Sunday, 31 March 2013

လ်ွာဂြ်န္းျပန္ ငရုတ္သီးစိမ္း ပုဇြန္အစပ္ခ်က္

ငရုတ္သီးစိမ္း ပုဇြန္ခ်က္
ဒီေန႔ခ်က္ျဖစ္တဲ႔ ဟင္းေလးပါ အရသာစပ္စပ္ေလးစားခ်င္တာနဲ႔ ျခံထဲဆင္းျပီး ငရုတ္သီးေလးခူးကာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလး ခ်က္ထားပါတယ္ ခ်က္ေနကထဲက ေမႊးလာတာမို႕ ထမင္းဆာေစတဲ႔ ဟင္းေလးဆိုလဲ မမွားပါဘူး။

ဆီနဲနဲ အရည္မ်ားမ်ားေလးနဲ႔ ခ်က္ထားလို႔ စားလို႔လဲ အရမ္းေကာင္းတာမို႕ မာမာတို႔ျခံထြက္ ငရုတ္သီးစိမ္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးနဲ႔ ပုဇြန္ဟင္းစပ္စပ္ ခ်က္နည္းေလယ မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္။
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက

  • အခြံခြာျပီးေၾကာမွ ခြဲကာအမဲေၾကာင္းထုတ္ျပီး သန္႔စင္ထားေသာပုဇြန္ထုတ္ - 250 g
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - အစပ္ၾကိဳက္သေလာက္ထဲ႔ႏိုင္ပါတယ္
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - တျခမ္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ငါးပံုတပံု
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေျခာက္ပံုတပံု
မာမာ႔ျခံထဲကငရုတ္ပင္ေလးပါ


ပုဇြန္ငရုတ္သီးစိမ္းခ်က္ဖို႔ျပင္ေပးပါတယ္


ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင္႔ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီးေပးျပီး ပုဇြန္ကိုလဲခပ္ရြယ္ရြယ္ေလးမ်ားတံုးေပးပါ


ဆီပူပူမွာနႏြင္းမွဳန္႔ကို အရင္ဆံုးထဲ႔ျပီး ၾကက္သြန္နီကိုႏြမ္းသြားေအာင္ အရင္ဆံုးေၾကာ္ေပးပါ ျပီးမွပုဇြန္ကိုထဲ႔ျပီးသံုးမိနစ္ေလာက္ လံုးမိသြားေအာင္ခ်က္ေပးပါ


ပုဇြန္လံုးမိသြားပါကငရုတ္သီးစိမ္း ငံျပာရည္ႏွင္႔ရသာမွဳန္႔တို႔ကိုထဲ႔ကာ
တမိနစ္ေလာက္ ခ်က္ေပးပါတယ္


ေနာက္ဆံုးမွေရလိုသေလာက္ထဲ႔ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ၅မိနစ္ေလာက္တည္ေပးပါ


ေရပြက္ပြက္ဆူျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ခ်ိန္ မီးပိတ္ေပးကာ
ရုတ္သီးစိမ္းပုဇြန္ခ်က္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလးႏွင့္ ထမင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

Friday, 29 March 2013

ဘဲေပါင္းၾကာဇံ ဆီခ်က္

ဘဲေပါင္းၾကာဇံ ဆီခ်က္
ဘဲေပါင္းၾကာဇံ ဆီခ်က္ေလး လုပ္စားျဖစ္ၾကပါတယ္ အဆင္႔ေလးေတြမ်ားေပမဲ႔ ကိုယ္႔ဘာသာကိုယ္လုပ္မွ စားလို႔ရတဲ႔အစာေလးမို႔ ဒီေန႔ေတာ႔နဲနဲ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ လုပ္ရပါတယ္ ဘဲသားကို တပြဲတစ္တံုးစာ အေနနဲ႔ရြယ္တူေလးေတြ ရေအာင္ခုတ္ျပီး အရသာနယ္ကာ နာရီဝက္ေလာက္ႏွပ္ျပီးမွ ေပါင္းထားကာ
ေပါင္းတဲ႔ေနရာမွာလဲ ဘဲသားအနံ႔ကို ေပ်ာက္ေစတဲ့ ခ်င္းမို႔ ခ်င္းမ်ားမ်ားနဲ႔ ေပါင္းထားပါတယ္။

ဘဲသားမေပါင္းခင္ ဆန္ၾကာဇံကို ေရေအးနဲ႔အရင္ဆံုး စိမ္ေပးထားပါတယ္  ဘဲသားေပါင္းေနတံုးမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အခြံခြာျပီး အေနေတာ္ေလးမ်ား လွီးေပးကာ ဆီခ်က္အရင္ဆံုးခ်က္ပါ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အေရာင္ဝါလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါတယ္။

ထိုဆီပူထဲမွာဘဲ မီးကိုပိတ္ေပးျပီး ႏွမ္းကိုထဲ႔ေၾကာ္ပါတယ္ ႏွမ္းထဲ႔ျပီးတာနဲ႔ ႏွမ္းမ်ားအရမ္းက်က္မသြားေစရန္ ဆီအိုးကိုမီးဖိုေပၚမွ ခ်ေပးရပါတယ္ ႏွမ္းေစ႔ေလးမ်ား နဲနဲအဝါေရာင္သန္းျပီး ေမႊးလာရင္ရပါျပီ။

ဘဲသားေပါင္းတဲ႔ေနရာမွာလဲ မာမာက ေပါင္းအိုးကိုမသံုးဘဲ ရိုးရိုးအဝက်ယ္အိုးထဲမွာ ေရခံျပီး ဘဲသားႏွင္႔ခ်င္းကို ေၾကြပန္းကန္ထဲထဲ႔ကာ ေပါင္းေပးပါတယ္ ေပါင္းခ်ိန္နဲနဲၾကာေပမဲ႔ စားရတာအရသာ ပိုေကာင္းပါတယ္။

မာမာလုပ္တဲ့ ဘဲေပါင္းဆီခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္


ဆီခ်က္လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေတြကို ျပင္ပါတယ္
ဆီခ်က္၇ပြဲစာအတြက္ပါ
  • ေရႏွစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားေသာဆန္ၾကာဇံ - 300 g
  • အေနေတာ္ တံုးထားေသာဘဲသား - ၇တံုး
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ခ်င္း - ႏွစ္လက္မ
  • အခြံခြာျပီးအေနေတာ္လွီးကာ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ ျပင္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္ဥ
  • ဆီ - တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • ႏွမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုး
  • အရသာမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
  • လွီးထားေသာၾကက္သြန္မိတ္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္တလံုး
  • ခပ္ပါးပါးလီွးျပီး အခ်ဥ္တည္ရန္ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္တလံုး
  • ငရုတ္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
ဘဲသားအရသာနယ္ရန္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
ငရုတ္သီးအခ်ဥ္တည္ရန္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း အေတာင္႔ၾကီးၾကီး - သံုးေတာင္႔
  • ဗီနီကာ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း( ဆီခ်က္မလုပ္ခင္ႏွစ္နာရီေလာက္က ငရုတ္သီးကိုလွီး ကာဗီနီကာႏွင္႔စိမ္ေပးထားပါ)


ေၾကြပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဘဲသားအရသာနယ္မ်ားႏွင္႔ ခ်င္းမ်ားထဲ႔ျပီး အိုးအဝက်ယ္တစ္လံုးထဲသို႔ ေရကိုဘဲသားပန္းကန္၏ေအာက္တြင္ ဘဲသားပန္းကန္ႏုတ္ခမ္းေအာက္ လက္သံုးလံုးေလာက္ခ်န္ျပီး ထဲ႔ကာ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တစ္နာရီေလာက္ေပါင္းေပးပါ

ေပါင္းေနစဥ္ အိုးထဲမွေရမ်ားနဲလာပါက ထပ္ျဖည္႔ျပီးေပါင္းေပးပါ ဘဲပါင္းပန္းကန္ထဲတြင္ အရည္မ်ား ထြက္လာပါလိမ္႔မယ္ ထိုအရည္မ်ားႏွင္႔ ဘဲသားကိုႏူးေစပါတယ္ (ေပါင္းတဲ႔ေနရာမွာေၾကြပန္းကန္မဟုတ္ဘဲ ဒန္ခြက္ စတီးခြက္ေလးမ်ားႏွင္႔လဲ ဘဲသားကိုထဲ႔ကာေပါင္းႏိုင္ပါတယ္)


ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေနေသာ အိုးထဲတြင္အေပါက္ ခပ္စိတ္စိတ္ပါေသာ ဇကာထဲသို႔ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို လိုသေလာက္ တစ္ပြဲစာထဲ႔ျပီး မိနစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ ျပဳပ္ေပးျပီး ေရစစ္၍ ပန္းကန္တစ္ခုထဲတြင္ထဲ႔ကာ ဘဲေပါင္း အသားတံုး ဘဲေပါင္းရည္ ႏွမ္းဆီခ်က္ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ၾကက္သြန္မိတ္ ရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ငံျပာရည္ အၾကည္ တို႔ကိုထဲ႔ျပီး ျပင္ေပးပါတယ္


ဆီခ်က္တပြဲစာအတြက္ ေရပူပူထဲတြင္ မိနစ္ဝက္ေလာက္ ထဲ႔ျပဳပ္ထားေသာ ဆန္ၾကာဇံကို ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အေသးတစ္လံုးစာကို ႏွမ္းဆီခ်က္ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ ငံျပာရည္အၾကည္ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဝက္သာ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္အနည္းငယ္ ၾကက္သြန္မိတ္အနည္းငယ္ ဘဲေပါင္းရည္ ထမင္းစားဇြန္းတဇြန္းသာသာ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုႏွင္႔ ဘဲေပါင္းတတံုး ထည္႔ေပးျပီးျပင္လိုက္ပါက ဘဲေပါင္း ဆီခ်က္ေလးရပါျပီ ၾကက္သြန္နီအခ်ဥ္ ငရုတ္သီးစိမ္းအခ်ဥ္တို႔ႏွင္႔ တြဲဖက္၍စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

Thursday, 28 March 2013

မံုလာပင္ေပါက္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း

မံုလာပင္ေပါက္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း

မာမာ႔ျခံထြက္ မံုလာပင္ေပါက္ေလးေတြပါ မိုးေလသာတံုးေလး စိုက္ထားတာမို႔ အခုေတာ႔ ဟင္းရည္တစ္ခြက္ ရေအာင္ႏူတ္ျပီး ခ်က္လိုက္ပါျပီ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းတို႔ရဲ႕သဘာဝ ငရုတ္သီးအေရာင္ေပါ႔ေပါ႔ ဆီနဲနဲေလးနဲ႔ဘဲ ခ်က္ထားတာမို႕ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  • ေရေဆးျပီးအေနေတာ္ လွီးျဖတ္ထားေသာ မံုလာပင္ေပါက္ - အေနေတာ္ဇကာ တလံုး
  • အခြံခြ်တ္ျပီးေၾကာမွခြဲကာ အမဲေၾကာင္းေလးထုတ္ထားေသာ ပုဇြန္ထုတ္ - ဆယ္ေကာင္
  • မက်ည္းသီးမွည့္ အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဝက္သာသာ
  • ငရုတ္သီးမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ - တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ဧ။္တဝက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ေရ - တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္းတလံုးခြဲ
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - သံုးေတာင္႔
  • ရွမ္းနံနံ - ဆယ္ရြက္
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္


 ျခံထဲက မံုလာပင္ေပါက္မ်ား


ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာ မံုလာပင္ေပါက္ မက်ည္းသီးအႏွစ္ ပုဇြန္အရသာနယ္ႏွင္႔ ငရုတ္သီးေထာင္း(ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ရွမ္းနံနံေလးဓါတ္ပံုရိုက္ဖို႔ေမ႔သြားခဲ႔ပါတယ္)


အားလံုးကို အိုးတလံုးထဲထည္႔ျပီး ဆီအနည္းငယ္ ထဲ႔ကာေရာ၍နယ္ေပးပါ
ျပီးလွ်င္ေရ အနည္းငယ္ထဲ႔ျပီး လံုးခ်က္ေလးခ်က္ေပးပါ အရြက္ႏွင့္အသားမ်ား လံုးမိသြားပါက ေရလိုသေလာက္ထဲ႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ


ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက မက်ည္းသီးအႏွစ္ရည္ထဲ႔ျပီး အေပါ႔အငံ
အခ်ဥ္အရသာမ်ားကို ျမည္းကာငရုတ္သီးစိမ္း ကိုထဲ႔ေပးျပီး
တမိနစ္ခြဲေလာက္ ဆူေအာင္တည္ေပးပါ


ေရ ပြက္ပြက္ဆူလာပါက ရွမ္းနံနံရြက္အုပ္ေပးကာ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္
ဆူေအာင္ဆက္တည္ေပးပါ


မံုလာပင္ေပါက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ

Tuesday, 26 March 2013

ဘဲသား ဆီက်န္ေရက်န္

ဘဲသားဆီက်န္ေရက်န္

မာမာ ဒီေန႔ ဘဲသားဟင္းေလးခ်က္ပါတယ္ စားခဲတဲ႔ အသားေတြထဲမွာပါေပမဲ႔ တစ္ခါတစ္ရံ စားခ်င္တာမို႔ ခ်က္လိုက္တာပါ ခ်က္နည္းေလးကရိုးရွင္းပါတယ္ အျခားအသားေတြခ်က္သလိုဘဲ လံုးခ်က္ေလးဘဲခ်က္ လိုက္တာပါ။

တစ္ခ်ဳိ႔က ဘဲသားခ်က္ရင္ၾကာတတ္လို႔ မခ်က္ခ်င္ၾကပါဘူး အဲလိုမၾကာေအာင္ ရွာလကာရည္ေလးထဲ႔ျပီး အရင္ဆံုးဆယ္မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားျပီးမွ ခ်က္ရင္ခနေလးနဲ႔ႏူးလြယ္ပါတယ္ ေနာက္ျပီးဘဲသားခ်က္ရင္ ဆီအမ်ားၾကီး ထဲ႔စရာမလိုပါဘူး ဘဲသားက ဆီေတြပါေနျပီးသားမို႔ ဟင္းလံုးတဲ႔အခါမွာမကပ္ေအာင္နဲနဲ ဘဲထဲ႔ဖို႔လိုပါတယ္။

ဘဲသားခ်က္ရင္မညွီရေအာင္ ခ်င္းမ်ားမ်ားေလး ထဲ႔ဖို႔ေတာ႔လိုပါတယ္ မဆလာၾကိဳက္တတ္ရင္လဲ မဆလာေလးအုပ္ျပီး ခ်က္တာအေကာင္းဆံုးပါ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုရင္ ဘဲသားရဲ႕အရသာကို လူတိုင္းမၾကိဳက္တဲ႔ အတြက္အနံ႔လံုေအာင္ အေမႊးနံ႔သာေတာ႔ထဲ႔ဖို႔ လိုပါတယ္ မာမာေတာ႔ဒီေန႔မဆလာေလးအုပ္ျပီးခ်က္သလို ဟင္းအႏွစ္ရေအာင္ ၾကက္သြန္ေတြခ်င္းေတြကို ငရုတ္ဆံုထဲ ထဲ႔မေထာင္းဘဲ ခပ္ေသးေသးေလးေတြလွီးျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဘဲ - တျခမ္း (ေလးဆယ္သားခန္႔)
  • အခြံခြာျပီး ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီၾကီးၾကီး - တလံုး
  • အခြံခြာျပီး ဓါးျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးမႊာ
  • အခြံခြာျပီး ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာ ခ်င္း - လက္တဆစ္သာသာ
  • ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
ဘဲသားအရသာနယ္ရန္
နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ


ဘဲသားဟင္းခ်က္ရန္ ဘဲသားကိုအရသာမ်ားနယ္ေပးျပီးႏွပ္ထားေပးပါတယ္

အိုးတစ္လံုးထဲမွာအားလံုးကိုေရာနယ္ျပီးဆီထဲ႔ျပီးေရ
လက္တစ္လံုးေလာက္ထဲ႔ကာ အရင္ဆံုးလံုးမိေအာင္ တည္ေပးပါတယ္
လံုးမိသြားျပီဆိုမွ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး ႏူးတဲ႔ထိတည္ေပးပါတယ္ ဘဲသားႏူးပါက
ဟင္းအႏွစ္ႏွင္႔ ဆီက်န္ေရက်န္ အေနေတာ္ေလးမွာ မဆလာအုပ္ေပးကာ မီးပိတ္ေပးပါ

မဆလာနံ႔သင္းပ်ံ႕တဲ႔ ဘဲသားဟင္းဆီက်န္ေရက်န္ဟင္း ရပါျပီ

Sunday, 24 March 2013

ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း ေမႊးေမႊးေလး

ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း

မာမာဒီေန႔ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းေလး ေပါင္းစားပါတယ္ မာမာ႔ဘေလာ႔လာတဲ႔ မိတ္ေဆြေတြရဲ႕ ေတာင္း ဆိုခ်က္ေၾကာင္႔ဘဲဆိုပါေတာ႔ေနာ္ အိမ္မွာ ေကာက္ညွင္းစားတာ မာမာတစ္ေယာက္ထဲမို႔ တစ္ခါတစ္ခါ ေပါင္းရတာေတာ္ေတာ္ေလး ပ်င္းေနမိတာအမွန္ပါ။

ဒီေန႔ေတာ႔စိတ္ထဲကလဲစားခ်င္ ဘေလာ႔လာမိတ္ေဆြေတြကလဲ ေတာင္းဆိုထားတာဆိုေတာ႔ ေရငတ္တုန္း ေရတြင္းထဲက်သြားခဲ႔တာမို႕ ေပါင္းလိုက္ပါျပီ မာမာတစ္ခုေျပာခ်င္တာက ေကာက္ညွင္းနဲ႔လုပ္တဲ႔မုန္႔ေတြက တစ္ခါတေလ ေကာက္ညွင္းဆန္အေပၚမူတည္ျပီး ေပါင္းတဲ့ အခ်ိန္ေလးေတြ ကြာျခားတတ္ပါတယ္ အခ်ိန္အတိုးအေလ်ွာ့ လုပ္ျပီး ေပါင္းေစခ်င္ပါတယ္။

 ဒီေန႔မာမာေပါင္းတဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္က ၁၅မိနစ္ေလာက္ဘဲေပါင္းရပါတယ္ အဲဒီအခ်ိန္အပိုင္းေလးမွာ အိုးကိုတစ္ခ်က္ဖြင္႔ျပီး ၾကည္႔ေစခ်င္ပါတယ္။

ေကာက္ညွင္းဆန္ေပ်ာ႔ျပီး ဆန္သားေပ်ာက္သြားရင္ေတာ႔ ရပါျပီ ဆန္သားမေပ်ာက္ေသးရင္ ေတာ႔ခနဆက္ ထားေပးေစခ်င္ပါတယ္ ျပီးမွ အုန္းႏို႔တစ္ခါထပ္ထဲ႔ျပီး အထက္ေအာက္နဲနဲေမႊေပးကာ မီးရွိန္လ်ွာ့ကာ
ဆက္ေပါင္းေပးေစခ်င္ပါတယ္။

အခုမာမာေပါင္းတဲ႔ ေကာက္ညွင္းေပါင္းက လူေလးေယာက္ေလာက္ ေကာင္းေကာင္းစားႏိူင္ပါတယ္ စားတဲ႔သူနဲရင္ေတာ႔ေလ်ွာ့႔ျပီး ေပါင္းေပးပါ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုေလ်ွာ့လိုက္ရင္ ပုဇြန္ကို လဲေလ်ွာ့ျပီး ေၾကာ္ရမယ္။

လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာဘဲ မာမာတို႔ေတြေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းေလး ေပါင္းၾကည္႔ၾကရေအာင္
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက

  • ေကာက္ညွင္းဆန္(အနည္းဆံုး၁၀နာရီေလာက္ေရစိမ္ေပးထားပါ) - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ ႏွစ္ဗူး
  • အခြံခြာျပီးေၾကာမွခြဲကာအမဲေၾကာင္းထုတ္ျပီးဓါးျပားရိုက္၍ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာပုဇြန္ထုတ္ၾကီးၾကီး - ငါးေကာင္
  • အေနေတာ္အုန္းသီး တစ္ျခမ္း - ျခစ္ေပးထားပါ
  • ျခစ္ထားေသာ အုန္းသီးဖတ္မ်ားကို ေရအနည္ငယ္ထဲ႔ကာ ညွစ္ထားေသာအုန္းႏို႔ဦးရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္ကန္လံုး တလံုးစာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု



ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း လုပ္ရန္ျပင္ဆင္ေပးထားပါတယ္

ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူမွေကာက္ညွင္းဆန္ေပါင္းအိုးထဲထည္႔ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ေပါင္းေပးပါတယ္ ဆယ္ငါးမိနစ္ျပည္႔ပါကဆန္သားမ်ားေပ်ာက္ျပီး ေကာက္ညွင္းဆန္အိလာပါက အုန္းႏို႔ရည္ကို ဖ်န္းေပးပါတယ္ အုန္းႏို႔ရည္ဖ်န္းျပီးပါက မီးရွိန္ကိုအလယ္ေလာက္ထိေရွာ႔ျပီး ေနာက္ထပ္ ၁၅မိနစ္ေလာက္ႏွပ္ေပးထားပါတယ္

ေကာက္ညွင္းေပါင္းေနစဥ္ ဆီကိုအိုးတစ္ခုတြင္ထဲ႔ကာမီးအလယ္အလတ္ေလာက္ႏွင္႔အပူေပးပါ ပူလာပါကႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာ ပုဇြန္ကိုထဲ႔ျပီး ေျခာက္လာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ ပုဇြန္ေျခာက္လာပါကအုန္းသီးဖတ္မ်ားထဲ႔ျပီးေမႊးျပီး အညိဳေရာင္ေဖ်ာ႔ေဖ်ာ႔သန္းလာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ

 ပုဇြန္အုန္းသီးေၾကာ္ေလးၾကြတ္ျပီးရြလာလွ်င္ရပါျပီ

 ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းေမႊးေမႊးေလးေပၚတြင္ပုဇြန္အုန္းသီးေၾကာ္ေလးျဖဴးျပီး စားသံုးလို႔ရပါျပီ

 ေမႊးေမႊးပ်႔ံပ်ံ႔ အိအိေထြးေနတဲ႔ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းေလးပါ

Saturday, 23 March 2013

ပုဇြန္ထုတ္ ဆီျပန္ဟင္း

ပုဇြန္ခ်ဥ္စပ္ဆီျပန္ဟင္း

ဒီတစ္ပါတ္ေတာ႔ မာမာပုဇြန္ဟင္းေလးေတြ ဘဲခ်က္မိေနမယ္ထင္ပါရဲ႕ ပုဇြန္ေတြဝယ္တာ မ်ားသြားခဲ႔လို႔ မေန႔က ပဲသီးနဲ႔ေရာျပီးေၾကာ္လိုက္တယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္ ငရုတ္သီးေလးရယ္နဲ႔ အစပ္ေလးခ်က္ပါမယ္။

ထမင္းနဲ႔နယ္စားရင္ အႏွစ္မ်ားမ်ားရေအာင္ ၾကက္သြန္နီ မ်ားမ်ားသံုးျပီး ခ်က္ထားတာမို႕ အႏွစ္ေလးနဲ႔ နယ္စားလိုက္ရင္ဘဲ ထမင္းမိန္ေစမဲ႔ ဟင္းေလးတစ္မယ္ျဖစ္ေစမွာပါ။

မာမာခ်က္တဲ့နည္းေလ မွ်ေ၀ခ်င္ပါတယ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အခြံခြာျပီးေၾကာမွခြဲကာ အမဲေၾကာင္း ထုတ္ထားေသာပုဇြန္ထုတ္ - သံုးဆယ္သား
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ႏွစ္ဆယ္သား
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တစ္ဆယ္႔ငါးက်ပ္သား
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုႏွစ္ပံု
  • ငရုတ္သီးအစိမ္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္


ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႔ရင္ဆံုးထဲ႔ျပီးမွ ၾကက္သြန္နီကိုထဲ႔ျပီးေၾကာ္ပါ
ၾကက္သြန္ ႏြမ္းလာပါက ငရုတ္သီးမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး တမိနစ္ခြဲေလာက္ဆီသတ္ေပးပါ ျပီးမွခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုထဲ႔ျပီး ေၾကတဲ႔ထိေမႊေပးျပီးခ်က္ေပးပါ


ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကသြားပါက အရသာနယ္ထားေသာ ပုဇြန္ကိုထဲ႔ျပီး
လံုးမိေအာင္အရင္ေမႊျပီး ငါးမိနစ္ေလာက္ခ်က္ေပးပါ ပုဇြန္မာလာမွ
ေရထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္းေလာက္ထဲ႔ျပီး ဆားထဲ႔ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ


ပုဇြန္အေကြးငါးအေႏြးမို႔ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ဆူျပီးရင္ ပုဇြန္ခ်ဥ္စပ္ခ်က္ေလးရပါျပီ


ထမင္းမိန္ေစမဲ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးပါ

Friday, 22 March 2013

ပုဇြန္ ပဲသီးေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး

ပုဇြန္ပဲသီးေၾကာ္ 
မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ မေရာက္တာၾကာျပီျဖစ္တဲ႔ မာမာ႔ရဲ႕ဘေလာ႔ေလးဆီ အလည္ေရာက္လာခဲ႔ျပန္ပါျပီ ဟင္းေတြခ်က္ျဖစ္ေပမဲ႔ ဓါတ္ပံုရိုက္ဖို႔ အခ်ိန္မရတဲ႔အတြက္ ဘေလာ႔ေလးဆီ မေရာက္ျဖစ္ခဲ႔တာရယ္ က်န္းမာေရးေၾကာင္႔ ဘေလာ႔ေလးကို ခနေမ႔ထားမိသလို ျဖစ္သြားခဲ႔ပါတယ္။

မာမာ႔ဘေလာ႔ဆီ လာလည္တဲ႔ မိတ္ေဆြရယ္ ဟင္းအသစ္မေတြ႔ဘဲ ျပန္ျပန္သြားရမယ္ထင္ပါရဲ႕ အဲဒီအတြက္ နားလည္ေပးၾကပါလို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္..ဒီေန႔ေတာ႔ ခ်က္နည္းေလးရိုးေပမဲ႔ ပဲသီးကြ်တ္ကြ်တ္ေလးနဲ႔ ထမင္းစားရေအာင္ မာမာပဲသီးေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ ျခံထြက္ေလးမို႔ လတ္ဆတ္သလို ခ်ဳိခ်ဳိႂကြတ္ႂကြတ္ေလးမို႔ ထမင္းမိန္မဲ႔ဟင္းေလးတစ္မယ္အတြက္ မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • အခြံခြ်တ္ျပီး ေၾကာမွအမဲေၾကာင္း ထုတ္ထားေသာပုဇြန္ထုတ္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ေဘဘီေျပာင္းဖူး - ငါးဖူး
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ မံုလာဥနီ - တဥ
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ  - တျခမ္း
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
  • ခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီးထားေသာ ပဲေတာင္႔ရွည္ - ဆယ္႔ငါးေတာင္႔
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုႏွစ္ပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဝက္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု



ပုဇြန္ ပဲသီးအႂကြတ္ေၾကာ္ရန္ ျပင္ေပးထားပါ



ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ၾကက္သြန္နီကို အရင္ဆံုးႏြမ္းသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ ျပီးမွပုဇြန္ကိုထဲ႔ျပီးႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေရာေၾကာ္ပါ
ပုဇြန္မ်ားေကြးျပီး မာသြားပါကပဲသီး မံုလာဥနီ ေျပာင္းဖူး
ဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔တို႔ကို တခါထဲထဲ႔ျပီးေၾကာ္ေပးပါ


အားလံုးေရာျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးျပီးရင္ရပါျပီ



ပုဇြန္ ပဲသီးေၾကာ္ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးရပါျပီ