Friday, 31 August 2012

ပုဇြန္ထုတ္ အစပ္ေၾကာ္

ပုဇြန္ထုတ္ အစပ္ေၾကာ္




 ပုဇြန္ထုတ္ အစပ္ေလးေၾကာ္ေလးပါ အရင္တံုးကေတာ႔ ပုဇြန္ခပ္ေသးေသးေလးေတြကို ေၾကာ္မွႀကိဳက္ေပမဲ့ အခုေတာ့ ႐ွိတဲ့ပုဇြန္ကို အသံုးခ်ျပီး ပုဇြန္ထုတ္ကိုေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။

ေၾကာ္ပံုေၾကာ္နည္းကေတာ႔ အတူတူပါဘဲ  ပုဇြန္ၾကီးတာနဲ႔ ငယ္တာဘဲကြာတာပါ ပုဇြန္ထုတ္ေလးေတြ ဝယ္ျပီးျပဳပ္ထားတဲ႔ ပုဇြန္နဲ႔ေၾကာ္မွာပါ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔လိုက္သလို ထမင္းၾကမ္းေလးနဲ႔လဲ လိုက္ဖက္တဲ႔ ဟင္းေလးပါ ထမင္းမိန္မိန္စားရေအာင္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀ပါမယ္။

ပါဝင္ရမွာေလးေတြက
ေလးေယာက္စာ
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ေလးဆယ္သား
  • ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ - တလံုး
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ ပုဇြန္အခြံခြာျပီးေၾကာခြဲကာအမဲေၾကာင္းထုပ္ေပးပါ

ဆီပူပူမွာနႏြင္းမွဳန္႔ကို အရင္ထဲ႔ျပီးၾကက္သြန္နီကို အရင္ႏြမ္းသြားတဲ႔
ထိထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ ျပီးမွငရုတ္သီးမွဳန္႔ကိုေမႊးလာတဲ႔ထိဆီသတ္ေပးပါ

ငရုတ္သီးနံ႔ေမႊးလာပါက ပုဇြန္ထုတ္ကိုထဲ႔ျပီး ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔
 ငံျပာရည္တို႔ကို တစ္ခါထဲထဲ႔ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ

ပုဇြန္ထုတ္ေၾကာ္စပ္စပ္ေလးရပါျပီ

Thursday, 30 August 2012

သမီးေလးလုပ္တဲ႔ စပ်စ္သီးကိတ္

ကိတ္
မာမာ႔သမီးေလးလုပ္တဲ႔ကိတ္မုန္႕ပါ စပ်စ္သီးေလးနဲ႔ဖုတ္ထားလို႔ စားရတာေကာင္းပါတယ္ မအားတဲ႔ၾကားတဲ႔ထဲက ရတဲ႔အခ်ိန္ေလးမွာ လုပ္ေပးတာေပမဲ့ စားလို႔အရမ္းေကာင္းလို႔ သူ႔ကိုအရမ္းေကာင္းတယ္လို႔ ခ်ီးက်ဴးတိုင္း သူ႔ပင္ကိုယ္ မ်က္ႏွာေပးျပံဳးစိစိေလးနဲ႔ဘဲ ေကာင္းရင္စားေနာ္ဆိုျပီးေျပာပါတယ္ အခုလဲမာမာက မာမာ႔blog လာမိတ္ေဆြမ်ားကို အလွဴ႕ရွင္လက္ဖက္နဲ႔ မ်က္ႏွာလုပ္လိုက္ပါအံုးမယ္ သမီးေလးလုပ္ထားတဲ႔ ကိတ္မုန္႔လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက
  • ၾကက္ဥ -  တလံုး 
  • ဆီ - အနည္းငယ္ (ဗန္းတြင္ဖ်န္းရန္)
  • ေထာပတ္ - 60 g (or) 3 tablespoons
  • ႏို႔ - 3/4 cup
  • 2/3 cup caster sugar
  • 1 cup sultanas
  • 1 1/2 cups  self-raising flour 
ဂ်ဳံကိုပြေစရန္ဇကာႏွင္႔စစ္ကာသၾကားႏွင္႔စပ်စ္သီးေျခာက္
ေရာျပီးေမႊေပးထားပါ


သၾကား

စပ်စ္သီးေျခာက္

ၾကက္ဥ ေထာပတ္ ႏို႔

ဂ်ဳံႏွင္႔ေရာထားေသာအစားမ်ားကို မုန္႔သားပြပြရေအာင္စက္နဲ႔မေမႊဘဲ
ဝါးေယာင္းမေလးနဲ႔ဘဲေမြထားပါ

long pan ကို သံလြင္ဆီဖ်န္းေပးထားပါ

ေမႊထားေသာမုန္႔သားကို ထဲ႔ပါ

ovev ကိုမုန္႔ႏွစ္မထဲ႔ခင္ ႀကိဳပီးႏွစ္ရာဒီဂရီနဲ႔ဖြင္႔ထားကာ
မုန္႔ဗန္းထဲ႔ျပီးပါက ေလးဆယ္႔ငါးမိနစ္ၾကာေအာင္ထဲ႔ဖုတ္ေပးပါ
ေလးဆယ္႔ငါးမိနစ္ျပည္႔ပါက ကိတ္မုန္႔ေလးရပါျပီ

စပ်စ္သီးကိတ္ေလးပါ





ျပည္ႀကီးငါးၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး

(ျပည္ၾကီးငါး)ကင္းမြန္ေၾကာ္
မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ ကင္းမြန္ေလးေတြကို ဂ်ဳံမွဳန္႔ေလးနဲ႔လူးျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ ပင္လယ္စာတို႔ရဲ႕ထံုးစံ ညွီတတ္တာမို႔ မညွီေအာင္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ေလးနယ္ကာ ေၾကာ္ထားပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ ေၾကာ္ရတာလဲလြယ္ျပီး စားလို႔လဲေကာင္းေအာင္ ကင္းမြန္ကို ဂ်ဳံကပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားတာမို႕ မာမာေၾကာ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ေလးေယာက္စာ
ကင္းမြန္အရသာနယ္ရန္
  • (ျပည္ၾကီးငါး) ကင္းမြန္ - 500 g
  • ဂ်ဳံ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုးခြဲ
အခ်ဥ္
  • ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ႏွင္႔စားႏိူင္ပါတယ္
 ကင္းမြန္ေၾကာ္ရန္အထုပ္ေလးပါ

ဂ်ဳံမွဳန္႔ ဆား ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ကို
သစ္သားေယာင္းမေလးနဲ႔ ဖြဖြေလးေရာေမႊေပးပါ
ကင္းမြန္တံုးေလးမ်ားကို ထဲ႔ျပီးဂ်ဳံမ်ားကပ္သြားေအာင္လွိမ္႔ေပးပါ
အတြင္းဖက္အသားမ်ားကို ဖ်န္႔ေပးျပီးဂ်ဳံမွဳန္႔ႏွင္႔လူးေပးပါ

ဂ်ဳံအရသာနယ္ျပီးသြားပါျပီ

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာ ဆီပူပူမွာ
ေရႊအိုေရာင္သန္းလာတဲ႔ထိ ေၾကာ္ေပးပါ

က်က္သြားလွ်င္ဆယ္ယူျပီးဆီစစ္ေပးပါ

ႏွစ္သက္ေသာအခ်ဥ္ႏွင္႔စားသံုးႏိူင္ပါျပီ

ကင္းမြန္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးပါ

ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ေလးနဲ႔စားႏိူင္ပါတယ္

Wednesday, 29 August 2012

ၾကက္သားေထာင္းေၾကာ္ မြမြစပ္စပ္ေလး

Add caption
မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ၾကက္သားေထာင္း အစပ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ မိုးေလေအးေအးမွာ စပ္စပ္ေလးစားခ်င္စိတ္ေပၚလာတာနဲ႔ ေၾကာ္လိုက္တာပါ အသားအတံုးလိုက္ၾကီးလဲမစားခ်င္တာနဲ႔ ထုေထာင္းျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ ငရုတ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲဆိုေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ေလးစားေကာင္းပါတယ္ ကေလးေတြကထမင္းနဲ႔စားၾကေပမဲ႔ မာမာကေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ေသာက္ပါတယ္ ကေလးလူၾကီးႏွစ္သက္မဲ႔အစာေလးတစ္မ်ဳိးေပါ႔ေနာ္ စပ္စပ္ေလးၾကိဳက္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ မာမာနဲ႔အတူတူေၾကာ္စားၾကရေအာင္ပါေနာ္
ေလးေယာက္စာ
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္ေပါင္ရင္းသား -  သံုးဆယ္သား
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႔  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားအရသာနယ္ေၾကာ္ရန္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုး
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားေထာင္းေၾကာ္ရန္
  • ၾကက္သား 
  • ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး (ပါးပါးလွီးပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီးငါးမႊာ (အကြင္းေလးမ်ားလွီးပါ)
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း - ၇ဇြန္း (ၾကက္သားေၾကာ္ျပီးသားဆီကိုဘဲျပန္သံုးလ်ွင္ရပါတယ္)
မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာဆီပူပူမွာၾကက္သားကိုထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ အရမ္းကြ်တ္မသြားခင္ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
ဆီစစ္ျပီးေအးသြားပါကငရုတ္ဆံုထဲတြင္တစ္ခုခ်င္းထဲ႔ျပီးၾကက္သားတံုးေလးမ်ားျပားသြားတဲ႔အထိေထာင္းေပးပါ
ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဆီပူပူထဲမွာနႏြင္းမွဳန္႔အရင္ဆံုးထဲ႔ျပီးၾကက္သြန္ကိုႏြမ္းသြားတဲ႔ထိေၾကာ္ျပီးမွငရုတ္သီးမွဳန္႔ကိုထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
ငရုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာလ်ွင္ၾကက္သားေထာင္း ငံျပာရည္ႏွင္႔ဟင္းခတ္မွဳန္႔ကိုတစ္ခါထဲထဲ႔ျပီးေမႊေၾကာ္ ေၾကာ္ေပးပါ
ငံျပာရည္နံ႔သင္းလာျပီးၾကက္သားမ်ာကြ်တ္ရြလာလွ်င္မီးပိတ္ႏိူင္ပါျပီ
ၾကက္သားေထာင္းေၾကာ္ မြမြစပ္စပ္ေလးရပါျပီ

Tuesday, 28 August 2012

ပဲသုပ္ စပ္စပ္ေလး

ပဲသုပ္စပ္စပ္ေလး
မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ သားသတ္လြတ္ ပဲေလးျပဳပ္ျပီး သုပ္ထားပါတယ္ ပဲႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ အဆင္ေျပတဲ႔ ဟင္းေလးပါ  ဝါတြင္းကာလ သားသတ္လြတ္စားရင္လဲ အဆင္ေျပပါတယ္။
ေလးေယာက္စာ
ပဲျပဳပ္ရန္
  • ပဲ - 375 g
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ေရ - ပဲအထက္ေရလက္ေလးလံုး (ပထမတရည္)
  • ေရ - ပဲအထက္ေရလက္ငါးလံုး (ဒုတိယရည္)
ပဲသုပ္ရန္
  • ပဲျပဳပ္ - တပန္းကန္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ဥ တစ္လံုး (ပါးပါးလွီးျပီးဆားႏွင္႔နယ္ေဆးေပးပါ)
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆား - ညက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ပဲဆီစိမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ငရုတ္သီးသိမ္း - ႏွစ္ေတာင္႔ (ပါးပါးလွီးပါ)
ပဲေရပြေလးလုပ္စားရင္ အရမ္းေကာင္းတဲ႔ပဲေလးပါ

ပဲကိုေရေဆးျပီး အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ပဲအထက္ေရလက္ေလး
လံုးေလာက္ျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီးျပဳပ္ေပးပါ ပထမတရည္
ပဲမ်ားပြလာခ်ိန္မွာျပဳပ္လက္စေရမ်ားကိုသြန္ျပီးေနာက္
ထပ္ေရလက္ငါးလံုးေလာက္ျမဳပ္ေအာင္ထပ္ထဲ႔ျပီးဆက္ျပဳပ္ေပးပါ

ဒုတိယ တစ္ရည္ျပဳပ္ေနစဥ္ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း
တဇြန္းထဲ႔ျပီးေရခမ္းကာနီးထိဆက္ျပဳပ္ေပးပါ

ေရမခမ္းခင္ပဲမ်ားႏူးသြားပါကေရမ်ားငွဲ႔ျပစ္ျပီး
မီးပိတ္ထားေသာမီးဖိုအပူရွိန္ျဖင္႔ပဲအိုးကိုႏွပ္ပါ ပဲနပ္သြားလွ်င္ရပါျပီ

ပဲသုပ္ပါမယ္

ပဲသုပ္စပ္စပ္ေလးရပါျပီ

Saturday, 18 August 2012

ၾကက္သားနာနတ္သီး ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္

ၾကက္သားနာနတ္သီးခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္

မာမာဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ရင္ပံုသားေလးနဲ႔နာနတ္သီးကို ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ ၾကက္သားခ်ည္းဘဲ မစားခ်င္တာနဲ႔ ဟိုေရာဒီေရာခ်ဳိခ်ဥ္ေလးခ်က္လိုက္ပါတယ္ ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးမို႔ ထမင္းစားလို႔အရမ္းေကာင္းပါတယ္ နာနတ္သီးအနံ႔ေလးေမႊးေမႊးေလးရတာမို႔ ထမင္းစားရတာပိုဝင္ခဲ႔ပါတယ္ ငရုတ္သီးေလးပါထဲ႔ေၾကာ္ထားလို႔ စပ္တဲ႔အရသာေလးကိုလဲ ႏွစ္သက္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္ ထမင္းမိန္မိန္သံုးေဆာင္ႏိူင္ဖို႔ မာမာခ်က္တဲ႔ ဒီဟင္းေလးကိုလဲ အားေပးၾကပါအံုးေနာ္။

အသားေတြျဖည္းမႏွစ္သက္တဲ႔သူေတြအေတာ႔ အရမ္းကိုေကာင္းတဲ႔ဟင္းတစ္မယ္ပါ မာမာနဲ႔အတူတူခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္။

ေလးေယာက္တစ္နပ္စာ
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - ဆယ္႔ငါးက်ပ္သား(ရြယ္တူအတံုးေလးမ်ားတံုးေပးပါ)
  • နာနတ္သီး - သံုးစိတ္
  • မံုလာဥနီ - တစ္ဥ (ရြယ္တူအတံုးေလးမ်ားတံုးေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - သံုးမႊာ (ဓါးျပားရိုက္ေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္တစ္လံုး (အကြင္းလိုက္လွီးေပးပါ)
  • ငရုတ္သီးေတာင္႔ - သံုးေတာင္႔
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • မုန္႔ညွင္းျဖဴ - ႏွစ္ရြက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  1. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  2. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားႏွင္႔လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
လိုအပ္ေသာအသီးအရြက္မ်ား
ဆီပူပူမွာနႏြင္းအနည္းငယ္ထဲ႔ျပီးငရုတ္သီးေတာင္႔ကို
ႂကြတ္ျပီးေမႊးလာတဲ႔ထိေၾကာ္ျပီးဆယ္ထားပါ
ၾကက္သားကိုငါးမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးျပီးၾကက္သြန္ျဖဴကိုမိနစ္၀က္
မရွိတစ္ရွိေၾကာ္ေပးျပီးမံုလာဥနီကိုမိနစ္ဝက္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
ျပီးလ်ွင္ၾကက္သြန္နီကိုမိနစ္ဝက္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ျပီးပါကနာနတ္သီးႏွင္႔မံုညွင္းျဖဴကို
မိနစ္ဝက္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
ေနာက္ဆံုးက်မွငံျပာရည္ ပဲငံျပာရည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္
သၾကားႏွင္႔ငရုတ္သီးေတာင္႔ေၾကာ္တို႔ကိုတစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ၾကက္ရင္ပံုသားခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ