Saturday, 16 February 2013

ၾကက္သားလံုး ထမင္းေပါင္း ပူပူေလး

ထမင္းေပါင္းပူပူေလး
မၾကာမၾကာခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ ထမင္းေပါင္းေလးပါ မာမာတို႔က ဝက္သားမစားတဲ႔အတြက္ ၾကက္သားေလးနဲ႔ဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္ ဝက္သားစားတဲ႔ သူေတြအတြက္ကေတာ႔ ဝက္ေခါက္ကင္ေလးနဲ႔ဆို အရမ္းေကာင္းမွာပါ မာမာကေတာ႔ ၾကက္သားကို ကင္မေနေတာ႔ဘဲ ဆီပူပူနဲ႔ေၾကာ္ျပီး ခ်က္လိုက္တဲ့ အိမ္လုပ္ထမင္းေပါင္းေလးပါ။

ကိုယ္႔အိမ္မွာရွိတဲ႔ အသီးအႏွံ အသားေလးေတြနဲ႔ လုပ္စားရင္လဲရတာမို႔ မပင္မပန္းနဲ႔ ခ်က္စားလို႔ရေအာင္ မာမာခ်က္တဲ႔ နည္းေလးေျပာျပေပးမယ္ အရင္တစ္ခါလဲတင္ဖူးပါတယ္ အိမ္ခ်က္ ခ်က္နည္းေလးမို႔ ထည့္တဲ႔အသီးအႏွံေတြကေတာ႔ ကိုယ္ၾကိဳက္တာေတြ ထည့္ႏိူင္တာမို႔ ခ်က္ၾကည္႔ေစခ်င္ပါတယ္။

တစ္ခါခ်က္ရင္ ဒါဘဲထဲ႔ျပီးခ်က္ရမယ္ဆိုတဲ႔ ပံုေသဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ မဟုတ္လို႔ ကိုယ္အဆင္ေျပသလို အရသာရွိေအာင္ ခ်က္ႏိူင္ၾကပါတယ္ တခါတေလ ကိုယ္ေတြသိပ္စားခ်င္တဲ႔ အခါမွာ အိမ္မွာအသီးအႏွံေတြ မစံုလို႔  ျပထားတဲ႔အမယ္ေတြမရွိလို႔ ခ်က္မစားရဘူးဆိုတဲ႔ အေလ႔အထေလး မျဖစ္ရေအာင္ အဆင္ေျပတဲ႔ အသီးအရြက္ အဆင္ေျပတဲ႔အသားေလးနဲ႔ ႔ခ်က္လို႔ရပါတယ္ ဆိုတာေလးကို ေျပာျပရင္း မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ်က္ျပီးသားထမင္း - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  • အေေနေတာ္လွီးထားေသာေဘဘီေျပာင္းဖူး - ငါးဖူး
  • အေျမွာင္းေလးမ်ားလွီးထားေသာမံုလာဥနီ - တစ္ဥ
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာေဂၚဖီရြက္- ႏွစ္ရြက္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာပန္းေဂၚဖီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လံုးစာ
  • ေရႊပဲသီး - ဆယ္ေတာင္႔
  • အစိတ္ေလးမ်ားလွီးထားေသာခရမ္းခ်ဥ္သီး - ႏွစ္လံုး
  • အေတ္ေလးမ်ားလႊာျပီးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - တစ္ဥ
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာၾကက္သြနျ္ဖဴ - သံုးမႊာ
  • ပဲေတာင္႔ရွည္ - ငါးေတာင္႔
  • ျပဳပ္ျပီီးအခြံခြာထားေသာငံုးဥ - ႏွစ္သက္သေလာက္ထဲ႔ပါ
ေကာ္ရည္အရည္ေဖ်ာ္ရန္
  • ေကာ္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ေရ - တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးစာ
ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ရန္
  • အရိုးထြင္ျပီးႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာၾကက္ေပါင္ၾကီးၾကီး - ႏွစ္ခု
  • ေထာင္းထားေသာခ်င္း -  တစ္လက္မ၏အရည္
  • ေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • အားလံုးကိုေရာနယ္ျပီးဆီပူပူမွာေၾကာ္ေပးျပီးႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ပါကဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးထားပါ
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္ေပါင္ၾကီးၾကီးႏွစ္ခုကိုအရိုးထြင္ျပီးအသားေလးမ်ားလွီးေပးပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းသံုးပံုတစ္ပံု ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္ေလးပံုတစ္ပံုတို႔ႏွင္႔ေရာျပီးနယ္ေပးထားပါ


ေကာ္မွဳန္႔အရည္ေဖ်ာ္ ၾကက္သားလံုးႏွင္႔ၾကက္သား

လိုအပ္မဲ႔အသီးအရြက္မ်ားႏွင္႔ငံုးဥ

ဆီပူပူမွာ ၾကက္သားက္ုအရင္ဆံုးေလးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္ ျပီးမွ
ၾကက္သြန္ျဖဴ နီတို႔ကိုမိနစ္ဝက္ေလာက္ထဲ႔ေၾကာ္ေပးျပီး ပန္းေဂၚဖီ
မံုလာဥနီႏွင္႔ေျပာင္းဖူးတို႔ကို တစ္မိနစ္ေလာက္အရင္ဆံုးေရာျပီးေၾကာ္ေပးပါတယ္
ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားလံုး ကိုထဲ႔ျပီးေကာ္ရည္ ကိုထဲ႔ပါ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္
ပြက္ပြက္ဆူေစျပီးမွငံုးဥ ေရႊပဲသီး ေဂၚဖီႏွင္႔ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ကိုထဲ႔ျပီး သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္တည္ေပးျပီးရင္ရပါျပီ

က်က္သြားပါက အသီးအရြက္မ်ား အိုးအပူရွိန္ေၾကာင္႔ႏူးမသြားေစရန္
အိုးထဲမွာမထားဘဲ ဇလံုထဲသို႔ေျပာင္းထဲ႔ေပးပါ

ခ်က္ျပီးသားထမင္းကိုႏွစ္သက္သေလာက္ထဲ႔ျပီး ေကာ္ရည္ႏွင္႔
အသီးအရြက္မ်ားကို ထမင္းေပၚသို႔   ဆမ္းေပးလိုက္တယ္ဆိုရင္ဘဲ
လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာခ်က္ႏိူင္တဲ႔ အိမ္ခ်က္ထမင္းေပါင္း ပူပူေလးရပါျပီ

Saturday, 9 February 2013

ဆတ္သားေျခာက္ေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေလး

ဆတ္သားေျခာက္ေၾကာ္ၾကြတ္ၾကြတ္ေလး
ဆတ္သားေျခာက္ေလးေၾကာ္ပါတယ္ မြမြရြရြေလးနဲ႔ၾကာၾကာထားလို႔ရေအာင္ ေၾကာ္ထားတာပါ ေၾကာ္နည္းေလးကလြယ္ပါတယ္ ကေလးေတြေက်ာင္းဖြင္႔ရာသီမွာအဆင္သင္႔စားလို႔ရေအာင္ရယ္ ၾကာၾကာအထားခံေအာင္ရယ္ေၾကာ္ထားတာပါ ဆတ္သားေျခာက္လိုဘဲ အမဲသား ဝက္ေပါင္သားတို႔ကိုအေျခာက္လွမ္းျပီး အခုလိုေလးေၾကာ္ထားရင္ရပါတယ္ အစပ္ၾကိဳက္သူေတြအတြက္ ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းေလးနဲ႔လဲေရာျပီးေၾကာ္ႏိူင္ပါေသးတယ္ ေက်ာင္းဖြင္႔ရာသီေလးမွာ အခ်ိန္ကုန္သက္သာေအာင္ ေၾကာ္ထားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက
  • ေျခာက္ေနေအာင္လွမ္းထားေသာဆတ္သားေျခာက္ - ေလးဆယ္သား
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - ငါးဆယ္သား
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ႏွစ္လံုး
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
ဆတ္သားေျခာက္ျပဳပ္ရန္
  1. ဆတ္သားေျခာက္ကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီးႏူးတဲ႔ထိျပဳပ္ေပးပါ
  2. ဆတ္သားေျခာက္ႏူးသြားပါကအေအးခံျပီး အသားမွ်င္ေလးမ်ားရေအာင္ထြင္ပါ

ဆတ္သားေျခာက္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးတစ္နာရီေလာက္ေရစိမ္ထားေပးျပီးမွ ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ေပးပါတယ္

ျပဳပ္ထားေသာဆပ္သားေျခာက္ႏူးပါက အသားမွ်င္ေလးမ်ားရေအာင္ထြင္ေပးျပီး ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ႏွင္႔ငံျပာရည္ တို႔ထဲ႔ျပီး သမေအာင္နယ္ေပးထားပါတယ္ပါတယ္

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာဆီပူပူမွာနႏြင္းမွဳန္႔ကိုအရင္ထဲ႔ျပီးမွမႊထားေသာဆတ္သားေျခာက္ကိုထဲ႔ကာ ၾကြတ္လာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါကာၾကြတ္လာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါတယ္

ၾကက္သြန္နီကိုအခြံခြာျပီးအလံုးလိုက္ေရေဆးျပီးမွပါးပါးလွီးေပးပါ လွီးျပီးေသာၾကက္သြန္မ်ားကိုတစ္ဖတ္ခ်င္း ကြဲထြက္သြားေအာင္လက္ျဖင္႔မႊေပးပါတယ္

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာဆီပူပူမွာ ၾကြတ္ျပီးေမႊးလာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးျပီး ၾကြတ္လာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပပါတယ္

ဆတ္သားေျခာက္ေၾကာ္ႏွင္႔ၾကက္သြန္ေၾကာ္တို႔ေအးသြားပါက ႏွစ္မ်ဳိးလံုးကိုသမေအာင္ေမႊေပးပါတယ္

တာရွည္အထားခံတဲ႔ဆတ္သားေျခာက္ေၾကာ္ၾကြတ္ၾကြတ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ

Friday, 1 February 2013

ၾကက္သားအေပ်ာ႔ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး

ၾကက္သားအေပ်ာ႔ေၾကာ္
မာမာဒီေန႔ေၾကာ္ျဖစ္ခဲ႔တဲ႔အေၾကာ္ေလးပါ ၾကက္သြန္ေၾကာ္နံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔မို႔စားလို႔လဲအရမ္းေကာင္းသလို ကေလးဘဝထဲကအရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ ဟင္းေလးဆိုရင္လဲမမွားပါဘူး ထမင္းပူပူေလးနဲ႔အရမ္းလိုက္ဖက္တဲ႔ ဟင္းေလးပါ ေနာက္ျပီးအရသာေမႊးေမႊးခ်ဳိခ်ဳိေလးမို႔ကေလးေတြလဲႏွစ္သက္မဲ႔ဟင္းေလးပါ
ေၾကာ္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္
  • အရသာနယ္ျပီးျပဳပ္ထားေသာၾကက္ရင္ပံု(250 g) - တစ္ခု
  • ပါးပါးလီွးထားေသာၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
  • ခပ္ထူထူလွီးထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးမႊာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ဇြန္းဖ်ားပါတယ္ဆိုရံုေလး
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • အရိုးမပါေသာၾကက္ရင္ပံု - တစ္ခု (250 g)
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ားပါတယ္ဆိုရံုေလး
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားအေပ်ာ႔ေၾကာ္ရန္ ၾကက္သားကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး တစ္ရည္ခမ္းေအာင္တည္ေပးကာ ေအးသြားပါကအေျမွာင္းလိုက္ အသားေလးမ်ားထြင္ေပးထားပါတယ္

ဆီပူလာပါကနႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ကာၾကက္သြန္နီႏွင္႔ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကိုအရင္ဆံုးႏြမ္းတဲ႔ထိထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါတယ္ ျပီးမွၾကက္သား ငံျပာရည္ႏွင္႔ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ တို႔ကိုတစ္ခါထဲထည္႔ျပီးေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးပါတယ္

သံုးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးျပီးရင္ ၾကက္သားအေပ်ာ႔ေၾကာ္ေလးရပါျပီ

ထမင္းမိန္ေစမဲ႔ၾကက္သားအေပ်ာ႔ေၾကာ္ေလးပါ