး သြားပါ ေဘးအနားမ်ားကို ေဖ်ာ္ထားေသာေကာ္ရည္ႏွင္႔သုပ္ေပးကာ ကပ္ေပးပါ


ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ အစိမ္းေလးမ်ားရပါျပီ


ဆီ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္တလံုးခြဲေလာက္ကို မီးအေနေတာ္ႏွင္႔
အပူေပးျပီးမွ ေကာ္ျပန္႔လိပ္မ်ားကို ေၾကာ္ေပးပါကာ
တခုလံုးေရႊဝါေရာင္သန္းရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါးထားပါ

ဆီစစ္သြားပါက ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ေလးမ်ားကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ

Friday, 24 May 2013

ငါးကင္ ေမႊးေမႊးေလး

ငါးကင္ေမႊးေမႊးေလး
မာမာတို႔ ကင္စားျဖစ္တဲ႔ ငါးကင္ေလးပါ အစကေတာ႔ ငပိရည္ေဖ်ာ္မယ္ဆိုျပီး ကင္တာပါ  ဆား နႏြင္း အရသာမွဳန္႔ေလးဘဲ နယ္ျပီးကင္ထားပါတယ္ ကင္ျပီးမွ အရမ္းေမႊးတာနဲ႔တစ္ေကာင္ကို ငပိရည္ေဖ်ာ္ျပီး တစ္ေကာင္ကို သံပုရာသီးေလးညွစ္ျပီး ထမင္းပူပူေလးနဲ႔စားၾကပါတယ္ ေမႊးလဲေမႊး ခ်ဳိလဲခ်ဳိမို႔ကင္ရ က်ဳိးေလးေတာ႔နပ္သြားခဲ႔ပါတယ္။

မီးေသြးမီးဖိုမရွိတဲ႔အတြက္ က်န္ဖန္ျပီး ကင္ရတဲ႔ငါးကင္ေလးပါ ျမန္မာျပည္မွာလို ငါးကိုဒုတ္ေလးလွဳိျပီး ကင္စားရတာကေတာ႔ ပိုျပီးေမႊးမွာပါ အခုကေတာ႔ ျဖစ္သလိုကင္ရတဲ႔ ငါးကင္ေလးပါ။

ငါးကင္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  • ဗိုက္ခြဲျပီးသန္႔စင္ကာေရစင္ေအာင္ေဆးကာ အရသာဝင္ေအာင္မႊန္းေပးထားေသာငါး - တေကာင္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ငါးပံုတပံု
  • သံပုရာသီး - တျခမ္း (အားလံုးတို႔ကိုေရာျပီးငါးကိုဆုပ္ဆုပ္ျပီးနယ္ေပးထားပါ)
  • Aluminium Foil ႏွင္႔ ငါးကိုထုတ္ေပးျပီးoven ထဲမွာထဲ႔ျပီး ဖုတ္ေပးပါ

မီးအား ႏွစ္ရာ႔ငါးဆယ္ဒီဂရီႏွင္႔ ဆယ္႔ငါးမိနစ္ေလာက္ၾကိဳျပီး ဖြင္႔ထားေသာ
oven ထဲမွာ ႏွစ္ဆယ္႔ ငါးမိနစ္ေလာက္ဖုတ္ေပးျပီးရင္ရပါျပီ

ေမႊးပ်ံ႔သင္႔ရနံ႔ေကာင္းတဲ႔ ငါးကင္ေလးရပါျပီ စားတဲ႔အခါ အရိုးထြင္ျပီးသား
အဆင္သင္႔စားလို႔ရေအာင္ အရိုးေလးေတြထြင္ေပးထားပါတယ္

က်န္တဲ႔တစ္ေကာင္ကို ငပိရည္ေဖ်ာ္ထားတာေလးပါ

Monday, 20 May 2013

ပုဇြန္ ဝမ္တုန္ေၾကာ္

ပုဇြန္ ဝမ္တုန္ေၾကာ္
မာမာတစ္ေယာက္ ဘေလာ႔ေလးကေန တစ္ခါတစ္ခါ မအားတာေၾကာင္႔ ေပ်ာက္ေပ်က္သြားခဲ႔ပါတယ္ ဘေလာ႔လာလည္တဲ႔မိတ္ေဆြေတြကို အားနာမိပါရဲ႕ အိမ္ရဲ႕ေဝယာဝစၥေတြေၾကာင္႔ တစ္ခါတစ္ခါ ဟင္းေတြခ်က္ျဖစ္ေပမဲ႔ မတင္ျဖစ္ခဲ႔တာမ်ားေနခဲ႔ပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာ႔ရဲ႕ခ်က္နည္းအတိုင္း အိမ္ရွင္မေတြ လြယ္လြယ္နဲ႔ခ်က္လို႔ရျပီး ျမန္ျမန္က်က္တဲ႔ ဟင္းေလးတစ္မ်ဳိးကို ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ခ်က္နည္းရိုးေပမဲ႔ စားလို႔ေကာင္းျပီး လက္ဖက္ရည္ေလးနဲ႔ဘဲ ေသာက္ေသာက္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ဘဲစားစား ဒီအတိုင္းေလးဘဲ သံုးေဆာင္သံုးေဆာင္ အခ်ဳိရည္ေလးနဲ႔ဘဲတြဲတြဲ ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ေလးနဲ႔ဘဲ တြဲဖက္အံုးေပါ႔ေနာ္ စားေကာင္းတဲ႔ ပုဇြန္ဝမ္တုန္ေၾကာ္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးလိုပ္ပါတယ္။

ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္



  1. ပုဇြန္ 500g ကို ေခါင္း အမီွး အခြံေတြခြ်တ္ျပီး ေၾကာမွခြဲကာ အမဲေၾကာင္းေလးထုတ္ေပးပါ 
  2. ပုဇြန္ပန္းကန္ထဲသို႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္မရွိထဲ႔ပါ
  3. အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ေလာက္ထဲ႔ပါ အားလံုးကိုေရာနယ္ျပီးဆယ္မိနစ္ေလာက္ အရသာဝင္ေအာင္ ႏွပ္ထားေပးပါတယ္
  4. ဝမ္တုန္ရြက္တရြက္ကို ပုဇြန္တေကာင္ႏူံးနဲ႔ထဲ႔ျပီး ထုပ္ေပးပါ


ႏွစ္သက္သည္႔ပံုစံေလးမ်ား ထုပ္ေပးရင္ရပါတယ္


ဆီ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္တစ္လံုးခြဲေလာက္ကို မီးအေနေတာာ္ႏွင္႔အပူေပးျပီးဆီပူလာေအာင္တည္ေပးပါ ဆီပူလာပါက မီးရွိန္ကိုနဲနဲထပ္ေလ်ွာ႔ျပီးမွ ဝမ္တုန္ထုတ္ေလးမ်ားကို တစ္ခုျခင္းထဲ႔ျပီးေၾကာ္ေပးပါ တစ္ဖက္အေရာင္နဲနဲေျပာင္းလာရင္တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးပါ မၾကာမၾကာ အထက္ေအာက္လွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးေရႊဝါေရာင္သန္းလာရင္ရပါျပီ ေၾကာ္တဲ႔အခါမွာ မီးရွိန္မျပင္းေအာင္ သတိထားျပီးေၾကာ္ေပးရပါတယ္ မီးရွိန္ျပင္းလြန္းရင္ အထဲကပုဇြန္မက်က္ဘဲ အျပင္ခြံေတြဘဲ ျမန္ျမန္က်က္သြားတတ္ပါတယ္။


ေရႊဝါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးေပးျပီးရင္ ပုဇြန္ဝမ္တုန္ေၾကာ္ေလးေတြရပါျပီ

Wednesday, 15 May 2013

ခ်ဥ္ေပါင္အျဖဴ မ်ွစ္ေၾကာ္ ခ်ဥ္ငံစပ္


မာမာ႔အိမ္က တစ္ပင္ထဲေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴပင္ေလးပါ မၾကာမၾကာစားရပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာ ပုဇြန္ေျခာက္ အေကာင္လိုက္ေလးနဲ႔ ေၾကာ္ထားပါတယ္ အေမမ်ားေန႔သြားရင္း ခ်ဳိးလာတဲ႔ မ်ွစ္ေလးနဲ႔ေၾကာ္လိုက္တာပါ။

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တို႔ ငပိခ်က္တို႔ဆိုရင္ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႕ပါးစပ္က ခံတြင္းေတြ႔တတ္တာမို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာတို႔ေတြ ထမင္းစားလို႔ မိန္အံုးမွာပါ ေၾကာ္နည္းေလးကေတာ႔ အရင္ေၾကာ္ေနၾက ပံုစံအတိုင္းပါဘဲ ပုဇြန္အစိုမရွိလို႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေတြနဲ႔ဘဲ ေၾကာ္လိုက္ပါေပမဲ့ အရသာကေတာ႔ အတူတူပါဘဲ႐ွင္။

မၾကာမၾကာစားရတဲ႔ တစ္ပင္ထဲေသာခ်ဥ္ေပါင္ပင္
ခူးေလအရြက္ေတြထြက္ေလပါဘဲ


 ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ရန္ျပင္ပါမယ္

  1. ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ - အေနေတာ္ ဇကာတလံုး
  2. မွ်စ္ - တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုး
  3. ပုဇြန္ေျခာက္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုး
  4. ခပ္ပါးပါးလီွးထားေသာၾကက္သြန္နီ - တလံုး
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးမႊာ
  6. ငရုတ္သီးစိမ္း - သံုးေတာင္႔
  7. ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  8. ပုဇြန္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  9. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  10. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  11. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တဝက္



ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္

  1. မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ ဆီကိုအပူေပးပါ 
  2. ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္နီကို တမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  3. ၾကက္သြန္နီနဲနဲႏြမ္းပါက ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ထဲ႔ေၾကာ္ပါ
  4. ငရုတ္သီးနံ႔သင္းလာပါက ပုဇြန္ငပိကိုထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  5. ပုဇြန္ငပိနံ႔သင္းလာပါက ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ထဲ႔ျပီးႏြမ္းတဲ႔ထိေမႊေပးပါ
  6. ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ႏြမ္းလာပါက ပုဇြန္ေျခာက္ႏွင္႔မွ်စ္ကို ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  7. ငံျပရည္ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  8. ေနာက္ဆံုးမွ ငရုတ္သီးစိမ္းကိုခ်ဳိးျပီး ထဲ႔ေမႊကာၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါ
  9. တမိနစ္ေလာက္ ထပ္ေမႊေပးျပီးရင္ရပါျပီ

မ်ွစ္ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ

Tuesday, 14 May 2013

သျပဳသီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္း

သျပဳသီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္း

သျပဳသီးခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို စားဖူးသူတိုင္းက စြဲမက္ၾကပါတယ္ မာမာလဲရွားရွား ပါးပါးေလးရလာလို႔ တန္ဖိုးထားျပီး ခ်က္လိုက္တဲ႔ဟင္းေလးပါ ငါးခူ ငါးရံ႕နဲ႔ခ်က္ရင္ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္ ဒီမွာကေတာ႔ ငါးခူ ငါးရံ႕ ရွိေပမဲ႔ တခါတစ္ေလမွ ရတတ္တဲ႔ငါးမို႔ မာမာ႔အိမ္မွာ မရွိတာကမ်ားပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ ရွိတဲ႔ငါးေလးနဲ႔ဘဲ မာမာခ်က္ထားပါတယ္။

သျပဳသီးက အခ်ဥ္နဲနဲစူးတာေၾကာင္႔ ပုဇြန္ငပိနဲ႔အခ်ဥ္ကို ထိမ္းလို႔ရသလို ငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ လဲခ်က္လို႔ရပါတယ္ မြန္ျပည္နယ္မွာ မၾကာခနစားတတ္တဲ့ ဟင္းေလးမို႕ မာမာခ်က္တဲ့ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။


သျပဳသီး


သျပဳသီးတလံုးကို ထက္ျခမ္းခြဲျပီး အဖတ္ေလးမ်ားရေအာင္ထြင္လိုက္ပါ အထဲမွဝတ္ဆံလို
ေပ်ာ႔ေလးေတြဖယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ျပဳပ္ပါ




ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ပါမယ္

  1. ျပဳပ္ထားေသာသျပဳသီးကို ေရငွဲ႕ျပီး အေအးခံကာ ေရကို ခပ္ဖြဖြညွစ္ျပီး အဖတ္ေလးမ်ားရေအာင္ မႊေပးပါ
  2. ျပဳပ္ထားေသာ ငါးအသားကို အ႐ိုးထြင္ျပီး ထည့္ေပးပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴသံုးမႊာ ၾကက္သြန္နီတျခမ္းတို႔ကို ငရုတ္သီးလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္ ႏွင္႔ေရာေထာင္းေပးပါ
  4. ဆီ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းသာသာေလာက္ ထဲ႔ေပးပါ 
  5. ပုဇြန္ငပိ ထမင္းစားဇြန္တဇြန္း (သို႕)ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲထဲ႔ေပးပါ
  6. အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထဲ႔ေပးပါ
  7. အားလံုးကိုေရာနယ္ျပီး ေရအနည္းငယ္ထဲ႔ကာ လံုးမိေအာင္တည္ေပးပါ


ခ်ဥ္ရည္ဟင္း လံုးမိသြားပါက ေရ တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္လံုးတလံုးခြဲထဲ႔ျပီး
ပြက္ပြက္ ဆူေအာင္တည္ေပးပါ ဟင္းေရဆူလာတာနဲ႕အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ
စားပြဲျပင္ႏိူင္ပါျပီ


ထမင္းမိန္ေစတဲ႔ ခ်ဥ္ျဖံဳ႔ျဖဳ႔ံ သျပဳသီးခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးရပါျပီ

သဘာဝ ငါးေပါင္းေမႊးေမႊးေလး


မာမာ မေန႔ကေပါင္းထားတဲ႔ ငါးေပါင္းေလးပါ  မာမာဟင္းခ်က္ရင္ သဘာဝပစၥည္းေတြနဲ႔ ခ်က္တာမ်ားပါတယ္ ေထြေထြထူးထူး ဆန္းဆန္းျပားျပားေတြ ထဲ႔ျပီးခ်က္ရင္ မာမာ႔မိသားစု မၾကိဳက္သလို မာမာကိုယ္တိုင္လဲ မၾကိဳက္လို႔ပါ။

ငါးေပါင္းေလးကို သံမယိုသီးေလးနဲ႔ဘဲ ေပါင္းထားတာမို႕ တစ္ျခားအခ်ဥ္ေတြ ဘာမွထဲ႔ျပီး မသံုးထားတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔လဲ ညီညြတ္ေစပါတယ္ ေပါင္းတဲ႔အခါမွာလဲ ေပါင္းအိုးမသံုးဘဲရိုးရိုး အိုးေလးနဲ႔ ဘဲေပါင္းပါတယ္ ေပါင္းခ်ိန္ေလး ၾကာတာကလြဲလို႔ အရိုးႏူးတာအတူတူပါဘဲ ဒါေၾကာင့္မို႕ မာမာ ငါးေပါင္းတဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ငါးေပါင္းေလးေပါင္းဖို႔ျပင္ပါမယ္

  1. အေၾကးခြံဖယ္ သန္႔ရွင္းေပးကာ အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ထားေသာ ငါး - 500g 
  2. သံမယိုသီး - ႏွစ္လံုး(အရည္ဘဲယူပါမယ္)
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  4. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  5. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုတို႔ကို ငါးထဲသို႔ထဲ႔ကာ ဆုတ္ဆုတ္ျပီးနယ္ေပးပါ

စပါးလင္ရြက္မ်ားကို အိုးေအာက္ေျခတြင္ခင္းေပးပါ


စပါးလင္ရြက္ခံထားေသာ အိုးထဲသို႔ အရသာနယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို စီထဲ႔ေပးပါမယ္

ပထမဆံုးငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီးျပဳပ္ေပးပါ ပထမရည္ခမ္းရင္
ေနာက္ထပ္ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထဲ႔ျပီးတည္ေပးပါ  ေရ ငါးခါေလာက္ခမ္းရင္ရပါျပီ
လက္က်န္ေရအနည္းငယ္ခ်န္ျပီး စပါးလင္ရြက္မ်ား ဖယ္ေပးကာ မီးခနပိတ္ေပးထားပါ


ငါးေပါင္းထဲထဲ႔ဖို႔ ျပင္ပါမယ္

  1. ေလးစိတ္ စိတ္ထားေသာခရမ္းခ်ဥ္သီး - 300g
  2. ေလးစိတ္ စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - 200g
  3. ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း  တဇြန္း
  4. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တဝက္
အရင္ဆံုး ဆီပူေအာင္တည္ေပးပါ ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္နီကိုအရင္ မိနစ္ဝက္ေလာက္ထဲ႔ျပီး ငရုတ္သီးမွဳန္႔ထဲ႔ျပီးဆီသတ္ေပးပါ ငရုတ္သီးနံ႔သင္းလာပါက ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲ႔ျပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ေမႊေပးပါ


ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆီသတ္ျပီးပါက ငါးအိုးထဲသို႔ေျပာင္းျပီး
 ငါးအိုးထဲတြင္က်န္ေနေသာ လက္က်န္ေရခမ္းျပီးဆီျပန္ေအာင္ေအာင္တည္ပါ
 အေပါ႔အငံအတြက္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ႏွင္႔ရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
တဝက္မရွိတရွိထဲ႔ေပးပါ

ေရခမ္းျပီးဆီျပန္လွ်င္ ငါးေပါင္းအရိုးႏူးေလးရပါျပီ

Monday, 13 May 2013

ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ဇီးျဖဴသီးေထာင္း

ဇီးျဖဴသီးေထာင္း
ဇီးျဖဴဖန္ခါးဆို ငံုထားခ်င္သတဲ႔သူ႔ရဲ႔စကား ဆိုတဲ႔အတိုင္း ဇီးျဖဴသီးရဲ႔အရသာကို မာမာအရမ္းႏွစ္သက္ပါတယ္
မစားရတာလဲၾကာေနျပီမို႔ မေန႔ကအေမမ်ားေန႔သြားရင္း ပန္းျခံထဲမွာေတြ႔တာနဲ႔ေကာက္လာျပီး ဒီေန႔ေတာ႔ေထာင္းလိုက္ပါတယ္ ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ျမန္မာခံတြင္းအၾကိဳက္ေလးမို႔ အားလံုးလဲႏွစ္သက္ၾက မယ္ထင္ပါတယ္။
ဇီးျဖဴသီးက ျမန္မာႏိုင္ငံမွာအရမ္းေပါပါတယ္ သူ႔ရာသီခ်ိန္ေပၚလာျပီဆိုရင္ မာမာတို႔ေနလွန္းျပီး တစ္ႏွစ္စာေလွာင္တတ္ပါတယ္ အေျခာက္လွမ္းျပီးသားကိုဝက္သား ၾကက္သားတို႔နဲ႔ခ်က္ရင္လဲစားလို႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္ ဇီးျဖဴသီးရွိရင္ေျမြမလာဘူးဆိုတဲ႔အတြက္ အိမ္ျခံေတြထဲမွာ လိုက္ပက္ထားတတ္သလို စပါးရိတ္ခ်ိန္ေတြမွာ လယ္ထဲမွာေျမြအႏၱရာယ္ကင္းေအာင္ ဇီးျဖဴမ်ားပက္ျပီးမွ စပါးရိတ္သိမ္းတဲ႔အေလ႔ အထေတြလဲရွိခဲ႔ဘူးပါတယ္။ ဒီမွာေတာ႔ရွားရွားပါးပါးေတြ႔ရခဲတဲ႔အသီးမို႔ ရလာတဲ႔အသီးေလးေတြကိုျပဳဳပ္ျပီး မာမာေထာင္းထားပါတယ္ ။
ေထာင္းရတာလဲလြယ္ပါတယ္ မာမာကၾကာၾကာထားစားလို႔ရေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးထဲ႔ျပီးမေထာင္း ထားပါဘူး ၾကက္သြန္ျဖဴမပါေပမဲ႔လဲ အရသာက ျပီးျပည္႔စံုပါတယ္။
ေထာင္းၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္
ဇီးျဖဴသီးေလးမေထာင္းခင္ အလံုးလိုက္ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး မႏူးတစ္ႏူးေလးျပဳပ္ေပးပါ

ဇီးျဖဴးသီး၁၅လံုးကို ငရုတ္သီးေတာင္႔သံုးေတာင္႔ ပုဇြန္ေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးနဲ႔ ေထာင္းပါမယ္
  1. ျပဳပ္ထားေသာဇီးျဖဴသီးကိုေရစစ္ျပီးထက္ျခမ္းခြဲကာအေစ႔ထုတ္ျပီးဖယ္ေပးပါ။
  2. ငရုတ္သီးစိမ္းကိုမီးေအးေအးႏွင္႔ခနေလွာ္ေပးပါ။
  3. ငရုတ္ဆံုထဲသို႔ ငရုတ္သီးေလွာ္ ပုဇြန္ေျခာက္ႏွင္႔ဇီးျဖဴသီးကိုဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္ထဲ႔ျပီး မညက္တစ္ညက္ေထာင္းေပးျပီးရင္ရပါျပီ။

လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔မံုလာပင္ခ်ဥ္ရည္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ၾကက္ဟင္းခါးညြန္႔ျပဳပ္ႏွင္႔ဇီးျဖဴသီးေထာင္းေလးပါ

Thursday, 9 May 2013

ၾကက္သားကုန္းေဘာင္ အခ်ဳိေၾကာ္

ၾကက္သားကုန္းေဘာင္အခ်ဳိေၾကာ္
ဒီေန႔ခ်က္ျဖစ္တဲ႔ ၾကက္သားကုန္းေဘာင္အခ်ဳိေၾကာ္ေလးပါ အစပ္မစားသူတို႔အတြက္အဆင္ေျပေစမဲ႔ အခ်ဳိေၾကာ္ေလးမို႔ ခ်က္ရတာျမန္သလိုစားရတာလဲအရသာရွိပါတယ္ ေၾကာ္ရခ်က္ရတာလဲျမန္တာမို႔ ထမင္းဗူးနဲ႔အလုပ္သြားသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပစြာစားႏိုင္ျပီးခ်က္ရလဲျမန္တဲ႔ဟင္းတစ္မယ္ပါ။
ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္

ၾကက္သားကုန္းေဘာင္အခ်ဳိေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  1. ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာၾကက္ေပါင္ - ႏွစ္ေခ်ာင္း
  2. အကြင္းလိုက္လွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္လံုး
  3. မံုလာဥနီ - တစ္ဥ
  4. ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထားေသာမုန္ညွင္းျဖဴ - သံုးဖတ္
  5. ဓါးျပားရိုက္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ

ေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  1. ဆီ -ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းကိုမီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားတဲ႔ဆီပူမွာပူလာေအာင္တည္ေပးပါ
  2. ၾကက္သားကို ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းတို႔ႏွင္႔အတူထဲ႔ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါမယ္
  3.  မံုလာဥနီႏွင္႔ၾကက္သြန္နီတို႔ကိုထဲ႔ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါမယ္
  4. ျပီးမွ မုန္႔ညွင္းျဖဴကိုထဲ႔ျပီးမိနစ္ဝက္ေလာက္ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါတယ္
  5. ေနာက္ဆံုးမွပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းခြဲ ထဲ႔ျပီးေမႊေပးပါမယ္

အားလံုးသမသြားပါက ၾကက္သားကုန္းေဘာင္အခ်ဳိေၾကာ္ေလးရပါျပီ

ၾကက္သားကုန္းေဘာင္အခ်ဳိေၾကာ္