Monday, 29 October 2012

ေဂၚရခါးသီး မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ရည္ဟင္း

ေဂၚရခါးသီး မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ရည္ဟင္း
မုန္႔ညွင္းရြက္နဲ႔ေဂၚရခါးသီးေလးကို ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးခ်က္ပါတယ္ အရည္ေသာက္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ေသာက္ခ်င္တာေၾကာင္႔ ခပ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းတမ်ဳိးမို႕  မာမာခ်က္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္။

ဒီေန႔ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးကိုေတာ႔ ပထမဆံုးလိုအပ္တဲ႔ ပစၥည္းေတြ အိုးတလံုးထဲကို အရင္ထည္႔ျပီး အရသာမ်ားနယ္ကာ ေရေလးနဲနဲထဲ႔ျပီး လံုးခ်က္ အရင္ခ်က္ျပီးမွ ေရကိုမိသားစု စားႏိုင္သေလာက္
ထဲ႔ကာခ်က္ထားပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • လွီးျဖတ္ကာေရေဆးထားေသာ မုန္႔ညွင္းရြက္ - ဇကာ တလံုးေမာက္ေမာက္
  • အခြံခြာျပီး လွီးထားေသာေဂၚရခါးသီး - တလံုး
  • ေခါင္းျဖဳတ္ ထားေသာပုဇြန္ထုတ္ - ဆယ္႔ငါးက်ပ္သား
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ဟင္းထဲ႔ပန္းကန္ တလံုး
  • မက်ည္းသီးအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တျခမ္း
  • ေထာင္းထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္၏ တဝက္
  • ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ထားေပးပါ

အားလံုးကိုေရာျပီး နယ္ေပးကာေရအနည္းငယ္ထဲ႔ျပီး လံုးခ်က္ခ်က္ပါ

လံုးမိသြားပါကဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ ငံျပာရည္ မက်ည္းႏွစ္ႏွင္႔ ေရလိုသေလာက္ထဲ႔ပါ

ဟင္းရည္ဆူလာပါက နံနံပင္အုပ္ျပီးႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆက္တည္ေပးပါ

ငါးျခစ္ေၾကာ္ ငရုတ္သီးဆားေထာင္းႏွင္႔ခ်ဥ္ရည္ဟင္းရပါျပီ

Tuesday, 23 October 2012

ပုဇြန္ထုတ္ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ခ်ဥ္ငံစပ္


မာမာ ေၾကာ္လိုက္တဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ေလးပါ ျခံထြက္ေလးမို႔ ပီတိနဲ႔စားရတဲ႔ ဟင္းတမယ္ပါ အရမ္းကို တန္ဖိုးရွိပါတယ္ ေန႔စဥ္အသီးအရြက္ပါမွ အဆင္ေျပတဲ႔ မာမာတို႔ မိသားစုအတြက္ ျမတ္ျမတ္ႏိုးႏိုးနဲ႔ စား
ၾကတဲ႔ ဟင္းေလးဆိုလဲ မမွားဘူး။

ေၾကာ္နည္းေလးက လြယ္သလို အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ မိမိအိမ္မွာ ရွိေနတတ္တဲ႔ မီးဖိုေဆာင္သံုး ပစၥည္းေလးေတြနဲ႔ဘဲ ေၾကာ္ထားမို ႔အရမ္းလဲလြယ္ျပီး အရမ္းလဲျမန္ပါတယ္ ေၾကာ္ျပီးရင္လဲ ေငြကုန္သက္သာသေလာက္ ထမင္းမိန္ေစလြန္းတဲ႔ ဟင္းေလးပါ။

  • အရိုးထြင္ျပီး ေရေဆးထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အေနေတာ္ဇလံုး - တလံုး
  • ျပဳပ္ျပီးလွီးထာေသာမွ်စ္ - အေနေတာ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆မႊာ (အေနေတာ္အစိတ္ေလးမ်ားလွီေပးပါ)
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တလံုး
  • ေရေႏြးစိမ္ျပီး ေခါင္းျဖဳတ္ထားေသာပုဇြန္ထုပ္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  • ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင္႔
ေၾကာ္ရန္အဆင္သင္႔ျပင္ေပးထားပါ
ဆီပူပူထဲနႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီးၾကက္သြန္နီႏွင္႔ငရုတ္သီးမွဳန္႔ကိုထဲ႔ေၾကာ္ပါ
ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ျပီးပုဇြန္ကိုထဲ႔၍တမိနစ္ခြဲေလာက္ထဲ႔ေၾကာ္ပါ
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ငံျပာရည္ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ထဲ႔ျပီးတမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ပါ
အားလံုးႏြမ္းသြားပါကမွွ်စ္ထဲ႔ျပီးႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
မီးပိတ္ျပီးပါကၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကိုထဲ႔ေမႊေပးပါ
ထမင္းမိန္ေစမဲ႔ ခ်ဥ္ပါင္ေၾကာ္ခ်င္ခ်င္စပ္စပ္ေလးရပါျပီ
စိတ္လက္ရႊင္လန္းစြာ ထမင္းနဲ႔ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ရပါျပီ

Tuesday, 9 October 2012

ပုဇြန္ေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး

ပုဇြန္ တန္ပူရာမွဳန္႔ႏွစ္လူးေၾကာ္

မာမာ ဒီေန႔ေတာ့ ပုဇြန္ေလးေတြကို တန္ပူရာမွဳန္႔အေျခာက္နဲ႔ လူးျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ စိုစိစိဟင္းေတြမၾကိဳက္တဲ႔ မာမာ႔ကေလးေတြအတြက္ ဟင္းအေျခာက္ေလးေတြ ခ်က္ရတာခ်က္ရက်ဳိးနပ္တယ္လို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ႔ ေျခာက္ေျခာက္ေသြ႔ေသြ႔ ဟင္းေလးေတြ ခ်က္တဲ႔ေန႔ဆိုရင္ ခ်က္သမွ်ဟင္း ကုန္တတ္လို႔ပါဘဲ။

မာမာေၾကာ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးပါမယ္
ေလးေယာက္ တစ္နပ္စာ
  • ေခါင္းျဖဳတ္ထားေသာပုဇြန္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  • တန္ပူရာမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုး
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ပုဇြန္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ပုဇြန္ကိုအရသာနယ္ျပီးဆယ္မိနစ္ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ

တန္ပူရာမွဳန္႔အေျခာက္ကိုပုဇြန္ေပၚတြင္ျဖဴးျပီး အသာအရာနယ္ေပးပါ

နယ္ျပီးသြားေသာပုဇြန္ကိုငါးမိနစ္ေလာက္ ထပ္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာဆီပူမွာ တေကာင္ခ်င္းစီထဲ႔ပါ

အေပၚယံအခြံေရႊအိုေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ

ၾကြတ္ၾကြတ္ေမႊးေမႊး ပုဇြန္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ


အိမ္ေၾကာ္ အာလူးေၾကာ္ေလးနဲ႔တြဲဖက္ျပီးစားၾကပါမယ္

Monday, 8 October 2012

ၾကက္သား ျပဳပ္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး

ၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္
ၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ ကေလးတို႔အတြက္ဟင္းတစ္ခြက္ပါ ၾကက္ရင္ပံုသားကိုအစိမ္းအတိုင္း အသားမွ်င္ေလးေတြရေအာင္ ထြင္ျပီးေၾကာ္ထားတာမို႔ ေၾကာ္ရတာလဲျမန္သလို စားရတာလဲေကာင္းပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ သူ႔ကိုပဲဆီသန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ထဲ႔ေၾကာ္ျပီး ပိုတဲ႔ဆီေလးနဲ႔ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ပါတယ္ ကေလးတို႔သဘာဝ ထမင္းဆီဆမ္းစားရရင္အရမ္းႏွစ္သက္ၾကတာမို႔ သားသားမီးမီးတို႔နဲ႔အတြက္ၾကက္ျပဳပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္။
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - ေလးဆယ္သား
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ေၾကာ္ရန္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ  - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေနေတာ္ တစ္လံုးစာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားအရသာနယ္ႏွင္႔ၾကက္သြန္နီ
မီးအေနေတာ္ႏွပ္႔အပူေပးထားေသာဆီပူပူမွာနႏြင္းမွဳန္႔ကိုအရင္ထဲ႔ျပီး ၾကက္သားအရသာနယ္ကိုေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးတစ္ဝက္ႏွင္႔ ဆားထဲ႔ျပီးျပဳပ္ေၾကာ္ေၾကာ္ေပးပါ
ၾကက္သားျပဳပ္ေသာေရမ်ားခမ္းသြားပါကၾကက္သြန္နီထဲ႔ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
ၾကက္သြန္နီမ်ားႏြမ္းျပီးေမႊးလာပါကၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ
ထမင္းမိန္ေစမဲ႔ၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးပါ
တြဲဖက္သံုးေဆာင္စရာငပိရည္ႏွင္႔တို႔စရာေလးပါ

Saturday, 6 October 2012

အသုပ္မ်ဳိးစံု သုပ္စားရန္ ၾကက္သားဆီျပန္

ၾကက္သားဆီျပန္
အသုပ္သုပ္ စားၾကမွာမို႕လို႕ ၾကက္သားဟင္း ဆီျပန္ခ်က္ထားပါတယ္ ေခါက္ဆြဲသုပ္ နန္းႀကီးသုပ္ အသုပ္မ်ဳိးစံုအတြက္ အဆင္ေျပေစမဲ့ ဟင္းခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - သံုးဆယ္သား
  • ၾကက္သြန္နီ - သံုးဆယ္သား
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးက်ပ္သား
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆီ -  သံုးဆယ္သား
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ဟင္းခ်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
ၾကက္သားအရသာနယ္ႏွင္႔ၾကက္သြန္ျဖဴ နီတို႕ ျပင္ထားပါ
မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာ ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီတို႔ကို
အရင္ထဲ႔ျပီးႏြမ္းသြားမွဟင္းခ်က္မွဳန္႔ကိုထဲ႔ျပီးေမႊးလာတဲ႔ထိ
ဆီသတ္ေပးပါ
ငရုတ္သီးဆီသတ္ေမႊးလာပါကၾကက္သားအရသာနယ္ကိုထဲ့ျပီး
ဆီသတ္ေပးပါ
ၾကက္သားမ်ားမာလာတဲ႔ထိ ေမႊေမႊေပးျပီးဆီသတ္ေပးပါ
ၾကက္သားမ်ားမာလာပါကၾကာၾကာအထားခံေအာင္
ေရကိုျမဳပ္တဲ႔ထိထဲ႔ျပီးတည္ေပးပါ
ေရခမ္းျပီးဆီျပန္လာပါကၾကာၾကာထားျပီး
အစားခံသည္႔ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္းေလးရပါျပီ
ၾကက္သားဆီျပန္ေလးနဲ႔သုပ္ထားတဲ႔ နန္းျပားသုပ္ေလးပါ

Friday, 5 October 2012

သားသတ္လြတ္ ကဇြန္းရြက္ေၾကာ္

ကဇြန္းရြက္ေၾကာ္
ကဇြန္းရြက္ေၾကာ္ ေၾကာ္ပါတယ္ အသားမပါလဲ ထမင္းမိန္ေစတဲ႔အတြက္ ႏွစ္သက္မိတဲ႔ ဟင္းေလးတစ္မ်ဳိး ဆိုရင္လဲ မမွားပါဘူး ခ်က္ရတာလဲ အရမ္းကိုဘဲ ျမန္လြန္းပါတယ္။


ေလးေယာက္တစ္နပ္စာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • လွီးျဖတ္ထားေသာကန္ဇြန္းရြက္ - အေနေတာ္ဇကာ တလံုး
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးမႊာ
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
ဆီပူလာပါကဆားကို အရင္ဆံုးထဲ႔ျပီး
ေမႊေပးျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ေမႊးလာပါကကဇြန္းရြက္  ဟင္းခတ္မွဳန္႔ႏွင္႔
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ထဲ႔ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ေပးပါ
ကဇြန္းရြက္မ်ားႏြမ္းသြားလွ်င္ရပါျပီ အေရာင္မဲမသြားေအာင္
ပန္းကန္ထဲသို႔ တစ္ခါထဲေျပာင္းထဲ႔ေပးပါ
























































သားသတ္လြတ္ကဇြန္းရြက္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ

Tuesday, 2 October 2012

သားသတ္လြတ္ မုန္႔ညွင္းဖူးေၾကာ္

မုန္႔ညွင္းဖူးေၾကာ္
မာမာ မုန္႔ညွင္းဖူးေလးေတြ ရခဲ႔လို႔သားသတ္လြတ္ ေၾကာ္ထားပါတယ္ အရြက္ရဲ႕ အခ်ဳိအရသာကိုၾကိဳက္လို႔
ဘာအသားမွ မထဲ႔ဘဲ ေၾကာ္ထားတာပါ လတ္ဆတ္လြန္းတာရယ္ အသီးအရြက္ၾကိဳက္တာရယ္ ေၾကာင္႔လားေတာ႔ မေျပာတတ္ပါဘူး ထမင္းစားလို႔ အရမ္းမိန္ပါတယ္။

ေလးေယာက္တစ္နပ္စာ
  • အေၾကာထြင္ျပီးသား မုန္႔ညွင္းဖူး - အေနေတာ္ဇကာ တလံုး
  • ၾကက္သြန္နီ  - တျခမ္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ေရေဆးျပီစစ္ထားေသာ မုန္႔ညွင္းဖူးႏွင္႔ၾကက္သြန္နီ
မီးရွိန္ျပင္းျပင္းႏွင္႔ အပူေပးထားေသာ ဆီပူပူမွာနႏြင္းမွဳန္႔ကို
အရင္ထဲ႔ျပီးၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္းတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးျပီးမွ
မုန္႔ညွင္းဖူး ဆားႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ကိုထဲ႔ေၾကာ္ပါ

ထမင္းမိန္ေစေသာ မုန္႔ညွင္းဖူးေၾကာ္ေလးရပါျပီ