Monday, 19 November 2012

မုန္႔ညွင္း ခရုဆီေၾကာ္

မုန္႔ညွင္းေၾကာ္
ေဘဘီမုန္႔ညွင္းေလးပါ ဘာအသားမွမထဲ႔ဘဲ ခရုဆီေလးနဲ႔ဘဲ ေၾကာ္ထားပါတယ္ သူ႔အရြက္က နဂိုထဲကခ်ဳိျပီးသားမို႔ သားသတ္လြတ္ေလးေၾကာ္လဲ အရမ္းေကာင္းပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ အေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ေအာင္ ခရုဆီေလးနဲ႔ေၾကာ္ထားတာေလး ပို႕ခဲ့ပါျပီ

ေၾကာ္ဖို႔လိုအပ္တာေလးေတြက
  • တစ္ရြက္ခ်င္းဖဲ႔ကာ ေရေဆးထားေသာ ေဘဘီမုန္႔ညွင္း - ႏွစ္ပင္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုးတပံု
  • ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အကြင္းလိုက္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
အရြက္လိုက္ဖဲ႔ျပီး ေရေဆးထားေသာ ်ဘဘီမုန္႔ညွင္း

ပြက္ပြက္ဆူေနေသာေရေႏြးႏွင္႔ တမိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားေပးပါ

ေရေႏြးထဲမွဆယ္ကာ ေရေအးႏွင္႔ျပန္စိမ္ေပးျပီး ေရစစ္ထားေသာမုန္႔႔ညွင္းရြက္

ဆီပူပူမွာၾကက္သြန္နီကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ေၾကာ္ေပးျပီးမွ
မုန္႔႔ညွင္းရြက္ ဆား ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ ခရုဆီတို႔ကိုထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ

တစ္မိနစ္ခြဲေလာက္ေၾကာ္ေပးျပီးရင္ရပါျပီ

ခရုဆီေမႊးေမႊးေလးႏွင္႔ ေဘဘီမုန္႔ညွင္းေၾကာ္ ခ်ဳိခ်ဳိေလးရပါျပီ

Wednesday, 14 November 2012

မက်ီးရြက္ႏုေပါင္းသုပ္ စပ္စပ္ေလး

မက်ီးရြက္ႏုေပါင္းသုပ္
ဒီေန႔ေတာ႔ တစ္မနက္လံုး ဘေလာ႔မွာ ပံုတင္လို႔မရလို႔ ဟိုလုပ္ဒီလုပ္နဲ႔ အလုပ္ေလး နဲနဲမ်ားသြားခဲ႔ပါတယ္ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားျပီး ေနာက္ဆံုးေတာ႔ မက်ီးရြက္ႏုေပါင္းေလးဘဲ သုပ္စားျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္ ။

အိမ္ေနာက္ေဖးက ဗူးညြန္႔ေလးကို ဆင္းခူးျပီး ဟင္းခါးေလး တစ္ပန္းကန္ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။
ထမင္းမိန္ေစတဲ႔ အသုပ္ေလးမို႔ အသားမႏွစ္သက္တဲ႔ မာမာတို႔ေတြအတြက္ မိန္ရာဟင္းေကာင္းေလး ျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္။

လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ဗူးရြက္ဟင္းခါးေလးကလဲ ခ်ဳိမွခ်ဳိမို႔ ႏွစ္သက္စရာ အရည္ေသာက္ ဟင္းေလးတစ္မယ္ပါ။

မက်ီးရြက္ႏုေပါင္းသုပ္ေလး အရင္သုပ္ၾကည္႔ၾကမယ္ေနာ္
  • မက်ီးရြက္ႏုေပါင္း - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္ကန္ တစ္လံုးစာ
  • ပဲမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ခပ္ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထားေသာၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔  - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ႏွစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • မက်ီးရြက္ႏုေပါင္းတြင္အငံပါျပီးသားမို႔ အငံထဲ႔စရာမလိုပါ

မက်ီးရြက္ႏုေပါင္းရန္ျပင္ထားပါ

အားလံုးကိုခပ္ဖြဖြေရာနယ္ေပးျပီးလွ်င္ရပါျပီ

အသုပ္ေလးႏွင္႔တြဲဖက္သံုးေဆာင္စရာ ဗူးညြန္႔ ဟင္းခါးေလးပါ
သံုးေဆာင္ဖြယ္ရာမက်ီးရြက္ႏုေပါင္းသုပ္နဲ႔ဟင္းခါးေလးပါ

Wednesday, 7 November 2012

Butter Cake

Butter Cake


မာမာ ဒီေန႔ သမီးေလးနဲ႕အတူတူ butter Cake ေလးဖုတ္ပါတယ္ စိတ္ထဲမွာ စားခ်င္စိတ္ေလးရွိတာနဲ႔ ျမန္ျမန္ေလးဘဲျပင္ဆင္ျပီး ဖုတ္ထားတာပါ အားလံုးလိုလို သမီးဘဲျပင္ဆင္ျပီး လုပ္သြားပါတယ္ မာမာကအကူေပါ့ေနာ္။

မုန္႔ေလးေတြဖုတ္ရတာအရမ္းလြယ္ျပီး စားရတာလဲ အရမ္းအရမ္းေကာင္းလို႔ မ်ွေ၀ေပးခ်င္ပါတယ္
မုန္႔မဖုတ္ခင္ ျပင္ဆင္ေနတုန္း Oven ကို နာရီ၀က္ေလာက္ ႀကိဳဖြင္႔ထားမွ မုန္႔သားလွလွေလးေတြရပါမယ္ ေနာက္ျပီးဒီမုန္႔ေလးက စက္ေဖ်ာ္မဟုတ္ဘဲ လက္ေဖ်ာ္ေလးမို႔ ကတိကထလဲ မမ်ားလွပါဘူး မုန္႔သားစပ္ျပီး လက္နဲ႔ေဖ်ာ္ျပီး  ေမႊေပးရံုေလးမို႔ ကဗ်ာလဲအရမ္းဆန္ပါတယ္ ေမႊေနရင္းက မုန္႔သားေလးေတြ တက္တာၾကည္႔ျပီး  ပိုျပီးစိတ္ဝင္စရာလဲ ေကာင္းပါတယ္။

ဝါသနာပါလို႔ Butter Cake ေလး ဖုတ္ၾကည္႔မယ္ဆိုရင္ေတာ႔
ပါ၀င္ပစၥည္းေလးေတြကိုျပင္ပါမယ္
  • 2 cups self raising flour   
  • 2 eggs
  • 125 g butter
  • 2/3 cup milk
  • 1 tsp vanilla essence
  •  3/4 cup caster sugar
  • 3 tsp Raspberry  

အားလံုးကိုေရာျပီးဝါးေယာင္းမေလးႏွင္႔ငါးမိနစ္ေလာက္ေမႊေပးပါ
ႏွစ္သက္သလိုေလးေတြဲ႔ျပီးဖုတ္ႏိုင္ပါတယ္
မုန္႔ဖုတ္မည္႔ခြက္ကိုဆီျဖန္းျပီးမွမုန္႔ႏွစ္ကိုထဲ႔ေပးပါမယ္
တစ္ရာ႔ငါးဆယ္ဒီဂရီႏွင္႔ဖြင္းထားေသာoven တြင္ မာဖင္ခြက္ေလးမ်ား
ကို၂၅မိနစ္ ဖုတ္ေပးျပီးloaf pan ကိုမိနစ္၄၀ဖုတ္ေပးပါတယ္
ႏွစ္ဆယ္႔ငါးမိနစ္ျပည္႔လွ်င္ထုတ္ေပးႏိုင္ပါျပီ
မိနစ္၄၀ -၄၅မိနစ္ျပည္႔လွ်င္ရပါျပီ
ကိတ္လွလွေလးမ်ားရပါျပီ
ရက္စ္ဘယ္ရီယို သုတ္ထားတဲ႔ကိတ္ေလးပါ
Butter Cake ေမႊးေမႊးေလးပါ
စားခ်င္႔စဖြယ္ Butter Cake ေလးမ်ားရပါျပီ

Thursday, 1 November 2012

ၾကက္ဆီထမင္း ေမႊးေမႊးေလး

ၾကက္ဆီထမင္း
မာမာ ဒီေန႔ၾကက္ဆီထမင္းေလး ခ်က္ပါတယ္ တစ္ေန႔တစ္ေန႔ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ ဘာစားရရင္ေကာင္းမလဲဆိုတဲ႔ အေတြးေတြက အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေတာ္ေတာ္ေလး ေခါင္းစားတဲ႔အလုပ္တစ္ခုပါ။

အသားငါး အကုန္စားတဲ႔ မိသားစုဆိုရင္ေတာ႔ သိပ္စဥ္းစားစရာမလိုေပမဲ႔ အသားငါးေတြေရွာင္တဲ႔ မိသားစုေတြအတြက္ေတာ႔ အရမ္းကိုစဥ္းစားရပါတယ္ မနက္စာအတြက္ကို ညထဲကေမးရပါတယ္ ဘာစားခ်င္ၾကလဲ ဘယ္လိုေလး ခ်က္ေပးရမလဲ သူတို႔ဆီကအေျဖရရင္ေတာ႔ အဆင္သင္႔ ခ်က္ေပးလိုက္ရံုပါဘဲ သူတို႔ဆီက အေျဖမရတဲ႔ေန႔ဆိုရင္ေတာ႔ ကိုယ္႔စိတ္ထဲရွိတာေလးဘဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာစိတ္ထဲရွိတဲ႔အတိုင္း ကိုယ္စားခ်င္သလိုေလးဘဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္
မာမာ ဒီေန႔ခ်က္တဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္းေလးက အရမ္းလြယ္ပါတယ္ မေန႔ညက TV အစီအစဥ္ တခုကလာတဲ႔ ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္နည္းေလးကိုၾကည္႔ျပီး ခ်က္ထားတာပါ သူကေတာ့ ေျမအိုးေလးနဲ႔ခ်က္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ေျမအိုးမရွိတာနဲ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးေလးနဲ႔ ဘဲခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ခ်က္နည္းေလးက ပကာသနမဖက္သလို အရမ္းကိုရိုးရွင္းပါတယ္ ဒါေပမဲ႔ခ်က္ျပီးတဲ႔ အခါမွာေတာ႔ စားလို႔အရမ္းေကာင္းတဲ့အတြက္ ရိုးရွင္းလြယ္ကူျပီး စားလို႔အရမ္းေကာင္းတဲ႔ ၾကက္ဆီထမင္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။
ေလးေယာက္ညမနက္

ၾကက္သားျပဳပ္ရန္
  • ဗိုက္ထဲမွကလီစာမ်ားထုတ္ျပီးေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာၾကက္တစ္ေကာင္ - 1kg
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာခ်င္း - ငါးခ်ပ္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဝက္
  • ၾကက္သားျပဳပ္ရန္ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ဆယ္႔ငါးဗူး(ထမင္းခ်က္၍ပိုေသာ ၾကက္ျပဳပ္ရည္ကို ဟင္းခ်ဳိရည္ခ်က္ပါ)
ဆီသတ္ျပီးဆန္ကိုေၾကာ္ရန္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  • ေရေဆးျပီးေရစစ္ထားေသာBasmati ဆန္ - ေပါင္းအိုးခပ္ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူး
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္၏ တဝက္
  • မညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္နီ - တလံုး
  • ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
တြဲဖက္စားရန္
  • ခ်င္းအခ်ဥ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ငရုတ္သီးအခ်ဥ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • သခြားသီး - ႏွစ္သက္သေလာက္

ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္ ၾကက္သားႏွင္႔ဆန္
ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာၾကက္သား ဆန္ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္း
ၾကက္သား ခ်င္းႏွင္႔ဆားထဲ႔ျပီးမိနစ္ေလးဆယ္ေလာက္ေရပြက္ပြက္
ဆူလာတဲ႔ထိတည္ပါ
မိနစ္ေလးဆယ္ေလာက္ျပည္႔ပါကၾကက္သားကိုဆယ္ေပးျပီး
ေရစစ္ထားပါ ထမင္းက်က္ပါကလိုသလိုခုတ္ျပီးျပင္ေပးပါ
ထမင္းခ်က္သည္႔အထဲသို႔ထဲ႔ရန္ၾကက္ျပဳပ္ရည္
ဆီပူလာပါကေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းတို႔ကိုေမႊးလာတဲ႔
ထိဆီသတ္ေပးျပီးမွဆန္ကိုထဲ႔ျပီးသံုးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
ေၾကာ္ထားေသာဆန္ထဲသို႔ၾကက္ျပဳပ္ရည္ႏွင္႔ဆားထဲ႔ျပီးခ်က္ေပးပါ
ထမင္းေပါင္းအိုးခလုတ္တက္လွ်င္ၾကက္ဆီထမင္းေလးက်က္ပါျပီ
ၾကက္ျပဳပ္ရည္ႏွင္႔ၾကက္ဆီထမင္းေမႊးေမႊးအိအိေလးရပါျပီ